U mnie tak to wyglądało; http://www.youtube.com/watch?v=Zh0vVgnwXaI
Printable View
U mnie tak to wyglądało; http://www.youtube.com/watch?v=Zh0vVgnwXaI
Nie widzę powodu przepłacać za produkt eltec'a... korzystałem i jakoś mnie całokształt nie powalił na kolana... a ceny nie tylko za tłumiki mają kosmiczne....
Mnie jedynie rozbawiło, że na stronie internetowej jest napisane "tłumik średniej wielkości ~700zł", a jak zadzwoniłem i zapytałem wyszło 1600... Szykowałem się na 1000zł z hakiem, dla tego rozpocząłem poszukiwania. Inochi z Łodzi mają ciekawe portfolio... No ale stale się rozglądam.
Jeszcze dowiedz się ile gwarancji dają na tłumik. El-tec na pewno 4 lata, właśnie się będę umawiał na bezpłatną wymianę materiału wugłuszającego, bo w pierwszym tłumiku z racji braku kata wypaliło.
Słuszna uwaga. Dzięki za podpowiedź ;)
http://sport-tig.blogspot.com/?m=1
Albo wyszykaj na fajsie sporttig
Sprawdz to, kolega tam robil wydech. Ja tez chyba u niego zrobie
Sent from my iPhone
Nie mam fejsa ;(
Tytus to Ci powiem - wygląda dobrze ;) jeśli tańszy niż el-tec to trzeba do nich jechać :)
Dzięki Tomi, że jesteś moimi oczami ;P
Ale link jest do strony, sa tam realizacje :)
Sent from my iPhone
Wiem, widziałem ;) Ot, żart. Tomi musi mi wybaczyć, ale aż tak mu nie ufam żeby w ciemno zawierzyć ;P
Chłopaki, odgrzewam starego kotleta ale fajny wydech w Busso to rzecz niezbędna. W spiderze mam ori wydech ale miałem taką historię, o której gdzieś tu pisałem,że zatkał mi się środkowy tłumik watą z pierwszego i auto przestało jechać praktycznie. Mój mechanik to rozciął i udrożnił ale czeka mnie wymiana całego wydechu i pytanie jak to zrobić,żeby było dobrze a nie przepłacić. GTV który ma wydech zrobiony za czasów Tomiego brzmi "kozak" ale do Spidera wolałbym coś cichszego chyba. Zastanawiam sie czy nie założyć nowej serii od kolektorów a końcowy jakiś zmodzony. Chodzi mi o delikatne podkręcenie decybeli ale nie wiem czy dobrze kombinuje...
U mnie siedzi Ragazzon i jest odrobinę głośniejszy od serii, ale nie jest uciążliwy. Z tego co widziałem, nadal są do kupienia w różnych wariantach.
Wszystko zależy jaki ma być efekt finalny ? Jak żółte tablice i youngtimer pełną gębą (o czym pisałeś na grupie), to zakładaj serię i ciesz się ciszą i spokojem ;-) Ja bym tak zrobił.
Ja osobiście polecam Inochi, bo naprawdę dobrze robią. Wytłumaczysz Michałowi czy chcesz cicho, czy chcesz głośno i on Ci tak to zrobi. Nie wiem jakie są koszta za oryginał, wiem, że katy są w jakichś astronomicznych cenach. Moim zdaniem warto to zrobić z kwasówki, jeśli chcesz z katem to sportowym, podrównać trochę portki, a głośnością też można zarządzać. Możesz dać więcej waty, nie za duże średnice, komorowy ostatni tłumik i będzie "cichutko", a sprawniej.
Ori wydech kosztuje tyle:
http://allegro.pl/alfa-romeo-gtv-spi...nnel&utm_term=
a za inochi pewnie z 2500 pęknie ale wrażenia akustyczne bezcenne.
Na żółte tablice to za minimum 3 lata. Zawsze można ori wydech schować, założyć na oględziny prze konserwatora zabytków a potem wrócić do inochi ;)
Panowie a jak jest z zabezpieczeniem podwozia a raczej baku przed temperatura gdy przechodzicie z tlumika ponedynczego na tlumik na dwie strony? Oryginalnie jest oslona na tlumik pp lewej stronie. Czy montujecie tez cos na druga strone?
Baku?
Kurde nie wiem co to jest od spodu ale jest oslona wiec myślę ze druga strona tez powinna byc jakas oslona. Ale poprawcie mnie jesli sie myle.
Witam, jako ze zima sprzyja rozmyslaniom, to doszedlem do wniosku ze fajne byloby miec nieco lepiej brzmiacego Spidera (uwazam tez ze 4 cylindry moga brzmiec nimniej atrakcyjnie jak 6). Rozejrzalem sie co na rynku jest i jak to brzmieniowo wyglada i niestety najbardziej pasuje mi komplet od Alfaholics.... Niestety, bo cholernie drogi.
Ma ktos moze jakas opcje, ktora zapewni podobne brzmienie w nieco bardziej rozsadnej cenie? A moze ktos ma / mial / sluchal na zywo wydechu Alfaholics?
Nie wiem czy jest to kwestia dostepnych nagran, ale Ragazzon nie brzmi dla mnie przekonujaco, wydech od Alfaholics ma w sobie ten urok dawnej motoryzacji ktory mi sie bardzo podoba.
Dzięki za podpowiedź. Nie wiem czy na pewno ale na 90% mam właśnie ten wydech kupiony w uczciwych cenowo czasach (cały za 600zł). Od 2009 roku jest założony i przyznam, ze bardzo mi się podoba. Dźwiękowo i stylistycznie. Do tego końcówka świeci się jak psu jajca (po wyczyszczeniu oczywiście) - zero rdzy.
Coś musi być na rzeczy bo nawet ktoś pytał czy silnik to nie V6 :)
https://www.alfaholics.com/race-part...pider/ts-rear/
Jak nie zapomnę to podjadę i foto strzelę.
Cały za 600zl? Cena w ich sklepie za komplet to 1300 funtów plus VAT plus wysyłka.
Pytanie jak brzmi sam końcowy tłumik, jego cena jeszcze do przełknięcia.
Jak jesteś w stanie potwierdzić ze masz go u siebie na 100% to byłoby super. No i fajnie byłoby tego posłuchać.
No i nie zapomniałem :)
Załącznik 254438
Załącznik 254439
Wydaje się, że to jest ten. Nie mogę żadnych znaków znaleźć.
Z dźwiękiem trzeba będzie poczekać do wiosny :) Sam się zastanawiam jak słychać z zewnątrz. Wydaje mi się, że jest dobrze ale jeszcze nie miałem okazji, żeby auta posłuchać jak jedzie. W rodzinie jak na razie nikt nie ma uprawnień do jeżdżenia GTV :)
W środku nie nigdy nie jest głośno.
Cena 600 zł to była cena za używany. Ktoś chyba nie wiedział co sprzedaje, ja nie wiedziałem co kupuję :)
Prowadzenie rury jest inne niż fabrycznie, co widać na zdjęciu - nie idzie pomiędzy wahaczami tylko środkiem. Dopasowanie na całości jest OK.
Powoli skłaniam się w stronę kompletnego Ragazzona - ma ktoś z forumowiczów może i mógłby się podzielić wrażeniami?
Edit: Zamowilem komplet ragazzona - zobaczymy jak to zabrzmi :)
Głośno :-)
Miałem przelotowy komplet ragazzona w 145 1.8 brzmial pięknie bez rezonansów i bardzo głośno.
luckie, jakie elementy zamówiłeś ? Jest tłumik środkowy i końcowy, czy gdzieś same rury ?
Wzialem zarowno tlumik srodkowy iak i koncowy - ta wersja z homologacja na drogi publiczne. Z tego co w necie da sie znalezc, wydaje mi sie ze powinno byc w sam raz.
Cześć! Dawno mnie tu nie było. Siedzę głównie na grupie 916 na FB. Znów podchodzę do tematu wydechu w Spiderze. Tytus, czy Inochi dalej robi z kawałków czy już wyginają rurki?
Ja dziś byłem na przeglądzie Spiderem, diagnosta zafascynowany autem i dźwiękiem wydobywającym się z tłumika :) z ciekawości zrobił mi pomiar głośności tego homologowanego tłumika Ragazzon.... 106,1db dopuszczalne 93db, a coraz częściej słychac o akcjach Policji w temacie głośnych aut, z takim wynikiem to dowód zabrany bez dwóch zdań.
fajnie jakbyś napisał jakiego masz raga i czy coś jeszcze zmieniane w układzie wydechowym.
Ja kupiłem uzywke Supersprinta bo był za psie pieniądze i w TSie sie zawiodłem. Jednak chyba nie samym tłumikiem a chyba ukladem wydechowym Spidera. Ja rozumie ze jak zostały makaronom nadstany na magazynie i żal było wyrzucic to wcisneli do GTV / Spidera. Pierwszy raz widzę zeby w aucie po kacie było 5 tłumików. Po odpieciu tylnej sekcji ( 2 ostatnie tłumiki ) juz wiedziałem ,że bedzie lipa bo minimalnie zwiększył się hałas wiec dodatkowy nawet sportowy tłumik mógł tylko pogorszyc ten minimalny efekt. Niby jest mikro basik ale slyszalny na wolnych lub w zakresie 1500-2000 pod obciążeniem. Moim zdaniem trzeba jeszcze cos wywalić ( albo 3ci od tyłu albo jeden za katem ) . Testy w krótce.
PS . Smieszy mnie cena " Ragazzon DTM " czyli kawałek rury z koncowką za 1799pln. Ten Supersprint wypatrzyłem na necie nowy za ok 3400pln i chyba bym sie powiesił jakbym takiego kupił przy takim efekcie. Lepiej wyspawać z rury i 2 kolanek przelot od flanszy do tyłu i dac koncowke na to . Efekt podobny a koszt max 300pln na zwyklej rurze wydechowej.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/08/161.jpg
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Matko Boska gdzie ci się pięć tłumików zmieściło? Miałeś dołożony duplex z tłumików? Fabrycznie były 3 i kat.
u mnie są fabrycznie 4 :)
No co wy? Po ktoryms tam roku z powodu kolejnych norm emisji Euro . Jest tak , ze są dwa katy na kolektorze , potem chyba jeszcze jeden kat i za nim tlumik srodkowy i faktycznie 3 tylne tlumiki czyli niby 4. No ale za katalizatorami za kolektorem jest jeszcze jeden i to mnie zmyliło. Nie zmienia to faktu ze to i tak za dużo
Sprawdziłem schematy i faktycznie TwinSparki miały jeszcze jeden na prostej rurze za katem. Trzylitrówki ph2 go nie miały.
Wydech Supersprinta troche pojezdził na aucie i jest deczko lepiej ( musiał długo leżeć w polu :) ). Jednak jest on jakby to ująć? Zestrojony tak zeby w trasie przy wyższych obrotach było prawie jak ori czyli bez meczenia uszu. Po mieście w zakresie obrotow 1500-2500 jest miły pomruk . Co prawda dla mnie i tak jest zbyt mało agresywnie ale co by nie było to się poprawiło :)
Wydaj odpowiednią ilość gotówki, dokup pozostałe elementy Supersprint'a usłyszysz prawdziwy dzwięk ;-)