No też tak sądzę. :)
No i koniecznie daj znać czy pomogło żeby było dla potomnych !
Printable View
Drugi łatwy test do wykonania: odepnij wtyczkę od przepływomierza, co spowoduje, że ECU nie będzie sterował EGR. U mnie po tej operacji ustało poszarpywanie w okolicach 2000 rpm. Do EGR jeszcze nie zaglądałem, bo zdaje się, że wyciągnięcie go w 2.0 jest znacznie trudniejsze niż w 1.9.
MiPlo ja niestety miałem i pooszarpywanie przy nawet 3500 rpm więc tu mi EGR nie pasował
Dodano po 3 minutes:
Ja niestety do końca lipca słabo z czasem bo teraz robota a później jakieś wakacje ale jak by co to chętnie. Z tego co wiem to jesteś cały czas w kontakcie z Pawłem to tak jak ja więc wymiana informacji też będzie. Dziś kolejne 15km bez szarpnięcia :)
Już ma i tak tyle przejechane że oszczędzam dla kolejnego właściciela ;)
Ja w kolejnej dobijam 2 z przodu
No mi do 2 to jeszcze ze dwa lata brakuje
Ok koniec OT
No już prawie tydzień i ponad 300km i nic nie szarpie. Obstawiam jednak że wtyczka od czujnika na listwie CR była winna. Po odłączeniu, wypsikaniu kontaktem jest ok. Zobaczymy jak długo
I dalej nic się nie dzieje a tankuje dalej tam gdzie zawsze więc wtyczka na 99% była winowajcą
Dziękuje grzesioz za pomoc mam nadzieje ze też już nie masz tego problemu
Dodam własne spostrzeżenia z weekendu.
Moja 1,9jtdm zaczęła ostatnio poszarpywać przy przyspieszaniu, mocniej też kopciła przy zdecydowanym wciśnięciu pedału gazu czego nie unikam ;)
Zalałem pół baku shella v-power nitro+ diesel i, o dziwo, na 300km trasie bez szarpnięcia i dymu z rury w lusterku nie było widać...
Silnik chodzi zdecydowanie bardziej gładko i równo. To nie efekt placebo.
Dodam, że wcześniej testowałem paliwa z wyższej półki ale różnicy specjalnej nie czułem i byłem do nich sceptycznie nastawiony. Może więc faktycznie teraz coś się przeczyściło...
trzeba bedzie przetestowac ten v-power nitro+ diesel bo same pozytywy słysze
Mi poprzedniej zimy przy -15 st to paliwko w filtrze stanęło ;-)
EGR Out i problem z szarpaniem zniknal :)