Albo coś robić dobrze, albo w ogóle za nic się nie zabierać. Taki jest moje zdanie ;) Nie kosmetyk, a jeśli już to kosmetyki. Jeśli masz na myśli pasty do polerowania to np Menzerna
Printable View
Zeby zrobic cos dobrze, to tak jak wiekszosc na forum radzi, nie myj auto i nie kladz wosku. Zrob od A do Z wszystko :) Nie musisz kupowac za setki zł zestawów... Od takich pielęgnacji od "niedzieli" są testery, ktore spokojnie wystarcza ci na 3-4 auta:)
za około 120 zł masz zestaw Menzerny 500, 2500 oraz 4000 po 250 ml.
ja np kupiłem tylko 500 250 ml do tego Megsa UC a pożniej zależy od ciebie czym zabezpieczysz. Pamietaj, że np wosk starczy ci na wiele razy, tak samo UC.
Myślę, że spokojnie w 250 zł na start się zmieścisz.
Wielu z was tylko porusza temat past polerskich , a gdzie przygotowanie lakieru do polerowania ? Po umyciu samochodu lakier nadal jest strasznie brudny mówię tu o smole która nawet znajdzie się na dachu , opiłkach metalicznych , pozostałościach po owadach . Jeśli faktycznie zabieracie się za polerkę należy się doposażyć środki do usuwania smoły , opiłków metalicznych a co najważniejsze glinki która zbierze wiekszość syfu z lakieru . A jeśli chodzi o pasty polerskie to fakt Menzerna ma naprawdę dobre produkty .
Glinka to podstawa, Fg400 nie radzi sobie tak dobrze jak zielony korek 3M.
Odswieze temat z prosba o ocene zestawu do mojej bialej Julki:
Soft99 Surface Smoother Mini Glinka 100g
Nielsen Cyclone APC 1000 ml
Flexipads aplikator ręczny polerski dwustronny
Meguiars Ultimate Compound
Mainz Pristine - cleaner 500 ml
Soft99 White Soft Wax
Pytanie - co zrobic z dachem panoramicznym? Sa na to jakies dodatkowe preparaty? No i czym zrobic matowe czarne plastiki na zewnatrz drzwi?
Dzieki z gory za ocene i rady.
Zestaw ok.
Na dach kładziesz "niewidzialne wycieraczki" czyli np. RainX.
Plastiki na zewnątrz to Koch Chemie Nano Magic Plast Star :top:
Na dach cenowo polecam niewidzialna wycieraczke z K2, trzyma dosc dlugo, tylko najlepiej przelac ja do atomizera jakiegos i psikac bezposrednio na szybe. (wczesniej dobrze umyta i odtłuszczoną)
Na plastiki z zewnatrz Mainz Rhapsody daje rade :) (tez dobrze trzeba umyć APC, a pozniej odtłuścić by wydłużyć żywotność)
A możecie polecić po prostu jakiś dobry szampon? Taki, który poradzi sobie ze zwykłymi zabrudzeniami? Może jestem jakiś inny, ale szkoda mi tracić tyle czasu na takie dokładne bawienie się z czyszczeniem.
Wg mnie możesz spróbować dodo juice z karnauba - dobrze domywa i troche zabezpiecza.
O taki:
http://showcarshine.pl/612-dodo-juic...-carnauba.html
Szampon Neutro lub Shampo Dry - oba firmy Tenzi - przy tym fajnie pachnie, porządnie domywa i łatwo się spłukuje. koszt ok 7-10 pln/litr
Witam wszystkich,
powoli rozpoczynam swoja przygode z Alfa 159. Znajac przyslowie, iz najwazniejsze jest zrobienienie dobrego pierwszego wrazenia przed wystawieniem mojego nowego zakupu na forum musze go (ją) dopieścic:)
Czytalem sporo na forum o poszczegolnych srodka, oczywiscie troche sie pogubilem i prosze o pomoc o zatwierdzenie mojego pierwsze startowego zestawu (wielkie podziekowania dla KHOT'a za temat instruktazowy na temat dbania o samochod, czlowiek uczy sie cale zycie;))
Moj zestaw (niepelny)
APC- Nielsen Cyclone
Glinka- Vallet Pro Yellow
Szampon - Shiny Garage Sleeky and Bubby (tutaj nie wiem czy to nawet szampon:)?
Wosk- Angelwax Body
Opony- Rubber Cleaner
Plastiki zewnetrzne - prosze o pomoc:)
Quickdetailer- wymagany?
Cos do felg?
I nie wiem kompletnie czym konserwowac srodek samochodu. Tapicerka bananowa, lekkie przetarcia (zarysowania) na uchwytach drzwi i plastiki w okolicy hamulca recznego (mozna je usunac bez ich rozbierania i wyciagania z Alfy?)
A i dodam ze Alfa w kolorze niebieskim:)
Pozdrawiam i prosze o pomoc:)
Z quick detailera polecam osobiście Megsa QuickWax Gold Class, u mnie bardzo fajnie pogłębia ciemny kolor
Agatek - do plastików zewn.: np. Koch Chemie Nano Magic Plast Care, SG Back2Black T.T.D (prawie 2x tańszy niż Koch), Polytop Kunststoffpflege.
Co do felg - FK1000 jako zabezpieczenie. Wcześniej oczywiście odpowiednio oczyszczone i przygotowane
Tak, na dodatek bardzo fajny. Kupiłem sobie całą bańkę ostatnio i bardzo miło mi się nim myje.
To jest środek do dogłębnego czyszczenia opon z brudu który wszedł głęboko w pory w gumie. Jeżeli nie nakładasz potem na te opony żadnego dressingu to trochę mija się z celem takie dokładne mycie i wystarczy przelecieć opony apc. Więc albo dołóż chociaż takiego Shiny Garage Back2Black, albo wywal ten cleaner całkowicie.Cytat:
Opony- Rubber Cleaner
Na jesień/zimę specjalnie bym się nie spinał z quickdetailerem, bo pewnie okazji do używania będzie niewiele.Cytat:
Quickdetailer- wymagany?
Żeby umyć: adbl Vampire, albo taniej zielona Tuga. Żeby zabezpieczyć: tester Hi Temp 1000pCytat:
Cos do felg?
Na skórę zestaw colourlock, albo gliptone - mają wszystko czego będziesz potrzebować.Cytat:
I nie wiem kompletnie czym konserwowac srodek samochodu. Tapicerka bananowa
Reszta dobra, albo tak jak napisali koledzy wyżej. :)
KHOT faktycznie dobrze sie pieni ten szampon tak jak mówią?
Na pewno jest lepszy o klasę od wcześniejszych od Shiny Garage, jak i szamponu Soft99. Pieni się świetnie, daje fajny poślizg rękawicy, dobrze domywa, nie zostawia zacieków i plam jak odrobinę przyschnie, generalnie kupiłem dużą bańkę i jestem bardzo zadowolony.
Dzieki KHOT, bede musiał się zaopatrzyć w ten szampon :)a rękawice jaką polecisz? obecnie mam taką http://www.motochemia.pl/rekawica-mi...odu-p-524.html
Ja używam szamponu shiny garage strawberry, bardzo fajny. Jeśli auto myjesz regularnie chociaż raz na dwa tygodnie, to bez problemu usuwa brud. Całkiem mocno się pieni, a i pachnie ładnie auto nawet po nim ;)
- - - Updated - - -
Co do plastikow używam shiny garage jet black exterior trim restorer. Daje rade, trzyma do 8tyg :)
Jakiś czas temu kupiłem tą: Aliexpress - zakup tego mopa mnie wyniósł jakieś 4 dychy z kawałkiem. Sprawdza się świetnie: nie dość, że jest super delikatna, brud od razu wchodzi we włosie dzięki czemu nie smarujesz nim po lakierze, to dodatkowo jest serio duża. Mam też rękawicę z mikrofibry i tą owcą samochód myję dwa razy szybciej, dwa pociągnięcia i pół dachu w pianie. ;)
Własnie widziałem że ją polecają chyba przy nowych zakupach ją nabędę:P Czosnek, wiem ze Jet Black jest dobry bo tez go używam :P
eggon - też mam tą samą co KHOT i zdecydowanie polecam, jak się z początku śmiałem z mopa z merynosa to teraz nie wyobrażam sobie mycia auta bez niej :D
No i przede wszystkim oszczędność czasu - frędzlami schodziło mi z 2 razy dłużej mycie.
Zamówione, czekam na paczke :)
Panowie co będzie lepsze pod wosk Zymol Carbon,
tzn jaki cleaner:
MAINZ PRISTINE Cleaner do lakieru 500ml
czy
Dodo Juice Prep Polish 250ml cleaner pod wosk
chodzi mi o tańszą alternatywę dla HD Cleanse od Zymola.
Jeśli masz czarny bądź bardzo ciemny lakier to odradzam mainza. Mam, stosuje tylko na jasna karoserie. Cleaner dobry, ale na czarnym lakierze, po wytarciu nadmiaru, jak przejedziesz palcem po elemencie zostaje kreska, tak jak by po cleanerze była warstwa oleju na elemencie... Na jasnych lakierach tego nie widać, a Wosk długi wytrzymał na tym cleanerze :)
Dodo niebo lepszy :)
A Prima Amigo ? :-) , lakier ciemny granat metallic,