Najlepiej przejedz sie ts i jtd. Sam zobaczysz jaka różnica i co bardziej ci pasuje. btw ts 105 jest ok.
Printable View
Najlepiej przejedz sie ts i jtd. Sam zobaczysz jaka różnica i co bardziej ci pasuje. btw ts 105 jest ok.
Jeszcze pięknym kolorkiem jest 743 blue inc. :D
Ja osobiście nigdy nie mam zamiaru kupić JTD TDI itp :D
Ok.
Jeden kolega z forum pokazał mi tę ofertę: http://allegro.pl/sliczna-alfa-romeo...790555265.html
Jak ją oceniacie? Dodam, że sprzedający napisał mi takie coś:
Oczywiście w skład tzw. pakietu startowego wchodzi automatyczna wymiana przeze mnie rozrządu na początku użytkowania tej Alfy. Ale to szczegół ;)Cytat:
Rozrząd wymieniony przy 89tys.km
żadnych wahaczy nie trzeba wymieniać, auto prowadzi się jak nowe
nie wymaga żadnego wkładu
cena jest + opłaty, fakture wystawiam, z opłatami 11000tys
O matko jaki golas :eek: chyba najbiedniejsza wersja jaką można było zamówić.
W takim razie co konkretnego zaproponowałbyś w tej lub trochę wyższej kwocie?
Piszesz bzdury.Jak na wersję 105 KM jest dość bogato wyposażona.ASR , parktronik , pełen komp to nie są rzeczy z najuboższej wersji.Czego natomiast brakuje do najbogatszych ?Klimatronika , skóry i wielofunkcyjnej kierownicy.Felgi i tak większość osób z czasem zmienia na takie jakie im odpowiadają więc stalówki zostaną jako zimowe.Zaproponuj coś ciekawszego w podobnej cenie to podyskutujemy.
Pisałem na początku że na samo auto 7-8k zł ale mogę dołożyć do 10k zł. Teraz widzę, że to mało i za tyle trudno coś porządnego chyba że mocno ekspoatowany rocznik 2001 dlatego też postanowiłem wydać do 12k zł na samą Bellę plus do 3k zł na pakiet startowy (ale im mniej tym lepiej). W sumie nie chciałbym nic słabszego tj. mniej zrywnego niż to co mam teraz - a mam VAG-a ze 100-konną benzyną. Nie chciałbym też raczej niczego starszego niż 2002 rok. Oczywiście ekonomiczność ważna lecz świadomy jestem że benzyna nie weźmie mniej niż około 10l/100km w mieście/cyklu mieszanym - dlatego może gaz a może diesel? Ciężko coś znaleźć w miarę więc skłonny jestem na pewne kompromisy...
Dodano po 4 minutes:
Hmm... Sam chciałbym zobaczyć jakieś lepsze propozycje kolegi @Dejf
skłonił bym sie na twoim miejscu na diesla to naprawdę pancerne jednostki, alfy nie przepadają za gazem ;/ szukał bym coś z rocznika 2004-2005 za 12 tys coś powinno się znaleźć
No tak zapomniałeś o pięknej plastikowej kierownicy, radiu na kasety. Ogólnie koledze jednak poleciłbym jtd przed fl niż teesa
po fl. Ale to tak moja luźna dygresja :) Każdy musi sam podjąć decyzję a co do golasa to jednak golas ja jednak sobie nie wyobrażam alfy w ubogiej wersji bo cały urok tkwi w szczegółach.
nie wiem ze swojego doswaiadczenia, ale z artykułów które czytałem że alfy mają problem z gazem. TS maja problemy nawet i bez gazu a co dopiero z nim ;p
To mnie zaskoczyłeś, bo pierwszy raz o takim czymś słyszę, że alfy mają problem z gazem.
może mało czytałeś na ten temat. nosiłem się z zamiarem kupna 1.6 w gazie jak jeszcze mało wiedziałem na ich temat. dużo forumowiczów odradzało mi ten pomysł.
Nie musiałem czytać, założyłem 1.5 roku temu-żadnych problemów, w BMW mam 9lat gaz bez problemów, w ACCORD brat ma 5lat gaz bez problemów w innych samochodach miałem-bez problemów. Dopiero po montażu w Alfie poczytałem na temat gazu w TS-same pozytywne opisy i na forach i w gazetach. Dlatego mnie to zdziwiło gdzie to wyczytałeś.
choć by nawet na tym forum :) mniejsza z tym to nie miejsce na tego typu posty :)
Radio wymieni sobie sam i będzie go to kosztowało 100-150 zł , kierownica może około 200 choć nie wiem czy multifunkcyjna jest tak niezbędnym dodatkiem.Parktronik to dużo większa inwestycja i rzadziej spotykana niż radio cd , a i pełen komputer normalnym wyświetlaczem w zegarach też nie jest normą.Poza tym z tym silnikiem przebieg ma szanse być prawdziwy ( około 12 tyś. rocznie) , natomiast gdy ktoś kupuje diesla to raczej jeżdzi więcej , więc i trudniej o taki przebieg w kilkuletnim aucie.Zgadzam się z jednym - każdy musi podjąć decyzję sam co wybiera.
... podobno w Moskwie na placu czerwonym rozdają samochody...
Zresztą nieważne - każdy ma prawo wybrać to co mu pasuje i całe szczęście.Jeśli zaś chodzi o pytanie Igorrodz to nikt jeszcze nie przedstawił ciekawszej propozycji w założonym zakresie cenowym i w rozsądnej dla niego odległości , za to wielu zdążyło skrytykować tą o której wspomniał kierując się najczęściej własnymi upodobaniami a nie konkretami.
A tu mały link dla tych co najbardziej cenią skórzaną kierownicę : http://allegro.pl/alfa-romeo-147-kie...796601967.html - dołoży do auta pięć dych i już będzie miał prawie full wypas :lol:
To są informacje podawane na tym forum. Napisałem "podobno" bo z JTD miałem mało styczności. Ale, te które podłączałem pod kompa to wszystkie były "kręcone", i we wszystkich odometr pokazywał prawdziwy przebieg. Np. na liczniku było 190tyś a na odometrze było prawie 300tyś. W TS nawet jak kręcone to zazwyczaj licznik zgadza się z odometrem.
Ok.No i co z tego wynika dla pytającego?Ano nic - to że większość aut ma kręcone liczniki wszyscy wiedzą , to że benzyny z reguły kupują ludzie jeżdżący mniej też.Nadal nie zmienia to faktu , że nie padła żadna konkretna propozycja ciekawego auta w założonej cenie.Nadal również jedni będą woleć benzynę inni diesla.To trochę tak jakby wybierać komuś żonę : jedni będą mówić grubej nie bierz bo nie zarobisz na żarcie , inni młodej i ładnej nie bo się będzie puszczać , jeszcze inni polecą gorącą czterdziestkę bo doświadczona i chętna.Na szczęście każdy ma swoje kryteria i dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie.Na szczęście też ja już mam auto z którego jestem zadowolony i nie muszę się nikomu tłumaczyć dlaczego takie wybrałem.Pozdrowienia dla wszystkich.
Słuszna uwaga. Czekam zatem na propozycje od Panów, którzy najbardziej krytykują, że golas, że plastiki, ze kasety, że czarna, że pięć drzwi, że parktronic, że uszkodzona klameczka otwierania okna tylnego, że brak spojlera, że bez silnika 3.2l, że benzyna, że diesel, że na metanol, ze ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich etc ;)
Zatem poproszę o propozycję lepszą niż ta z Reńskiej Wsi koło Pakosławic :P
Ale, nikt za Ciebie auta nie wybierze. Czekasz na propozycje? Ale, tu nikt nie wyczaruje więcej Alf niż te które są w ogłoszeniach i masz do nich dostęp. Po prostu te które Cię zainteresują to jeździj i oglądaj, najlepiej z kimś kto w miarę ogarnia Alfy, popytaj na forum danego regionu w którym będziesz chciał obejrzeć, zawsze znajdzie się ktoś kto pomoże w oględzinach. Wklejasz ogłoszenia i pytasz się co sądzimy to Ci każdy pisze co sądzi...Albo zaopatrz się w kabel, program do kompa i sam się podpinaj, to nie jest trudne, wszystkie informacje znajdziesz na forum. Jeździj, oglądaj, nawet dla wprawy żeby oswoić się z tymi autami a nie czekasz aż ktoś Ci tu auto zaproponuje.
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-147-...7d7da;promoted
Ja tu mogę złożyć moją propozycję, chętnie wysłucham wszelkich pytań itp.
Jedynym minusem jest dla mnie to, że daleko od kolegi który szuka alfy ;)
Czy mnie oczy mylą , czy faktycznie nie ma wśród nich żadnego polecanego diesla?
No ale ok. Moje uwagi do propozycji :
Pierwsza sprawa to oczywiście cena wyższa średnio ok. 2,5 tyś. od punktu odniesienia.
Zakładając że cena do przyjęcia to wg. mnie:
auto z Poręby : wyposażenie lepsze o radio cd zamiast kasety , alufelgi i przeciwmgielne z przodu , przebieg przynajmniej teoretycznie większy , brak parktronika , alfa jest trochę poobijana z każdej strony ( nieduże wgniecenia lewy przedni błotnik , prawy tylny , lewe tylne drzwi).Plusem może być instalacja gazowa (dla mnie niekoniecznie ale każdy patrzy wg. siebie).Jeśli komuś zależy na gazie warta rozważenia , jeśli nie uważam że nie warto dopłacać , tym bardziej że wg mnie w czerni alfa wygląda lepiej i jasna tapicerka też mi się bardziej podoba -kwestia gustu.
Auto z Pszczyny: silnik ten sam , kolorystyka uwagi jw. , przewaga w postaci radia cd , kierownicy multifunkcyjnej , halogenów (wszystko razem warte mniej niż parktronik) oraz alufelg - przebieg zdecydowanie większy - dla mnie nie warto dopłacać.
Auto z Tychów - najbogatsza wersja , najciekawsza cenowo ( zważywszy na fakt że zarejestrowana w Polsce) , jeśli chętnego nie odstrasza droższy serwis i nie boi się wariatora jak najbardziej godna rozważenia.
Dodano po 3 minutes:
Jeśli chodzi o propozycję kolegi Maupa to się nie wypowiadam pod pretekstem nie spełniania kryterium regionu :P
(ciekawa ale za bogata- ja bym nie wziął bo sam wolę się bawić w dokładanie tego co mi się podoba bo to frajda dla mnie jest hihi..)
Dodano po 5 minutes:
Aha , jeszcze jedno: w alfie z Tychów nieoryginalne śruby trzymające przedni zderzak , mogące świadczyć o wypadkowej przeszłości - konieczne sprawdzenie pod tym kątem.
a no nie mam bo ciężko w tym przedziale cenowym Alfy po FL znaleźć jakiegoś przyzwoitego JTD. dlatego jak pisałem wcześniej że diesla owszem ale przed FL
np. coś takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-140...C34552253.html
A ten parktronik taki ważny?
a ta kierownica skórzana taka ważna?
Mówiłem - rzecz gustu i potrzeb ale jeśli mówimy o wyposażeniu ponadstandardowym to trudno nie wspomnieć o parktroniku bo jest na pewno więcej warty niż kierownica i radio cd , a nawet halogeny do kompletu.Poza tym wszystkie te wymienione rzeczy łatwiej i taniej z czasem dokupić i założyć niż parktronika.
Dodano po 7 minutes:
Fajna - nawet bardzo.Szkoda , że nie lubię diesli bo sam bym się skusił :cool:
Jeśli opis się potwierdzi to zdecydowanie godna polecenia.
O, widzę że dyskusja się ożywiła. Bardzo dobrze czyta się Wasze spory, argumentacja oraz opinie są bardzo ciekawe i pomocne - wielkie dzięki :)
Na dzisiaj skłaniam się ku silnikowi benzynowemu (wiem o wadzie jaką jest koszt wymiany rozrządu razem z wariatorem oraz o wysokim pakiecie startowym wynoszącym około 2k zł) o jak największej mocy i jak najlepszym stanie technicznym - samo wyposażenie auta ma dla mnie znaczenie drugorzędne. Oczywiście ważne jeśli jest ale pewne braki przeboleję. Wymagam jedynie wspomagania, ABS + ASR, świateł przeciwmgłowych i klimatyzacji oraz centralnego zamka. W związku z tym oferty sprzedażowe kolegów Alfoholików z forum tj. @DJ_Pablo oraz @Maupa w pełni spełniają moje oczekiwania - różnica cenowa jest tu zauważalna na korzyść autka z Poznania, z miasta w którym pieką bardzo smaczne rogale z białym makiem a koziołki na rynku trykają. Dodać muszę, że wliczając tzw pakiet startowy do ceny czerwonego autka otrzymuję zysk, który mogę przeznaczyć np na montaż instalacji LPG - a to nie jest bez znaczenia (zastanawiam się nad takim rozwiązaniem). Mam nadzieję, że rozumiecie. Oczywiście mogą być jeszcze inne argumenty, które mnie przekonają do wyboru autka granatowego ale... No właśnie ;)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-C34609661.html
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-147-...7d7da;promoted
BTW- znalazłem jeszcze wyglądającą bardzo fajnie ofertę z Małopolski lecz widzę, że w stosunku do proponowanej ceny oferta ta wygląda zbyt pięknie aby nie było w niej jakiegoś haczyka. Nie mam czasu i możliwości jechać i oglądać tego hatchbacka po FL więc zostawiam to Wam do przemyślenia, obejrzenia, oceny czy warto - jak dla mnie zbyt piękne aby było prawdziwe - http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-2-0...C34730345.html
O ta na olx to czasem nie kolegi maupa??
Ja tylko mogę dodać abyś zwrócił uwagę,
że dostajesz 2 komplety alufelg (po renowacji) z dobrymi oponami a nie chińczykami ;) ,
cena jest stosunkowo wysoka nie ukrywam,
ale same koszty wymiany zawieszenia aby było obniżone i pełne usztywnienie go + parę pierdoł typu lotka, dodatkowe atrapy, końcówka na wydech( grosz do grosza będzie kokosza) oraz
klimatronik + skórzane fotele ;)
Nie wiem jak u kolegi ale u mnie nie obejmuje cię na razie pakiet startowy (rozrząd za 10tys km dla bezpieczeństwa, max tego paska to 20tys km, płyny za 3tys km)
Mam nadzieje, że wskazałem podstawowe różnice między moim samochodem a kolegi ;)
Kolego, jeżeli liczysz, że inwestycje włożone w auto możesz ot tak doliczyć do ceny to niestety ale muszę Cię rozczarować.
Ja też dużo włożyłem w auto i aż żal mi sprzedawać za taką marną cenę, ale niestety taka jest rzeczywistość. Jeśli miałbym liczyć cenę Twoim sposobem to też najchętniej wystawiłbym moją za 12k bo auto wygląda o wiele lepiej wizualnie i technicznie niż konkurencja, poświęciłem mu dużo serca i pieniędzy by była w takim stanie. Ale prawda jest taka, że wtedy nawet pies z kulawą nogą nie zadzwoni bo na Allegro pełno szrotów za 5 tys. z młodszych roczników, na które napalają się ludzie nie mający za dużo kasy, ani pojęcia o Alfie i przez to trzeba niestety obniżać cenę by ktokolwiek zainteresował się porządnym egzemplarzem :/
Dzięki, zobaczę co i jak - szczegóły będę znał w połowie przyszłego tygodnia. W ten weekend pracuję więc sam rozumiesz. Na razie, mimo tych felg, czerwona oferta wgląda w mojej ocenie lepiej. Oczywiście nic nie jest przesądzone, zakup Belli to nie jest nabycie paczki włoskiego penne czy wielkiej osełki Parmigiano Reggiano na obiad - z tym nie można się spieszyć ani podejmować nieprzemyślanych decyzji. Dużo też zależy od sprzedającego i tego czy nie będzie miał woli sprzedać autko wcześniej, szybciej nie czekając na ruch z mojej strony. Mam nadzieję, że ostatecznie będę zadowolony - i że Wy też. Tak więc dam znać za kilka dni co i jak.
Dyskusję możecie tu oczywiście dalej kontynuować, można zadawać własne pytania - jak z tego tematu zrobi się topic zbiorczy, kompilacja czy dyskusja w sprawie potencjalnych Belli innych userów i Alfoholików to nie będę miał nic przeciwko temu (bo niby dlaczego miałbym mieć?).