Ale dwie na raz by się przepaliły? Wymieniał ktoś już je ? Macie jakieś zdjęcia ?
Printable View
Ale dwie na raz by się przepaliły? Wymieniał ktoś już je ? Macie jakieś zdjęcia ?
Nie znalazłem a przejrzałem praktycznie wszystko. Można prosić o linka ?
Wyciągasz przycisk, żeby rozebrać go na drobne elementy musisz go rozlutować (na dole sa luty konkretnie dwa) następnie wyciągasz plastikową podstawę , odlowujesz diodę, podmieniasz ją na inną i to wszystko. Przycisk ma dwie diody, jedna to podświetlenie załączane razem z światłami pozycyjnymi, druga pomarańczowa to dioda pracy.
Możliwe ze spalily się dwie ?
Szanse są zawsze. Chociaż bardziej stawiam na przycisk,pewnie gdzieś nie łączy na styku, rozbierz, popraw luty i sprawdź. Być może przycisk zalany był i diody szlag trafił.
Dziwny zbieg okoliczności. Fotele działają a dwa przyciski nie działają :)
Jeszcze jedno pytanie. Jak go wyciągasz ? Podważasz czy ściągasz plastikowe elementy fotela , rączkę do regulacji itp itd
Btw, możemy jednak wrócić do mojego tematu również? Czy to że nie pokazuje nic na przycisku przy sprawdzaniu na mierniku to oznacza, że cała mata do wymiany czy raczej tylko coś z kablami lub jakimś przekaźnikiem?
Nie bardzo wiem w jaki sposób mierzyłeś... Jeżeli mata byłaby spalona to przycisk działałby normalnie, normalnie załączał maty (świecił się) jedynie maty by się nie grzały. Opisz dokładnie w jaki sposób i gdzie mierzyłeś. oczywiście,mam nadzieje,że kostkę miałeś wpiętą w przycisk (wiem to oczywistość,no ale..)
Halo?
Podsumuj na czym stoimy bo już w końcu nie wiem. Przycisk OK ? Świeci się, ale nie grzeje?
Możesz pokazać na fotkach jak demontujesz ten przycisk ?
Mam ten sam problem, przycisk czasami nie odskakuje, nie świeci się no i co najważniejsze nie grzeje fotela w żadnym położeniu. Po wymontowaniu przycisku okazało się że jest uszkodzony -jeden bolec w kostce przypalony i prawdopodobnie uszkodzona sprężynka wewnątrz.
Zamówiłem nowy w autosklep24, dzisiaj wieczorem go zamontuję -mam nadzieję że mata grzewcza bangla i winowajcą jest tylko "pstryk" ;-)
Ale w autosklepie zamówiłeś ten od 166? On chyba jest trochę inny jak w 147 (z wyglądu)
Upalony/okopcony bolec jest chyba we wszystkich tych przyciskach, tak już mają :-)
Następny krok to sprawdzanie wiązki która leci w progu czy tam nie ma uszkodzenia,aż dojdziesz gdzie ona w aucie się łączy. Spróbuj jeszcze podmienić przycisk z 2 fotela do tego "uszkodzonego" i zobacz czy tam działa,ale to nie wiele da pewnie.
Myślę,że albo masz upalony bezpiecznik, albo wiązka przetarta.
Tak, od 166. Rozmawiałem ze sprzedawcą, przyciski są takie same, różnica jest "subtelna" -kostka pod przyciskiem zamiast w poziomie zamocowana jest w pionie. Reszta jest identyczna.
Edit:
Sorry za offtop -u mnie winowajcą okazał się jednak przycisk. Zamontowałem nowy i siedzenie grzeje aż miło.
Nie wiem gdzie jest bezpiecznik,pewnie tam gdzie wszystkie czyli po lewej stronie pod kierownicą. Zobacz rozpiskę. Nie wiem również,czy to osobny bezpiecznik,czy na oba fotele. Wiązka leci podłogą,musisz odkręcić fotel i demontować wykładzinę "dywan",być może tam się uszkodził np od częstego ruszania fotelem przód-tył.
Witam ponownie!
Odświeżam wątek ponieważ nie wiem z jakiego powodu ale nagle zaczął podgrzewać ten fotel z którym w tamtym roku miałem problem. Nie rozumiem czasem tej Alfy :P Mam nadzieje że jej się niedługo to nie odwidzi :)
przyciski felerne.. zastanawiam sie czy nie przerobic tego mechanizmu mechanizmu smiesznego(sprężynka i drucik) na pstryczek poprostu... bo albo ja mam pecha albo się tak psują:P
Ja przedstawie swój problem.
Dziś zabrałem się za montaż mat grzewczych w fotelach, sprawa trochę czasochłonna ale udało się.
Teraz sprawa okablowania.
Pod fotelem mam tylko kostkę AIRBAG-żółta.
Czy muszę ciągnąć instalację od puszki bezpieczników czy jest ona gdzieś w standardzie doprowadzona to pewnego miejsca? Mi nieznanego...
Ktoś walczył z takim problemem.
Dzięki za sugestie, naprowadzenia.
Dodam:
W eLernie doczytałem że z tablicy bezpieczników obok kierownicy idzie wiązka kabli do Złącza zwierającego D97H, które zasila konektory pod siedzeniami .
Czy ktoś wie gdzie to złącze się znajduję?
Masz jakies foty z montażu mat? Link do tych mat byś podał?
fotek z montażu nie mam-nie robiłem.
Maty uniwersalne kupione na popularnym portalu aukcyjnym: 2 maty na fotel, włącznik, przekaźnik(dla trybu połowy mocy) i bezpiecznik 10A dla maty.
Mata potrzebuję zasilania czyli +12V i masy. W eLearnie wyszukałem że zasilanie jest z złącza D97H które nie wiem gdzie dokładnie się znajduję.
Mam jeszcze 2 fotel do założenia więc jeśli chciałbyś małe info to mogę pokusić się o relację.
Poproszę o relacje :) Który rok auta? Sprawdź pod wykładziną czy na pewno nie masz wtyczek.
Grzebałem pod pasażerem ale tyle co zapchałem latarkę/rękę/palec nic nie wyszukałem.
Rok produkcji 2003.
Popatrzę pod kierowcą i coś mam podejrzenie że w tunelu środkowym mogę coś znaleźć. Choć masa rozbierania.
OK. Sprawę rozgryzłem.
W mojej alfie nie było instalacji do podgrzewania foteli.
Są złacza D97H-zasilanie i C38-masa ale brak w nich obszycia styków dla instalacji podrzewania foteli.
Złącze D97H jest pod wykładziną, w okolicach śruby mocującej fotel -przód, od strony tunelu środkowego.
Złacze C98 jest w tunelu środkowym. Utrudniony dostęp do niego jest po demontażu obszycia hamulca ręcznego.
Zatem ja musiałem puścić okablowanie od tablicy bezpieczników pin nr 4 oraz od masy z tunelu.
Obecnie mam zamontowane ogrzewanie w fotelach i zasilanie na razie tymczasowo z zapalniczki, ale już jest piękna sprawa-ciepełko.
Czy jest możliwość jakoś podmiany tego przycisku podgrzewania z jakiegoś innego modelu lub jakiś sklep z rozsądną ceną? Ten na autosklepie kosztuje 120 zł więc to trochę przesada...
Nikt nic?
Co jest z tymi przyciskami? Kupiłem alfę i 2 były uszkodzone, wymieniłem i pasażera upalił się chyba po miesiącu, a kierowcy po ok roku. Też co roku kupujecie przyciski, czy tylko u mnie jest coś nie tak?
Podobno pomaga zastosowanie przekaźnika. Robił to ktoś?
Ostatnio u siebie naprawiałem przycisk od siedzenia pasażera. Patrzyłem co jest w środku. Na pierwszy rzut oka nie ma co się tam zepsuć, bo napięcie 12V podawane jest bezpośrednio bez stosowania innych elementów, a styki robocze tego przycisku są wystarczająco grube żeby się nie upaliły. Diody Led ma ograniczoną żywotność więc prędzej czy później się spali i nie bedzie świecić. U mnie przycisk działa (sprawdzałem miernikiem przejście jest ok), fotel grzeje lecz się nie podświetla bo tam potrzebne są diody LED żółta i czerwona na 12V (nie tak jak w przypadku tradycyjnych Led gdzie wymagany jest rezystor). Druga rzecz jaka może powodować zepsucie przycisku jest cienki drucik, który jeździ po plastikowym boku powodując wycieranie się tego plasitku w pozycji załączonej i wtedy przycisk zamiast być wciśnięty, samoczynnie się wyciska (u siebie poradziłem sobie z tym wyginając go bardziej pod kątem ostrym wględem dłuższej części). Ostatnia rzecz jaka może się zepsuć to przepalony kabel od idący od zasilania do przycisku lub od przycisku do maty (mało prawdopodobne bo tam jest przewód o przekroju chyba 2mm^2 albo nawet 2.5). W ostateczności mata jest zepsuta. Myślę, że pomogłem niektórym :P
U mnie brak napięcia na stykach zewnętrznych kostki, na stykach wewnętrznych jest ok. Co to może być ? Spalona mata ?
Fotel kierowcy. Pasażera jest ok. Oba przyciski sprawne.
Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka