A premier ? - wg mnie w zupełności wystarczające, TS jest lekki. I z gładkimi brembo fajnie współpracują. Jak po torach nie jeździsz to nie ma co kombinować, lepiej do opon lepszych dołożyć ewentualną różnicę w cenie i będzie Pan zadowolony :)
Printable View
A premier ? - wg mnie w zupełności wystarczające, TS jest lekki. I z gładkimi brembo fajnie współpracują. Jak po torach nie jeździsz to nie ma co kombinować, lepiej do opon lepszych dołożyć ewentualną różnicę w cenie i będzie Pan zadowolony :)
Na autostradzie zdarzy się pojechać szybciej niż dozwolona prędkość, także no, dobre hamulce nie będą się marnować :cool: Zwłaszcza jak wyjedzie jakiś pan w kapeluszu lub TIR.
Opony złe nie są, Dunlopy Sport Maxx ;)
No to raczej będzie Pan zadowolony :)
Gdzieś na Racingforum jest, że zestaw Brembo + Ferodo Performance zużywa się równomiernie, następny klocek w górę zabija tarcze po ok. 20kkm a najbardziej sportowy w 10kkm.
Zuzycie raczej zalezy od zastosowan samochodu i stylu jazdy.
Wydrapane kluczem na masce Twojej Alfy ;)
No to ja potwierdzam, już tu chyba pisałem - tarcze gładkie brembo + klocki ferodo DS UNO : prawie dokładnie 10 tys km i niemal minimalna grubość tarczy została + mocne bicie, klocków zostało coś 6 mm jeszcze. Dostały owszem kilka razy w kość, ale nie przez całe 10tys. Po prostu to bardziej "abrazyjne" - zdzierające , niż "adhezyjne" klocki. I to było słychać hamując.
A rzekomo te DS UNO _aż tak bardzo_ nie zjadają tarcz jak jakieś ich poprzedniki.
Jeździłem na brembo gładkie i ds i zestaw był nadzwyczaj trwały.
DS UNO są zupełnie inne.
No i dojechały zabawki :D Jutro wymiana, później katowanie się przez 300 km na dotarciu i dopiero będzie można zobaczyć co to potrafią
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160645&stc=1
Hamulce dociera sie tak:
http://youtu.be/4adZEf0f9wo
Lub bardziej filmowo - ten polecam bardziej :)
http://youtu.be/Pi4BAuMjpbE
No właśnie, to dopiero temat rzeka :)
Czytałem to kiedyś (jest gdzieś wersja napisana, nie youtubowa, o tu :
http://www.essexparts.com/brake-pads...g-Instructions
) i robiłem tak z tymi racingowymi, ale żeby dymiły to chyba nie . Ale i tak była zmiana - świeże piszczały i skrzeczały , po wizycie na torze pierwszej były bardziej hmm aksamitne, w miarę jeżdżenia codziennego - narastało to popiskiwanie do pisczenia - czyli to co piszą , 'zdzierny" sposób hamowania starł warstwę materiału klocków na tarczach. I najpewniej to tn czas a nie gdy dostawały w kość zdarł grubość z tarczy najbardziej.
Dlatego też na co dzień premiery się sprawdzają, bo mniej temperatury trzeba aby się materiał klocka przetransferował i nie zdzierają tak szybko. DS performacne coś pośredniego będzie i pasuje dotrzeć i to powtarzać, być może moje lekkie wibracje teraz wynikają z delikatniejszej jazdy ostatnio i nierównomiernego zdarcia tej "przetransferowanej" warstwy materiału klocków ?
Ci eksperci z ap racing polecają w takiej sytuacji założyć jak najagresywniejsze klocki i pojeździć spokojnie bez ich nagrzewania dłuższy czas, co rzekomo ma zedrzeć tą warstwę poprzednich klocków i przygotować tarczę pod właściwe "docieranie" czy raczej transferowanie. No może spróbuję jeszcze tak.
Ech, nie da się po prostu wsiąść i jeździć, tu temat rzeka z hamulcami, tam z oponami, następny z olejami i końca nie ma :)
Po kilku miesiącach użytkowania chcę się podzielić opinią na temat zestawu gładkie Brembo i do tego Ferodo DS Performance. Własnie wróciłem z wycieczki 4 kkm i tarcze są już do wyrzucenia (ogólny przebieg to ok 9 kkm). Na jednej tarczy bicie oscyluje w okolicach 1 mm. Teraz nie wiem czy się nie polubiły w takim połączeniu, czy to przypadek losowy.
Czy po wywaleniu tarcz będę musiał zmieniać klocki? Byłem dziś w 2 warsztatach i mieli odmienne zdanie na ten temat, jedni mówili, że tak, a inni że nie.
147 2.0?
Tak, to ma jakieś duże znaczenie?
Ciekawość jedynie.
a bicie tarcz było mierzone przy montażu? najczęściej takie fuckupy to wina złego montażu, np tego, że jakiś baran nałoży smar między tarczę a piastę... albo nie wyczyści dokładnie prowadnic, jarzm i zacisków.
Nic mi o tym nie wiadomo. Jak było zakładane to jeszcze nie wiedziałem, że mam pilnować takich rzeczy
W ex V-ce miałam zestaw:
przód: Brembo+Ferodo DS3000
tył: Brembo+Ferodo DS2000
Tarcze w porządku zero bicia. Nic się z nimi nie działo, może widocznie coś przy montażu poszło nie tak, bądź przypadek losowy.
Co wrzucasz teraz?
pozdrawiam
Posiadam na sprzedaż Klocki hamulcowe AR 159 firmy TEXTAR w dobrej cenie!!! to jest aukcja http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-t...592347245.html klocki są nowe kupiłem bo zapalił się błąd i chciałem wymienić ale okazało się że czujnik się wypiął. Tel 721011767 dla forumowiczów wysyłka gratis!!
Myślałem nad gładkimi Zimmermanami i nie powiem, ale zaczęły mnie kusić Mikody. Jeśli będę wymieniać klocki z przodu, to będę mieć całkowicie nowe hamulce na całym aucie, bo tył też jest do wymiany.
ani zimerman ani mikoda. miękkie to niesamowicie i się gnie. ds performance jest klockiem w miarę delikatnym dla tarczy, fakt faktem, że agresywniejszym niż reszta cywilnych klocków - ale w porównaniu do sportowych jeszcze nie ma przesady. i unikaj za wszelką cenę ebc - syf, kiła i mogiła.
Jest jeszcze jakaś alternatywa dla Brembo? Bo przy moim stylu jazdy wolę mieć dobre hamulce
Jest. Zakup zaciski Brembo ze 166, załóż tarcze 310/28 i bedziesz zadowolony. Paradoksalnie koszt niższy niz super duper zestaw do tego co masz. Na moim przykładzie:
Zaciski komplet 350
Klocki textar i tarcze febi 530
Adaptery ze śrubami ok 300
Nie poznasz samochodu po tym modzie.
Te zaciski były we wszystkich wersjach, czy tylko mocniejszych? Adaptery się kupuje, czy to jest robione customowo?
A te zaciski wejdą pod 16 calowe koła?
Tylko wersje z v6 je miały o ile dobrze kojarzę. Adaptery dorabiane, stal c45 plus lekkie hartowanie, mam dostęp, a śruby klasy 10.9.
Na takie 16 wchodzą, głownie chodzi o kształt ramion, nawet na 17 niektóre trzeba dawać dystanse.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...015/08/137.jpg
Sorry za brudne felgi ale z wakacji wróciłem wlasnie :)
Te felgi są prawie czyste w porównaniu do tego co miałem po powrocie ze swoich wakacji, ze srebrnego zrobił się gunmetal :P
Gdzie tak tanio wyrwałeś zaciski? Z tego co znalazłem, to są w tej cenie, ale za jedną sztukę.
Pod 17 mam dystanse 5 mm, takie by wystarczyły?
Cierpliwie czekałem na okazję - ale 400 tez sie udaje zrobić.
Co do felg - tak jak pisałem - zależy głownie od kształtu ramion. Pokaz fote moze bede kojarzyć.
Zacisk jest szeroki wiec musisz mieć przekrój felgi zbliżony do prostokątnego - bez wynikających do wewnątrz ramion.
Mam zaciski duże Brembo z 166 na sprzedaż. Założyłem u siebie w 159, ale piszczały klocki, więc zrobiłem swap na brembo z 159. Jakby ktoś był chętny zapraszam na PW;-)
Mam takie
5 mm sterczy z tego co pamietam
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mi Brembo nie wytrzymało nawet 3 tysięcy kilometrów w połączeniu z DS3000, ogólnie wsadzili mi teraz jakieś nacinane i nawiercane i dają radę, chociaż dźwięk przy hamowaniach z 200 jest bardzo głośny, a przy normalnej jeździe hamuje świetnie, z tym że wydaje odgłosy zatrzymującego się pociągu
Coś chyba jest na rzeczy z tymi gładkimi Brembo, coraz więcej głosów o ich biciu. Moje w Vce też po rozgrzaniu już dość wyczuwalnie biją. Montaż był dokładny, z dokładnymi pomiarami bicia bez smaru gdzie nie trzeba , z oczyszczeniem piasty itd.
Spotkałem się z opinią że (część przynajmniej?) w fabrykach jakichś innych jest wytwarzana i stopy nie te. W 1,6 się bardzo dobrze spisują, cywilnie bez ekscesów traktowane auto i lżejsze z klockami premier. Vka większa i widać za dużo już dla nich mimo że większe - 305mm (klocki DS2500). Myślę żeby Zimmerman gładkie wypróbować, ale coś tych 305 z tej firmy nie mogę znaleźć. Do 166 310mm widziałem że są.
Potwierdzam "problem" z Brembo - do tej pory brak problemów, a kilka dni temu trafiła się reklamacja na 330mm ze 159.
Ma ktoś wyrobioną opinię nt. tarcz Metelli?
Co do dostawcy - sklepu to problemu nie ma, masa ich, ja akurat od lat od Lecha Wójcika z hamulce.net kupowałem do wszystkich aut. Ale chodzi o to, że Zimmerman tych 305mm z tego co się orientowałem nie ma w ofercie. 310 jest i to o ile pamiętam całkiem niedrogie. Więc do 166 jest alternatywa. Rzekomo te Zimmerman są przyzwoite.
Ale jak nie Zimmerman i Brembo to co gładkiego (nie nawiercane/nacinane) przyzwoitego na tarcze jeszcze wchodzi w rachubę ? . Nie do extremów w sensie jakichś torów, więc i z ceną nie-ekstremalną ? tylko/aż nie wichrujące się...
Ale Andrzeju, szukasz 305 mm do 159 (w brakes.pl są na stanie) czy 310?
Ja na Zimmermannach jeżdżę od 2007 roku. Gładkie, wiercone, od rozmiaru 280 do 380 mm. W autach od 125 do 440 koni. Jazda normalna, tor, 1/4, nielegale. Klocki różne. I już wcześniej pisałem - żadne Zimmermanny mi nie popękały, pokrzywiły się. Nic się z nimi nie działo.
W 159 miałem 305 wiercone Zimmermanny. Po swapie na 330, też mam Zimmermanny.
Jestem z tych tarczy zadowolony i zmieniać nie będę.
Jeśli szukasz cenowej alternatywy dla Zimmermanna, to może Textar?
Pozdrawiam
305mm jakie mam w 156 to takie same jak we wczesnych GTA (lub GTV 3.0) . Tych nie widzę po wstępnym sprawdzaniu z zimmermana ani textar'a.
A do 166 - 310mm są dostępne wszędzie gładkie i nawiercane Zimmermany . To tak w temacie swap'ów zacisków i wyboru później tarcz. Textar do 166 też znalazłem, ale zimmerman tańsze trochę.