Dzieki, moze znajde troche czasu i powalcze przez weekend... U mnie 1 i 3 czasem gdzies przyhaczy...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Dzieki, moze znajde troche czasu i powalcze przez weekend... U mnie 1 i 3 czasem gdzies przyhaczy...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Co do końcówki z peugota/ citroena- jeżdże na takiej z rok. Drgania lewarka są jak wcześniej więc jeśli ma to być jedyny powód wymiany- odpuść sobie. Końcówka jest większa niż oryginał ale pasuje bo otwór na kulkę jest taki sam. Ciężko wcisnąć- ja używałem do tego ścisk. Ta końcówka jest dłuższa niż oryginał i aby ją założyć odciołem około 1cm z niej a cięgno nagwintowałem na większej długości.
W tych linkach (oryginaly alfy) spotkac mozna 2 rodzaje tych koncowek ciegna, jedne to taka male jabluszko metalowe z plastkiem w srodku (takie mam ja z poczatku produkcji), drugie to juz duzo wieksze i prawdopodobnie z wieksza amortyzacja - jak na obrazku (takie jak od fiata lub peugeota)http://www.forum.alfaholicy.org/webk...2959/imagejpeg
I tu pytanie - w linkach pozmianowych wprwadzono te wieksze koncowki?
edytowano :)
Witam mam silnik 1.8 MPI i za cholerę nie mogę znaleźć tego otworu w wybieraku do którego trzeba włożyć ten imbus proszę o dokładną lokalizację. Z góry dziękuję za pomoc.
Z tym silnikiem skojarzona została inna skrzynia.
https://www.skrzynie.com.pl/skrzynie...l-typ-f17.html
Ok dziÄ™ki za szybkÄ… odpowiedź ale w tym opisie nie ma nic o regulacji biegów a ja wedÅ‚ug opisu z tego tematu zrobiÅ‚em wszystko ale zatrzymaÅ‚em siÄ™ na ostatnim punkcie czyli imbus w otwór í ½í¸‘
Taa widzialem, koncowka identyczna jak z alfy a cena nieporownywalna. Rozumiem, ze po wymianie wszystko OK, zadnych drgan albo wypadania? A powiedz mi tylko, pamietasz moze czy ta nowa koncowka to jest sztywno osadzona, mam na mysli ten otwor w ciegnie, w ktory wskakuje kulka z wybieraka?
a jak mi drży lewarek na 4biegu to co pomoże
Na gałce masz srebrny plastik podważ go delikatnie i wyjmij. Ukaże Ci się śróbka bodajże na klucz 10 dokrec i po sprawie, zakładasz z powrotem plastik i finał [emoji2] http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/04/503.jpg
U mnie jest tak że, na 3, 4 i 6 biegu przy rozllaczaniu skrzyni i w trakcie jazdy podczas dodawaniu gazu lub puszczaniu występują ruchu przód -tył. Czy to oznacza, ze wyrobione są linki ? Przy 1 i 2 Ruch jest może może 1mm trzeba się baardzo dobrze przyjrzeć ale nie zawsze, więc to uznaję za normę lub zmęczenie poduszki pod skrzynią. Dodam, ze na 6 biegu ruchy sa trochę większe niż 3 i 4. Skrzynia działa w porządku, żadnych szumów itp, minimalnie czasem 2 wchodzi ze zgrzytem ale to już opanowałem odpowiednim ruchem lewarka. Przebieg 250tyś.
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Faktycznie regulacja dziecinnie łatwa
5 min. i po sprawie. Jedynka faktycznie teraz lepiej wchodzi z dwujkÄ….
Nie nie chodzi mi o tą poradę ze zdjęciami z drugiej strony:)
Panowie, jedna ważna kwestia. Wykonałem regulację wg instrukcji z 2. strony i jest duża poprawa. Zastanawia mnie natomiast czy ta plastikowa blokadka pod maska, po zakończeniu regulacji ma być w konkretnym położeniu (np. tak jak na zdjęciu - przy samym trzpieniu), czy dowolnie? Ktoś sprawdzał​ czy jest jakaś różnica?
Musi być maksymalnie podniesiona do góry, wtedy regulacja się blokuje i linka się nie rusza.
Odgrzewam...
Temat 159 ale chyba skrzynie C635 też w niej bywały razem z motorkiem 2.0 JTDM2. Do rzeczy , zrobiłem podejście do regulacji ale stanąłem na starcie... W giuliettcie lewarek niema żadnych opcji blokowania- bynajmniej nie zauważyłem. Pod maską też inaczej... Wybierak miał otwór ale brakowało drugiego do zblokowania- tam jest odpowietrznik, po za tym ową regulację przeprowadzamy na którym cięgnie? U Was była sprężynka, czarne plastiki itd... U mnie wygląda to troszkę inaczej. Najmniejsze cięgno (jakby pośrednie) z zielonym kółkiem- wymieniłem z powodu dużego luzu. Poprawy brak. Zostają 2 cięgna połączone z linkami- powiedzmy, że niebieskie i siwe. Na siwym mam luz ok 2-3mm, na niebieskim jest ok. Jak to siwe podciągnąć żeby skasować ten luz? No chyba, że trzeba rozpiąć ze 30cm za samym cięgnem ale dojście liche strasznie...Wygląda to inaczej niż w Waszym tutorialu. Mam problem z często nie wchodzącą jedynką i szukam wszystkiego po za wymianą kół zębatych 1 i 2.
Załącznik 238784
Załącznik 238779Załącznik 238782Załącznik 238783
[MENTION=26049]gramian[/MENTION] - przecież wiadomo, że w giulietta będzie inaczej jak w 159. To nawet inna generacja samochodów. Bez sensu szukanie rozwiązania w zupełnie innej grupie. Powinieneś założyć temat w dziale z giuliettami. I tam szukać rozwiązania. U nas nawet jak ktoś będzie bardzo chciał pomóc, to nic nie zrobi, jak tylko poogląda Twoje zdjęcia i napisze -> faktycznie jest inaczej. Tyle to już sam zauważyłeś ;)
Może jest potrzebny jakiś "przyrząd" blokujący lewarek? A może producent zupełnie odszedł od takiej regulacji?
Możemy jeszcze zgadywać, ale wszystko to ma mniej sensu niż zapytanie w odpowiednim dziale czy serwisie.
Hej mam takie pytanie , u mnie po regulacji niestety nic się nie polepszyło to oznacza że pozostała mi wymiana oleju w skrzyni ?
Stefaan9952 i co rozwiązałeś problem z tym lewarkiem ? Ja mam podobnie ostatnio wymieniałem poduszkę ale z tego co wiem nie ustawili mi linek i dzwoniłem do chłopaka od skrzyń co się na forum ogłasza powiedział że to nie wina skrzyni biegów.
Próbowałem dzisiaj zabrać się za regulację, niestety pękł mi ten plasitkowy zatrzask na sprężynie służący do zablokowanie lewarka zmiany biegów. W takiej sytuacji szukać tej części czy może rozwiązaniem jest zrobienie tego w 2 osoby gdzie jedna blokuje położenie lewarka? Bo rozumiem że jest to pozycja skrajnie na lewo.
Wymieniałem u siebie olej w skrzyni i regulowałem linki, poprawa w przekładaniu biegów była delikatna jednak nie idealna. Im niższa temperatura tym biegi chodziły ciężej, wchodziły z oporem - przód/tył, czasami był dziwny dźwięk z lewarka. Ostatecznie wymieniłem cięgno zmiany biegów i to rozwiązało problem. Biegi od tej pory wchodzą lekko i zmiana biegów jest przyjemna, nie ważne czy jest +20 stopni czy 0 tak jak teraz. Moim zdaniem regulacja wiele nie pomaga, jeżeli linki po iluś latach są już zużyte i haczą o pancerz. Taka linka kosztowała mnie 100zł. Wymiana linki były roboiona przy okazji innych napraw, ale generalnie mechanik musiał rozebrać tunel środkowy żeby odpiąć od wybieraka.
Wczoraj sam sie zabrałem za regulacje i drugi raz na pewno bym nie demontował akumulatora i podstawki. Poprawa jest ale nieznaczna. Myślicie, że po dobraniu śruby o średnicy maksymalnie zbliżonej do otworu w wybiaraku efekt regulacji bedzie lepszy z racji bardziej zbliżonej współosiowości otworów czy chodzi jedynie o to by wybierak delikatnie podnieść do góry?
Witam pajet Alfa 159 2.0 jtdm 2011r chciałem wyregulować linki i mam pewien problem jak zblokowac ta linke przy skrzyni bo umnie wyglada tak jak na foto Załącznik 252736
regulacja super łatwa. nawet w 8v nie musiałem nic ściągać (małe rączki). biegi co z wielkim oporem i haczeniem wchodziły,teraz jak w nowym samochodzie. Leciutko i precyzyjnie :) pozdrawiam
Według mojej wiedzy są dwa zamienniki tego cięgna. Pierwsze, które mam u siebie i polecam (40 zł): triclo 638413
A drugie cięgno jest do kupienia tylko z linką, chyba z Fiata Grande Punto (120zł). Cięgno się ściąga, linka do wyrzucenia. Jak Cię interesuje ta opcja to poszukaj na forum - podobno, to cięgno jest lepsze...
Do samej wymiany będziesz też koniecznie potrzebował np. zacisku stolarskiego - żeby nie uszkadzając nowego cięgna przymocować je do wybieraka.
Młotek i uderzanie czymkolwiek odpada bo pęknie guma :P
Po wymianie cięgna obowiązkowo kilka razy regulacja linek. To właśnie regulacja linek jest najważniejsza! Cięgno wymieniasz tylko po to, żeby nie było luzów "na lince" (pomiędzy cięgnem i wybierakiem skrzyni).
Na luźnym cięgnie nigdy nie ustawisz dobrze linek.
Ludzie często narzekają, że regulacja linek nic nie daje albo daje efekt tylko na chwilę. Jest tak bo mają wyrobione cięgno.
Inni wymieniają cięgno i jest "jeszcze gorzej"- bo nie robili regulacji linek.
W starszych alfach 159 cięgno potrafiło dostać takiego luzu, że linka spadała z wybieraka i użytkownicy podczas jazdy tracili biegi. Kto się znał to przymocował je np. trytką. Reszta pewnie zadzwoniła po lawetę nie wiedząc, że wyrobił się element który kosztuje kilkadziesiąt zł.
Problemy z wrzucaniem biegów to w 90% przypadków wina oleju, cięgna i regulacji a nie samego mechanizmu skrzyni.
Regulację wbrew pozorom też można zrobić źle, dobrze i lepiej niż dobrze, ale to już osobny temat.
Nad skrzynią, nie centralnie, tylko bliżej kabiny auta.
Jak pójdziesz za dwoma linkami wychodzącymi z kabiny do komory silnika, to jedna linka kończy się właśnie tym.
Witam, czy dobrze rozumiem że oprócz tego cięgna triclo 638413 potrzebuję również drugie cięgno oraz dwie linki ?!
Czy ma ktoś numery (zamieników) do drugiego cięgna oraz linek do Alfy 159 2.0 Jtdm ??? W ASO wymiana samych linek (nie wiem czy z cięgnem) ok. 1500 zł :-(
(Regulacja linek oraz wymiana oleju skrzyni biegów u mnie nie pomogła).
Na której lince dokładnie znajduje się ten regulator? Na selekcji prawo/lewo czy wybieraniu góra/dół?
Na lince gdzie jest to jabłuszko nie ma tych regulacji gdyż jest gwint i nakrętka kontrująca. Na drugiej lince masz to co przedstawia zdjęcie. Ja na twoim miejscu poczekałbym aż się trochę ociepli. Natomiast z własnego doświadczenia to powiem Ci że regulacja w zasadzie nie jest wymagana jeśli przed demontażem poluzujesz jedynie kontrę i nie będziesz nią kręcił to wymiana jabłka w zupełności wystarczy. I sam przerabiałem zamienniki tych jabłek i nie warto zakładać tych od peugeota. Lewarek drży gdy dodajesz gazu lub ujmujesz. Oryginalny z Grande Punto jest taki sam jak do Alfy.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Dodam że na zamienniku od peugeota jeździłem ponad dwa miechy. Wk...iało nie miłosiernie. Wymiana na z Grande Punto dodaje mega komfortu. Może innym to nie przeszkadza ja się czułem jak bym jeździł polonezem
Pytanie czemu chcesz w ogóle coś tam robić? Spadła Ci linka brak biegów? Najczęstszą wina jest wyrobienie się wspomnianego jabłka nic po za tym. Aby się tam dostać musisz wyjąć aku i jego podstawę. Wygodniej jest jeszcze jak odkręcisz rurę od dolotu, większą sfoboda kluczem
Mam problemy z pierwszym i drugim biegiem. Po wymianie skrzyni jest dokładnie to samo. Pozostaje zatem kwestia cięgien lub pompy sprzęgła.