Załatw sobie akumulator w pełni sprawny ( KUP - POŻYCZ )- możliwe, że prąd rozruchowy jest do bani (akumulator to złom ) i diesel nie zapali za boga !!! Mnie też na starym kręcił i nie zapalał !!!
Printable View
Załatw sobie akumulator w pełni sprawny ( KUP - POŻYCZ )- możliwe, że prąd rozruchowy jest do bani (akumulator to złom ) i diesel nie zapali za boga !!! Mnie też na starym kręcił i nie zapalał !!!
Jutro na starterze spróbuję odpalić, znajomy ma w komisie takie cudo, oby odpaliła
słychać że tłoki chodzą ale jednak wygląda jakby nie było kompresji..dosłownie jakbyś np.wykręcił świece..dziwne..akumulator rzeczywiście słaby ale to raczej nie powód nie odpalania..pisałeś o kolizji..może coś pękło w silniku,,nie wiem ale raczej to kwestia mechaniczna..
tak myślę i niezła zagwozdka w sumie, ta klapa na pewno otwarta?
no identyczny dźwięk tylko u mnie on po chwili następował
na szybko pomiar kompresji może to jakiś pogląd da na coś
Podpiolem aku, ale nawet raz nie zakrecił Na mierniku 12.4v pokazuje
Na starterze kręci, 2 obroty normalnie słychać, a potem znowu lekko
Jak kręci i zdjąłem wąż z klapki to leci biały dymek
Sprawdz jeszcze przekazniki przy akumulatorze może nie mają styku.Można by psiknąć plakiem do kolektora ale to troche ryzykowne,chyba że odłączysz zasilanie świec.
Tak, ale padaka, na starterze pale to kręci ładnie
Wyciągam rozrusznik, z góry się dostane? Łatwo w miarę?
Ile ameer aku ma być do 140km jtd? To zamówię
masz szukajkę - wpisz swój samochód
http://www.czesci.autotrader.pl/list...80-100042.html
Ale jeśli możesz sprawdź na pożyczonym bo jak nie będzie to to pójdziesz w koszty.
Taki tekst wyłowiłem z linku poniższego na potwierdzenie, że może kręcić a nie zapalić.
Większość silników potrzebuje do zapłonu prędkości obrotowj 200-300 rpm, więc jeśli rozrusznik jest zbyt słaby i nie kręci silnikiem wystarczająco szybko by wygenerować odpowiednią kompresję, zapłon nie nastąpi. W niektórych wypadkach słaby rozrusznik może kręcić silnikiem dostatecznie szybko, ale ciągnie tyle prądu z akumulatora, że nie wystarcza już na wtryskiwacze czy świece.
link:
http://diagnostykasilnika.blogspot.c...i-pomylny.html
Nowy akumulator-brak poprawy;/
Czytaj :
http://citroen.org.pl/forum/printvie...1f17405999d253
czytaj od momentu :
stanryba - 2012-03-08, 19:10
Przed chwilą zrobiłem prosty test. Połączyłem na krótko z aku elektromagnes. I rozrusznik zakręcił silnikiem! Czyli co? Stacyjka? A może jakiś przekaźnik? Jakim prawem po przekręceniu kluczyka kręci się wirnik bez odpalenia elektromagnesu?
Kaczor - 2012-03-08, 20:19
No właśnie o tym mówił mi elektryk, że jest jakiś niekontrolowany spadek napięcia i należy zrobić obejście prosto z akumulatora. Co zrobił fizycznie to nie wiem, ale teraz wszystko działa
ja bym zostawil ten rozrusznik puki co w spokoju, za pol obrotu powinien palic od strzala, tym bardziej jak pisal ze rusza auto na biegu jak kreci
kolega zamieścił film i na nim wyraźnie widać/słychać że tłoki pracują więc rozrusznik i jego bendix jest sprawny,Do odpalenia jtd potrzebuje 160 obrotów ale na filmie na pewno tyle ma wystarczy odpalić youtube i popatrzeć jak innym odpala..za to nie ma kompresji i to tu jest problem..kompresja nie generuje się od paliwa,prędkości obrotowej(bynajmniej tej na rozruszniku) więc żeby nawet na hol go złapał to i tak kompresja nie wskoczy..
death- odkręć pokrywe zaworów lub korek wlewu oleju i zobacz jak porusza się wałek rozrządu..tłoki chodzą i jesli zawory domykają się to kompresja musi być ale jeśli wałek rozrządu pękł to lipa.. tu są przykładowe zdjęcia co prawda przypadek inny ale oby nie podobny..http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php...0161c&start=14
Znalzłem identyczny przpadek w linku poniżej - wałek rorządu:(
http://www.unofani.eev.pl/printview....317aacb4974e75
Zostawiłem kluczyki znajomemu, przychodzę z roboty a po Alfie zostało puste miejsce.
Samochód zabrali do serwisu z ubezpieczalni, zostawili tylko pokwitowanie i mam czekać na info kiedy będzie gotowe.
Jak narazie to jestem posr...ny, bo nie wiem co zrobią i jak zrobią
Ale z tego co mi znajomy mówił to oddajesz samochód i ma wrócić w pełni sprawny, wiem że blacharkę zrobią, ale boje się co z silnikiem:(
Nie pozostało nic tylko czekać, będę miał jakieś info to dam znać.
Po miesiącu postoju samochodu na parkingu, dowiedziałem się tylko tyle , że uznali szkodę całkowitą i chcą mi dać gówniane pieniądze....
Na tą chwile samochód zawieziony do mechanika, ja juz poległem, co mogłem to sprawdziłem.
Narazie sprawdza elektronikę, i mam nadzieję że będzie dobrze, że nie ma rozpierdzielu w głowicy.
Ciśnienia brak, wydaje mi się, że delikatnie tłok dotyka zaworów, ale tak delikatnie ze silnik normalnie się obraca.
Wtedy będzie albo opcja szukać nowy silnik,albo remontowanie głowicy. Szkoda mi silnika kupować, bo od lutego nie zjadł ani trochę oleju...
Na 4 cylindrze została znaleziona śruba, uszkodziła tłok i głowice. Ale jakim cudem się tam znalazła to nie mam pojęcia.....
Ale numer ehhh :blink:
I nie wiadomo z kąd sie tam znalazła, ja od kupna nie odpinałem nic gdzie by mogła wpaść.
Wydaje mi sie że jak ktoś kiedyś wymieniał uszczelkę pod głowicą(są ślady ze głowica była planowana) to zostawił, stukało stukało aż wystukało...
No masakra;/
Powiedzcie mi, ja mam korek wlewu oleju czarny, na aukcjach z moim kodem są czarne i zółte korki.
To jest jakaś różnica?
Sprawdź sobie tu (podaj dane auta):
http://www.czesci.autotrader.pl/czes...wu-oleju-10905
Ale mi chodzi jaka różnica jest i czy jest.
Jeśli w aktualnym silniku korek wlewu jest koloru czarnego
a na necie jak szukam silnika z moim kodem 192A5000 to korki są żółte lub czarne.
To tylko po prostu jakiś inny korek a silnik jako silnik jest wszystko to samo czy czymś się rózni
Kod silnika taki sam jak mój, to chyba kolor korka nie robi różnicy
W chłodnicach jest róźnica?
Musi być typowo do mojego silnika, czy byle od diesla czy 115 czy 140 czy 150 koni to to samo?
Benzyna domyślam się ze napewno inna
Na tą chwilę,alfa ma "nowy" używany silnik kompletny, swój na części będzie:)
Do tego doszedł nowy docisk ze sprzęgłem(dwumas z noweg silnika, stan igła)
I nowa chłodnica, bo moja była jakoś dziwnie zmasakrowana, utleniła się i dla bezpieczeństwa włożyłem nową odrazu
Blacharkę będę w Polsce robił
Problem mam z grzaniem,nagrzewa mi do ok 70 stopni, gdzie moze byc problem?
Na starym silniku tez do 90 nie dochodził ale koło 80-paru pokazywało(myślałęm ze chłodnica załatwi sprawę, ale jest jeszcze gorzej)
Termostat został ten co w silniku(mój w starym silniku jest nowy a też nie dogrzewał)
Teraz byłem drzwi trochę ręcznie ogarnąć, i zostawiłem na postoju, jakies 70-pare stopni pokazywało, potem popjechałem sie przewieź i jak już wróciłem to do 90 doszło. Może termostat sie zblokował jak stał silnik, mam nadzieje że będzie już git:)