Podejrzewam, że nie "wystrzeli" klapy na tyle aby ją dalej siłownik podniósł.
Printable View
Podejrzewam, że nie "wystrzeli" klapy na tyle aby ją dalej siłownik podniósł.
Może ktoś zrobi manuala jak będzie montować u siebie przyda się dla tych co będą wymieniac
Wysłane z mojego Lenovo A850+ przy użyciu Tapatalka
Świetny patent panowie! Jutro zamawiam sprężynki.
Oby więcej takich bajerów...
A czy ktoś wie, czy taki patent zadziała w 156 sedan?
hej panowie ja to mam już od roku działa przeciętnie, sprężyny niebieskie do alfy trzeba było skrócić bo ciężko było zamknąć. Jak jest gorąco na dworze to otwiera się cała klapa do góry chyba wina juz starych siłowników a normalnie to się odmyka do 1/3 wysokości i wystarczy ja popchnąć do góry. dobre rozwiązanie jak w rekach zakupy.
Ja tez założylem.Pasowaly bez problemu.Kilka razy otworzyło do samej góry a potem lipa.. Kombinowałem z podkladkami bez rezultatu.
Dziś zamontowałem u siebie (te niebieskie). Póki było ciepło, klapa otwierała się do samej góry. Wieczorem już tylko do pewnej wysokości - lipa. Dalej trzeba popchnąć. Chyba zakupię nowe siłowniki... Bo sprężynki dają radę.
Panowie pytanie : jak je zamawiacie bo jakoś nie ogarniam tej strony?
Z tego co wiem to sie do nich dzwoni albo pisze email
Moje daly rade kilka razy . 2006r... Zamowione juz nowe.
Właśnie niechce sytuacji ze nowe beda sie tak otwierać że aż będą się chciały wyrwać:)
Nie ma takiej opcji. Sprężynka tylko podrzuca, a amortyzatory wykonują resztę ;)
Na wcześniejszym zdjęciu widać zielone sprężyny... Miał ktoś je założone czy wszyscy tylko niebieskie?
U mnie już zamontowane. Sprężyny niebieskie. Wszystko działa jak należy :)
jaki koszt sprężyn ?? i jak to się zamawia :D
koszt ok 27zł z wysyłką, a co do zamawiania to wysyłasz maila z zapytaniem o koszt sprężyn a oni wysyłają Ci ofertę i szczegółowy opis co dalej :)
Ja też mam niebieskie, ale siłowniki czasami się "buntują" i nie dają rady. I z tego co szukałem nowych to znalazłem dwa rodzaje, różnią się skokiem tłoka, jedne mają 180mm a drugie 200mm, wie ktoś jakie powinny być?
No to doszły nowe siłowniki. Po zamontowaniu taki wystrzał, że musiałem jednak coś zmienić. Zdemontowałem jedną ze sprężyne i zostawiłem tylko na jednym siłowniku. Myślałem, że może klapa będzie się krzywo zamykać, ale nic z tych rzeczy. Poza tym nie ma takiego odrzutu wybijającego zęby, a normalny, fajny rzut, a potem już działają siłowniki, które sądzę, że nie potrzebują nawet tyle mocy, by unieść klapę :D
U mnie to samo .Na 2 nowych silownikach prawie klape wyrawło
Dobre nowe siłowniki nawet i bez sprężynek potrafią wyrwać klapę wybijając przy tym zęby :D
Mysle ze na 1 sprężynie może zle sie zamykać.sprężyny dają spory opór przy zamykaniu i przy braku z 1 strony moze być rożnie.
Bez sprężynek Ci się nie otworzy. Trzeba lekko podrzucić żeby siłowniki pociągnęły dalej, ale da się otworzyć jednym palcem :D
Sprawdzone już i spokojnie się zamyka. Nie czuć jakiejś niesymetryczności. Przynajmniej lekko się teraz zamyka, w porównaniu do dwóch sprężyn. A otwiera nie tak mocno, że wyrywa klapę, więc ogólnie kompromis :D
- - - Updated - - -
Ok, więc zostaje tak jak jest ^^
Jak komuś wyrywa klape z zawiasów po założeniu 2 nowych silowników polecam wstawic 1 stary...Klapa łagodnie sie otwiera.
A jest tu ktos kto stosowal to w 156sw? Bo mam kupione niebieskie sprezyny i nowe teleskowy magneti marelli. Jedna sprezyna starczy czy ladowac dwie?
Jako, że w końcu zastosowanie jednego starego i jednego nowego siłownika dało zamierzone skutki u mnie (nie wyrywa klapy), jeden mam na zbyciu. Więc gdyby ktoś potrzebował, mogę odsprzedać ;)
Wrzucam tutaj filmik z automatu w 156SW jakby ktoś szukał
https://www.youtube.com/watch?v=F4kY...mp;app=desktop
Siłowniki są gazowe a nie olejowe...Pomimo tego zimą mogą gorzej się podnosić?.Bo jakoś tego nie zauważyłem.
Mam nowe (kupione i założone na jesieni) siłowniki oryginalne MM w 56 i zimą nawet te oryginalne są minimalnie słabsze - dalej podnoszą bo nie może być inaczej, natomiast na dużym mrozie nie wyrywają tak klapy do góry.
Napiszcie tylko do 147 jakie mam te sprężynki zamówić o jaki nr pytać na tej stronie...