Panowie. To nie skrzynia sie sypie a sam dyfer.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Panowie. To nie skrzynia sie sypie a sam dyfer.
Tak, słuszna uwaga. Ale za to manual rekompensuje osiągami auta :)
Omen, ake czesto skrzynia pęka od uderzenia i to najcześciej tak jest.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Z reguły skrzynia siada przy spokojnej jeździe. :-). Ty jak użytkownik obrcny nie musiałeś zle jezdzic. Ale poprzednicy mieli w dupie wszystko.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Marek specjalnie wycialem :D
to tak jak ostatnio poadaly kompy od silnikow 3.2, chyba z 2-3 przypadki na forum w przeciągu 2-3 miechow.
I kup sobie człowieku 3.2 :)
486 000 km
200 kkm to mają wajhowane liczniki :), polecam podpiąć się do ECU i odnaleźć w parametrach bo często gęsto jak wajhowali to zobaczycie tam dwie wartości różne :)
- - - Updated - - -
Poprostu księgowi źle dyfer obliczyli i wsadzili ten sam co w 2.0 :)
Raczej ironia+opinia ludzi którzy i moją robią, mówią że nie pierwszy taki egzemplarz ... ( no i ostatnio kilku kolegów też miało ten sam wałek :D dziwne że wszystkie 3.2 ).
Ale żeby nie było popatrzyłem po numerach i dokładnie taki sam dyfer jest od 1.9 smolucha aż do 3.2 więc na logikę nikt mi nie przekona że założyli do 1.9, 2.0 , 2.5,3.0 mocniejszy dyfer tylko po to żeby w 166 3.2 był odpowiednio mocny :). Tym bardziej że były egzemplarze z Q2 prosto z fabryki, a nie daliby takiej opcji bez powodu. Na zwykłą logikę to poprostu przyoszczędzili na tym elemencie z założeniem że szybko się nie zepsuje bo w moim przypadki to prawie 500kkm, a aut już od dawna na takie przebiegi nie budują.
Mogę Wam potem zrobić fotke jak to cudo się rozwala, jak to obejrzałem to to nie może się nie rozwalić - w porównaniu z Q2. W Q2 nie ma żadnych satelit na mechaniźmie a w ricambi jak na to spojrzałem to zadałem sobie pytanie czemu to tak długo wytrzymało ....
Nie tylko w 3,2 się sypie. Ogólnie wypluwa tryby w V6 manual, bo w trzylitrówkach też były takie numery z tego co czytam.
Ale prawda że wszędzie są tak samo słabe czy wszędzie wystarczająco mocne?
Czym się różni skrzynia w 166 3.0 od 3.2? Czy może niczym i taką mogę kupić?
Chodzi o to, że począwszy od 2.0 ts, a skończywszy na 3.2 mamy do czynienia z tym samym dyferencjałem, to samo oczywiście z JTD i wszystkie inne modele alfy z podnoszonym wstecznym ciągniętym w prawo i do tyłu.
W 166 chyba 2007/8 rok w przypadku JTD montowano już skrzynie pokrewne z alfą 159 gdzie wsteczny wbijamy do przodu.
czyli np posiadacze manuali w dieslu moga sobie q2 wrzucic QBA?
Różnią się przełożeniami.
Też zmieniałem dyfer 1,5 roku temu. Pech chciał że wcześniej widziałem je na na sprzedaż poniżej 2k, nawet Quaife. Nistety już wtedy opcje się skończyły i kupiłem Q2 w ASO z pierścieniami za ok 2,5k.
Zwykły kosztował właściwie tyle samo, więc zupełnie się nie opłacało. Wtedy znalazłem pod Warszawą standardowy mechanizm (leżak) za trochę ponad 1500. Wg mnie lepiej założyć Q2 i mieć temat z głowy.
Tylko lepiej zdejmij do tego skrzynię.U mi tak zmienili dyfer (na aucie), że wałek atakujący zmielił coś co zostało z uszkodzonego łamiąc przy tym zęby.
Tak.
Mylisz się. W 2.4 siedzi taki sam dyfer jak w 1.9 i Q2 mozna wrzucić wszędzie nawet do 147/156 1.9 8v, warunkiem jest skrzynia z podnoszonym wstecznym, nawet do twin sparka w 166 załadujesz Q2
Jedyny wyjątek w 166 gdzie nie da się zamontować Q2 to ostatnie dwa lata produkcji, kiedy były montowane już skrzynie GM jak np. tutaj:
http://www.ebay.co.uk/itm/ALFA-ROMEO...item19e8f9c01a
Niezła ciekawostka z tą skrzynią z ostatnich lat....
mnie w tamtym roku w 3.0 też dyfer zaatakował ściane skrzyni i wybił okno :(
kupiłem drugą całą, mam wrażenie że na drugiej skrzyni biegi są dłuższe o pare kilometrów...
a q2 za 1900 to lux cena uwazam.. trzeba chyba odlozyc i zalozyc by jezdzic bez obaw :)
QBA a mozesz cos powiedziec czym sie roznia silniki 175/180/185 w 2.4 20v ? Bo nigdzie nie moge znalezc info. Ponoc 175/180 to to samo, ale 185 juz blizej do 2.4 od 159 prawda to?
Nie tak do końca.
Ja miałem równocześnie wyjętą skrzynię z mojej GTA i 156 2,4 20V z roku 2005. Do tej od 20V mechanizm nie pasował bo to przecież patent GM. Te które wcześniej opisywałeś (wsteczny po prawej z tyłu) to skrzynie fiatowskie. Wszystkie 2,4 20 V mają już tą wspomnianą przeze mnie 6 biegową z wstecznym po lewej z przodu.
Kolega Dareme ma właśnie taką (wedle info pod avatarem) i tutaj się Q2 nie poratuje. Gdyby miał 166 FL z silnikiem 10V mógł by założyć.
- - - Updated - - -
180 miała wtryskiwacze o tym samym numerze co w 159. Turbina też ma inne numery niż 175/163KM.
Czyli do mojej 2.4 10v mogę wsadzić Q2?
Jak masz wsteczny do tylu to wychodzi ze tak
Mam:)
Tak, to juz blisko 159, to juz te silniki z dłuższym teflonowym paskiem rozrządu.
Przecież napisałem to wcześniej, że skrzynie z ostatnich lat produkcji ze wstecznym do przodu są GM'owskie i tam Q2 nie pasuje.
Z resztą wszystko jak byk podane jest w eperze.
Poza tym, że te skrzynie są w 20v od 2003r.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Sory panowie, macie racje, w 20v skrzynia GM była od początku, byłem przekonany że w ostatnich latach bo "najstarsza" 2.4 manual jaką do tej pory trafiłem to był 2007 r, a poza tym same automaty.
Więc Q2 po FL owszem ale przy 2.4 10v.
Koledzy pozwolę sobie odkopać temat.
Potrzebuję informacji w jaki sposób można sprawdzić czy w aucie jest zamontowane Q2? W sensie bez zdejmowania całego mechanizmu, jakieś sugestie?
Edit: już znalazłem sposób na sprawdzenie przy użyciu podnośnika. Ewentualnie posta można skasować.
Nie sprawdzi ? ciężko się obraca koło uniesione, przynajmniej tak zauważyłem , a ze zwykłym mechanizmem lekko.
A ten sposób, że oba koła do góry i kręcąc jednym drugie z Q2 będzie się kręciło w tą samą stronę? Tak się nie sprawdzi? Ale ok QBA Twoja podpowiedź też daje jakąś możliwość w miarę mało inwazyjną, dziękuje;)
Obu kół przednich to nie podnosiłem.
A w zakręcie ciasnym dodając gazu nie czujesz że wciąga do wewnątrz? czuć takie kliknięcie i kierownica sama skręca do wewnątrz, trzeba mocno ją trzymać.
No właśnie mam takie odczucie, że ciągnie do wewnątrz, ale chciałbym się upewnić. A jeśli nie mam to w przyszłości chciałbym zamontować Q2 żeby problemów nie było.
Odkopuje, kojarzy ktoś czy mechanizm z 1,9 jtdm 120km podejdzie do 166 2,4jtd? Nr w eperze niby te same. O co chodzi z tym wstecznym podciaganym?
Ps. Zajechałem już trzeci dyfer... [emoji24][emoji24][emoji24]
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wloz w koncu Q2 albo Quife i zapomnisz o problemie.
Dokładnie. Raz to jeszcze rozumiem spróbować ze zwykłym bo ile Q2 kosztuje wszyscy wiemy, ale drugi raz już bym zwykłego nie włożył. I na wiosnę mam nadzieję dojechać na kołach do warsztatu po Q2 :P