Dlatego będę chciał zrobić sobie mały zapas co ważniejszych rzeczy. Może nawet jakiegoś dawcę kupię
Printable View
Dlatego będę chciał zrobić sobie mały zapas co ważniejszych rzeczy. Może nawet jakiegoś dawcę kupię
Bardzo mądrze, ja już niektóre zbieram do mojej.
Jeszcze biorcy nie masz a już o dawcy myślisz...?... odwrotnie zacznij to może się uda..:D
Nie no najpierw biorca [emoji14] dawca to tak przyszłościowo
Ok .powodzenia w poszukiwaniach..:)
Najpierw muszę jeszcze trochę bilonu dozbierać [emoji14]
Mmax, absolutnie się zgadzam- gtv z napędem na tył mogłoby być moim jedynym autem w życiu ;) widzę też, że nie ja jeden wzdycham do mustangow.
Mój mechanik robi takie rzeczy, tylko trochę taniej, kolego Quarter. Skladasz zamówienie na auto podpisujesz umowę na rok, wkladasz zaliczkę 100tys, on ściąga padło i robi Ci z niego fabrykę ;)
Co do narzekań na masę gtv. Pokażcie mi panowie auto z silnikiem 3.0, które jest lżejsze o 250kg. W ogóle podrzuccie mi proszę lżejsze trzylitrowki.
Nie tylko Ty, Tytus. Nawet byłem bardzo blisko kupna IV generacji, 3.8 V6, w na prawdę pięknym stanie, bez grama rdzy, suchutki, technicznie praktycznie igła. Auto pewne bo od bardzo dobrego znajomego mojej siostry. Na dodatek gość nie wiedział co ma i chciał za niego grosze. Bylem na jeździe próbnej z mechanikiem. Miałem brać, ale że automat, to dałem sobie chwilę na zastanowienie. Kiedy zadzwoniłem niespełna dwa dni później, zdecydowany na zakup auta okazało się, że auto już sprzedane...
Z tego co wiem, to Gtv pierwotnie miała mieć napęd na tył, koszty jednak okazały się kluczowe dla fiata i.... zostały tylko tuleje pływające w tylnym zawieszeniu.
Panowie kupować, kupować i ratować piękne perełki klasycznej motoryzacji :)
No właśnie ja tak obserwuję rynek Gtv od jakiegoś czasu, powiedzmy 2 lata i już jest dużo gorzej niż było. Kiedyś było ich dużo więcej, zawsze było kilka sztuk 3.0, a teraz często jest tylko kilka zdezelowanych TSów. Boję się, że zanim uzbieram, będę musiał kupować za zachodnią granicą, a tam ceny są już teraz bardzo wysokie.
mattman wcale by mnie to nie zdziwiło. Alfa miała doświadczenie z tylnym napędem (to było na świeżo po transaxlach), a ten model aż prosi się o RWD. Kilku moich znajomych było w szoku, że to jest tylko FWD...
Ja tam bym chętnie TSa Ph2 w stanie "jezdnym" przygarnął. Nawet chętniej niż V6 bo mnie z jakiegoś powodu TS "kręci" :) Wyjątkiem jest V6 TB, ale tutaj podchodzę jak samiec pająka do pajęczycy - chcę, ale boję się, że mnie zjedzą (koszty). Ale fakt, że sytuacja na rynku TSów jest coraz gorsza w PL.
Niedługo zakup auta, 25go kasa będzie. I będzie albo Gtv TS albo 166 JTD :D
Tez sie balem kupna v6 tb,ale gtv-ka miala byc drogim autem w rodzinie wiec zaryzykowalem. Jak narazie jestem zadowolony z wyboru:cool:
U mnie będzie jedynym, dlatego takie obawy. Kupiłbym Ph2 z padniętym TS i dał do generalki najchętniej. Ale takiego auta w pomorskim to ze świecą szukać :(
jersey też o tym myślałem. Nawet miałem taką okazję ale gość wołał dużą kasę (tzn wtedy tak mi się wydawało, teraz bym inaczej negocjował). Jeśli reszta jest ok, to wolę zrobić remont silnika i wiedzieć co mam niż codziennie przed wyjazdem do pracy odprawiać modły do wszystkich znanych mi bóstw żeby panewki albo wariator nie zaczęły dawać o sobie znać...
Generalnie powiem Wam, że jeździłem już różnymi autami, od toyoty aygo z jakimś malutkim silniczkiem do Mustanga 3.8 V6. Jeździłem bardzo młodymi, jeździłem starymi. Gtv nie, ale podczas oględzin trochę w niej posiedziałem (bardzo zadbana ph2 2.0). I przysięgam, jeszcze w żadnym innym aucie tak się nie czułem. To był pierwszy raz, kiedy wysiadając z nieswojego auta i wsiadając do swojej ówczesnej 147 czułem, że wolę tamto. W środku czułem, jakby to auto było dla mnie na wymiar robione. Wszystko było tak jak bym chciał. Wtedy też upewniłem się, że kiedyś będę takie auto mieć.
Ja celuje w 1.8 TS , tylko na ten moment znalazłem tylko 2 egzemplarze , zobaczymy jak będzie sytuacja wyglądać za pare miesięcy, chyba nie wytrzymam do marca . Co sadzicie o zakupie auta w zimę ? Może przynajmniej bym zobaczył jak odpala w niskich temperaturach :)
Napęd na tył ok super sprawa ,kult ,klasyka ,bajer.....albo chcesz mieć bajer,który się nerwowo zazwyczaj prowadzi ,najskuteczniejszy i jedyny napęd do driftu,albo chcesz mieć precyzję prowadzenia lepsze osiągi i maksymalne wykorzystanie mocy powyżej 200 koni ,bo napędy na tył z takimi i wyższymi mocami po prostu sobie nie radzi i ich nie wykorzystuje w pełni .Dlatego pierwsze lepsze Subaru z napędem na 4 łapy porobi cię jak chce ,,,,,a ty po prostu efektownie spalisz gumę w miejscu modląc sie ,żeby nie wykręcić bączka na wyjściu...:D
Nie będę się spierał ,że są lżejsze 3 litrówki niż gtv ,bo nie wiem ,ale jest dużo lżejszych aut z porównywalnymi mocami a nawet większymi ,które mają lepsze prowadzenie po prostu i osiągi ,czyli chodzi tu o stosunek mocy do masy , który mógł by być niestety dużo lepszy w gtv,bo wypada to słabo.dlatego ja nadal bym chciał mieć lżejszą gtv z napędem na 4 łapki...:D a do ładnego efektownego palenia gumy Corvette.
Z tego co ja pamiętam ,bo gdzieś o tym czytałem ,że właśnie napęd na wszystkie koła był poważnie planowany w naszych gtv ,niestety jak kolega wcześniej napisał fiat stwierdził że cena końcowa wyprodukowania takiego auta była by zbyt duża więc zaniechano tego projektu a szkoda wielka.
Należało by też przy tej okazji poruszyć następną bolączkę 3,0 czyli rozkład masy przód-tył ....:D ale juz nie narzekajmy to świetne auto piękne,fascynujące,niebanalne,takie sportowe ,ale nie wyścigowe o.
Ktoś w UK chyba włożył w Gtv napęd 4x4 ze 155 Q4. Ale to nie było plug and play. Raczej plug and pray :)
Można założyć nie ma opcji ,że sie nie da wszystko sie da tylko za ile? choćby napęd firmy Haldex,kiedyś bywałem na innym forum innej marki i tam pewien obcykany gość założył sobie taki napęd sam ale się na tym znał koszt jakieś 12 tysi ,tak mi odpisał a jeśli zlecę to firmie ponad 20 tysi....:)
To faktycznie ciekawa opcja dla Gtv. Szkoda, że raczej tylko dla V6. No, chyba że sparować to z czymś takim: http://www.autodeltashop.com/product...roducts_id=590
Ah gdyby tak komresor założyć do V6...moje ciche marzenie ,głośno lepiej nie wypowiadać sum jakie padają przy takiej operacji ,ale znam osobę którą kiedyś mogę namówić na taką operację .:D i wiem ,że zrobił by to dobrze i w rozsądnych pieniądzach.
Hmm Gtv 3.0 kompresor 300 KM? Lubię to :)
Kolo 300 znajdziesz się i bez kompresora. Tomek Twardowski z kompresorem ma 370KM
370...? Toż to potwór jest...
Mmax, zawsze możesz włożyć AM Super od Autodelty. Rozwiercony do 3700 ccm, kompresor Rotrex i 400 koni :D Coś koło 7000 funtów taka przyjemność kosztuje. Dołożysz jeszcze trójkę na napęd 4x4 i masz bomba Gtv :P
Wymodź tak swojego Huyndaia, będziesz miał jedyne Coupe tego rodzaju w PL :D
W coupe? Strata pieniędzy[emoji14]
Ja kupiłem swoją Gtv za 1800 zł.... silnik do remontu...
Zrobiłem silnik, zawieszenie, turbo, hamulce, i jeszcze kupę elektroniki....
Została mi tylko kosmetyka.... nowe fotele oraz zegary dodatkowe.... ciśnienie doładowania, temp oleju oraz ciśnienie oleju.... to tak dla bezpieczeństwa...
od remontu zrobiłem 40 tys km.... i tylko raz mnie zawiódł przekaźnik....
Maras ty coś piłeś czy poważnie to napisałeś ? O.o
Proszę powiedz, że się mylę i nie napisałeś, że tylny napęd nie radzi sobie z mocami powyżej 200 ps a przedni to lepiej takie moce ogarnia...
- - - Updated - - -
Ja moje TB kupiłem, a raczej zamieniłem za 156 :D O tym ile kasy wydałem na doprowadzenie tego silnika do odpowiedniego stanu i na dodatki typu Q2, większe heble, elektryka, plasticzki i inne duperele już nawet boje się myśleć... Tak samo jak wole nie myśleć ile kasy jeszcze trzeba by wydać żeby wóz był blisko ideału, niemniej jedynie 800 sztuk TB ph2 mobilizuje mnie żeby nie zaparkować GTV w Wiśle :P Dlatego też nie wyobrażam sobie zrobić tym autem teraz 40k km, wielki szacun wiec za te kilometry :)
- - - Updated - - -
Tak przy okazji tej wypowiedzi ciekawi mnie skąd się bierze mit V6 TB jako potwora "killującego" wszystkie inne auta na drodze? Muszę się przyznać, że sam miałem takie oczekiwania, które prawie zaprowadziły mnie do stanu przewlekłej depresji... Niemniej turbo busso nie należy do rodzaju ulicznego steet fightera a raczej jako autostradowy dupowóz :)
Jeżeli pijesz do mnie, to źle trafiłeś. Jak widzisz preferuję TSa nad wolnossące V6, a TB mnie kręci właśnie ze względu na turbo - elastyka w trasie. Wiem, że w wolnossącym V6 więcej jej niż w TS, ale V6 bez turbo jakoś mnie totalnie nie kręcą. Osiągi to drugorzędna sprawa. Lubię wolną turystykę i podziwianie widoków :)
Ja też. Lubię też posłuchać dobrej orkiestry, gdy podziwiam widoki ;)
Oj Maras trochę zaszalal, nie bijmy panny piany ;)
[QUOTE=LIGAR;1708360]Maras ty coś piłeś czy poważnie to napisałeś ? O.o
Proszę powiedz, że się mylę i nie napisałeś, że tylny napęd nie radzi sobie z mocami powyżej 200 ps a przedni to lepiej takie moce ogarnia...
- - - Update
Tak przyznam się ja tak napisałem i byłem pod wpływem pełnoliściastej herbaty..Tylny napęd dla mnie nie ogarnia tak wysokich mocy tak jak bym to ja chciał.Przykład Dodge Viper i wiele innych fajnych aut amerykańskich. Ja nigdzie nie napisałem że przedni napęd lepiej takie moce ogarnia ,ale sprostuję i szczeże powiem tak co by tu atmosfery nie podgrzewać ,gdybym miał wybór w gtv między napędem przód a tył wybrał bym tył ,ale gdy doszedł by trzeci wariant czyli napęd na wszystkie koła bezapelacyjnie wybieram ten ostatni.Dla mnie jeżeli ma być wyczyn ścigawki itd tylko napęd na 4 koła wchodzi w grę a i do normalnej jazdy lepszy ,ale nie tak efektowny jak tylnonapędowy, a że gtv na tor się nie nadaje to wszyscy wiedzą chyba ,że jeżdzisz dla zabawy i swojej przyjemności .Teraz idę parzyć rytualnie herbatę ,więc nie bić piany bo wyleje.:)
maras czyli że trzeba iść do Ferrari, lamborghini, ludzi od M-Power, AMG, i kurcze jeszcze w cholerę innych i ich poinformować, że powinni dać napęd na przód, bo przecież mają auta po 600 - 700 KM a tył tego nie ogarnia...
Ma ktoś Snickersa dla Marasa? :D
marsa dla marasa
snickersy sa dla snickerasa
Tymczasem nowa 3.0 na horyzoncie, nr tel. sugeruje handlarza...
http://allegro.pl/alfa-romeo-gtv-i5718531843.html
Mówisz o tej? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5718531843 ciekawe w jakim stanie
Dobra może marudzę ,może herbata była zbyt fusiasta dajcie mi snikersa i juz.:D nie rozumiecie mnie .Nie mam nic do włoskich tylnonapędowych super aut tymbardziej .Wogóle ja lubię samochody wiecie?:edziapijekawe:
Może być kuna mars.
Nie ma w ogóle zdjęć pod maską, poza tym prezentuje się nieźle. Tylko troszkę hybryda jakby... 98r. a to wciąż posiada elementy sprzed liftu, 5 biegów... Końcówka produkcji pierwszej serii? A elementy po lifcie? No i powiedzcie mi proszę- nasze alfy naprawdę mają aż tyle poduszek?
Widzę , że temat się rozwinął,tylko w troche innym kierunku :D
Mam jeszcze pytanie , bo wyliczyłem ze bede miał troszkę więcej do wydania , wiec chciałem zapytać co sądzicie o silniku byś w GTV?
Ja byś sądził że :D....albo nic już nie mówie.
Byś w Gtv, to bardzo dobry silnik.
A jeśli chodziło o JTS, to już wszystko zostało napisane na tym forum, bo alf 156 i Gt jest bardzo dużo z tym silnikiem.