Ja kupiłem na autosklepie niby oryginalne do 147 a po 2 miesiącach znowu się spierdzieliły i znowu szlak człowieka trafia jak chce szybe umyć. Trzeba szukać jeszcze jakiegoś innego rozwiązania
Printable View
Ja kupiłem na autosklepie niby oryginalne do 147 a po 2 miesiącach znowu się spierdzieliły i znowu szlak człowieka trafia jak chce szybe umyć. Trzeba szukać jeszcze jakiegoś innego rozwiązania
Ja założyłem do swojej 147 grzane dysze mgłowe od Alfy Romeo Mito, działają super, w końcu szyba jest myta po całej powierzchni, a nie dwa siurki się leją na szybę i tyle :P Pasują P&P, nr 156099455 i zamawiałem u taniegofiata na allegro :) Wszystko dzięki pomocy LukaSSa.
145zł, ale moim zdaniem warto, bo komfort jest ogromny.
https://www.youtube.com/watch?v=aIgqdQ-bfds
Dobrze to wygląda
Chyba trzeba będzie zrobić upgrade 147 ;)
[MENTION=59222]nieskazitelny[/MENTION]
A jak wygląda praca przy prędkościach 60, 90, 120 dalej tak ładnie działają?
podobno mgłowe są extra ale przy prędkości pryskają max do połowy szyby z uwagi że są tak od niej daleko w 147. ma połowie maski.
Przy około 110-120 pryskają odrobinę powyżej połowy szyby z tego co pamiętam. 147 nie ma w połowie maski :) bez przesady. Jak będzie okazja to zrobię filmik przy różnych prędkościach.
Powyżej stówy walą właśnie na połowę szyby - mniej więcej. Ale więcej płynu daję i jest OK.
to przy 200+ walą na 1/4 ?
we dziewiuntce przy 180 leci ino na 1/3
ale czekam aż wiatr popcha płyn wyżej i dopiero wycieram
:P
W zeszłym roku zamarzł mi płyn zimowy (przy minus 10 już....), zwalniałem i psikałem spryskiwaczem ręcznym na szybę ;)
lekki ruch i wycierqczka nie ruszy
nauczylem sie na xen .
:p
wycieraczka rusza przy dluzszym spryskaniu
nie stać mnie na obsłużenie 8 dysz :-)
dla tego psikam lekko z dwóch :-)
Otrzymałem odpowiedź na moje pytanie do sklepu:
"Witam,
poszukuję dyszy spryskiwacza grzanej do Alfy GT. Czy posiadacie Państwo taką, czy też możemy dopasować tę z Mito albo ze 147?
Pozdrawiam,"
Odpowiedź:
"Witam.
Dedykowane do GT 85zł sztuka, dwa dni robocze u mnie.
Koszt wysyłki 13zł przedpłata lub 15zł pobranie.
Pozdrawiam"
No i teraz już nie wiem nic. 85 zł za sztukę nie dam.
Użytkownik na allegro o nazwie tanifiat, szukaj i pytaj :)
No właśnie cytowana odpowiedź jest od niego. Wolałbym, żeby napisał że z Mito spasują i mam brać :)
[edit]
No więc Panowie i Panie :)
https://www.youtube.com/watch?v=bxRe...ature=youtu.be
rogersad59 odpisał na moje pytanie jasno i treściwie, że się da i nie wymaga cięcia. Odesłał mnie dodatkowo do swojego wątku na alfaowner.com
Wynika tam z postów, że część wcześniej wg e-eper miała numer 0156084511 , a obecnie jest to 0156099455 czyli MITO :)
Szukam więc takowych w dobrej cenie, a jak zmienię to jeszcze osobno potwierdzę.
Kolega wysłał to zapytanie właśnie do użytkownika tanifiat bo też wysłałem takie zapytanie tyle, że o dysze do 147 i dostałem identyczną odp czyli 85zł/szt.
Jeżeli te za 65zł/szt. z Mito są mgłowe, podgrzewane i pasują do 147 i pewnie też do GT i podgrzewanie działa bez żadnych zmian w kompie to po co przepłacać za te 85zł/szt.
Czyli jeżeli mam Alfe 147 FL z pakietem zimowym to kupując te dysze z Mito i je podpinając będą działać i grzać bez zmian w kompie, dobrze kombinuję???
Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka
Pewnie będzie trzeba zrobić osiowanie proxy
osiowanie do spryskiwaczy? A odkąd spryskiwacz ma swoją centralkę ;)
I o to mi chodziło ;)
Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka
A ja dziś kupiłem 2 używki z wężem i trójnikiem z Mito za 52 zł z wysyłką. Wersja "mgłowa".
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item...f=last-visited
Najpóźniej pojutrze powinienem dostać. Powinno się dać przełożyć grzałki z GT :) Jeśli się uda, to zamiast 183 zł (85x2+transport 13) całość wyjdzie te 52 zł.
Dam znać oczywiście. :)
Powiedzcie mi czy pompa od spryskiwaczy jest taka sama w wersji z spryskiwaczami reflektorów a bez nich ??
I jeśli bym chciał założyć spryskiwacze reflektorów, wystarczy kupić je z listwami i okablowaniem czy coś jeszcze trzeba bedzie zmieniać ?
Pompka jest inna - wysokociśnieniowa.
Napisane z komóreczki!
Czyli trzeba kupic kpl.
Pompę, dysze te w zderzaku i przewody żeby to podłączyć, dobrze rozumiem prawda.
Jak są spryskiwacze reflektorów jest inny zbiornik, większy a do tego jest dodatkowa pompka właśnie do spryskiwaczy reflektorów.
Wysłane z mojego S5 Neo
Dzięki wielkie teraz już wiem że muszę kupić cały kpl. zbiornik z pompką, przewody, plus dysze i można montować
Zbiornik z dwiema pompkami, musisz jeszcze ogarnąć włączanie spryskiwaczy na reflektory na określony czas a nie tak długo jak trzymasz na szybę, bo 5 litrów płynu wykorzystasz kilkoma "pryśnięciami". Przekaźnik 5TS5.
Ma ktoś schemat opóźniacza pompki reflektorów?
Wracając do spryskiwaczy to zakupiłem te od MiTo i pasują idealnie P&P w 147. Były z grzaniem, a że nie posiadam instalacji to kabel wcisnąłem pod wyciszenie, którego klipsy dobrze szły szczypcami do segerów. Co do działania. W jeździe miejskiej do 70 rewelacja. Jadąc szybciej max 100km/h psikają bardzo nisko ale na kilka razy da rade jeszcze jakoś użyć. Powyżej 120 km/h bezużyteczne. Nie mają regulacji wysokości sprysku, ale mimo wszystko mają dużo szerszy zasięg i warto było je zmienić choć na więcej liczyłem. Cenowo wyszło 143zł kurierem od TaniegoFiata. Towar Ricambi...
Kupiłem na alledrogo dyszki mgłowe za 59 zł, niby do 147 i innych Alf. Pasować pasują ładnie, ale zamiast na szybę pryskają na maskę ;) brak regulacji. Nie polecam.
Mogłeś brać oś Mito tak jak @gramian - u mnie działa. Dysze bez podgrzewania wyszły za używki 48 zł za sztukę (przy okazji trójki i kawałek węża (lol)). Działanie takie samo - do 80km/h super powyżej 120km/h słabo. Zastanawiam sie jeszcze nad zmiana pompki na nowa. Może bedzie miała większe ciśnienie i bedzie lepiej
Ja docelowo mgłową od Mito założyłem na stronę kierowcy, a zwykła została po stronie pasażera. Ale... dodatkowo rozebrałem zaworek zwrotny (trójnik) i naciągnąłem lekko sprężynę, żeby lepiej dociskała membranę. Założyłem trytki na połączenia wężyków i trójnika. Teraz trzyma wodę w przewodach i normalnie sika. Można nawet tak krótko spryskać, że nie włącza się druga pompka na reflektory, a szyba jest mokra.
Jeśli ktoś ma problem jak ja miałem, że jedno sikało, drugie prawie wcale a do tego po czasie, to rozwiązaniem nie musi być zaraz wymiana dysz, ponieważ ona sama mi nic nie dała - ta z mito działała jeszcze gorzej, gdyż nie miała ciśnienia.
A tak w ogóle sama pompka z czasem traci swe właściwości i daje mniejsze ciśnienie.
Trojnik ten przy pompce ? Da sie go rozebrac?
Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
A pytanie z innej beczki. Czy można do 147 polift kupić bardziej wydajna pompke do spryskiwania szyb która pasowałaby do tego modelu?
Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka
Dlaczego ta Tobie nie wystarcza?