Kolego sprawdź czy dźwięk ustaje po dodaniu gazu.Jeżeli tak to znaczy,że napinacz dopiero wtedy prawidłowo napina pasek i ten dźwięk już nie rezonuje-występuje to tłumaczyłoby zanik objawów na ciepłym silniku.W takim przypadku napinacz do wymiany.
Printable View
Kolego sprawdź czy dźwięk ustaje po dodaniu gazu.Jeżeli tak to znaczy,że napinacz dopiero wtedy prawidłowo napina pasek i ten dźwięk już nie rezonuje-występuje to tłumaczyłoby zanik objawów na ciepłym silniku.W takim przypadku napinacz do wymiany.
napinacz czego,bo rozrzad wymieniany w lipcu w Niemczech w Adac serwis wszystko z Aso,i ten dzwięk ewidentnie z skrzyni słychać
Oczywiście chodziło mi o napinacz paska wieloklinowego.Podążaj za tropem z forum forda.
Możesz jeszcze zdjąć pasek wieloklinowy, odpalić samochód-zimny oczywiście i zobaczyć czy wtedy występują te stuki.Wtedy wyeliminujesz ten ewentualny napinacz.
U mnie napinacz takze wymieniony objaw pozostal ;p
W Leonach z manualna skrzynia nowych!! Jest to samo także to nie tylko problem alf. Ja wymieniałem wszystko dosłownie wszystko po 2 razy i co nadal jest także szkoda czasu jak elementy nowe to olać sprawę szkoda kasy wiem coś o tym :)
Witam byłem na reklamacji naprawy skrzyni i Panowie kupili olej taki jak zaleca producent i w mojej obecnosci zalali i dali resztke,żebym mógł dolać jak chcę i szef stwierdził,że sprzęglo jest po regeneracji i dwumas też i owe sprzęgło ma minimalny luz na wieloklinie i stąd te stuki.Jak dodam gazu delikatnie te stuki też znikają ,dlatego szef mechanik jest na 100% pewny ,że to wina sprzęgła choć okładziny są jeszcze w 60% dobre tylko ten luz.I jeszcze zauważyłem,że poduszka silnika ta od strony pasażera uszkodzona nie trzyma się .Dlatego mam te stuki podczas dodawania i puszczania gazu.
Witam dzisiaj jest u mnie 16 stopni i po odpaleniu auta słychać delikatne stuki,olej jest rzadszy jak jest ciepło i szybciej rozchodzi się po skrzyni.I dolałem dzisiaj około 300-400 setki oleju,zakladając,że nawet miałem 2300-2400 to mam okolo 2700-2800 i na pierwszy rzut biegi płynniej chdzą i wszystko jest tak jakby ciszej,ale zobaczymy jak będzie chłodniej.Znalazłem fajny artykuł o naszych skrzyniach-http://forum.opel24.com/topic/70037-olej-a-fakty-i-mity-dotyczace-skrzyni-m20-m32/.Wychodzi na to,że producent się myli w ilości oleju i powinno się dolać około 200-300 setki,zresztą na naszym forum też koledzy tak piszą.
jednak dolewka 300 nic nie dała, dziwne,że po dodaniu gazu znika to grzechotanie