to przecież pisałem że tam są zwykłe żarówki, tylko taki efekt dzieki lustrzance wyszedł
można sie zastanowić też nad HIDami. koszt koło 300zł, a np. BlueVision koło 60zł, a częściej sie palą (mi właśnie po 2 latach jedna sie spaliła :/ )
Printable View
to przecież pisałem że tam są zwykłe żarówki, tylko taki efekt dzieki lustrzance wyszedł
można sie zastanowić też nad HIDami. koszt koło 300zł, a np. BlueVision koło 60zł, a częściej sie palą (mi właśnie po 2 latach jedna sie spaliła :/ )
Po 2 latach to sam bym wymienił żarówki na nowe, świeże nawet gdyby się nie spaliły...
co do palenia zarowek to u mnie gdy były normalne zarowki to tak co 2 tygodnie wymieniałem bo ciagle sie palily... dopiero jak xenon założyłem to mam spokoj :) bobryt nie przyuwazylem tego zdania sorki ;) ja mam tam jakies niebieskie niby ala xenon na opakowaniu pisalo cos tam barwa podobna do xenonu 5,5k a swieca na zolto w halogenach... czy to wina luster ze nie beda swiecic na inny kolor??
Co sądzicie o tych do 145: FARENHEIT H1 XENON PLATINIUM
http://allegro.pl/item644002488_znakomite_zarowki_farenheit_xenon_pl atinium_h1.html
Postojówka mi się przepaliła i chcę zmienić na jakieś lepsze (zdania podzielone, jak widzę, wiec mam inne kryterium ;) ): najlepiej jest mi kupić w Katowicach lub okolicach (jakoś kurierzy itp odpadają - sam pracuję w sklepie internetowym i... wolę sam odebrać;) ).
Aha i czy miał ktos do czynienia z listwami LED?
Ogolnie (np. jako dodatek do swatel mijania), bo z tego co wiem, zeby ich uzywac jako dziennych musialyby spelniac poza homologacja duzo innych warunkow....Co z tymi moimi zarowkami mijania?Sprecyzuje od razu kwestie spalonej żarówki postojowych: chodzi mi o to, żeby przy właczonych światłach mijania kolory jako tako współgrały :).
Edit:
Wybór padł na: PHILIPS H1 55W - BLUEVISION (zestaw 2x H1 55w + 2x W5W
2x H1 55w + 2x W5W) za 75 zł :) + do tego zamontowane już dwie listwy LED po 24 na jedną (tylko z drobnym ryzykiem, bo bez homologacji.... - oby się ktoś nie czepiał ;) ).
spoko na homologacje raczej rzadko patrza ;) jak bedzie chcial pokazac kto rzadzi to i tak Ci dowod zabierze :D niestety tak bywa :/
zrob jakas fotke i pokaz gdzie dales takie listwy ;) tez nad tym mysle ale czekam az ktos pokaze jak to wyglada :D
ja mam ten grill co sie niby kratka nazywa do fl byl montowany i tak myslalem czy by ich tam czasem do srodka nie wlozyc ze praktycznie nie bylo by ich widac bo były by schowane :)
moze bym i takie cos sobie założył ale nie az tyle diod :)
zostawcie te alfy w spokoju!!!
gonzo nikt tu nic nie psuje :) spokojnie :P
zostawiamy alfy idziemy na mecz :D
Z listwami się nie bardzo pośpieszyłem, bo w każdej chwili mogę je ściągnąć:). Nie ma z tym najmniejszego problemu :). Nowe żarów święcą powiem...kapkę mnie rozczarowało, ale ujdzie....
Co do ilości, to taką kupiłem, ale można je dowolnie przycinać itp.
Natomiast wygląd...kwestia podejścia - znudzą się, przestaną podobać czy sam uznam, że są do d... to usunę :). Najlepiej samemu do tego dojść :).
I to i to :). Już się przejechałem na Allegro i jakoś wolę tego nie powtarzać... Nie twierdzę, że dojdzie coś innego, czy dojdzie uszkodzone, czy w ogole nie dojdzie - poprostu ja subiektywnie wolę unikać takich zakupów jeżeli mogę :).
Co do kuriera to zależy na kogo trafisz, ja zamawiałem kiedyś dla mamy ekspres (zestaw z filiżankami) na prezent i przyszedł nie do końca taki jak miał być - filiżanki były stłuczone. Na szczęście płatne było przy odbiorze, a kurier był naprawdę OK i wszystko się wyjaśniło...no może oprócz przedłużenia terminu dostawy:).
Według mnie raczej przesadna ostrożność... Nasuwa się pytanie. W jaki sposób te żarówki trafiają do dystrybutora ? ;)
Odpowiedź jest prosta - dokładnie taką samą jaką trafiają do użytkownika końcowego. Opakowanie zbiorcze, opakowanie jednostkowe. Pochodna uszkodzeń to połączenie raczej błędnego zabezpieczenia sprzedającego i nieraz niechlujnej spedycji firm kurierskich z i do sortowni. Uszkodzenia z winy kurierów to minimalny ułamek całości, choć ich wykluczyć się nie da. Ja osobiście wiele razy kupowałem żarówki i transportowałem zarówno kurierem jak i pocztą - straty równe zero :)
Narazie jest tylko "tak" zalozone. Jak pomyśle nad rozjasnieniem swiatel i zgram ich kolory to bedzie OK (tyle, ze narazie nie mam kasy...). Pewnie wtedy zmienie tez ich miejsce... Aha jakosc zdjecia moze nie super, ale pogoda tylko na takie pozwolila :).
http://img413.imageshack.us/img413/1...01489kopia.jpg
z tego co widze to tak pi razy drzwi musialbys kupic 6000k lub 8000k a za te zarowki pewnie zabiora Ci dowod ;( ja mam w samoch 4000k i jest znacznie inna barwa, u Ciebie lekko wpada w niebieski
A nie próbowałeś włożyć tych diod w atrapę pomiędzy użebrowania ?
W nawiązaniu do zdjęcia przyznam, że nie bardzo mi się to podoba - jest to oczywiście moja subiektywna opinia. Zastanów się nad innym rozmieszczeniu lub w ogóle sobie to odpuść. Uważam, że nasze "bolidy" w przeciwieństwie do "pancerwagonów" zaprojektowane zostały z takim szykiem, finezją i gracją, że nie trzeba ich upiększać.
Co do Policji nie wiem, czy mogą komuś dowód rejestracyjny zabrać za dodatkowe oświetlenie. Jeśli tak powinni zacząć od cieżarówek, które wyglądają niejednokrotnie jak wesołe miasteczka, lub reklama całodobowego sklepu monopolowego :)
as a wiesz ilu kierowca juz za to zabrali?? :D
na allegro czy w sklepach jest ogromna liczba tych światełek do jazdy dziennej i jakoś wszystkie w dzien rzucaja białe światło. rożnica jest gdy zapada zmrok wtedy te swiatełka daja troche pod niebieski. nawet zarowki postojowe ledy w nocy swieca niebieska poświatą :/ testowałem to juz ja gonzo i inni tez sie o tym przekonali...
zgadza się i wygląda pod niebieski :/ a wątpie by policjantowi wytlumaczyl że to biały a nie niebieski :/
Nie wiem - być może się do końca nie zrozumieliśmy, ale czy macie zamiar jeździć w dzień na tych światłach zamiast, jak przykazano na światłach mijania lub do jazdy dziennej? Jeśli tak to Policja, jak najbardziej może sie przyp... :)
Kolega miał w podświetleniu tablicy z tyłu białe ledy... dla policjanta (zwykły krawężnik na spacerze) to były niebieskie, i tylko dlatego, ze jakims cudem mialem w zapasie zwykle zarowki (na ktore od razu wymienil) nie zabrał mu dowodu. No bo kto ma racje? Kretyn po podstawówce w mundurze, nawet kiedy jej nie ma...
temat w tuningu o takich przypadkach jest dla kolegow:) ale tak w tablicy nie moga byc. choc w kodeksie pisze (tablica rejestracyjna oświetlona) brak okreslenia barwy :)
swiatła do jazdy dziennej roznia sie tylko tym od tych listew ze sa w obudowie ładnej :P ale jak juz pisalem widziałem te światła w dzien wiele osob na tym jezdzi i w dzien one sa białe ale z bliska fakt wpadaja pod niebieski. wieczorem sie na nich nie jezdzi :D ja tam jezdze na mijania caly czas :) przynajmniej wszystkie światła świeca a nie tak jak w dziennych tylko z przodu jakies lampki...
Evendi, zdejmij to z belli.... :rolleyes:
Właśnie sam zamierzalem kupić takie cudo, podłącza się je w ten sposób aby działały tylko ze światłami pozycyjnymi. Ale ta myśl uciekła szybciej niż się pojawiła :)
Jeżeli chodzi o policjantów to mogą doczepić się tylko do barwy, która na dobrą sprawę nawet w dzien przypomina niebieski, co prawda nie rzuca się to jakoś specjalnie w oczy, ale taką ma barwę. O jeździe po zmroku nie wspominam, bo wtedy świecą jak niebieskie ledy. Ale to w koncu światla do jazdy dziennej, te diody dają naprawdę mocne i rozproszone światło, za dnia nie przeszkadza, ale w nocy oslepia, nie żartuję!!! Oślepia jak cholera. No i co najważniejsze Chinole za 150PLN z Allegro nie maja tak na dobrą sprawę homologacji. Są tam niby jakieś oznaczenia na obudowie ale to wszystko lipa.
Co do świateł dziennych to ideą było zmniejszenie zużycia prądu i takie śmieszne ledy taką oszczędność zapewniają, ale nic poza tym. Jedyne porządne światła do jazdy dziennej robi Hella, spełniają swoją funkcję i nic za ich użytkowanie nie grozi. Ale wydać kilka setek za oprawki ktore trzeba jeszcze ladnie wkomponować w zderzak, albo gdzieś tam. Mi osobiście wydaje się to bezsensowne.
Ale to moja opinia :) Pozdrawiam.
Z tym podświetlaniem tablic rejestracyjnych to jakieś przegięcie, bo przede wszystkim powinny być czytelne. Jakoś trudno mi uwierzyć w to, że jakiś tępy glina upierał się co do koloru tym bardziej, że nie diody nie świeciły na niebiesko tylko na biało :)
takie światełka może i wyglądają fajnie i oryginalnie, ale w samochodzie Audi, gdzie linijka diodowa jest zintegrowana z reflektorem, barwa światła pasuje do reszty i wygląda to estetycznie,
sory za szczerośc, ale doczepianie jakichś świecących patyków do auta to dla mnie żenada jest
Co do fanatyków tuningu masz rację adk przeginają i niejednokrotnie sami proszą sie o mandacik. Jednak nie rozumiem policjanta, który przyczepił sie do kogoś kto miał podświetlone blachy białymi diodami nawet jeśli minimalnie stwarzały wrażenie fioletowej poświaty :/
Również nie jestem zwolennikiem "poprawiania" projektantów AR, ale jak ktoś chce to... nie można mu niczego narzucać, a jedynie zasugerować ;)
widze kolega piter 2000r Alfinki to w grillu mamy takie miejsce i tam tak sie zastanawiam czy nie wlozyc swiatel dziennych a raczej tych prowizorek :D
w sumie do jazdy dziennej światła umieszczone sa na dole i tak zastanawiam sie czy jazda na przeciwmgielnych swiatlach to tak jakby bylo swiatlo dzienne :) w czechach co drugi tak jezdzi :) nie wiem jak to u nas jest z tymi swiatlami. w sumie mam zamiar założyc do siebie chyba soczewkowe lampki takie niby przeciwmgielne jakich wiele na allegro :) i czy nie wlozyc ich gdzies dodatkowo jako wlasnie swiatla dzienne ;) zobaczymy jak pomysl wypali :)
as kolego swieta racja :D moj kuzyn sam prosi sie o zabranie dowodu jezdzac na... neonach :D bo tu mandat nie wchodzi w gre. fakt faktem podoba mi sie to tez :) ale narazie sie wstrzymuje (łatwo urwać przy naszych drogach i moim zawiasie) :) a ta tablica no tak jest to glupota bo jest widoczna nawet lepiej gdy swieca na nie biale ledy:) osobiscie polecam taka operacje chociaz ja mam cos nie tak z instalacja na tablice bo co tydzien wymieniam zarowki... a jest szczelne wszystko
Nawet mojemu staremu, poczciwemu Czinkusiowi bym tego nie zrobił :P
czinkus super fura!!!!!!!!!!!!!!! :D szczegolnie zima :) w pakiecie z duuuzym placem :D
Do CC to nawet świecąca antena pasuje
[QUOTE=loco145;186676]widze kolega piter 2000r Alfinki to w grillu mamy takie miejsce i tam tak sie zastanawiam czy nie wlozyc swiatel dziennych a raczej tych prowizorek :D
:stop: nie róbmy z naszych wozów trzodziarskich sprzętów:D
w sumie do jazdy dziennej światła umieszczone sa na dole i tak zastanawiam sie czy jazda na przeciwmgielnych swiatlach to tak jakby bylo swiatlo dzienne :) w czechach co drugi tak jezdzi :) nie wiem jak to u nas jest z tymi swiatlami. w sumie mam zamiar założyc do siebie chyba soczewkowe lampki takie niby przeciwmgielne jakich wiele na allegro :) i czy nie wlozyc ich gdzies dodatkowo jako wlasnie swiatla dzienne ;) zobaczymy jak pomysl wypali :)
no cała masa tego jest, może dałoby rade jakieś fajne dobrac
---------- Post dodany o godzinie 22:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:30 ----------
miałem sportasia ponad 8 lat, zawsze będę dobrze wspominał to autko:)
Panowie orientujecie się czy w naszych Alfach zadziałają ledowe żarówki kierunkowskazów? Podłączyłem takie u siebie z przodu i nie świecą.
Hmm, nie ma jak odwrócić ponieważ to jest taki typ obudowy: http://photos02.allegroimg.pl/photos...0/51/651905120
Jedyne co mogę zrobić to rozciąć wiązkę i zamienić kable ;).
EDIT: Oczywiście wystarczyło dobrym nożem zebrać nadmiar plastiku z wtyku w dwóch miejscach i diodki świecą elegancko ;) Włosi się popisali i dali +12V na korpus żarówki a masę na bolec.
Panowie tak naprawdę to jak by drogówka sie uparła to by np połowie użytkowników CB Radia zabrała bo nie mają homologacji i nawet mogli by sprawdzić legaloność zwykłego radia oni tak naprawdę mają gdzieś te wszystkie detale no chyba że ktoś cwaniakuje to i zaczną sprawdzać stan bieżnika
Jedno co mnie dziś zaskoczyło że tylko zawodowi kierowcy mają obowiązek posiadania apteczki a zwykli użytkownicy nie muszą a to ciekawe gdyby któryś doczepił się o stan apteczki