A pytanie czysto teoretyczne. Czy Spręzyny Eibach z wersji do 2.4 podejdą do 1.9?
A pytanie czysto teoretyczne. Czy Spręzyny Eibach z wersji do 2.4 podejdą do 1.9?
Pasować to będą pasować ale o deklarowanym obniżeniu możesz zapomnieć. 2.4 jest cięższe od 1.9
Mógłbym prosić od kogoś fotkę na eibach z 17 calowymi felgami przy ori amortyzatorze?
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Proszę.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/07/90.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2017/07/91.jpg
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
215/50?
btw. Dziękuje :)
Ładnie siedzi jak na 17 cali... Dobrze się jeździ/jeździło?
Właśnie moim zdaniem mogło by zejść jeszcze z przodu o te 20-25 z przodu i z 35-50 tył. Może Novitec -40 by był lepszy.
Jeździ bardzo dobrze . Jak dla mnie komfort identyczny jak na oryginałach, prowadzenie lekko lepsze w normalnym użytkowniu, główna różnica jak wchodzisz w zakręty z dużą prędkością ;-)
Nie jestem jakimś fanem gleby, lubię jak nadkole jest ładnie wypełnione i samochód siedzi niżej od serii, więc z tego co widzę na fotkach, w zupełności taka kombinacja mi wystarczy. U mnie na warmii nawet drogi zbytnio na to nie pozwalają, ale fakt jest taki, że przy ostrzejszym wchodzeniu w zakręt nie czuję tego klejenia do asfaltu.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
Spoko.
Myślę że przy feldze 18, było by idealnie.
Witam. Założyłem dzisiaj 4 sprezyny eibach pro kit do 159 1.9 jtdm sw i nowe amortyzatory kayaba na tym plus 2 łożyska z poduszkami na przód. Po odebraniu samochodu nic praktycznie się nie zmieniło jeśli chodzi o obniżenie no może przod minimalnie ale to nie więcej niż 1 cm. Wiem że sprezyny się jeszcze uloza ale czy to normalne ze nie ma prawie zadnej roznicy? Dodam ze jedna sprezyna z przodu i jedna z tylu byly pekniete to napewno mialo wplyw na mala roznice po zalozeniu ale czy az tyle? Dodam ze przod już jest blisko opony A tyl jednak sporo wyżej stoi.
Jedź do sprawdzenia zbieżności i...szerokiej drogi.
Witam, a ja mam pytanie czy użytkował ktoś eibachy w połączeniu z 205/55/16? Generalnie chodzi mi o zimówki jeśli mam nowe opony to czy dałoby radę na nich jeździć, czy trzeba obowiązkowo większe koła na zimę? Jeśli tak to jakie będzie minimum?
To zależy. Jeden napisze że tak jeździ, bo jeździ tylko po równych drogach. Wg mnie minimum to fabryczne 17". Jest wtedy nisko, ale akceptowalnie. Jedynie przed policjantami trzeba mocno zwalniać.
Przed policjantami trzeba zawsze zwalniać:)
Czesc Panowie , kupilem 159 z 17" na czerwonych sprezymach eibach -35mm , i tył jest wyżej o 3cm niz przod, tak powinno byc? kupiłem oryginalne sprezyny bo chce podniesc zawieszenie, noi zmienilem sprezyny z przodu na oryginal i przod poniosl sie 3cm.
i teraz przod i tyl jest idealnie rowno, taki sam przeswit, noi sie zastanawiam czy jak dalbym seryjne sprezyny na tyl to by sie podniosl ??
bo chetnie bym zostawil tak jak jest bo poco ruszac, ale chce sie upewnic czy 159 ma stac rowno przod/tyl taki sam przeswit, a czy tyl ma byc lekko wyzej.
No z reguły tył powinien być lekko wyżej niż przód...chyba że masz zawieszenie typu nivomatic lub jakąś pneumatykę lub hydraulikę (ale to nie ta kategoria).
Jak masz teraz równo i nie obciążasz mocno tyłu, to ja bym tak zostawił.
Ja mam przód i tył równo. Z czego sprężyny tył zmieniałem na nowe ORI. Co prawda mam TI, ale to nie ma znaczenia.
bczyAchim - o 3cm i o kazdej wysokosci to pisze o przeswicie w nadkolu.
zobacz tutaj , tak wygladała na wszystkich sprezynach eibach, wyraznie widac ze przod nizej siedzi.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/d4c3a312f0028916
a teraz po wymianie sprezyn z przodu jest tyle samo przeswitu z przodu jak i z tylu :) no ale zdecydowalem ze zostawie jak jest. tylko wlasnie jestem ciekawy czy tyl oryginalnie powinien miec wiekszy przeswit niz przod, a czy poprostu te sprezyny co mam na tyle NIE są obnizajace
Cześć,
Kupiłem 159 na sprężynach Eibach.
Będę jechał na SKP celem spawdzenia amortyzatorów i tutaj mam pytanie.
Czy przy ustawianiu zbieżności muszę zwrócić serwisowi uwagę na coś szczególnego?
Dodam, że są też dystanse założone.
Pozdrawiam!
Zbieżność przednich kół ustaw blisko zera. Będzie to poza normą, ale norma jest dla standardowego zawieszenia. Dzięki temu nie będzie ścinać opon od środka.
Tak, tył standardowo. Nie ustawia się w tak mocnym negatywie jak przód, więc tak mocno nie ścina opon.
Czy ktoś z użytkowników wspomnianych sprężyn odczuwa takie jakby pływanie auta po najechaniu na nierówność?
Objaw podobny do zużycia amortyzatorów. Zastanawiam się czy jest to kwestia połączenia tych sprężyn z oryginalnym amortyzatorem czy już ich czas minął.
Zabieram się za wizytę na SKP i ich sprawdzenie ale w sumie to niewiem nawet czy czynne normalnie są?
Na Eibachach pływanie? Masz zużyte amory i tyle.
Jak wymieniałeś sprężyny, to trzeba było od razu też amory- jedna robota!
Ja, po zakupie wymieniałem wszystko od razu: sprężyny Eibach i amory na KYB x4 - do TI. Od 3 lat spokój.
Nie ukrywam, że auto sztywne aż za bardzo. Ale wolę to niż bujanie... Co, kto lubi. Już pisałem: w zakrętach leci jak lokomotywa po szynach i ani drgnie.
Pisząc pływanie masz na myśli myszkowanie, przestawianie np tyłu po najechaniu na nierówność? U mnie tak było, pomogło ustawienie geometrii, też ma eibacha
Jak napisałem tak zrobiłem od ręki.
Przód tuleje na dolnych wahaczach do wymiany.
Tył tuleje przednie na wzdłużnych wahaczach do wymiany.
Zbieżność tył (norma -3.00 do 4.00) wynik 7,93
Wszystko jasne. Amortyzatory całkiem w dobrym stanie.
Jest jakiś wątek o elementach zawieszenia?
Wpisz w wyszukiwarkę "jaki wahacz górny" "jaki wahacz dolny". Znajdziesz tego trochę.
Jak już w innym wątku pisałem zakładałem u siebie wahacze SRL. Sprawdź sobie katalog online np. firmy Polcar albo innej co ma zamienniki. Mają też tuleje w ofercie.
Zobacz mój wątek: https://www.forum.alfaholicy.org/nas...przerwie_.html
Komplet tulejek czeka na wymianę :)
Witam.
Wstawiłem do swojej Ti Eibachy na obu osiach. Pojechałem na zbieżność, została ustawiona przy mnie i... Teraz mam mocno przekrzywioną kierownice w lewo. Wcześniej była delikatnie w lewo. Dodam, że auto kupiłem niedawno i sprzedawca ściągał i obszywał na nowo kierownicę. Ale czy da się źle zamontować kierownice? Przy zbieżności kierownica była blokowana.
Wróć na skontrolowanie zbieżności i poprawienie ustawienia kierownicy. Kierownicę na kolumnie można zamontować tylko w jednej pozycji, jej położenie w czasie jazdy na wprost ustawia się na drążkach.
Jeśli masz szerokie opony to ustawienie zbieżności wymaga 2-3 pomiarów.