Ja właśnie jutro robie wahacze w Irbisie, czy drogo nie wiem ale nie znam innego tak polecanego warsztatu, zresztą byłem tam kilka razy aby dogadać szczegóły i jak to się mówi ważne jest pierwsze wrażenie a było więcej niż ok. ;)
Printable View
Ja właśnie jutro robie wahacze w Irbisie, czy drogo nie wiem ale nie znam innego tak polecanego warsztatu, zresztą byłem tam kilka razy aby dogadać szczegóły i jak to się mówi ważne jest pierwsze wrażenie a było więcej niż ok. ;)
mamy ustawke o 10 30 pod Mc Donaldem na bielanach
wymienili 4 z przodu plus łączniki stabilizatorów robocizna 2x150, 4 z tyłu plus klocki robocizna 2x100...
to jak coś to napisz jak poszło i ewentualnie daj jakiś namiar na tego mechanika ;)
no i jak tam??
Hmmm, no właśnie mam mieszane uczucia ...
Wahacze (wahacze+łączniki+końcówki) i hamulce (tarcze+klocki) zrobione jak trzeba, za robotę wziął 100 PLN, ale gdybym się targował z pewnością było by mniej.
Odebrałem auto i okazało się, że coś niemiłosiernie huczy - jak się okazało to na 99% łożysko. Jest to o tyle dziwne, że przed oddaniem auta łożysko zahuczało delikatnie ze 3 razy na szybkim, długim łuku w lewo. Po odebraniu na liczniku przybyło jakieś 600m przebiegu, ale jest bardzo głośno nawet na prostej ...
Jutro jadę do innego mechanika który będzie miał dla mnie nowe łożysko (FAG) i od razu je zamontuje.
Dziwna sprawa.
Widzę, że na temat serwisu Bravo na Partynickiej są sprzeczne zdania ale ja polecam.
1,5 roku temu kupiłem od jednego pracownika auto (przypadkiem z ogłoszenia). Jak zwykle przy kupnie sprzedawca chwali jak może i nie mając papieròw twierdził że wszystko wymieniał. Po oględzinach auta i sprawdzeniu na stacji kupiłem. Po tym czasie potwierdzam, że stan super, tak jak zapewniał. Przez te 1,5 roku wymieniłem wahacz, łożysko i miesiąc temu kpl.rozrząd wraz ze wszystkimi rolkami i paskami jakie są w aucie (przy okazji bo i tak do rozrządu muszę silnik wyciągać). Wszystko wykonali bezbłędnie i profesjonalnie (a znam się trochę). Powiem tylko że zrobiłem ponad 60 tys. km. Ceny może nie jak u pana zdzicha ale ja nigdzie indziej już makarona nie oddam. Znam już tam dobrze mechanikòw i zawsze jestem pewien że lipy nie będzie.
Naprawdę polecam!
Od 1998 posiadam Alfę Romeo.
Model 146 1.4 16v TSpar ,
156 SW 1.8 16v TSpark
166 2.4 JTD 20V.
Z pewnością dał bym sobie spokój z tą marką gdyby nie Brawo Serwis.
Od początku mojej przygody serwisuje auto tylko o Jacka i Bartka na ul.Partynickiej 21.
W raz z tym serwisem i jego mechanikami Maćkiem, Wojtkiem i Waldeczkiem trwam przy marce i chyba tak zostanie.
Właściciele Jacek i Bartek mają za sobą 10 lat pracy w ADF na ul. Karkonoskiej. Zakładając własny serwis posiadali ogromną wiedzę na temat napraw aut koncernu
Fiata, Alfa Romeo, Lancia . Mieli inne wyobrażenie działania serwisu, podejście do klienta i sympatię do marki. 1999 powstał Brawo auto serwis a ja potrzebowałem pomocy przy alfie.
Obecnie to najlepsi moim zdaniem fachowcy we Wrocławiu. Najnowszy komputer, trzy podnośniki, ogromna wiedza no i wciąż ta sama sympatia do marki.
Znamy się i jesteśmy kolegami więc może moje słowa nie są obiektywne jednak fakt że pokazuję im jakąś śrubkę a oni odp. że jest to mocowanie z tego czy tamtego robi nadal na mnie wrażenie.
Czy są drodzy … są normalni cenowo i skuteczni a ostatni mają tłok i nawet ja muszę czekać na swoją kolekcję.
Brawo Serwis dzięki Wam. Sławek.
Dokładnie jak kolega napisał. Pamiętam Jacka i Bartka z ASO na Karkonoskiej jak byłem tam na praktyce. Jacek nie raz opowiadał, że w końcu otworzy własne ASO. To bardzo dobrze wyszkoleni fachowcy. Nigdzie indziej włoskiego auta bym nie dał.
Byłem w ADF'ie (którego parę osób nie polecało na forum) na przeglądzie zawieszenia. Wrażenia pozytywne. Oddanie/wydanie pojazdu przebiegło jak należy. Ceny przystępne, np. kompletna geometria i ustawienie zbieżności bez rabatów 130zł (to mniej od serwisu, w moim mieście). Wrażenia pozytywne. Mistrz wynalazł nawet najmniejszy luz na jednym wahaczu. Za kalibrację kąta skrętu i sprawdzenie błędów na examinerze nie liczyli.
Oczywiście nie chcieli mnie wpuścić na garaż, no ale w końcu ulegli ;)
Jedyny minus za brak maszyny do zakładania opon. Oponę musiałem przełożyć w sąsiednim warsztacie (przekłądałem tylko 1szt - 30zł, czyli też ok). Koło dokręcili odpowiednim momentem, więc profesionall.
A czy któryś z Was wie może, czy na Paprotnej (Irbis) chłopaki wciąż zajmują się serwisem?
Próbowałem dodzwonić się w sobotę w południe i nie dało rady. Dzisiaj też nikt nie odbierał.
Wciąż się zajmują. Mają nawet kolejkę. Mi udało się wreszcie wcisnąć z wymianą rozrządu na czwartek.
http://www.irbis-poland.pl/serwis.html
tu masz linka do aktualnych telefonów.
Natomiast co do Irbisu mam pytanie z innej beczki.
Ponieważ wielu z Was tam serwisowało to pewnie ktoś mi coś powie.
Jak napisałem wcześniej mam termin na czwartek godz. 8.00. Trochę mi to nie pasuje, więc chcę wstawić wóz w środę wieczorem i odebrać go w czwartek po południu.
Cy można im zaufać czy też raczej patrzeć na ręce?
A tak na koniec..czyżby Bravo Serwis zmądrzał czy rozpoczął tylko akcję PRową?
W końcu nikt nigdy nie krytykował ich fachowości a jedynie uczciwość i rzetelność serwisu pozostawia wiele do życzenia...
Myślę, że chłopakom z Paprotnej można zawierzyć. Kiedy ja robiłem auto, na terenie warsztatu stało trochę włoszczyzny - może z 6, 7 sztuk.
Co do telefonów w sobotę - nic dziwnego, że nie odbierają, bo z tego co wiem pracują pn-pt :D
- jak szef (szefowie ) widza jak im obrót spada to potrafią wyciągnąć wnioski.
- te wnioski są czasami błędne, zmieniają ceny zamiast pracowników.
- i będzie dobrze ale tylko do czasu.
- nie wierzę w zmiane filozofii podejścia do pracy, kto raz spartolił to i będzie dalej olewał wcześniej, czy pózniej.
- aby póżniej, lepiej dla nas.
- nie jestem pracownikiem , szefem żadnyej z wymienionych firm.
- takiego oświadczenia brakowało mi w wypowiedziach powyżej, Panowie "pracownicy".
co do Irbisa to moja Alfa tam stala kilka razy dluzej, jako ze wyjezdzalem na tydzien - nie bylo zadnych problemow auto zawozilem wczesniej i odbieralem po powrocie. Wiadomo jednak jak to jest - tak naprawde sie okaze czy wszystko ok jak cos sie stanie, budynek sie zawali, powodz kradziez i takie tam. Moj stal i przezyl bezbolesnie.
Jesli chodzi o paprotna,to polecam! od roku Mam alfika i mam do nich pelne zaufanie, jesli chodzi o wykonywana prace,w szcegolnosci ze "przepadaja" za selespeedami:D no coz,jesli chodzi o telefony,to jest ciezko... sa zajeci,to nie podlega dyskusji. Nawet jak mialem dzwonka,to oddalem tam do naprawy... jest kolejka,lecz napewno zrekompensuja Ci to naprawa:)
;)
a czy to nie tam pies skakał po Twoim aucie ?
---------- Post dodany o godzinie 10:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:31 ----------
nie orientujesz się czy Irbis daje zastępcze auto , bo szukam dobrego warsztatu aby wymienić rozrząd , a jestem z opolskiego
a szukam we wrocku bo na opolszczyźnie nic nie ma
- pewnie że Irbis daje auto zastepcze ale nie z dnia na dzień.
- zadzwoń i się umów, dowiedz
Irbis jest spoko. Szczególnie jeden z właścicieli, można się z nim normalnie dogadać.Maja ludzkie ceny. Nie przycinają i maja bardzo dobrego mechanika. Ja osobiście polecam. A co do auta zastępczego to nie wiem.. Widziałem ze stało białe seicento oklejone jako auto zastępcze dla klientów .. Ale co i jak to nie wiem..
Pozdrawiam;)
Hej,
Ja również polecam IRBIS na Paprotnej 8, zaraz za Marino. Znalazłem ten serwis właśnie na forum... pojechałem sprawdzić... wymieniłem filtry, płyny, wahacze i jestem zadowolony. Bardzo duży plus za obsługę klienta, plus za rozsądne ceny i plus za krótki czas naprawy. Ogólnie oceniam ten warsztat najwyżej z wszystkich, z którymi miałem styczność.
PoZdRaWiAm
adamescu
Ja nie bede inny i tez polece Irbis - zostawilem tam auto na wymiane rozrzadu, wariatora, oleju, prace w zawieszeniu - na bierzaco informowali co i jak, wsztko milo i konkretnie. Zdecydowanie polecam bo napewno sam tam wroce (choc mam nadzieje, ze nie za szybko ;)
A ja bedę inny. Pojechałem na diagnoze świerszczyków. Pan był gotowy całe sprzęgło wymieniać i zaśpiewał 3500 zł na dzień dobry. Przyczyna okazała się dużo tańsza i w cakiem innym miejscu.
A w sumie faktycznie - też miałem tam taką przygodę.
Myślałem, że padła przepływka, ale Panowie w warsztacie powiedzieli, że to nie jej wina i że podłączali nawet przepływomierz z auta szefa (pokazując na 147 stojące na zewnątrz) ...
... po kilku dniach zamontowałem nowy przepływomierz i objawy zniknęły jak ręką odjął :D
Ale prawda jest taka, że o ile z wymianą wahaczy, klocków, tarcz, oleju itp jadę gdzie mi po drodze, o tyle z silnikiem tylko do nich. Brak alternatywy.
Przyłączę się do poprzednich postów i polecam chłopaków z Partynickiej :-)
Żle sprecyzowałam swoją wypowiedż chodzi o poprzednie posty z wcześniejszej strony (6)
Kilka napraw w Alfie miałem, doświadczenie w kwestii mechaników czy serwosów wrocławskich - średnie, ale powiem tak.
Chopcy na Paprotnej w kwestji "szybkiego serwisu na miejscu" rzeczywiście szybko działają, aczkolwiek nie odważyłbym się zostawić tam sampchodu do wiekszej naprawy.
ASO Karkonowska, tam naprawiam docelowo, ponieważ znam osobiście mechanika, którego wiedzę i podejście do Alfy szanuję. Reszta ekipy to tylko subiektywny pogląd.
No jeżeli chodzi o Paprotną w zasadzie nie ma zastrzeżeń. Ale przy wymianie rozrządu i paska straciłem zaznaczony na zdjęciu plastik, po którym został ułamany kawałek przy zaczepie. Nie rzucałem się o taki drobiazg, nawet myślałem przez chwilkę ze sam go gdzieś posiałem, albo go nie było. Jednak przeglądając zdjęcia Alfy sprzed wizyty na Paprotnej , takie jak to w załączniku, okazało się że jednak był dy do nich jechał.
dobrze , a więc koledzy kogo polecacie do wymiany rozrządu w jtd16v , ADF \Bravo czy co ?
Osobiście polecam Bravo serwis. Mam w małym autku 2,0 20V i do poluzowania nawet dekla od rozrządu trzeba wyciągać silnik. To zegarek a Maciek w Bravo Serwis wymienił mi rozrząd ze wszystkimi paseczkami i roleczkami w kilka godzin. Śmiga jak złoto. Zresztą znam ich osobiście i wszystkie naprawy (również moich znajomych których tam wysyłam) przebiegają bezbłędnie.
A ja mam takie pytanko, czy zna ktoś może warsztat w okolicach biskupina, czy sępolna, gdzie można dokonać przeglądu auta, przed zakupem?
Na ulicy spółdzielczej ( Sępolno) jak jedziesz w stronę tych mostów na ul. swojczyckiej to jest mechanik a raczej zagłębie mechaniczno-blacharskie, ale jakiej "klasy" to nie wiem.