A ile tego oleju miała ściągnąć?
To jest standard, że maszyna nie ściąga prawie oleju.
Printable View
dokładnie , wystarczyło by dać do innego serwisu klimy spręzarkę , i ujawniło by lub nie czy została zatarta z powodu małej ilości oleju , bo to bedzie widac na tłoczkach oczywiście ;
BTW teraz już po zawodach , bo ten warsztat szybko wymieni kompresor klimy na sprawny , żeby nie wyszło że dali ciała i że ich wina
To pytanie z fałszywą tezą. Po drugie – łapiesz mnie za słówka. A sens wypowiedzi jest taki, że maszyna nie ściąga całego oleju tylko pewną jego część i to mniejszą. Ściągnięcie 1 ml oleju to nic nadzwyczajnego i wynika z kilku czynników. Nie ma żadnej metody na zbadanie ilości oleju w układzie.
W podobny sposob stracilem swoja sprezarke w 1.9 8v. Po serwisie klimatyzacji w zakladzie nie minelo kilka godzin i sie zatarla i to w specyficzny sposob. Przystawila raz, polecial dym ze sprzegla, silnik zgasl. Nawet sie nie zorientowalem co sie stalo bo chwile pozniej puscila i przez tydzien bylo ok. Potem znowu przystawila tak, ze juz zdazylem zobaczyc skad sie dymi :) pasek nawet sie nie slizgnal w obu przypadkach i wygladal jakby byl nowy po calym incydencie. Leja w serwisach rozne niemieszalne i tansze zamienniki olejow zamiast PAGa, ilosc oleju dobierana jest na pale juz nie wspominajac, iz te maszyny serwisujace klime pewnie trzebaby co jakis czas skalibrowac od nowa, aby moc wierzyc wskazaniom. Jesli oprocz silnika zatarl Ci sie kompresor to do wymiany jest w zasadzie wszystko oprocz parownika i rurek...
Dla zainteresowanych ciag dalszy wydarzen. Dzwigienki zaworowe wymienione podkladki poz zawory silnik zlozony pali jezdzi ale nie ma mocy i dymi na czarno. Kolejny krok glowica zdjeta dolot brak jednej klapy wirowej jeden tlok uszkodzony i teraz pytanie bo gosc mowi ze wymienimy jeden tlok a powinno sie raczej wszystkie wymienic? Co o tym sadzicie?
O kurde sprężarka klimy wyrwała klapę wirową...szok.
Ja bym wymienił 1 tłok, ale są tacy co mnie za ten głos powieszą.
nie odpowiem czy 1 czy 4 wymieniac (nie wiem czy tu np obawiac sie kwestii wywazenia tlokow z jednego kompletu vs roznych?) , ale zanim cokolwiek zrobisz upewnij sie ze nie ma innych uszkodzen, chocby gladzi cylindra, bo wtedy to chyba bedzie wiecej roboty i kosztow. w razie czego silnik uzywke z demontarzu z anglika znajomy ma (a przynajmniej mial 2tyg temu) i mowil że chce 1.5tys za niego.
Nadal lipa... silnik odpala ale nie wkreca sie na obroty zero mocy ewidentnie brzmi inaczej niz wczesniej.... mam juz ochote zmienic tych mechanikow. Komputer nie pokazuje zadnych bledow. Ktos jakis pomysl?
Sprawdzić kompresję i przede wszystkim ustawienie rozrządu. Obydwa wałki można przestawiać względem kół zębatych. Do ustawienia rozrządu używa się dwóch blokad z tyłu i przodu silnika.
Być może mechanicy tego nie wiedzą.
Oczywiście sprawdzić najpierw rozrząd , a potem kompresję :)
A co jezeli kompresja bedzie slaba? Pol silnika wymienione pierscienie tlok uszczelniacze dzwigienki zaworowe glowica splanowana z nowa uszczelka
Skąd jesteś? Może masz blisko to jakiegoś bardziej ogarniętego mechanika z forum.
Najlepiej by było gdzieś koło Głogowa Małopolskiego. Chlopaki sa w trakcie ustawiania rozrzadu na blokadach wczesniej bylo na starych znakach sa pewni ze tu tkwi problem
O w mordę...przecież po uderzeniu zaworu w dźwigienkę, mogła przestawić wałek rozrządu względem koła zębatego i to tego które jest po lewej stronie silnika. Na stare znaki to sobie można ustawić gdy zmieniamy pasek i silnik dobrze chodzi. Na 99% masz przestawiony rozrząd. Amatorka.
A klina na kole nie ścięło? Bo też się zdarza. I rozrząd przestawiony.