Ciekawe czy jeszcze mają bo widzę wpisy sprzed roku ;)
Printable View
Ciekawe czy jeszcze mają bo widzę wpisy sprzed roku ;)
Witam po małej przerwie.
Wydech złożony alfa jeździ i to dość dobrze.
https://www.youtube.com/watch?v=FfdOv8OooaU
Porównanie oryginalnej przepływki od 75 3.0 z tą od 164 QV.
Załącznik 227876Załącznik 227877Załącznik 227878
Wszystko pracuje na sterowniku 164 3.0QV 200KM.
Załącznik 227879
Następna w kolejności będzie skrzynia biegów i jej poduszki, ale to już prace na okres wakacyjny.
Różnica w KM w 164 qv wynikala tez z innej srednicy baranow z tego co pamietam. 45 vs 39 mm (tak z głowy piszę wymiary)
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Możliwe, że chodzi o wczesne 24v. Głowy nie dam więc się nie kłucę [emoji14] co nie zmienia faktu, że jeśli są 42 to można założyć 45 mm. Chyba że barany w 12 i 24 v się różnią.
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Nie pamiętam ile mają, ale barany w 24v są mniejsze (w 2.5) i większe (w 3.0 i 3.2). Jeżeli w 12v byłyby większe od tych z 3.0/3.2, to temat mnie zaciekawia ;)
Nie sa, nie byly, a poza tym barany z 12 nie pasuja do 24.
Witam po małej przerwie. Mam teraz trochę wolnego i prace przy alfie idą do przodu. Tak jak pisałem wcześniej przyszedł czas na skrzynie biegów niestety zanim sie za to zabrałem zdążyłem uszkodzić łącznik na wale. Przy okazji uszkodziła sie też rurka od sprzęgła i tylnych zacisków.
Załącznik 231735
Na dzień dzisiejszy skrzynia jest już przygotowana do montażu. Przełożenie główne zmienione z oryginalnego 3.0QV 11/41 na 10/43 z alfy 1.8i.e. Będzie wolniejsze, ale za to mocniejsze. Był mały problem z założenie mechanizmu różnicowego z blokadą do skrzyni od 1.8, ale sie udało. Mechanizm od 1.8 ma inne osadzenie zębatki na mechanizmie różnicowym w porównaniu do 3.0. Różnica to 3.5mm, wystarczyło dorobić podkładkę i wszystko powinno się kręcić.
Załącznik 231737Załącznik 231738Załącznik 231739Załącznik 231740
Skrzynia złożona i odświeżona niech też jakoś wygląda.
Załącznik 231741
Uszkodzony łącznik
Załącznik 231742
Zrobiles downgrade do 1.8? Nie boisz sie ze sie to rozleci przy 3.0 pod maską czy ten 1.8 ma aż tyle zapasu projektowanego?
Nic się nie rozleci. Koło talerzowe razem z wałkiem atakującym raczej jest takiej samej jakości jak w 3.0.
- - - Updated - - -
Mam taż 3.0 z przełożeniem od TS i jak dla mnie jeździ się bardzo fajnie. Wszystko zależy od użytkownika mi krótkie biegi odpowiadają.
Była mała przerwa, ale to nie znaczy że nic się nie dzieje.
Wydech od Alfy Giulia QV kupiony juz jakiś rok temu. Taki mi się wymarzył. Na całe auto mnie nie stać to chociaż mała jego część.
Załącznik 256926
Usunięta wnęka na koło zapasowe żeby było miejsce na wydech.
Załącznik 256927
Wydech już prawie wisi. Na dniach ma być skończone. Docelowo do ostatniego wydechu mają dochodzić oddzielnie rury z każde głowicy, ale to w innym terminie. Puki co musi mi to wystarczyć.
Załącznik 256928
Załącznik 256929
Załącznik 256930
Załącznik 256931
Zapowiada się niesamowity dźwięk :)
Nagrasz filmik po złożeniu całości?
Bedzie aktywny jak w Giulii?
Będzie chyba aktywny, ponoć bardzo ryczy.
Mam tylko krótki filmik od kolegi który to dla mnie robił. Nagram coś po świętach.
https://www.youtube.com/watch?v=EhkU74slUCA
No nieźle :D
Jest moc! Już słychać że ryczy nieprzeciętnie, chyba faktycznie coś aktywnego by tu siadło :)
Fajnie gada. Nagraj coś więcej. Z chęcią posłuchamy.
Coś tam nagrałem, ale na filmiku szału nie ma.
Trzeba będzie dołożyć środkowy wydech bo nawet przy zamkniętych przepustnicach jest sporo za głośny.
https://www.youtube.com/watch?v=TWN0dqwRn84
Najbardziej kozacka 75 w kraju.
Gratuluję pomysłu i wykonania.
Pełen szacun.
Zrywa beret !!!
Witam.
Mam podobną alfę w garażu ale 2.0 twin spark, i ma problem z wrzuceniem biegów 1, 2 oraz R ten ostatni prawie wcale nie wchodzi ... 1 i 2 czasem tak wiesz może co może być problemem tego stanu rzeczy ?
Myślę że cięgno spadło z kulki w mechanizmie zmiany biegów przy skrzyni.
Jest pierwsza awaria silnika. Poszła uszczelka pod głowicą. Wykonanie uszczelki nie było zbyt ciekawe i teraz są efekty.
Ma ktoś namiar na firmę która zrobiłaby to porządnie?
Do swojej v6 uszczelki dorobiłem tu: http://kompresja.com.pl/
Zaniosłem stare na wzór i dorobili.
Trzymają się już dziesięć lat.Przebieg może z 10 000