Firma IDBJ w Częstochowie. Znajdziesz ich na necie.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Dzięki serdeczne , znalazłem ale ....
Cena 3.200 brutto , brak na stanie.
Szukam dalej :)
Dostałem wycenę wymiany modułu z serwisu AR Słupsk. Zalecają przy okazji wymianę rozrządu.
Części (aktywator , uszczelka , śruby , filtr , rozrząd , olej , filtr oleju ) - 5.100 , robocizna - 1.500
Chyba "lekko" odlecieli ....
Co ty sprawdzasz na stronie? Zadzwoń jak człowiek i się zapytaj. Cena w cennika była 3800, a kupiłem za 2,65k.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Dobra, multiair wymieniony, auto jeździ.
Robilismy od 7 rano.
Mam radÄ™ dla wszystkich:
Jeśli:
-falujÄ… obroty, nawet na lpg
-auto przy przyspieszaniu zaczyna "mruczeć"
-macie błąd wypadania zapłonu P0300 i któryś z P0301,P0302,P0303,P0304
To robimy pomiar kompresji lub od razu zdejmujemy pokrywÄ™ i sprawdzamy tuleje.
Od razu. Żadne cewki, inna stacja benzynowa i inne czary mary.
Jak już pali na 3 gary może być za późno na dokręcenie tulei.
Amen.
Ze względu na skoszony gwint w alu i opiłki w silniku, nowy filtr oleju po założeniu nowego MA został wymieniony po jednej motogodzinie. Purflux.
Po przejechaniu 70km wymieniony ponownie olej i filtr.
Przy wymianie MA został wymieniony tez filtr turbosprężarki i filtr MA.
Kolejna wymiana oleju i filtra oleju, mycie filtra turbo po 500km. Wtedy też zmierzymy kompresję i zrobię w ecu wymianę MA, oleju, korektę dyspersji i adaptację koła fonicznego.
Zmieniam interwał wymiany oleju z 1rok lub max 12kkm, na 8kkm.
Ta mała miska olejowa tego chyba wymaga.
Dlaczego akurat 8, a nie 8,5?
Panowie konkrety, sciagam czapke i dobieram sie do modułu MA w mojej Julce. Posiłkuje się obszernym opisem z tej stronki:
https://www.alfaowner.com/Forum/alfa...placement.html
Zastanawia mnie tylko:
- pisza o jakims specjalnym przyrządzie przy zakladaniu modułu (dostepnym w aso) czy dam rade bez niego wlozyc moduł?
- przy wyciaganiu powypadają części MA do silnika, czy mechanik amator jest potem w stanie to złożyć? :D
- czym wlewaliscie olej do MA (mowie o tym otworku z kulka? )
wszelkie dodatkowe sugestie mile widziane :)
Da siÄ™ bez przyrzÄ…du.
Przygotuj sobie po 4 śruby M8, M10, albo czymś innym zablokujesz tłoki.
Nic nie powinno Ci wpaść do silnika.
Olej wlewasz strzykawką naciskając kulkę, aż zacznie wypływać dziurkami u góry.
Dokręcać jak głowicę, po przekątnych.
Moment ok 15-20Nm.
Jeśli moduł nowy, wkręcić filtr MA. Jeśli naprawiany w sumie też, bo trzeba wymienić/umyć.
Po włożeniu modułu wyjmyj bezpiecznik pompy paliwa i kręć rozrusznikiem przynajmniej z 10s. Przerwa minutę, niech rozrusznik ostygnie i znowu 10s by napompować olej na górę.
Próbuj odpalić.
Potem w alfaobd wymiana MA, korekta dyspersji.
Do wymiany MA potrzebne będzie:
55222222 1szt
55238665 1szt
55233644 4szt
55233643 1szt
Jeśli gwint w module zerwany przygotuj się na płukanie silnika.
Ja kupiłem 10l oleju i 6 filtrów.
Pierwszy filtr i nowy olej po wymianie MA. Drugi filtr zmieniłem po 10km od odpalenia, trzeci po 100km i olej, czwarty po 500km i olej.
Do wymiany też śruba turbo (jeśli masz T).
Świetnie! Dzięki za obszerna lekturę, jak się spotkamy na żywo, stawiam czteropaka! [emoji4]
Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
W linki masz sposób wykorzystania śrub [emoji106]
https://www.alfaowner.com/Forum/alfa...internals.html
Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka
Ciekawy film https://youtu.be/Npd53qg2zsY
Co uważacie o wymianie sprężyn jak na filmie powyżej? Rzeczywiście mogą się zużywać?
Sprężyny też się zużywają,ale czy w MA tak szybko?
przydałby się taki ładny poradnik po polsku ze zdjęciami krok po kroku;)
Ja ostatnio przy zmianie rozrządzu zmieniłem filterek MA. Zakupiłem go w Świdnicy w Auto Jata. Coś ok. 100 zł. Na razie wszystko ok. U mnie MA działął i działa bez zarzutu. Olej był zmieniany co 10 kkm, czyli 1/rok. Nie narzekam. Tfu, tfu, tfu!
No fakt! Mogłem. Po ptakach! Sorry!
Filtra MA nie trzeba wymieniać, zbędny wydatek, , jego się czyści i wkreca z powrotem
Lalcia była serwisowana w ASO od zakupu, czyli 6 lat. Nie wiem czy kiedykolwiek był tam czyszczony (brak takiej usługi na fakturach, a wyszczególnione wszystko, łącznie z nowymi podkładkami i innymi pierdołkami).
Wszyscy tutaj - jak piszecie - macie mniejsze/większe problemy z MA i powstał temat - rzeka. Ja nigdy nie miałem problemów z MA. Po przeczytaniu wpisów w tym temacie, uznałem, że wymienię filterek po 6 latach i...dobrze zrobiłem, bo stary był zasyfiony i czyszczenie mnie nie interesuje (bez januszowania) - półśrodki mnie nie interesują. Każdy robi co chce. Proszę nie pisać mi na temat moich wydatków, bo to moja decyzja za którą biorę odpowiedzialność.
Aha! Jak coś pierdyknie w MA Tobie, to później wycie o kosztach. Jak to mówią: lepiej zapobiegać, niż leczyć. I lepiej, i taniej. 100 PLN, to nie majątek.
Pozdrawiam serdecznie!
Są tacy co filtr kabinowy za 15 PLN ,odkurzaczem a potem sprężonym powietrzem czyszczą.
Więc wydanie 100 na filterek to już kosmos.
Nikomu jeszcze nie padł MA z powodu tego filtra. Przy wymianach oleju co 10kkm i stosowaniu plukanek można o tym filtrze w ogóle zapomnieć a jak ktoś nie dba należycie o silnik to wymiana filtra mu nie pomoże. Widzę że się nie rozumiemy- nie chodzi o żadne januszowanie,. Są rzeczy na których się nie oszczędza sprawa oczywista. Proponuję nie generalizowac bo "zbędny wydatek" a "przesadna oszczędność" to dwie różne sprawy. 130 PLN to nie majątek tym bardziej raz na kilka lat. Bardziej miałem na myśli tych którzy wolą częściej zaglądać do tego filterka, ja np lubię go co 15-20 kkm wyjąć i przejrzeć a robię w ciągu roku 40kkm więc sensu nie widzę by dwa razy do roku kupować nowy tym bardziej że ten akurat w przeciwieństwie do innych filtrów się po prostu nie zużywa a przy stosowaniu plukanek, dobrych olejów i sensownych interwałach to nawet się nie brudzi
ZnaFca. To po co wpis? Koniec tematu.
PS. "Chłopie", to do swojego Przyjaciela.
- - - Updated - - -
Bywa Panie Kolego. Janusze zawsze będą. Pozdrawiam serdecznie.
OdkopujÄ™ temat.
Temat dotyczy Giulietty z silnikiem 1.4 170KM. Rocznik 2014.
Generalnie auto nie ma żadnych problemów z przyspieszaniem, odpalaniem itd. ale jedyne co mnie denerwuje to silnik chodzi dosyć głośno.
Chcę wyjąć moduł Multiair aby zobaczyć w jakim jest stanie. Jeżeli któraś z tulejek będzie poluzowana to na jaki klej Loctite ją wkręcić? Na alfaowner wyczytałem, że Loctite 648 i tam to zadziałało bardzo dobrze, ale na alfaholikach wycztałem że Loctite 243. Który klej będzie lepszy?
Ja też odkopię temat. Chyba jedyny z takim stopniem zaawansowania technicznego :) Po zakupie profilaktycznie zabrałem się za multiair (mam wrażenie że za głośno chodzi). Jednak po wyjęciu modułu w silniku został mi jeden tłoczek popychacza. Po prostu wypadł z MA. Dlaczego? bo nie miał tego pierścionka
Załącznik 287892
Teraz pytanie skąd go wziąć? Skąd wziąć nowe popychacze? Ponoć te moduły się regeneruje. W jaki sposób skoro nie da się do nich kupić części? To jakaś ściema z regeneracją? Co się stało z pierścieniem...? Poza tym większość tłoczków wyciągnąłem - łatwiej bądź trudniej. Ale dwa tak siedzą (tym pierścieniem) że ich nie wyciągnę. Cóż..... części kupić się nie da. Pozostaje wymyć, skręcić - jeździć i obserwować. Nie wiem tylko jak wsadzić i zablokować przed wypadnięciem ten jeden tłoczek.
Ogólnie moduł jest dość czysty, zadbany. Tuleje siedzą solidnie (i nie mam zamiaru ich ruszać). Ze względu na przebieg (350kkm) to na pewno był moduł wymieniany ale kiedy to nie wiem.
Pewnie składają z uszkodzonych.Pada jedna cewka a reszta klamotów sprawna.
Witam.
Czy ktoś oddawał multiaira do regeneracji, jeśli tak to z jakim skutkiem,gdzie i czy taka regeneracja będzie na czas dłuższy ( parę lat) czy też raczej nie ma to większego sensu. Druga sprawa ,to czy przy kupnie używanego musi być ten sam nr co jest obecnie czy też są jakieś nr zamienne? W ASO rzucili mi cenę 8tys więc żarty jakieś. Proszę o pomoc i dziękuję z góry. Pozdrawiam
Nowych części MA nie było, nie ma i nie będzie. Co za tym idzie regeneracja opiera się na wymianie na inne używane elementy. Jednym słowem "ryzyk fizyk". Ja ten tłoczek kupiłem używany. Zamontowałem i jeżdżę dalej na swoim MA.
Czy to były zakupy na Allegro czy na forum ?
Na allegro kupiłem.
DziÄ™kujÄ™ , pozdrawiam í ½í¹‚
odkopię temat...auto i jego objawy na instalacji LPG... - wcześniej na samej benzynie do 90kkm bez problemów.
W moim 1.4MA coraz szybciej degradują się świece zapłonowe? :) Pierwszy komplet(zaraz po instalacji LPG razem z cewkami - prewencyjnie bo zaraz po zainstalowaniu szarapał) ori NGK - po 20tys jeden cylinder przestaje pracować ( już po 15 tys zaczęły się poszarpywania - najpierw rzadko, potem coraz częściej - nie znałem tematu MA). Drugi komplet Beru - 7-8tys wszystko ok i znowu pojedyncze szarpnięcia które się nasilały, aż po przebiegu 13 tyś jeden cylinder nie pracuje- wymiana na ori NGK(po za granicami kraju, w trasie - bez czytania błędów ) i...przejechałem 4tys i dzisiaj podczas trasy(120km) dwa pojedyncze szarpnięcia.
Auto zaczyna szarpać dopiero jak mocno się rozgrzeje - teraz musze przejechac przynajmniej 30-40km, ale bywa i tak że przejadę 200 i nic się nie stanie. Z czasem problem to się narasta, aż kończy się to pracą na 3 cylindry
Za pierwszym razem wywaliło checka, ale mechanik skasował błędy nie notując. Teraz błędów nie ma - czekam, aż znowu się wysypie.
Ostatnio na benzynie przejechałem 150 km - żadnych szarpnięć. Auto odpala bez problemów.
olej co 10tyÅ› 0W-30, wymieniony filtr turbo i MA
Dlaczego wymiana świec pomaga? Jak diagnozować?
Pozdrawia właściciel mydelniczki(wygląd) skrzyżowanej z taczką(komfort).
Świece przy LPG nie mają łatwo, warto je i tak wymieniać co 15kkm. Jeśli u Ciebie problem jest przy LPG to sam sobie odpowiedziałeś. Źle uregulowana instalacja = zbyt uboga mieszanka a co za tym idzie wypalone świece, gniazda zaworowe a w dłuższej perspektywie upg. Kiedy był serwis instalacji? Nie mam tu na myśli wymiany filtrów ale sprawdzenie map, lambdy, AFR itd
Instalację serwisuje co 10tys, u człowieka który montował. Chyba muszę się wybrać do kogoś innego...