Jesli masz miernik to miernikiem.
Jeśli nie masz, to mozesz wziąć żarówkę 55W do której dołaczasz przewody. Jeden dajesz na stałe do plusa, a drugim dotykasz swiecy. Obserwujesz czy na kazdej świeci i czy tak samo intensywnie.
Printable View
Jesli masz miernik to miernikiem.
Jeśli nie masz, to mozesz wziąć żarówkę 55W do której dołaczasz przewody. Jeden dajesz na stałe do plusa, a drugim dotykasz swiecy. Obserwujesz czy na kazdej świeci i czy tak samo intensywnie.
A czemu akurat 55 wat...
- - - Updated - - -
I czy gdzieś spod maski mogę wziąć ten plus czy tylko z akumulatora...
55W bo ma małą rezystancję własną, co pozwala bujnąć świece dość duzym prądem.
Plusa pod maską powinieneś znaleźć przy skrzynce bezpieczników.
Jutro sprawdzę w pracy miernikiem
- - - Updated - - -
Bo z kablami i żarówka samemu trochę ciężko
- - - Updated - - -
Tylko jeszcze gdzie oprócz świecy dotknąć ten miernik. .
- - - Updated - - -
I jakie parametry sprawdzić...
Jedna końcówka miernika do masy, a druga końcówka to końcówki świecy. Miernik ustawiony na pomiar rezystancji, tylko bez pikacza. Sprawdzasz rezystancję na każdej świecy i porównujesz między sobą.
Jutro się odezwę po sprawdzeniu
- - - Updated - - -
Jutro się odezwę po sprawdzeniu
Witam ponownie i odświeżam temat ciężkiego opalania na zimnym...
- - - Updated - - -
Zmierzylem miernikiem rezystancje świec i na każdej pokazuje 0,4-0,5 oma...
- - - Updated - - -
Teraz pytanie czy to oznacza że świece do wymiany czy nie...
- - - Updated - - -
No i dzisiaj po odpaleniu zamrugala kontrolka od świec przez kilkanaście sekund na odpalonym silniku.
- - - Updated - - -
Czekam na info bo nie wiem czy te wyniki pomiarów są dobre czy złe...
Teraz dobrze by było zmierzyć, czy sam moduł wystawia napięcie na świece.
Moduł czyli ten czarny sterownik na ścianie godziowej...
- - - Updated - - -
Jeżeli tak to w jaki sposób to sprawdzić...
- - - Updated - - -
Rozumiem że napięcie na każdym pinie...?
- - - Updated - - -
No to widzę że nie ma chętnych do pomocy...
Albo miernikiem czy wystawia na świece albo 5 żarówek 21w zamiast świec.
P. S. Czy ty myślisz że my tu czatujemy całe dnie nerwowo sprawdzając czy ktokolwiek czegoś nowego nie napisał ?!
Wyklepane Hammer AXE
Ja też nie siedzę tutaj całymi dniami ale myślałem że więcej ludzi tu zagląda skoro to cała Polska...
- - - Updated - - -
A wygląda na to że jesteś Ty i ja...
- - - Updated - - -
Rozumiem że do przekaźnika dochodzi napięcie około 12 V z akumulatora i tyle samo ma wychodzić na każdą świece...
- - - Updated - - -
Tylko nie dowiedziałem się czy ta rezystancja którą zmierzylem jest ok czy nie nie...
- - - Updated - - -
Bo jeżeli rezystancja wskazuje że świece spalone to napięcie na przekaźniku nie ma tu nic do rzeczy
- - - Updated - - -
Warto zmierzyć dla pewności i jak się okaże że ok to co dalej...
- - - Updated - - -
Ciężki temat z Tymi świecami...
Bambo z pomagającymi jest jak z włosami. Jak włos jest zajebisty to nie musi być ich dużo, starczy jeden. :)
Akurat pomoc Danusa77 to pomoc wysokiej jakości. Wystarczy.
Pewnie masz rację ale ja dalej nie mam rozwiązania zagadnienia
Ehhh...
Zmierzone 0,5 jeśli Ohm a nie KOhm jest ok. Rezystancja będzie rosła w miarę rozgrzewania się świecy.
Moduł ma podane +12V ale na wyjściu jest PWM. Świece nie grzeją tylko przed odpaleniem ale również po odpaleniu, ale nie pełną mocą. Po to właśnie masz moduł świec.
Podepnij żarówki 21W, dla pełnego obrazu 55W do każdego wyjścia zmodułu i patrz jak świecą.
Możesz też na początek podpiąć kompa, bo skoro mrugała sprężynka to coś zgłasza moduł. Dodatkowo sprawdź stan wtyczek do i od modułu.
To nie dla mnie taka zabawa bo niewiele z tego rozumiem, elektryka to dla mnie czarna magia.
- - - Updated - - -
Sprawdziłem wszystkie połączenia i wtyczki wszystko jest ok. Napięcie dochodzi do sterownika i wychodzi na każdą świece oraz zanika gdy przekaźnik pstryknie więc uważam że wszystko jest ok.
- - - Updated - - -
Zaczęła wreszcie mrugać ta kontrolka od świec więc stawiam na świece.
Na zimnym silniku podgrzej świecie cztery razy czekając za każdym razem do pyknięcia. Po 4 razie zakręc rozrusznikiem i zobacz jak zapalił, czy lżej czy nie. Daj znać.
Napisz też czy świece w aucie masz jeszcze oryginalne i jaki masz przebieg auta.
Robiłem już taki test że odpalam po 3 grzaniach świec i wtedy odpala trochę lepiej.
- - - Updated - - -
Auto ma około 250000 przebiegu i myślę że świece są oryginalne....
Skoro 3 podgrzania polepszyly odpalenie, masz 250.000 przebiegu i oryginalne świece to znaczy że czas je wymienić i będziesz miał spokój.
Sprawdź 4 podgrzania jeśli masz sprawny akumulator i zobacz czy lepiej zapali. Na 99℅ Świece straciły sprawność mimo że działają to zbyt długo "pręcik" się rozgrzewa. Alfy lubią jak pęciki sie szybko nagrzewają, jak to kobiety. ;)
Tylko pamiętaj nasluchuj pyknięcia i dopiero włączając kolejne grzanie świec a na kontrolkę nie patrz bo zgaśnie szybciej od pyknięcia.
Ok jutro dam znać jak rano będę odpalal to sprawdzę. Dzięki za wszystkie porady.
Witam ponownie
Dzisiaj rano odpaliłem auto po czterech grzaniach świec i odpaliło dużo lepiej i nawet nie dymiło po odpaleniu.
Zaświeciła się też kontrolka od świec na kilkanaście sekund więc stawiam teraz na te świece, które może nie są spalone ale po prostu zużyte i słabo grzeja.
Po wymianie świec dam znać jakie będą rezultaty i mam nadzieje że wreszcie będzie można zamknąć temat.
Powodzenia.
Niestety to raczej nie była wina świec... Dzisiaj podczas jazda zapaliła się kontrolka silnika więc zajechalem na parking i zgasilem auto. Przy próbie odpalenia odpaliła ale chyba za 30 razem. Kontrolka znów się zapaliła ale miałem blisko pod dom więc pojechałem i zgasilem auto w garażu po czym znów nie chciała odpalić. Podczas jazdy nie było spadku mocy ani dymienia auto jechało normalnie.
- - - Updated - - -
Po godzinie odpaliła normalnie trochę zadymila i kontrolka się nie pali...
- - - Updated - - -
I co Wy na to......
Dobra podepnij auto pod komputer i podaj błędy jakie masz.
Ok ale jutro bo dzisiaj nie mam kompa przy sobie...
Czujnik na wale pada
Wyklepane Hammer AXE
Ja też uważam, że to czujnik na wale.
Im bardziej się będzie ocieplać na dworze tym mniejsza szansa zapalenia samochodu będzie piękny kawalerze.
Ale, że świece to też uważam. ;)
Taką oto przyszłość widzę w kartach drukowanych przez NBP.
A jaki koszt tego czujnika...
Dzięki za link mam nadzieję że jutro jakiś magik to sprawdźi i wymieni...
- - - Updated - - -
A czy aby wymienić ten czujnik trzeba rozpiac rozrząd...
- - - Updated - - -
To moja trzecia Alfa. Poprzednie dwie były wzorowe nie licząc pałacem się kontroli od poduszki albo od czujnika pedału hamulca.
- - - Updated - - -
Kocham te samochody za zalety i za wady choć czasem doprowadzają mnie do szału...
- - - Updated - - -
Wcześnie też była 166 tylko z 2000 roku i 136 KM ale była wzorowa dupki nie dostała strzała w bok od tira i nie było co naprawiać..
- - - Updated - - -
Poszła w dobrej cenie choć była szkoda całkowita... Żal było się rozstawać...
Nie trzeba zrzucać rozrządu bo my piszemy o czujniku wału korbowego a nie czujniku wałka rozrządu.
One najczęściej przerywają odczyt gdy jest im ciepło. Temperatura silnika też je oczywiście zagrzewa. Wywala kontrolkę silnika na desce i auto nie zapala / gaśnie.
Umiejscowiony jest pod rozrusznikiem, odkręcisz go kluczem ampulowym t40.
Nowe czujniki 0281002474 Bosch są made in Romania i różnią się tym od Bosch germany (o tym samym numerze katalogowym 0281002474) który wyjmiesz ze swojego auta, że kołnierz mocowania jest skrócony o ok 6mm.
Uniemożliwia to przykręcenie nowego czujnika jednak wchodzi na "klik" i jest spokój.
Aby być pewnym że to ten czujnik, możesz go wykręcić i wsadzić do zamrażarki na 10 minut.
Gdy go wyjmiesz podłącz go do omomierza. Powinien mieć opór w okolicy 900 omów.
Trzymaj cały czas omomierz i zagrzej czujnik suszarką. Gdy zrobi się ciepły i opór 900 zostanie to znaczy że jest dobry.
Gdy zaś przerwie odczyt lub go zwiększy to znaczy że wymiana jest konieczna.
Widzę że wiele jeszcze muszę się nauczyć a moja kochana Bela wciąż mi w tym pomaga......
Witam. Właśnie sczytalem błędy i zaraz napiszę jakie są...
- - - Updated - - -
P0380 przekaźnik płytki grzejne świec zarowych
P1320 synchronizacja faza/obroty
P0704 sygnał sprzęgła
- - - Updated - - -
Dodam tylko że jakieś 10 dni temu zmieniany rozrząd i wymienione koło pasowe wału.
Zrób test czujnika położenia wału korbowego to błąd P1320. Tylko wtedy się dowiesz czy czujnik zaczyna szwankować czy tez może np. rozrząd jest źle złożony.
Z kolei błąd p0380 moim zdaniem samoistnie zniknie gdy wymienisz świece. Wskazuje na to przebieg twojego auta, oczywiście jeśli możesz wykonać diagnostykę przekaźnika to byłoby najlepiej to zrobić.
Bład P0704 to prawdopodobnie non stop wciśnięty czujnik położenia pedału sprzęgła. On w sumie służy tylko do poprawnej pracy tempomatu. Jest w nim spręzyna która potrafi się zmęczyć i przestaje pracować.
Znajdziesz go na górze pedału sprzęgła gdyby cię naszła ochota to robić. Bez tego sprzęgło pracuje prawidłowo.
Dzięki za pomoc
- - - Updated - - -
Jak zrobię test czujnika wału dam znać a jak będzie dobry to jadę do tych co robili rozrząd i niech sprawdza czy jest ok i wtedy przy okazji czujnik walka rozrządu...
Witam ponownie.
rozrząd sprawdzony i jest ok czujnik wału też sprawdzony a mimo to kontrolka sie zapala co jakis czas, kupiłem czujnik położenia wału i jutro wymienie bo nie mam juz siły do pseudo mechanikow...
- - - Updated - - -
no i zamykam temat bo szkoda to dalej drążyć...