qrcze kiepsko, to wygląda na wykresach. Nie wiem czy te świece w końcu wymieniłłeś?? MA to silnik wrażliwy na ich jakość, choć chyba bym obstawiał problem z cewkami.
Printable View
qrcze kiepsko, to wygląda na wykresach. Nie wiem czy te świece w końcu wymieniłłeś?? MA to silnik wrażliwy na ich jakość, choć chyba bym obstawiał problem z cewkami.
Nie jak dziś mi czas pozwoli to pojadę kupić. Czy jak z cewkami to leży moduł MA?
Edit:
Bez sensu i tu pytanie, cewki to 400komplet Boscha więc lepiej niż MA 3000
Moduł MA nie ma nic wspólnego z cewkami, jest jescze jeden myk, elektrozawory na module MA. dobrze by było podmienić to z innego auta żebyś sie na koszty nie narażał niepotrzebnie. Pamiętaj że świece irydowe do MA.
Dobra świece wymienione (pamiętałem kupiłem ngk jak w ASO). Stare wyglądały przyzwoicie.... Jutro bd patrzył wykres cewek
EDIT 15.11.17
Jedyne co jest z cewkami w MES to czas ładowania (na wszystkich jest zbliżony ale czy to dobrze czy nie...nie wiem :) )
Niestety niechcący przerwałem proces i podzieliłem na 2 pliki
Załącznik 237788
Załącznik 237789
Plik CSV jak ostatnio:
czas ladowania cewek1.csv
czas ladowania cewek2.csv
[MENTION=29383]paweltbu[/MENTION] MISTRZU, proszę o radę co dalej :( :)
Dziś mniej wibrował silnik, ale nie wiem czy to kwestia świec czy wyższej temp na zewnątrz bo powyżej 5-7C nie występuje ten problem
Żaden ze mnie mistrz... Mistrza to dopiero tu zawołam :) [MENTION=18522]criss[/MENTION] co sądzisz o tych logach??
- - - Updated - - -
Ej właśnie [MENTION=66964]domin[/MENTION] a robiłeś kalibracje MultiAir?? generalnie to procedura obowiązkowa przy każdej wymianie oleju.
Co do kalibracji to brak mi słów do bałaganu który robi grupa Fiat w swoich autach [MENTION=53518]Paweł[/MENTION]tbu. Ale w rocznikach <2013 tej procedury nie da się wykonać w Giuliettcie (w mito, GP itd. tak) Nie zależnie od przewodów, mechanik ASO powiedział mi że oni też w nich nie robią bo "w ich komputerach tej funkcji nie ma po połączeniu się z Julką <2013"
Próbowałem MESem sam, też nie jestem w stanie... (mam nie przerobiony kabel OBD+3 adapter ale on tu nic nie zmienia)
Chyba, że ktoś w Warszawie umie/ma jak to chętnie wpadnę z jakimś browarkiem :)
Ewentualnie Grodzisk itp. bo mieszkam w Ursusie :)
MES tego nie zrobi, najlepiej autocom lub aso, w auto kom to element opcji "wymiana oleju" a w aso reset czegos tam, albo wymiana centralki /tak pokazuje examiner/ ale z najprostszych urządzeń chiński autokom śmiga jak złoto. moim zdaniem powinienes to zrobić
autokom to oprogramowanie serwisowe Delphi? Skąd to wziąć czym się z tym połączyć? :)
to jest cały komplet, w warsztatach to mają. nie wiem kto w warszawie, napisz na alfahholikach na facebooku kto by ci zrobil kalibracie w wawce, na bank sie ktos znajdzie
OK :) Dzięki :)
EDIT:
Byłem, zrobiłem. Wracając znowu sypnęło P1064....
P.S
ale jestem pod wrażeniem bo pomimo LPG nie wyświetla się info o złej mieszance itp :)
Sprawdzę logi jak wrócę z pracy
Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
[MENTION=18522]criss[/MENTION] dzięki bo wracając znowu mi pokazało, że to P1064 (4 cylinder) jak chciałbym, żeby to była cewka i żeby ten cyrk już się zakończył i nie kosztowało to 3500..
[MENTION=18522]criss[/MENTION] dzwoniłem o numer części do ASO, powiedzieli mi, że elektrozawór jest częścią nie wymienialną.... czy ktoś z forum ma taką sprawną sztukę na zbyciu albo wie gdzie/jak takich rzeczy szukać/kupić? :)
Ej właśnie [MENTION=66964]domin[/MENTION] a robiłeś kalibracje MultiAir?? generalnie to procedura obowiązkowa przy każdej wymianie oleju.[/QUOTE]
Jak kupiłem Julkę i poczytałem to forum, gdzie zdania były mocno podzielone odnośnie kalibracji MA przy wymianie oleju, to kontaktowałem się ze wszystkimi ASO w Warszawie oobiście lub telefonicznie i wszyscy stali na tym samym stanowisku, że nie robią kalibracji MA przy każdej wymianie oleju, że to jest jakaś ściema. Kalibracje robią tylko po wymianie MA na nowy więc nie wiem skąd ten mit o obowiązkowej kalibracji MA przy każdej wymianie oleju... gdzie tak jest napisane i która procedura serwisowa to przeiduje...?:)
Robiłem kalibracja czy jak by tego nie nazywać 'po wymianie oleju' w MES. Kalibracja MA się nie udawała a nie upolowalem nikogo z Autocom'em. Mi to samo powiedzieli w ASO, że ich komputery nie mają nawet tej opcji (!).
Jeśli weekend pozwoli bo mam od... Cholery pracy to będę chciał sobotnia noc poświęcić na zamianę miejscami zaworów zobaczymy...
Tych zaworów nie da się zamienić.
Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka
To samo mówi ASO, ale jakoś bardziej ufam Crissowi i Pawłowi... ;)
Kalibracje da sie zrobic tylko w aso sie to inaczej nazywa, mesem nie zrobisz za nic, nie idzie to. a co zamiany zaworów to nie mamy z Krzyskiem pewnosci czy sie da bo nie robilismy tego na moim module. :/
- - - Updated - - -
Kalibracja MA jest elementem procedury wymiany oleju, modul dziala dzięki olejowi, więc jego wymiana ma wplyw na prace modułu, Domin Ty wyjmowałeś moduł i zlewałes z niego caly olej, więc u ciebie to jest jak wymina modułu. kalibracja musowa.
Panowie, tak się wtrące. Zdarza się awaria MA bez zapisów błędów w ECU? Jak pisałem wcześniej, mam problem w chłodne dni - pali na 3 gary przez jakiś czas po odpaleniu. Wymieniłem świeczki i nic nie pomogło. Dziś w trakcie trzęsawki zacząłem ściągać kable z cewek i po zdjęciu z 3 brak reakcji. Można podejrzewać tę cewkę, ale niekoniecznie (może MA się zawiesił na tym cylindrze). Po zgaszeniu i odpaleniu było ok - palił na 4 gary. Zero błędów. MES pokazuje, że wszyskie cewki są ładowane. Zamieniam dzisiaj cewki miejscami i jutro zobaczę co się dzieje.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Dziś 6C odpalił idealnie, ale też chyba spróbuję wypiąć 4 cewkę.... A po czym poznajcie że pracuje na 3 lub 4 cylindry?
A rozbieranie zostawię na potem
Załącznik 237873
nr 2 ma nr części 55217822
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Właśnie jechałem przed chwilą znowu strzelił check engin stracił moc na jakieś 10 sek i potem już wszystko ok (ale kontrolka wisi). Oczywiście S&S i DNA odcięte.
a po ponownym uruchomieniu silnika check zostaje?
Tak, nadal się świeci. Ale auto pracuje normalnie, ani nie trzęsie, przyspiesza normalnie ale za 2h jadę znowu to sprawdzę jeszcze i dam znać ;)
Co do tego numeru co mi podałeś, to na 100% jest ta część, bo to wg. eper jakiś czujnik jest to raz a dwa kosztuje <300 (choć to mnie akurat nie martwi w stosunku do 3500)
EDIT:
Nic się nie zmieniło nadal się świecił P1064. Zamieniłem jeszcze cewki dla świętego spokoju i powoli oswajam się z myślą rozbiórki ponownej....
Tym razem tak, nie widzi mi się kolejny raz placik komuś za rozebranie I nie zrobienie niczego...
Dziś rano znowu telepka (może 1 minuta). Cewki wczoraj zamienione kolejnością, mimo to ciągle wygląda na to, że ten sam cylinder nie pali (cewka zapłonowa ma połamaną wtyczkę - zamówiona już nowa). Jak zwykle zero błędów i brak checka. Powypinałem po kolei cewki i silnik się uspokoił, ale to chyba nie ta przyczyna. Zauważyłem, że już ktoś wcześnie wymienił cewkę na problematycznym cylindrze, ale jak się zorientował, że to nic nie daję, to sprzedał auto. I teraz ja mam problem :(
Jeden z userów miał tak samo jak ty i pojechał na tor i .....znikły problemy[emoji3]
Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka
Kumpel z pracy mówi to samo: "ty nim po prostu za wolno jeździsz" :)
A tak z innej beczki - wczoraj sprawdzałem i okazuje się, że mój MA ma nr części: 55266123. Trochę dziwne. Wszystkie źródła mówią o 55228221.http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/235.jpg
Jadę na tor! haha
Co do MA były 3 wersje (2 zmiany) zależy od rocznika.
Bardzo możliwe :)
Zajrzyj za silnik - kod jest wypalony obok cewki Multiair pierwszego cylindra.
Mam moduł w ręku ale nie wiem co zrobić aby wyjac elektrozawory... Ani gwintu ani nie wygląda jak na schemacie z eper..
Na razie mogę podzielić się takimi zdjęciami ale nic z nich nie wynika... Rysunek eper to nieprzyzwoite uproszczenie nawet na studiach inż. By nie przeszedł...
Nie mam pojęcia jak wyjąć elektrozawor(czerwony element w linku) o ile da się to zrobić...
https://www.allpar.com/mopar/multi-air.htmlhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/263.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/264.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/11/265.jpg [MENTION=29383]paweltbu[/MENTION], [MENTION=18522]criss[/MENTION] any ajdijas? Zostawiłem to rozłożone bo już nie mam dziś do tego sił...
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f79036fb47.jpg