zależy jaki też rabat dadzą na auto do produkcji. ja się dowiedziałem że teraz na początku roku na benzyny 2.0 jest max 9%, a jeszcze niedawno koledzy tu się przechwalali 18-19.5% (tylko czy to nie było jeszcze w starym roku?)
Printable View
zależy jaki też rabat dadzą na auto do produkcji. ja się dowiedziałem że teraz na początku roku na benzyny 2.0 jest max 9%, a jeszcze niedawno koledzy tu się przechwalali 18-19.5% (tylko czy to nie było jeszcze w starym roku?)
Były takie rabaty w grudniu, sam sprawdzałem.
Abonament jest tylko na silniki benzynowe! - info od dealera.
No to wiadomo, tylko na 2.0 200KM jak widać na stronie. Oferta na Veloce 2.0 280KM w abonamencie zrobiona indywidualnie niestety wychodzi taka, że można w tej samej cenie wziąć Giulię Super i Stelvio Super (tak, dwa auta), więc tak średnio, bym powiedział.
bylem dzisiaj w salonie w bielsku.wyceny najmu nie ma ciagle bo ponoc gosc z ald ktory je robi nie jest dostepny.pani od leasingow powiedziala ze wydaje jej sie ze dodatkowym ograniczeniem jest to ze tych aut nie mozna doposazac w zadna opcje. jesli tak by bylo to bezsens totalny i tylko wabik z ktorego nikt nie skorzysta bo w polsce basic trimy sa po prostu do niczego, brakuje w nich podstawowych opcji. maja sprawdzic zcald i dac mi znac na maila oferte jak najszybciej.
Czyli znów makarony coś z...ły[emoji848]
Coś niedoinformowani są w tym Bielsku. Auta do abonamentu można doposażać ale wtedy będzie indywidualnie przygotowana oferta. Nie jest to takie proste do policzenia "na kolanie" bo opcje dodatkowe wpływają na wartość rezydualną (jedne korzystnie, inne niekorzystnie). Nie da się też łatwo policzyć "dołożę opcję za 24 tysiące to na dwa lata rata wyjdzie tysiąc więcej" w związku z powyższym. To jest info z dziś z ALD bezpośrednio, z mojej rozmowy z przedstawicielem.
Nie chcieli jednak zdradzić jakie są wyjściowe ceny aut proponowanych w abonamencie (czyli jaki jest na nie rabat od ceny katalogowej), tzn. Giulia Super za 1600 netto na dwa lata z 0% wpłaty i 20kkm limitu nie daje żadnej informacji jak skalkulować Giulię Super doposażoną według cennika, której katalogowa cena brutto wyjdzie nam np. 195 tysięcy brutto (a tej gołej teoretycznie 160 tys brutto). Mogą jedynie taką ofertę przygotować dla konkretnego auta z konkretnym wyposażeniem jeśli zwróci się o to dealer. Czyli dopóki ktoś w salonie nie zrobi swojej konfiguracji i zapytania o abonament na nią to nie wiadomo ile będzie kosztować "przykładowa" Giulia Super z dodatkami...
Zważywszy jednak na to, jak wysoka jest rata za Veloce z katalogu (tyle co za Stelvio i Giulię razem) to każda dodatkowa opcja będzie miała b. duży wpływ na abonament.
ok, nawet jesli albo raczej tym bardziej powinien to liczyć jakiś wcześniej przygotowany kalkulator i odpowiedz to powinna byc ze strony z 1sekunde jak auto sobie skonfigurujesz.
Podsumujmy co wiemy:
Gulia Super 200 KM automat 0% wpłaty limit 20 tys.km - 1599 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 157 000 zl brutto
Stelvio Super 200 KM AWD automat 0% wpłaty limit 20 tys. km - 2149 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 182 900 zl brutto
Mam nadzieję że nie będzie tak, że skonfiguruję sobie Gulię Super za 182 000 zl brutto i będę musiał zapłacić 2149 zl netto za takie auto. To już są niestety granice podobnej oferty za Audi A4...
Golas Super odpada - takie rzeczy jak podgrzewane fotele, Ledy czy czujniki parkowania to auto tej klasy musi mieć.
Gulia Super 200 KM automat 0% wpłaty limit 20 tys.km - 1599 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 157 000 zl brutto
Stelvio Super 200 KM AWD automat 0% wpłaty limit 20 tys. km - 2149 zl netto na 2 lata przy cenie katalogowej 182 900 zl brutto
Giulia Veloce 280 KM AWD automat 0% wpłaty limit 20 tys. km - 3600 zl netto na 2 lata przy cenie końcowej 208 000 zł brutto
więc jak widzisz zależność cena - rata jest stroma :)
[MENTION=64069]anAlfaBeta[/MENTION].
W salonie mi dzisaj wyjaśnili że musimy rozróżnić 2 oferty.
standardowy wynajem pod który na pewno łapią się Veloce i wszystkie diesle, i on widać jest marną ofertą
promocyjny wynajem który zwią w salonie "alfa abonament", który dotyczy tylko benzyn 2.0 w poziomie standardowym bądź Super. Tu niewiadomą jest jak liczą wyposażenie dodatkowe albo czy w ogóle po dołożeniu czegokolwiek jesteśmy dalej w promocyjnym abonamencie.
sprawę ciągle cisnę, mam nadzieję że już w końcu jutro dostanę oferty wynajmu na Super doposażoną do 185tyś i Veloce za 228tyś (ceny katalogowe), dołączam specyfikacje żeby był jakiś punkt odniesienia (tam jest rabat 9% ale to pod leasing oferta, w wynajmie to pewnie nie działa tak)
Załącznik 241498Załącznik 241499Załącznik 241500Załącznik 241501
Ja to wiem epsonix i ja cały czas mówię o Veloce w kontekście abonamentu, w którym normalnie Veloce nie ma, ale dostałem taką indywidualną ofertę. Przy czym w samej ofercie znów to się nie nazywa już "abonament" (bo to słowo jest chyba tylko na użytek marketingowy tamtej strony internetowej) tylko "wynajem długoterminowy programu FCA Fleet Services" podpisany przez ALD, a od zwykłego wynajmu różni się tym, że jest all inclusive tak jak widnieje na stronie abonament.alfaromeo.pl. Podsumowując, abonament od zwykłego wynajmu długoterminowego różni się tym, że jest all inclusive: ubezpieczenie, opony, serwis, naprawa w ASO (czego nie daje np. MasterLease), auto zastępcze itd. a promocyjna cena polega na tym, że (poza dużym rabatem na te gołe Giulie i Stelvio) cena abonamentu all inclusive jest taka sama, jak leasingu operacyjnego gołego, czyli bez ubezpieczenia, serwisu, opon itd. w np. PKO.
Tak jak pisałem wcześniej, możesz dołożyć opcje do Giulii czy Stelvio i dostać abonament ale w zasadzie nie da się zgadnąć ceny bez faktycznego zapytania od dealera do ALD.
Nowe Veloce za 228 z rabatem 9% to wyjdzie 207 brutto, patrz więc moja wycena wyżej, wyjdzie to samo.
ale ten ich zwykły wynajem też jest all inclusive, tyle że dużo droższy niż ten promocyjny, nie? myśle że wcześniej ja i wielu innych nie rozróżniało że są 2 odrębne oferty wynajmu długoterminowego.
tak, "moja" veloce wyjdzie mniej więcej wg tego co wklejałeś (choć Ty miałeś auto za 250 z większym rabatem i rocznik 2017, takie sprawy mogą mieć wpływ na ratę (pytanie jaki, dlatego nie oponowałem wycenienia Veloce). jeśli chodzi o wynajem to w tym momencie bardziej zakładam scenariusz że biorę sobie skromniej wyposażoną Super (o ile jest to promocyjny abonament), na 2 lata, jeśli Giulia dalej będzie spełniać moje oczekiwania, to następną może wezmę Veloce i już w Leasing do spłaty pod przejęcie. w wypadku gdyby nie było promocyjnego abonamentu na super/ albo i tak przez doposażenie niewspółmiernie czynsz by wzrósł, wtedy chyba od razu pójdę w leasing (tylko jeszcze nie wiem czy super czy veloce).
coś mi przysłali, ale nie było już szans dopytać. na ten promocyjny "alfa abonament" to delikatnie mówiąc nie wygląda - 3 konfiguracje, wycenione na 12tyś km rocznie (bo tyle robię) na 2 i 3 lata.
wklejam co dostałem
Załącznik 241521
Załącznik 241522
Załącznik 241523
tego sobie rozpakujcie - forum nie pozwala wrzucic xls:
Załącznik 241524
a tu najważniejsze wyciągnięte z pliku, ceny netto:
Numer kwotacji Marka Model Wersja nadwozia Typ paliwa Czas trwania umowy (miesiące)Zakładany przebieg całkowity (km) Całkowity czynsz miesięczny
0379208 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO GIULIA 200HP AUTO Sedan Benzyna 36 36 000 2 795,26
0379203 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO SUPER 200HP AUTO Sedan Benzyna 24 24 000 3 099,99
0379204 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO SUPER 200HP AUTO Sedan Benzyna 36 36 000 2 929,99
0379205 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO VELOCE 280HP AUTO AWD Sedan Benzyna 36 36 000 3 596,35
0379206 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO VELOCE 280HP AUTO AWD Sedan Benzyna 24 24 000 3 849,99
0379207 ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO GIULIA 200HP AUTO Sedan Benzyna 24 24 000 3 065,55
póki co raczej nastawiam się na leasing z 1% wykupem, ale jutro zadzwonię tam jeszcze i zapytam co z alfa abonamentem, gdzie te okazyjne ceny.
Nic z tego nie rozumiem. Czynsz miesięczny brutto/netto? 0379203 to co to za Alfa Super - z wyposażeniem w jakiej cenie katalogowej? Za 3099 netto zl to już można brać Audi A6 automat skóra 190 KM z ubezpieczniem :)
Dość znacznie się to różni od tego co widać na stronie fca
wszystkie ceny są netto PLN i jest to napisane zarówno nad wklejonymi danymi jak i w zzipowanym xls-ie. To jest wynajem wg oferty jaka była zawsze/standardowej, a chyba ciągle nikt nie dostał oferty w Alfa Abonamecie który ma podobne zasady ale ma być dużo tańszy (z tym że ograniczony jeśli chodzi o wersje silnika/wyposażenia). jutro jeszcze raz zadzwonię do salonu i spróbuję coś sprawę ruszyć.
tak z ciekawości wszedłem na stronę BMW i tam zacząłem robić symulacje auta za 270tyś katalogowo (430i xDrive doposażona mniej więcej na poziomie mojej Veloce), juz dokładnie nie pamiętam, ale wyskakiwały mi raty typu 6 czy 8tyś nawet miesięcznie, to były leasingi więc tym bardziej powinno być taniej. nie wiem jak wyglądają oferty w jakiś Audi, więc się nie odniosę.
W Audi jest prosto - 1% wartości netto kwoty finalnej w konfiguratorze brutto. Czyli: auto kosztuje 200 000 zl brutto, rata na 36 miesięcy 2000 zł netto. Do tego dochodzi wpłata 0%,5% lub 10% jako opłata wstępna. 0%-jeśli auto jest tuż przed liftem, nowym modelem lub jeśli chcą zwiększyć sprzedaż. 5 lub 10% za nowości.
Do tego dochodzą jeszcze ubezpieczenie, przeglądy są już cenie. Jest to jasna oferta, jak będzie z Alfą Abonament - rozumiem że jeszcze czekamy.
Przykładowo oferta Audi: A6 252 KM quattro sline, automat, skóra, LEDy, ogrzewane fotele cena: 229 tys. zł brutto. Rata na 36 miesięcy: 2 291 zł netto/mies. 0% wpłaty, darmowe przeglądy. Limit 30 tys. km rocznie. Do tego trzeba jednak doliczyć ubezpieczenie.
Dokładnie. W cenie (racie) Veloce to mam A6 3.0 V6 TDI 270KM Quattro kombi dobrze doposażone
Temat trochę umarł, ja odczekam jeszcze miesiąc i jak może wtedy dealerzy ogarną ten abonament to wystąpię o ofertę.
Na razie abonament na auto zaoferowało Volvo, działa tak samo jak w Alfie, tylko jeszcze jest opcja że dealer sam przyjedzie raz do roku po auto, zrobi przegląd i odwiezie je z powrotem.
Przykładowa cena: Volvo XC40 2.0 T5 247 KM AWD z automatem, czujniki tył, tempomat, utrzymanie pasa ruchu, autoalarm, fotele sterowane: Cena: 185 400 zł brutto. Cena w abonamencie na 2 lata: 2950 zł brutto.
to volvo to z oponami zimowymi (jakiej klasy), przegladami i ubezpieczeniem? jakas wplata wlasna?pytam zebysmy mieli jakies odniesienie bo w wynajmach jest roznie a czasem mozna je tez konfigurowac (np.klasa opon)
Opony Nokian, Goodyear itd. Wpłata własna 0%. Tak - jest to kwota ostateczna, z pełnym ubezpieczeniem OC AC NW i przeglądami.Dodatkowo raz w roku można wymienić sobie auto na tydzień na większe.
nobto lepsza oferta niz daja na giulie veloce,pewnie decyduje wiejszy spadek wartosci
Tylko jest jeden minus - Volvo :P Gdyby dawali kupę w abonamencie za 10zł to dobrze, bo tylko za dychę, czy słabo, bo jednak kupa? :D
Jeśli masz konkretną ofertę na to Wolwo to podaj cenę rezydualną, wtedy można porównać ile spłaca się samego auta a ile kosztuje samo finansowanie.
w sumie co nas obchodzi jaka jest rezydualna wartość, interesuje nas że bieżemy auto za XXXzł i płacimy ratę YYYzł, a w Alfie przy tej samej wartości auta zapłacimy ZZZzł.
Ja Volvo nie rozważałem nigdy, tylko z ciekawości chciałem zapoznać się jak finansowanie wychodzi.
No właśnie tyle nas obchodzi żeby wiedzieć skąd różnica.
To już Twoje osobiste zdanie, XC40 zdobyło tytuł Car of the Year więc złe nie jest. A że jest Suvem, no cóż, kto co lubi.
- - - Updated - - -
OK, trochę olałem temat abo, oto oferta wynajmu długoterminowego, 0% wpłaty, 36 mies, 20 tys. km rocznie limit:
Gulia 200 KM, kanapa dzielona, pakiet Komfort, Pakiet Lighting, Pakiet Flota, Mapy Europy Zachodniej, cena ok. 171 200 zl brutto ale tutaj nie jestem pewien bo system wylicza jakieś dziwne zniżki w sumie nie wiem ile katalogowo wygląda.
Cena: 2283 zł brutto/mies.
Niestety ponieważ to wynajem, ubezpieczenie OC AC NW i przeglądy we własnym zakresie.
ta Giulia o ktorej piszesz to bedzie pewnie tzw Giulia Business (Giulia + pakiety Flota i Lighting), ktora AR oferuja firmom z 35tys rabatem (za bodajze 127tys brutto) I do tego pakiet Komfort czyli 900zl I dzielona kanapa 1200 bodajze, lacznie ~129tys. 36*2283= 82tys, czyli splacasz prawie 64% wartosci auta w 3 lata, troche duzo jak na ten czas. Jestes pewien ze to byla oferta bez ubezpieczenia czy opon zimowych i przegladow? Pytam bo wynajem od leasingu z duzym wykupem rozni sie z reguly tym ze masz te rzeczy w pakiecie w wynajmie, a wtedy mozna spojrzec na oferte inaczej (chocby samo ubezpieczenie to ok 400zl brutto miesiecznie).
Oferta od ALD (czyli Ci ktorych AR promuje jak Alfa Abonament), jest taka, ze np na 2 lata za gola Super placisz 1599netto (1967) brutto I w tym masz ubezpieczenie, przeglady I opony zimowe. Swietna oferta, nie? Problem z ta oferta od ALD jest jednak taki, ze jak dodasz doposazenie auta, to z ofert ktore dotychczas dostawalismy (ja mialem oferty na 3 rozne konfiguracje Giulia/Super i Veloce wszystkie na 2 i 3 lata, kilku kolegow tez wklejalo cos na forum) mozna wywnioskowac ze mniej wiecej to dolozone wyposazenie podnosi rate o tyle jakbys je calkowicie splacil przez czas wynajmu (ale bzdura!). W tym wypadku w Super dzielona kanapa bylaby za free, a pakiet Komfort + Lighting + Flota dodayby jakies 15tys/24mce czyli jakies ~600zl+/mc brutto ekstra, to wyszloby w ich ofercie ~2600brutto (mniej wiecej estymuje). z tym ze masz ubezpieczenie/przeglad i opony zimowe, a to wartosc mniej wiecej 7tys rocznie (600zl/mc), a mimo to uwazam ze jest to srednio dobra oferta, a i tak uwzgledniajac ubezpieczenie/przeglady/opony wydaje sie tansza o jakies 300zl/mc od tej ktora Ty dostales.
36 miesięcy, wynajem więc ubezpieczenie i przeglądy we własnym zakresie. Można też na 24 miesiące, rata ok. 190 zł brutto miesięcznie więcej. Niestety opcja na 36 mies to oferta porównywalna z Audi A4 2.0 190 KM sline automat tempomat, czujniki, podgrzewane fotele, kluczyk komfortowy. Ech, ciężko zostać alfistą...
Co do Twojej oferty, jak zrozumiałem w uproszczeniu: każdą kwotę dodatkowa powyżej 1599 zł netto trzeba podzielić przez 24 ile do dopłaty jest brutto tak? W takim razie, jadąc po minimum:
-pastel czerń - 1800 zł
- pakiet zimowy 3400 zł
- audio - 3000 zł
Wychodzi: 1966 + 341 = 2307 zł brutto.
Oferta jest w miarę, jeśli godzisz się na kompromisy. Ale znowu - w audi dostaniesz trochę więcej opcji gratis, tyle że trzeba dopłacić 3X ubezpieczenie na 36 miesięcy.
montana Coś chyba słabo pytałeś, bo ja w tej same cenie co leasing z PKO, dostałem abonament all inclusive z ALD - mowa o Veloce, więc ceny trochę inne. Oprócz ubezpieczenia, dodaj koszt opon i serwisów, podziel przez ilość miesięcy i wyjdzie kolejne kilka stówek. Znowu powiem to samo: jak się na początku widzi cenę abonamentu w zestawieniu z gołym leasingiem to abonament wydaje się kosmiczny. Ale jak się uwzględni wszystkie dodatkowe koszty, jakie trzeba ponieść przy leasingu, to się okazuje, że różnica wychodzi np. 200zł miesięcznie (tak było w moim przypadku) i już tak strasznie nie jest. A należy dodać, że w abo masz stałą stawkę AC, a leasingu co roku nowa kalkulacja. Dodatkowo leasing ma zmienne oprocentowanie, w abonamencie masz stałą ratę na cały okres. Również kurs Euro nie ma wpływu na abonament.
"to dolozone wyposazenie podnosi rate o tyle jakbys je calkowicie splacil przez czas wynajmu (ale bzdura!)"
No przecież to nie jest takie proste... Dodajesz wyposażenie, to zwiększasz wartość auta, a więc rośnie też chociażby AC. W leasingu przecież będzie tak samo, bo wzrośnie AC, wyższy będzie GAP itd.
Podsumowując, abo opłaca się w gołej wersji Gulii Super. Jeśli ktoś chce się pobawić 200 KM na tył i mieć automat, to ciężko będzie przebić taką ofertę. Ale jeśli chcesz lepszy wygląd, podgrzewane fotele czy czujniki, LEDy. To się robi już cenowo blisko tradycyjnego leasingu. Inna sprawa, że w abo po 2 latach oddajesz auto i się nie przejmujesz.
"o się robi już cenowo blisko tradycyjnego leasingu." No to chyba dobrze, bo w abo masz all inclusive a w leasingu nie.
co do cen ubezpieczenia wg wyposazenia, wcale nie rosnie. najbardziej oplaca sie chyba pakiet dealerski, kosztuje od 4680zl na giulie (+100 czy 200 za lepszy assistance) niezaleznie od tego czy masz gola giulie czy quadrifoglio i jakie masz znizki.tski mozesz brac przez 3 lata. tak wiec w wyliczeniach nie ma to znaczenia.
jesli abonament robi sie w cenie leasingu, gdy splacasz na 1% wykup to bylby slaby abo, te ktore widziakem byly znacznie nizsze od leasingiwych rat, no ale tam zalozenie mialem ze splacam na wlasnosc a nie tylko utrate wartosci.
Nie no abo w cenie leasingu operacyjnego nie na 1% tylko z wysokim wykupem. Nie da się zrobić wynajmu w cenie leasingu z niskim wykupem bo samo się nie spłaci.
Dodatkowe wyposażenie = wyższa wartość auta = większe ubezpieczenie, GAP, wartość rezydualna (a więc wartość do spłaty też).
W abonamencie Twoje indywidualne zniżki się nie liczą, bo auto ubezpiecza ALD w ubezpieczeniu grupowym (tak stoi w umowie).
Zdecydował się ktoś w końcu na abonament?
Bo widzę, że parę osób posiada tutaj Giulię i zastanawiam się jakie finansowanie było najkorzystniejsze w Waszym przypadku?
pogadaj z przedmowca, on wzial wynajem z ald.
Ja mam abonament, nie wiem czy to jest najkorzystniejsze finansowo na świecie, ale już mi się we łbie kręciło od przeliczania i analizowania dziesiątek ofert. Odpowiada mi fakt, że mam jedną fakturę na wszystko, w jednej kwocie zawarte absolutnie wszystko (poza paliwem naturalnie), wiem jaka rata będzie za miesiąc czy za rok, nie martwię się ile wyjdzie AC czy GAP za rok i ile zapłacę za serwis czy za opony itd. itp. Święty spokój kosztuje, więc pewnie to ostatecznie nie wychodzi najtaniej ze wszystkich możliwych ofert (ale też nie drastycznie drogo, jak np. do leasingu doliczysz ubezpieczenie, serwis, GAP i wszystko inne), ale nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.