Dokladnie tak, powinni dbac bardziej o takie elementy. Dla mnie przykladem jak to powinno wygladac jest Zasada w Krakowie, gdzie samochody wygladaja oblednie ( az chce sie auto kupic ).
Dokladnie tak, powinni dbac bardziej o takie elementy. Dla mnie przykladem jak to powinno wygladac jest Zasada w Krakowie, gdzie samochody wygladaja oblednie ( az chce sie auto kupic ).
zgoda, ciągle coś nie chce tam działać tak jak powinno.
co do zachęcania nowym finansowaniem itp, też nie idzie to dobrze. obecnie (3 dni temu) poprosiłem o ofertę na Giulię: 2 moje konfiguracje Super i Veloce doposażone, pod ten nowy wynajem, leasing FCA i pod leasing zewnętrzny. dzisiaj rano dzwoniłem, miałem dostać coś dzisiaj, a przynajmniej mieli mi przesłać warunki wynajmu, leasingu i ubezpieczeń żebym sobie przez weekend na spokojnie poczytał wszystko i mógł w przyszłym tygodniu dopytywać. oczywiście nic mi nie przysłano...
wiem że kilku kolegów w różnych miastach pytało w ciągu ostatnich dni czy nawet ponad tydzień temu o nowy wynajem, też nikt nie dostał oferty. a jak rozmawiałem te 3 dni temu o ofercie w salonie, to usłyszałem że przygotowanie to kwestia 1 dnia.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - ja dostałem ofertę na abonament na Veloce ekspresowo.
przynajmniej 2 czy 3 osoby ostanio się skarżyły że ciągle czekają (z niektórymi piszę na PW i stąd wiem, ktoś inny pisał tu na forum).
możesz podać co CI zaproponowali i na jaką dokładnie konfigurację. jakie masz opcje w tym - pytam bo wg jakiś tam warunków wyglądało tak jakby można zmieniać jakiej klasy opony (3 klasy podstawowa typu np.Dębica, lepsza typu np Uniroyal i premium typu np Dunlop), czy lepszy asistance, czy auto zastępcze na czas całej naprawy czy tylko parę dni, czy udział własny w szkodzie lub bez.
Oferta jest sztywna i nic w niej zmienić nie można. Letnie są na aucie więc w pakiecie znajdują się nowe zimowe klasy premium (Dunlop, Michelin) wraz z wymianą i przechowywaniem (gdybym zużył te letnie, które są fabrycznie, to abonament obejmie wymianę ale już na klasę średnią, czyli Kleber, Barum itp). W cenie również: likwidacja szkód, auto zastępcze klasy B bez limitu, assistance premium w kraju, OC i NNW, AC z udziałem własnym w szkodzie 1500zł. Limit 20kkm/rok i wpłata 0%, okres wynajmu 24 m-ce (to są parametry do wyboru). I z tego wychodzi rata miesięczna taka, jak w leasingu operacyjnego PKO, który nie obejmuje: OC/AC, serwisów, opon a auto zastępcze na 3 dni. Inną ofertę w tej samej cenie miałem z PKO z uwzględnieniem OC/AC ale bez serwisu i opon.
Mówiąc ogólnikowo, rata netto na poziomie 2x (z małą górką) tego, co widnieje na stronie abonament dla Giulii Super dla powyższych parametrów.
No właśnie co do sztywności tych warunków to sam gość w salonie mówił o 2 rzeczach, że zarówno za jakąś dopłatą można mieć auto zastępcze bez limitu na czas naprawy jak i likwidację udziału własnego. Co do klas opon, to wprost tej informacji nie dostałem, natomisat kolega [MENTION=10967]b0b3k[/MENTION] przeforwardował mi ogólne warunki umowy jakie Ganinex mu wysłał, i tam były wymienione możliwe 3 klasy opon, stąd założyłem że jest ryzyko że jakieś lepsze zimówki mogą być za dopłatą.
Będę drążył ten temat z dealerem.
Mógłbyś konkretniej wyrazić się o cenie(dokladne liczby podać z info czy brutto czy netto), bo tego nie bardzo da się odnieść do czegokolwiek
o jakim aucie piszesz że rata była ponad 2x większa? Ile katalogowo miała kosztować Giulia którą dałeś do wyceny, albo jaka dokładnie konfiguracja żebym mógł sobie przeliczyć.
może wklej info w wątku tu:
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...ml#post2059139eby nie robić już OT tutaj
Nie wiem co gość w salonie Tobie mówił, ja powtarzam co mówił przedstawiciel ALD. Auto zastępcze bez limitu tak jak pisałem wyżej jest już uwzględnione. Mi powiedziano, że nie można zmieniać składowych oferty, takich jak udział własny w AC.
może gość z którym rozmawiałem mylił z jakąś inną opcją finansowania, zapewne info od gościa z ALD zdecydowanie pewniejsza. kontynuujmy dyskusję w wątku o abonamencie.
To ja może dorzuce swoje 3 grosze, gdyż jestem ostatnio żywo zainteresowany abonamentem na Giulie. Może kogoś to zainteresuje :P
Jakies 2 tyg temu byłem w jednym z Warszawskich salonów z prośbą o przesłanie oferty. Po kilku dniach upomniałem się telefonicznie o wspomnianą ofertę, ale nadal nic nie dostałem, więc zrezygnowałem z tego salonu.
W pewną sobotę udałem się do salonu Reiski w Bydgoszczy, gdzie odbyłem bardzo sympatyczną rozmowę, a w poniedziałek rano miałem już ofertę abonamentu na mailu.
Jeśli chodzi o kwoty, to była to Giulia Super wyceniona wg cennika na ok 148 tys zł netto, a abonament miesięczny wyszedł 1720 zł netto. Pozostałe warunku zgadzają się mniej więcej z tym co napisał anAlfaBeta kilka postów wcześniej.
czyli mniej więcej dostałeś ten 1% netto od kwoty brutto. ciekawe czy to była oferta Alfa ABonament od ALD czy od jakiejs innej zewnetrznej firmy finansowej - wczoraj w Euromot gość właśnie powiedział że zrobić można zapytanie w 7-8 firmach i zobaczyć które się opłaca w moim przypadku najbardziej - oni sami się tym zajmują. W Bielsku niby tez mają zewnętrzne firmy, ale widzę że czasu nie mają tego ogarniać, więc tylko mają teoretycznie.
@mb4 możesz podać parametry tego abonamentu? Zdaje się, że wpłata własna 10% żeby wyszła taka rata?
Oferta byla od ALD, parametry załączam poniżej. Nie podaje publicznie kwoty rabatu i wartości końcowej samochodu ponieważ jest ona uzależniona od wielu czynników, zaznacze tylko, ze nie mam żadnych zanjomości z dealerem, nie zostawiam żadnego samochodu w rozliczeniu, zwyczajnie wszedłem z ulicy i chciałem wyjechać autem bez żadnej wpłaty początkowej.
Marka Model ALFA ROMEO GIULIA 2.0 TURBO SUPER 200HP AUTO
Typ pojazdu Samochód osobowy
Typ paliwa Benzyna
Moc silnika (Kw/KM) 147 / 200
CO2 (g/km) 138
Pojemność silnika 1995
Liczba drzwi / Wersja nadwozia 4 / Sedan
Średnie zużycie paliwa (l/100km) 5,90
Opony runflat z czujnikiem ciśnienia 1 056,91
Wyświetlacz 7" pomiędzy zegarami 813,01
Koła ze stopów lekkich 18" Veloce 10-r 3 577,24
Lakier metalizowany 3 252,03
Pakiet "Assystent Kierowcy" 3 252,03
Pakiet "Lighting" 4 308,94
Pakiet "Convenience" 2 276,42
Alarm fabryczny 1 788,62
Cena wyposażenia dodatkowego 20 325,20
Cena katalogowa pojazdu 127 642,28
Cena pojazdu z wyposażeniem dodatkowym 147 967,48
Rabat całkowity XX XXX,XX
Opłata wstępna 0,00
Cena zakupu pojazdu XXX XXX,XX
Rata finansowa w cenie
Rata serwisowa w cenie
Rata ubezpieczeniowa w cenie
Całkowity czynsz miesięczny 1 719,39
Czas trwania umowy (miesiące) 24
Zakładany przebieg całkowity (km) 40 000
Liczba opon letnich/zimowych 0 / 4
Rozmiar/klasa opon letnich 22545R18V / Medium - np.: Barum, Kleber
Rozmiar/klasa opon zimowych 22545R18V / Medium - np.: Barum, Kleber
Likwidacja szkód Tak
Monitoring szkód Nie
Abonament radiowy Nie
Assistance Premium PL B
Samochód zastępczy - klasa Klasa B
Samochód zastępczy - liczba dni szkoda/awaria Nielimitowany
Door to door Nie
OC Tak
AC - Udział własny: 1500 PLN Tak
NNW Tak
Zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Chyba, że dumpują ceny na 200KM. Albo ALD sobie liczy 1000zł netto miesięcznie za napis na błotniku "Veloce".
Czy to jest cena netto czy brutto?
Wszystkie ceny w moim poście są cenami netto.
Nie bagatelizuj, Veloce to dużo więcej niż tylko napis na błotniku. To m.in. bardzo dobry (podobno) napęd na 4 koła, podkręcony silnik, ładniejsze zderzaki i tylny dyfuzor, boski, limitowany lakier misano blue i wiele innych.
Jeśli chodzi o różnice: czy przedni zderzak różni się faktycznie w Veloce od standardowej wersji? Na zdjęciach nie mogę tego wyłapać. Veloce to także większa masa, a silnik, ten sam. Co nie zmienia faktu, że ten napę na 4 koła dzisiaj bardzo by mi się przydał :)
przecież ja robiłem wyceny w salonie FCA w Bielsku (wklejałem je parę dni temu), też liczyli z ALD i przy Business czy SUper raty wychodziły ok 3tyś netto i to przy tylko 20tyś km rocznie (właściwie 12tyś km). Veloc to już było coś w stylu 3900netto.
przekleiłem tego posta do maila do babki od Leasingów/Wynajmów w salonie w BB, ciekawe co ona na to.
Sprzedaż aut segmentu D w Polsce w styczniu. Dane ze strony Samar.
Giulia na 23 miejscu 16 sprzedanych sztuk, gorzej niż Kia Stinger mizeria.
1. Skoda Superb: 782 egzemplarze
2. Volkswagen Passat: 718
3. Ford Mondeo: 445
4. Opel Insignia: 398
5. Toyota Avensis: 365
6. Mazda6: 187
7. Mercedes Klasy C: 156
8. Audi A4: 147
9. BMW Serii 3: 107
10. Volkswagen Arteon: 105
11. Kia Optima: 103
12. Renault Talisman: 69
13. Audi A4 Allroad: 66
14. Hyundai i40: 63
15. Audi A5: 60
16. Peugeot 508: 40
17. Volvo S60: 33
18. Lexus IS: 31
19. Subaru Outback: 26
20. Infiniti Q50: 20
20. Kia Stinger: 20
22. BMW Serii 4: 19
23. Alfa Romeo Giulia: 16
24. Volvo V60: 14
25. Jaguar XE: 11
25. Subaru Levorg: 11
25. Volvo V60 Cross Country: 11
28. Volvo S60 Cross Country: 6
29. DS 5: 5
30. Citroen C5: 4
I tu jest właśnie problem. Samochód ładny, sumarycznie bezawaryjny (póki co), dobra cena w stosunku do tego co oferuje, wygrywa (lub jest na podium) wszelkiej maści sondaże popularności, ludziom się podoba, dziennikarzom się podoba, a sprzedaż. No cóż. Masakra. I do tego jest to jeden z 4 modeli marki, które są autentycznie w sprzedaży (bez liczenia 4C). Bo Citroen nawet jak sprzedał mało DS5, to ma jeszcze jakieś 15 innych modeli w ofercie. A Żulia jest chyba największym sukcesem sprzedażowym Alfy, ewentualnie porównywalnie ze Stevią. Facepalm.
Oczywiście, z drugiej strony, nie chciałbym, aby Giulii było pełno na każdym skrzyżowaniu, więc może to i dobrze. :)
Giulia i Stelvio są za dobre na obecne standardy FCA Poland.
Dezinformacja w salonach dotycząca finansowania oraz specyfikacji auta jest niedopuszczalna przy produkcie za taką kasę.
Część osób pisze że wysłały zapytanie o ofertę i cisza (?!). Sami się przypominają i dalej dupa. Sam miałem podobną "przygodę".
Z forum wiem że na szczęście nie w każdym salonie jest taka bryndza
100% racji
Ja mimo determinacji i pokochania Stelvio po weekendzie, coraz bardziej przychylnie patrzę z powrotem na ofertę Audi. Wszystko jasne, klarowne, w tym świetne warunki finansowania.
Trzy lata temu po 159, nie było co kupić w Alfie, to wziąłem Q5 - super doświadczenia z marką, salonem.
Teraz jest produkt, który chcę wziąć, ale cała otoczka i finansowanie jest jak Afryka do Europy.
W związku z tym może będzie A6 Allroad zamiast Stelvio...
Jak wyglądają takie "świetne warunki finansowania"?
Zamówiłem AR Giulię, ale wybór finansowania jeszcze przede mną. Szukam dobrej oferty dla osoby fizycznej. Trochę mam nadzieję, że akurat wejdzie jakaś dobra oferta FCA w międzyczasie :/
Bierzesz A4 za 250 000 zł brutto, a ratę na 3 lata masz 2 500zł netto. 3 Przeglądy co 30 000km w cenie. Limit 90 000km przez 3 lata.
Znajomy robił ostatnio wycenę Alfa abonamentu u jednego z dealerów i za Giulię 2.0 Super wyszła rata ok 1700PLN netto (w zależności od wyposażenia wahało się +/- 150zł) miesięcznie. Okres 2 lata i przebieg 40tys.
Czyli w 3 lata spłacasz 110 tys brutto, to jaka wpłata wstępna? 40%? :)
0%
po 3 latach oddajesz samochód i bierzesz nowy.
W tym przypadku u znajomego umowa była kalkulowana na 2 lata, a nie 3 i całkowity przebieg 40tys. km (20tys. rocznie). Wpłata początkowa 0%. W racie zawarte już ubezpieczenie i serwis.
Gdybym miał działalność a nie pracował na etacie to sam bym się zdecydował, bo wg mnie oferta na chwilę obecną jest rewelacyjna.
[MENTION=35839]Cameyo[/MENTION] no to z tym Audi wychodzi tak samo, jak z abonamentem na AR na 3 lata z wpłatą własną 10%. Gdyby nie większa utrata wartości w Giulii (przy tej samej cenie wyjściowej 250k) to by i bez wpłaty wyszło to samo. Tylko dolicz do Audi jeszcze OC i AC bo w abonamencie masz je już w cenie.
[MENTION=10759]Tomekkk[/MENTION] ta oferta o której mówisz jest zamieszczona w temacie o abonamencie. To jest Giulia Super z pakietem Lightning i chyba Convenience, a jak dołożysz coś więcej to cena rośnie lawinowo.
Zgadzam się, że oferta Alfy jest super i końcu się ucieszyłem że poszli po rozum do głowy, ale Audi każde można tak sfinansować niezależnie od silnika i opcji, a Alfa diesel nie, 280KM benzyna nie. Ręce opadają
Sent from my XT1580 using Tapatalk
sam jeździłem w leasingu Q5 ostatnie dwa lata....serwis i obsługa i bezawaryjność wybitne...i teraz powstał problem co kupić następnego. Samo się sugerowało żeby odnowić leasing na Q5 ale nie dość że warunki czyli raty sporo większe niż przy poprzedniej umowie to jeszcze zepsuli model bo dostał pseudonapęd czyli ultraquattro.
Jak policzyłem koszt leasingu przy audi i alfie na tych samych parametrach czyli wynajem na dwa lata i przebieg roczny 55 tys to widzę korzyść na rzecz alfy bo za 196 tys mam Stelvio FE a w audi mam golasa w dieslu ...subaru przaśne i zostaje ryzyko kupienia historycznie awaryjnej alfy...ale jak sobie nią pojeździłem to wybór zawęził się dramatycznie ;)
abonament w alfie mnie nie urządza bo nie można tak nabyć wersji 280 hp no i nie ma opcji takich dużych przebiegów...więc wybrałem wynajem w ADL automotive
Pomijam fakt że niezależnie od marki auto w tej samej kwocie ma podobny koszt użytkowania w racie leasingowej-liczcie wszystko czyli ubezp,serwis,opony
Jeśli mam płacić to samo to wolę auto zjawiskowe ;)
Można w abonamencie nabyć wersję 280 KM, ale wtedy wcale oferta nie jest atrakcyjna. [MENTION=35839]Cameyo[/MENTION] ja podałem cyferki dla Veloce (280KM) nie dla Super, 2500 leasing na 3 lata z 10% wpłaty.
mnie mówił gość z automotive że w abonamencie tylko wybrane wersje aut i 280 nie ma...tak samo było z abonamentem w innej marce...tylko wybrane wersje i to te słabsze...
[MENTION=77749]hannibal73[/MENTION] no ale tak nie jest, wiem bo mam w ręce ofertę na abonament na Veloce. Czy jest to oferta korzystna - i tak i nie. Rata trochę wyższa (200zł) niż leasing na te same parametry ale w tym ubezpieczenie, opony i cała reszta. Tylko, że to oferta na auto już wyprodukowane (ale bardzo świeże). Nie ma więc mowy o rabacie takim, jak jest dla Giulii Super prawie gołej w abonamencie. Tzn kwotowo ten rabat jest podobny, ale procentowo połowę mniejszy, stąd rata jak za dwie Giulie Super w abonamencie.
Tym niemniej jest osobny temat o abonamencie a tutaj się zrobił wielki offtop, na dyskusję o finansowaniu zapraszam tam.
[MENTION=70319]integrale[/MENTION]
Serdeczne dzięki za udostępnienie danych. Czy była by szansa, żebyś dawał nam znać odnośnie sprzedaży również za kolejne miesiące? Myślę, że wiele osób było by zainteresowanych. Możesz powiedzieć również ile w styczniu sprzedało się Stelvio i Giulietty?
[MENTION=71743]sailor_p[/MENTION] to są dane z wiadomości na stronie www.samar.pl pod tytułem "TOP30 modeli segmentu D w Polsce" LINK. Takie samo zestawienie jest dla TOP50 wszystkich segmentów. W tym drugim AR nie ma w ogóle. Innych danych nie znalazłem na stronie, może będą publikować co miesiąc a może są dostępne w części płatnej serwisu...