Krzysztof, no jasne....w ostatnich latach wprowadzono wiele dobrych pomyslow ale takze wiele zlych...za ktore musimy placic...doslownie i potem czasem i frustracja. Po co bylo widziwiac z tymi pomiarami oleju...zostawic bagnet i koniec.
Printable View
Krzysztof, no jasne....w ostatnich latach wprowadzono wiele dobrych pomyslow ale takze wiele zlych...za ktore musimy placic...doslownie i potem czasem i frustracja. Po co bylo widziwiac z tymi pomiarami oleju...zostawic bagnet i koniec.
Może być w takiej wersji.
Masz może to samo dla Stelvio 2.0? Pleaseeee :adore:
Wydaje się, że powinno być to samo. To dotyczy konstrukcji silnika.
A miarka jest uniwersalna https://www.moparessentialtools.com/...014&type=tools
Myślę ze można dorobić normalny bagnet, adoptując np od hondy accord VI
Chciałbym wrócić do genezy tego wątku, czyli głupiego wskaźnika.
Zastanawiam się - jak to jest możliwe, że w przypadku jakiejś-tam (nieśladowej) liczby Żulii w ogóle ktoś wypuścił taki soft. Chyba gdzieś do połowy 2017 takie wyjeżdżały z fabryki. Trochę mnie załamuje, że tak trywialnej usterki, która widać w zasadzie od razu, nikt nie wychwycił na etapie projektowania, implementacji czy testowania. Jak obserwuję wątek - to nie jest tak, że ujawnia się to w pewnych nietypowych warunkach (tylko "29 lutego", albo w czasie "sekundy przestępnej"), tylko jak jest zły soft to zawsze jest źle :D Trochę mnie dziś załamało jak sobie to uświadomiłem. To tak jakby zrobili literówkę w logo "Alfa Romeo" podczas włączania Alfa Connect. Niby nic wielkiego, ale świadczy o gapowatości... :(
Inną istotną kwestią jest podejście ASO, w którym trzeba explicite zgłosić "nie wyświetla się poziom oleju", żeby coś z tym zrobić, chociaż... wszyscy wiedzą, że w danej wersji tak jest. To nie jest jakaś tam usterka mechaniczna, która może wyjdzie, a może nie. Soft jest tak napisany, wgrany i on tak zostanie. Nigdy się nie będzie wyświetlać dobrze bez uaktualnienia.
To ten "czytelniejszy" wskaźnik (pomiędzy zegarami) jest od jakiej wersji? Bo ja mam 2016, niby wszystko uaktualnione ale pomiędzy zegarami ten śmieszny, cieniowany. Na szczęście ostatnio mogę odczytywać z MES-a. ok. 8500 od wymiany mam 5,06 litra.
To może nie masz jednak uaktualnionego? :)
Wszystko możliwe, jestem z serwisem co prawda zaprzyjaźniony ale może i koledze się nie chciało. Tylko może jest różnica, bo mam mały wyświetlacz.
Zależy który soft. Ekran między licznikami (instrument cluster) nie jest raczej tym samym softem co infotainment.
Jak mi uaktualnili ostatnio infotainment (z pendrive'a) to ta część między zegarami się nie zmieniła. teraz mam w infotainmencie inny pasek niż między zegarami.
co ciekawe. w serwisie na przglądzie zalali mi tak, że brakowało jednego "segmenta" paska, między zegarami i wtedy infotainment miał też jeden segment poniżej kreski max.
po updajcie infotainmentu jakiś czas później nowy pasek pokazywał już brak dwuch segmentów a między ekranami ciągle to samo.
dolałem ~1/3 litra oleju, który mi został po przeglądzie i na obu paskach był już równo max.
dziwny crap.
Ehh ja miałem to samo niestety. Musiałem tłumaczyć że "prawidłowo" wskazuje ten od infotainment. W serwisie patrzyli na ten między zegarami i mówili, że nalali bez jednej kreski bo ostatnia to już powyżej normy. Wytłumaczyłem i poprosiłem o dolanie dwóch setek na moje specjalne życzenie i odpowiedzialność. Teraz mam prawidłowy poziom.
Z jednej strony trochę się nie dziwię bo te wskaźniki to jakiś żart ale z drugiej wyszkolenie serwisantów powinno obejmować poprawkę.
"Marka premium" :D
Mnie też tak zalali :)
Ile jeździliści od momentu pojawiania się informacji, że pora wymieniac olej?
Mi w stelvio wzywa co 11 kk :)
Mi mówiło bardzo blisko 15tys 14cośtam ale pojechałem jak miałem równe 14tys.
Co mnie trochę zdziwiło bo teoretycznie w takim stylu jak ja jeżdżę czyli 90% to dynamiczne miasto :) to powinno wołać właśnie przy ok 11tys.
Słuchajcie ile macie oleju na Mes ❓tzn mm u mnie brakowalo jednej kreski więc dolalem 250mm a stan na Mes i pomiędzy zegarami cały czas taki samkur... Nie mogli zrobić bagnetu jak w 2.2 i problem był by z głowy
Akurat wczoraj sprawdzałem MESem w Stelvio, z 5min po zgaszeniu silnika pokazał 5,08L i 78,6mm.