Z tego co wiem to się nie jeździ wtedy, tylko wlewasz i na 10-15 min na chodzie zostawiasz i potem zlewasz i wymieniasz olej i filtr.
Printable View
Z tego co wiem to się nie jeździ wtedy, tylko wlewasz i na 10-15 min na chodzie zostawiasz i potem zlewasz i wymieniasz olej i filtr.
Dokładnie. Na tym się nie jeździ, tylko przed wymianą oleju dolewasz to do starego oleju, odpalasz na 15-20 minut żeby pochodził i później to dobrze zelwasz (zostawiasz na 1h żeby się dobrzer zlało) i zalewasz nowyt olej i wymieniasz filtr.
Teraz też już wiem - doczytałem instrukcje ;) a tak na marginesie: jeżeli przy poprzedniej wymianie oleju to "płukanie" było robione, to jest sens teraz też robić ? W sensie czy przy każdej wymianie należałoby tak robić czy to raczej aż takie niezbędne nie jest? ;>
Niby co 2-3 zmianę oleju warto to robić, ale jeżeli zmieniasz olej na całkiem inny to warto zrobić.
Zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomoże :)
Ja bym dla Niej zrobił wszystko, tylko że finanse mnie ograniczają :/
Płukanka Millersa kosztuje chyba 30zł, to nie aż tak wiele :)
Koledzy mam taki problem.
Po rozgrzaniu do 90 stopni pojawia mi się komunikat o niskim ciśnieniu oleju, tylko na wolnych obrotach. Silnik to 1.9 jtd 16v. Olej 10w40 zalany jakieś 2 tys kilometrów temu. Ojciec mówi że 5w nie pomoże bo po rozgrzaniu olej jest rzadszy więc 5w tylko pogorszy sprawę.
Czy ma rację?
Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
Paramter W oznacza gęstość oleju w niższych temperaturach (stąd oznaczenie W czyli Winter), a drugi parametr 40 oznacza to jaką gęstość będzie miał olej w wyższej temperaturze.
Jeżeli na 10W40 nie trzymie ci ciśnienia to ja bym tego nie ratował wymianą na gęstszy olej tylko zrobił remont, po wcześniejszym upewnieniu się czy czasem nie szwankuje czujnik ciśnienie oleju i co dokładnie dolega silnikowi.
Powiedz ojcu żeby przeczytał instrukcję obsługi do tego silnika.... Nie powinien być nigdy zalany olej 10W40 (pewnie jakiś półsyntetyk), a własnie syntetycznym olejem 5W40 dedykowanym do diesla - ma o wiele większy wskaźnik lepkości (czyli jest mniej wrażliwy na zmiany temperatury). Jeśli zmiana nie pomoże to po wykluczeniu usterki czujnika szykuje ci się remont silnika bo pewnie panewki są zużyte.
A ja w instrukcji widziałem że albo 10w albo 5w - także spokojnie. Ja też sprawdze po wymianie oleju czy bede miał komunikat. A może starczy tylko zmienić olej albo ten czujnik- who knows...
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
10W to do ciepłych krajów bez zimy
No i dobra ale w instrukcji widnieje- a Kolega wyżej od razu twierdzi że ktoś nie umie czytać i myśleć ;)
Olej zmieniony, filtry nowe. Niestety nadal komunikat pokazuje. Tylko na niskich obrotach albo na jałowym, tylko po rozgrzaniu silnika do 90. Jak sie przygazuje to komunikat znika. Na zimnym nie pokazuje. Zakladam że to nie czujnik, bo by świrowało na różne sposoby i przy różnych obrotach- a tu sytuacja tylko na niskich / jałowym. A więc pompa oleju? Czy jakieś coś innego?
ale płukanke zrobiłes? jak tak i nadal to samo to silnik obadaj
Miałem identyczne objawy. Wymiana czujnika na nowy pomogła ;-)
Czujnik ok 120 zl ? Pierw pasuje u mechanika spr manometrem jakie ciśnienie oleju. Eh co za życie- ciągle coś...
i tak masz nerwy niezłe ja juz dawno temu był u mechanika:))1 dnia jak to sie pojawiło:)
U mnie manometr pokazał dobre ciśnienie więc mechanik wymienił czujnik. Zapłaciłem 100zł za całość ;-)
Chodzi tylko o to że nie mam kasy na mechanika. Tak to też bym już dawno odstawił ;p druga sprawa że zawieszenie przednie padło po 8 tys km i kompletuje części. A tu dodatkowo padło coś z ciśnieniem. Odechciewa mi sie już tego auta ;p
Usterka naprawiona. Czujnik nawalił. 60 zł pomiar, nowy czujnik i jego montaż. Uff ulżyło że nic droższego ;) a ciśnienie ponoć bardzo dobre: 2,7 ba na jałowym, 5 na przygazowaniu. Więc jak rozumiem pompa oleju sprawna ;) pozdro!
Zależy jak patrzeć ale elearn inne podaje ciśnienie na jałowym na rozgrzanym silniku :)
Zanim doszli gdzie czujnik i jak tam sie dostać to silnik ostygł ;p
Olej na bagnecie max > błąd EOPL pierwszy raz pojawił się na dosłownie 1-2 sekundy, gdy w tym samym czasie tył auta był z 15 cm niżej niż przód (cofałem i byłem na krawędzi rowu), potem wszystko było ok. Po jakimś tygodniu odłączyłem akumulator, odczepiłem kable od Body tam gdzie się można podpiąć pod komputer, ale zrezygnowałem z dostania się do płyty BODY, żeby poprawić zasięg pilota, gdy podłączyłem wszystko z powrotem i odpaliłem auto to na stałe pojawił się błąd EOPL. Trochę się zmartwiłem, ale ponownie sprawdziłem olej i był na max i nic nadzywczajnego się nie działo. Po kilku dniach pojechałem do mechanika, sprawdził ciśnienie manometrem (było doskonałe jak to określił) i wymienił czujnik ciśnienia. Niestety po odpaleniu komunikat nadal się wyświetla. Zlecił mi wizytę u elektryka by wejść głębiej w komputer.
Nim dotarłem do elektryka zrobiłem jakieś 1200 km i ubyło mi tam z 0,6 l oleju, dolałem i jest tak z 3/5 bo mam zamiar wymienić olej za 2 tygodnie.
Elektryk powiedział, że podłączenie pod kompa nic nie da i bym zostawił auto (ale na codzień jest mi potrzebne więc się wstrzymałem do tej pory). W międzyczasie zaopatrzyłem się w kabel ELM327. Pobawiłem się, błędów nie ma żadnych związanych z olejem czy czujnikiem.
Dzisiaj wgłębiłem się w tajniki MES, doszedłem do informacji o poziomie oleju (wyświetla się wartość 0 i ani drgnie na wyłączonym jak i włączonym silniku), ale jednocześnie zauważyłem, że na włączonym silniku po chwili zniknął komunikat. Niestety po ponownym uruchomieniu silnika pojawia się ponownie, i znika po tej samej czynności, a zdecydowanie znika gdy wykonam kontrolę komunikatu na włączonym silniku. Oczywiście po ponownym uruchomieniu nadal zaszczyca mnie swoją obecnością na desce rozdzielczej :)
Zrobiłem to resetowanie ustawień adaptacyjnych czy jak to tam się zwało, i pyknąłem również osiowanie proxy. Nadal to samo.
Czujnik poziomu oleju może do wymiany przy takmi komunikacie, bo w MES nie znalazłem wywołania błędu o niskim stanie oleju, ale też nie wywala błędu od czujnika poziomu oleju.
Reasumując te wypociny (chyba w miarę zrozumiałem jak na pierwszy raz) chyba elektryk ma rację i sam tego nie rozwiążę, próbowałem znaleźć ten czujnik by sprawdzić kabelki, ale nie dostanę się do niego. Ostatnio słyszałem, że nasze body nie lubią jak się odłącza akumulator i coś na płycie mogło rypnąć.
Pewnie nikt mi nie pomoże, ale mile widziane opinie, może komuś się kiedyś przyda coś z tego opisu.
Hej,
piszę do Was z prośbą o radę, wskazówkę. Po 10 tys. od wymiany oleju pojawił się komunikat, żeby wymienić olej. Został wymieniony wraz z filtrami. Ale komunikat pozostał mimo dwukrotnego podłączenia do programu, żeby wyzerować licznik i kontrolkę. Za trzecim razem podpięto do manometru, i wyszło, że czujnik jest dobry, ale na niskich obrotach ciśnienie oleju skacze. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem, co może być przyczyną?
Chodzi o komunikat servizi czy engine oil pressure low ?
Wystukane z Galaxy S5 Neo
chodzi o change motor oil, taki komunikat się pojawia...
Ja takiego komunikatu nie mam ale wygląda na to że chodzi o inspekcje. Ja mam wyciągnięty bezpiecznik Servizi w skrzynce przy akumulatorze i nie mam w ogóle inspekcji.
Wystukane z Galaxy S5 Neo
Witam
Od paru dni zdarza się że Alfa od czasu do czasu zgaśnie jak stoi na luzie. Podczas jazdy zdarza się że auto szarpnie, obroty lecą w dół a na desce zapala się kontrolka spirali (świece, jak podczas odpalania). Wszystko trwa dosłownie sekundę tak jakby auto zgasło i znowu odpaliło w jednej chwili. Zdarza się również że (ale to już w innym czasie) zapali się "engine oil pressure low", również dosłownie na sekundę.
Olej, filtr oleju, powietrza i paliwa nowe.
Może ktoś ma jakiś pomysł co jest przyczyną?
Jeśli silnik gaśnie i komputer zdąży wykryć spadek ciśnienia oleju to automatycznie wywali ci błąd EOLP. Tak samo jakbyś zdławił silnik to ci odrazu zaświeci EOLP, bo zanim silnik zgasł komputer zdążył wykryć spadek ciśnienia oleju, związany ze spadkiem obrotów silnika podczas jego gaśnięcia
Ale przecież nie zgasi mi silnika gdy wykryje że ciśnienie oleju spadnie. Jakbyś mógł mi wyjaśnić co to jest EOLP?
Myślę że spadek ciśnienia oleju nie ma nic go gaszenia czy pojawiania się kontrolki świec żarowych. Prawdopodobnie czujnik ciśnienia jest uszkodzony, dzisiaj go wymieniłem zobaczymy co będzie.
Tylko co oznacza zapalająca się kontrolka świec żarowych podczas jazdy?
EOLP- Engine Oil Low Pressure, taki skrót by nie pisać całej wiązki.
Nie wiem czy się zrozumieliśmy, bo zrozumiałem że chodzi ci o to że wywala ci błąd EOLP podczas gdy silnik gaśnie, wtedy to jest normalny objaw, jeśli ci wywala podczas jazdy czy na wolnych obrotach to faktycznie czujnik, bądź niskie ciśnienie oleju w silniku (rzadko się zdarza w jtd).
Koszt nowego czujnika około 20zł, ostatnio wymieniałem ;) Pomogło :)
Błąd wywala podczas jazdy. Wymieniłem czujnik w poniedziałek i jak na razie wszystko ok. Nawet kontrolki świec żarowych nie wyrzuca czym jestem zaskoczony bo co ma piernik do wiatraka. Jak coś się zmieni będę informował.
Swoją drogą wymiana głupiego czujnika ciśnienia oleju w 1.9 JTDM... masakra.