Pożyjemy zobaczymy. Raczej co roku nikt nie wymienia. Śmieszne to jest gdy o czymś wypowiada się ktoś kto nigdy tego nie miał. Ale to tak na marginesie.
Printable View
kolego drifter a jakie moze być zawiesznie gwintowane w cenie 800 zł ?? Skoro to dla ciebie nie różnica to czemu jezdzisz alfa a nie fiatem uno za połowe wartości 147 ? Przecież dobre bo tanie....... Nie chce robic juz wiecej OT. Poprostu dobry zawias "sportowy" który ma dawać z założenia coś więcej nie może kosztować mniej niż seria. ALe to może jest moje błędne podjescie że grzebanie w aucie ma na celu poprawienie jego osiągów a nie zmiane dla samej zmiany....
W każdym razie dzieki twojemu przykremu przypadkowi z MTS-em utwierdziłem sie w przekonaniu ze dobrze zrobiłem nie kupując tych produktów. Szkoda mi troche ze cieżko zarobione/zaoszczedzone przez ciebie pieniądze które wydałes na glebe nie dały ci tego czego oczekiwałeś. Wg mnie spróbował bym cos załatwić ze sprzedawca - skoro miał usiaść -30 to powinien tyle a nie inaczej. Spróbuj może cos sie uda. Ja trzymam kciuki bo wiem jak bym sie wkur. jakbym był na twoim miejscu.
Pisałem o tym w innym temacie pytałem dwóch dystrybutorów MTS żaden nie był w stanie zagwarantować ile usiądzie auto i w sumie nie ma się cod zdziwić bo jak mogą zagwarantować skoro zawias do diesla jest taki sam jak do benzyny, a różnica w wadze to kilkadziesiąt kilogramów. Też zastanawiałem się nad MTSem ale to był główny powód dla którego dołożyłem trochę kasy i wybrałem kit vogtlanda. Po za tym drift-r twierdzi, ze to wina LPG więc wg niego jest ok...
ile wazy butla z gazem i ta cała instalacja ?
Sama butla jakieś 20-25kg plus gaz ~0,5Kg/litr
Nie czarujmy się MTS to nie jest żadne sportowe zawieszenie, jak już to pseudo sportowe, jeździłem na tym 2 lata wiec się mogę wypowiedzieć, wytrzymałe jest ale obok zawieszenia sportowego jak Eibach to to nawet nie leżało, jego pseudo sportowość polega na mega utwardzeniu tak że na kręgosłupie przy niskim profilu opon każdy kamyk czuć, dziur to nie wybiera, na prostej fajnie na zakrętach też do czasu jak opony puszczą, zachowanie auta na takim zawieszeniu jest kompletnie nieprzewidywalne, granica przyczepności się przesuwa, ale jak już puści to broń Panie Boże, napewno lepszym rozwiazaniem bedzie zakup amorków Bilsteina b6 albo b8 i do tego choćby eibach, pro kid. po MTSach miałem amorki koni i właśnie pro kit i mozna było i jakoś jeździć po dziurach a na zakrętach 100% lepiej. sorki za elaborat
Ja zakładam, że jest to związane z gazem gdyż jeden z użytkowników pisał, że na sport pack'u w 156 ma tył niżej przez to, że ma gaz. Co do twardości zawieszenia to nie każde zawieszenie MTS czy TA jest tej samej twardości. Tu żeby coś powiedzieć trzeba sprawdzić to dla konkretnego modelu. A co do kupowania UNO.... ale argument.
Jeśli chodzi o samo zawieszenie to napiszę pewnie po przesiadce na lepsze jaka była różnica. Aczkolwiek wciąż uważam, że w tej cenie jest ok.
a powiedzcie mi, bo zaczyna mnie ten temat przerastać. Mam wersję TI, sprężyny są fabrycznie niższe -30mm. Jak wymienię amortyzatory i zostawię sprężyny to nie ma mowy by stało się jak u drift-ra?
Tylko od sprężyny zależy wysokość auta. Dobrze rozumuję?
a SportPack1 to koledzy jaki producent dostarczał sprężyny ?
A SP1 był w ogole obniżony ?
ponoć lekko tak
20mm
Jak Cie to coś poratuje to ci powiem że ja mam czerwone Eibachy w 147 z 17' 215/45 i nic nie obciera a amorki nie wiem jakie ale twardo jest strasznie
chyba potraficie czytac w myslach bo nawet nie wiecie czy kolega nie ma czasem SW a juz padają konkrety... Spoko. Kupi taki eibachy założy i sie okaze ze jest lipa.... Jeszcze lepiej jak kupi springi od 147 :]]]
U nas jest wszystko OK
Zauważ, że produkty Eibacha są montowane bardzo często w samochodach po kompleksowym tuningu i to z silnikami 300-400 konnymi. Także produkty te stworzone są do wytrzymywania ogromnej mocy i prędkości.
abidibiriribib a co co ty kurde mi tu pier.... :> opowiadasz ? To tak samo jakby powiedziec "zauważ że lancia stratos jest sportowym samochodem wiec i nowa delta tak samo".
Co to ma do rzeczy ze eibachy sa montowane w takim czy innym aucie ? Zawias ma byc dopasowany do samochodu a nie uniwersalny. Uniwersalny to może być krem do rąk a i to nie zawsze....
tekst o tym ze produkty te sa stworzone do wyrzymywanie do ogromnych mocy i prędkości zrył mi po prostu psyche..............
Nie do końca rozumie ale jak to sie ma odbywać... trzeba wpisac na allegro eibach otworzy się nam wyniki wyszukiwania i bierzemy pierwsze z brzegu bo "produkty Eibacha są montowane bardzo często w samochodach po kompleksowym tuningu i to z silnikami 300-400 konnymi. Także produkty te stworzone są do wytrzymywania ogromnej mocy i prędkości" ?
Do samochodów tego typu eibach robi przeciętne zestawy i wg mnie jest to raczej srednia półka jeśli chodzi o zawias. Są dużo ciekawsze alternatywy... Ale generalnie to wiem dziś a nie wtedy kiedy potrzebowałem :P
Tylko sedan. Info z www.alfa156.net
http://www.dcperformance.co.uk/uprat...romeo/gtv.html pro kit w gtv tez obniza o 20mm
Ligar nie przekręcaj nickow:P skoro producent wybral ten zestaw to znaczy ze oprocz dobrej ceny spelnial jego wymagania:P swoja droga ja teraz jezdze na 40mm nizej na apexi i jest twardo ale do mojej gtv podeszlo kolo 18" do standardowego amora.
A jakie masz alternatywy?
Przeczytałem cały temat, przewinęła się masa problemów, ale ja dalej nie wiem co robić... ;/ Mam Alfe 156SW ze sportpackiem i ostatnio dowiedziałem się że mam tylne amory do wymiany. Z tego co się zorientowałem powinienem mieć sprężyny eibach, ale jak to sprawdzić czy aby ktoś wcześniej ich nie wymienił? Nie wiem teraz na jakiej zasadzie dobrać amorki. Chcę wymienić tylko na tylnej osi, bo z przodu są jeszcze w bardzo dobrym stanie. Upatrzyłem sobie coś takiego http://allegro.pl/amortyzatory-sport...010208795.html ale nie jestem pewien czy mogę to wrzucić na tył i będą pasowały do sprężyn które mam. Czy może muszę wymienić od razu sprężyny i amory? Proszę od powstrzymania się w komentowaniu jakości przedstawionych amorków, ale budżet nie pozwala mi na nic innego, a mają posłużyć tylko kilka miesięcy.
Jeszcze raz powtórze. SW przedliftowe nie miały obnizonego zawiasu. SP3 miał ( podobno ) amory eibacha ale w sedanie. Kombiaków to nie dotyczy.
Jeśli nikt nic nie zmieniał wcześniej, kup zwykłe amory do SW i bedzie ok. Oczywiście wcześniej sie upewnij ze nie masz wersji z nivomatem. Z tego co pamiętam to troche drożej można było kupic Billa B4.
Pomyliłes tylko kolego troche strony, amory z linku sa przednimi. Na tył takich nie założysz.
Jako posiadacz przedliftowego SW ze sportpackiem i obniżanym zawiasem stwierdzam że, SW może mieć obniżone zawieszenie (również z tyłu). Tylne amortyzatory wtedy to Nivomat firmy Sasch, a numerki na nich są takie 60668186 i 894104444024. Obnizane zawieszenie w SW występuje tylko i wyłącznie z Nivomatem, nie ma do tego klasycznych amorków na zastępstwo.
Jeśli masz obniżony zawias to trzeba niestety trzeba wymienić nivo, albo komplet zwykły amor i zwykła sprężyna, bo te sprężyny od nivo nie pasują do zwykłych amorków - ale wtedy oczywiście zadek alfy pójdzie w dórę. Jak nie masz obniżanego zawiasu to zwykłe amorki podejdą bardzo dobrze.
W moim poprzednim sedanie też z SP i z obniżonym fabrycznie zawiasem siedziały sprężyny Eibach(czarne, fabryczne) i amorki Magnetti-Marelli przeznaczone do SP
pzdr
Ja na czym mogę jeździć ? SportPack 1 pokazuję auto http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa.../124420/904651
Czy są jakieś pośrednie amorki miedzy serią a b6? Szukam kompromisu również cenowego. Po torze nie jeżdzę, chce aby autko się trochę lepiej prowadziło niż na serii i żeby trochę usiadło. Sprężyny raczej Eibachy będą.
Auto: 147 JTD 8V.
Z eibacha masz B4 ale te są porównywalne z seryjnymi.
Chyba o bilsteina a nie eibacha Ci chodziło tak?
Będę zmieniał amortyzatory więc chce zakupić obniżające sprężyny. Nie wiem tylko jakie wybrać, nie chcę się pakować w koszty ok 2000-2500zł. Szukam camorków które dadzą radę przy niższej sprężynie i wytrzymają dłużej niż seryjny amor na niższej sprężynie.
Oczywiście chodziło bo Bilseteina. Ogólnie B4 w połączeniu ze sprężynami Eibach w 156 sprawdziły się średnio. U mnie jest komplet MTS i biorąc pod uwagę ich cenę (około 900zł) sprawdziły się całkiem nieźle aczkolwiek jest tak że przód nie jest tak nisko jak teoretycznie powinien lub tył jest niżej niż powinien a wg teorii wynika to z tego że są pakiet jest bez rozróżnienia na wersje silnikowe przez co w lżejszym TS przód jest wyżej niż gdyby był pod maską JTD. To jest taka opcja ekonomiczna. Eibach pro system, ceną przekraczają 2tys i to znacznie. O Vogtland możesz zapytać Pływaka bo ma taki kit u siebie. Ja zdecydowałem się na wersję ekonomiczną z myślą o ich przetestowaniu bo spotkałem się z wieloma rożnymi opiniami. Gdy przesiądę się na coś droższego będę miał równanie.
Widzisz Omen - szkoda, że jak ja byłem na kupnie to czegoś takiego nie napisałeś bo już bym brał ;)
wtedy jeszcze nie miałem takich możliwości ;)
Załącznik 49246
tak siedzi moja na tym kicie.
A znasz kogoś kto by miał ten zawias w 147 z silnikiem 1.6TS?
niestety nie znam nikogo takiego..
wg katalogu masz inny zestaw dla JTD, TSów i GTA.
Vogtland w przeciwieństwie do MTS ma rozróżnienie na wersje silnikowe ale ciekawi mnie czy te zawieszenia w rzeczywistości czymś się różnią.
Znalazłem takie fotki dla TS.
Załącznik 49249 Załącznik 49250
http://www.alfaclub.ro/forum/viewtop...=455&start=100
tego akurat raczej się nie dowiemy.
ładnie siedzi ta alfa.. lepiej niż moja..
Omen napisz cos wiecej o tym zestawie. Jaka charakterystyka, czy dobija, ile ci siadlo, jak sterowanie na zakretach itp. Jesli jest poprawa sterowanie i wlasciowsci jezdnych to naprawde mozeto byc tania ( i to bardzo ) alternatywa dla seryjego zawieszenia. Amory sa dostosowane do krotszego springa?
Pomijajac temat zawiasu omena nadal uwazam - znalezc markowy komplet dobrego zawieszenia ze sportowa charakterystyka za mniej niz 2000 to dla mnie malo prawdopodobne. Seria jest pewnie nie wiele tansza ( jesli w ogole ). Dla przykladu:
bill b4 na przod to pewnie 250 zl za sztuke
Bill br na tyl to pewnie z 400 zl za sztuke
eibach pro kit to jakies 700 zl za komplet
do tego nowe mocowania i jakies tam pierdolki i zbiera sie 2 tys... ja sie pytam jak to zrobic za mniej?
---------- Post added at 17:42 ---------- Previous post was at 17:40 ----------
Omen ile ty chcesz za swoj kit i ile ma przelotu ( orientacyjnie )
Raz dobiłem przodem raz jak wylatywałem z zakrętu.
Przód siadł mi jakoś 40mm tył ok 30mm.
Ja po zmianie z 17 i serii na 18 i -30 odczułem bardzo dużą różnicę.
Amory to produkcja KONI przystosowana do krótszych springów.
Czy mój napewno będzie na sprzedaż, dowiem się po zdemontowaniu. Aktualnie mam problem z złym kątem z tyłu. Podejrzewam, że to wina któregoś wahacza.
Za mojego będę chciał maks połowę ceny rynkowej. Przelot to ok 25 tys km.
Omen jeśli się zdecydujesz na sprzedaż to daj znać.
Ten kit Vogtlanda obniża według producenta -30/-30?
Nie za nisko Ci usiadł przód względem tyłu? Wiem że regulacji nie ma przy jakimkolwiek stałym zestawie który bym kupił, ale chodzi mi o Twoje osobiste odczucia jak widzisz auto bo fotki to nie to samo.
Rozumiem że osłonę pod silnik zakładałeś z blachy?
Oczywiście interesuje mnie też czy ten zły kąt z tyłu to nie wina tego kitu więc jakbyś to sprawdził to byłbym wdzięczny, tak czy tak, kupując używkę od Ciebie czy nowy kit chciałbym aby kąty mieściły się w normach.
Jeśli można wiedzieć to czemu decydowałbys się na sprzedaż i co byś wkładał zamiast Vogtlanda?