Nie są pod pokrywą, popatrz dokładnie, stoją obok wtrysków PB.
Printable View
A co powiecie na taką instalację z wtryskami na wierzchu???
I ładne i mocne:D
Hmmm - nie chodziło o żadną prowokację tylko o to,że jak coś nie jest szkaradne może zostać(czasami musi) na wierzchu.
Osobiście uważam,że wtryski Vialle LPi są estetyczne i wygladają spoko na "enginie".Poza tym jest mniej elementów i co za tym idzie ingerencji w układy silnika(np.chłodzenia czy elektryczny).
Ale estetyka jak najbardziej pod maską - przez kilka lat montowałem instalacje gazowe(zajmowałem się głównie tzw.mechaniką) starając się jak najrozsądniej poupychać wszystko pod maską tak,aby było jak najmniej widać "gazu".
Jednego tylko nie rozumiałem?!Wlewów pod klapką(a był to standard w firmie) w takich samochodach jak np. S600 czy BMW 850Ci.Rozumiem,że ktoś się lansował po bulwarach w Międzyzdrojach czy Zakopanem bez "gazowlotka"na wierzchu - ale przecież przypał łapał podjeżdzają na stację np.Wasbruk-a.:sarcastic:
Reasumując estetyczny montaż i żetelny(bez zimnych lutów czy samych skrętek) powoduje mniej usterek w czasie eksploatacji i niweluje poczucie wstydu przed kimś po otworzeniu maski.
No....to tyle chciałem dorzucić.
jestem tutaj nowym i mam wielką prośbę . Zakupiłem AR 166 3.0 i chcialbym ją zgazować ale nie chce oddawać do jakiegoś partacza , mieszkam w Zielonej Górze , jakby ktoś znał dobrego gazownika i mógłby podać namiary gościa z lubuskiego , bede wdzięczny .
z góry dzieki i pozdrawiam
Witaj Grześ,
po zapoznaniu się z tematem łatwo dostrzec, że jesteś tu uznawany za GURU :D więc poprosiłbym o wskazówki dotyczące mojego auta :rolleyes:
Mianowice zdecydowałem się ostatecznie, że chce założyć gaz do silnika
3.0V6 192 KM kolektor dolotowy pomiędzy głowicami a wtrysk Motronic ML4.1 -podobno jest tzw. 'FullGrupa'.
Ze względu, że głównie w tym wątku omawiane są konstrukcie nowocześniejsze niż moja to pytania kolejno:
1. Czy proponowany tu najczęściej komp. STAG 300 plus sprawdzi się z tym wtryskiem dobrze?
2. Który z dwóch pretendentów na parownik byłby lepszy 'Scorpion GT' czy niedawno przez Ciebie testowany 'Magic III'?
3. Planuje też przeróbkę układu wydechowego tak by rury z kolektorów wydechowych łączyły się dopiero po tłumiku środkowym. W tym wypadku sonda lambda będzie (jak w niektórych zestawach tuning'owych) tylko na jednej (z jednej tylko głowicy). (W aucie był katalizator). Czy tak ma szanse to funkcjonować poprawnie?
Hehe bez przesady, guru to ja nie jestem i nie chce być ;]
Wracając do LPG, sterownik STAG300-6plus jak najbardziej, reduktor wszytko jedno który z tych dwóch i na jednym i drugim będzie OK, teraz najważniejsza sprawa wtryski jak już wiesz masz sterowanie wtryskiem PB full lub semigrup i dużo krótsze czasy wtrysku niż przykładowo moje 3.0 24V, u Ciebie na jeden obrót wału korbowego przypadają dwa cykle pracy wtrysku stąd i czasy wtrysku dużo mniejsze szczerze proponuję albo wtryski Hana H2000 pojedynczo montowane [koszt wtrysków ok. 6 x 100zł/szt] lub Matrix HS 211 też pojedyncze [koszt ok. 6 x 135zł/szt] niestety jak widzisz same wtryski to już trochę grosza ale robisz raz a dobrze.
Tak w ogóle odezwij się na priv, dostaniesz namiar na mojego kolege, ma W-wie zakład, pojedziesz pogadasz, specyficzny gość ale wie co robi ;]
"U siebie mam 3.0 w 156 na sterowniku me2.1 z mapą wtrysku od 2,5, do tego większe wtryski no i LPG i powiem tak, w tej chwili auto śmiga na dyszach wtrysków gazowych 2.9mm gdzie standardowo 3.0 leci na 2.6mm i ma bogato a u mnie tego rozmaru dysza wystarczała do 70% możliwości auta, do tego ciśnienie 1,25bar na reduktorach bo jest ich dwie sztuki, dwa zawory fazy ciekłej, dwa podwójne filtry fazy lotnej, zdublowane zasilanie fazą lotną wtrysków LPG i przerabiany wielozawór butli, zamiast rurki Cu 8mm przewód FARO którego nie da się załamać przy montażu co ważne aby nie dławił przepływu gazu z butli na reduktor i dopiero jest jak powinno,"
Grzesiu jaki jest koszt założenia takiej jak twoja instalacja do silnika alfy 166 3.0 v6 ewentualnie coś mniej wyczynowego.
Worek pieniędzy ;] A tak na poważnie do połowy albo i nawet końca sierpnia nie ma mowy abym znalazł czas, uciekłem na trochę do Krakowa ;]
Jak coś pisz na PRIV.
Silnik niezły , teraz pytanie jak by znosił lpg,czy impreza warta zachodu... z góry dzięki za pomoc:)
sorry żę ciągnę za język ale możesz powiedzieć w czym rzecz?Żadna instalacja bo silnik się sypie na lpg czy też tylko najdroższe komponenty itd,pytam bo jestem zielony w temacie, ale z góry dzięki za naukę.Pzdr
szkoda v6
Mam pytanie do ekspertów od gazu ! Miałem założone takie graty w swoim v6 sterownik agis obd can,reduktor alaska arktic,wtryski waltek czerwone i miedż fi8 ale zawór w butli fi6 oczywiście był same problemy brak mocy powyżej 5000obr. Wymieniłem praktyczni wszystko wg zaleceń dawanych na forum ;wtryski magic jet zamontowane pojedynczo przy kolektorach,reduktor scorpion gt z przerobionym dodatkowym elektrozaworem i wielozawór na fi8 został tylko sterownik agis.Po tej zmianie kręci normalnie mocy nie brakuje ale wystąpił problem tego typu;
auto na zimno odpala bez problemu ale jak już sterownik da ciśnienie na listwę i auto postoi z pół godziny to jest ciężko odpalić trzeba długo kręcić tak jak by go zalewało.
Pytanie;
1 co może być tego przyczyną nieszczelne wtryski(kupowałem nowe)
2 co możecie powiedzieć o tym sterowniku
AGIS OBD CAN jest OK, podepnij przez adapter do OBD auta to będziesz miał podgląd na żywo w korekty sterownika PB i ułatwia to regulacje i użytkowanie instalacji.
Co do ciężkiego palenia, może zalewać po zgaszeniu gazem przez wtryski lub przez podciśnienie z reduktora, że nowe nie znaczy że dobre, wszytko się może wadliwe trafić, szklanka wody i znajdziesz co popuszcza ....
Żeby AGISa podpiąć pod OBD Alfy jako że u nas nie ma szyny CAN [chyba że poliftowa 166 ma] trzeba adapter od Acona do Agisa do komunikacji z OBG2, zadzwoń do nich, pogadaj wytłumaczą wszystko.
Niby nieszczelności w magic jet nie znalazłem ale podmieniłem te wtryski na wcześniejszą listwę czerwone walteki i owego problemu z odpalaniem niema więc najprawdopodobniej to jednak będzie wina magic jetów, któryś musi puszczać!
Teraz pytanie;
czy kupować nowe ale skąd pewność że i te nie będą wadliwe?
a może jest jakiś sposób żeby te zregenerować?
chyba że może są jakieś inne dobre wtryski które można pojedynczo zamontować??
Tak montowałem, moje 3 litrowe V6 w 156tce na nich śmiga, ustawiasz jako KEIHIN bo to tak naprawdę kopia Keihina ;]
Fotka ode mnie spod maski:
http://www.forum.alfaholicy.org/
Tutaj masz jeszcze zdjęcie autorstwa mojego kolegi z porównaniem wymiarów MJ i H2000
http://lpg-forum.pl/files/thumbs/t_beztytuu_176.jpg
Dzięki "GrzesiekK." Dwa ostatnie pytanka i chyba się zdecyduje;
1. kalibruje się je standardowo przez dysze kalibracyjną czy po prostu kupuję się o odpowiedniej wydajności i bez kalibracji?
2. polecisz mi jakiś sklep inter. bo nie są za bardzo dostępne?
Jeśli Hana to kopia Kehina to da rade zamonrować w Prinsie? eh tak sie pytam na zapas.....Jescze nie mam a myśle co bedzie....
Nie kalibrujesz, kupujesz z odpowiedniej grupy selekcyjnej, w Twoim wypadku poprosisz o "zielone" resztę przy regulacji aby mnożnik wyszedł OK dogrywasz ciśnieniem reduktora.
Co do namiaru na sprzedawcę, proszę bardzo:
PITEC - Montaż i serwis instalacji autogaz.
Hurtownia części instalacji autogaz.
Tel: +48 517 160 050
Jeszcze raz dzięki "GrzesiekK." za pomoc w przyszłym tygodniu biorę się do pracy!!
"GrzesiekK." Dzwoniłem do tej hurtowni co mi dałeś na nią namiary i powiedzieli mi, że Hanna H2000 do zasilania pojedynczego będzie dopiero za 3tygodnie kupa czasu!!
Znalazłem takie wtryski na alledrogo u " JACUŚ LPG GAZ" ale aukcja dotyczy tych na listwę więc do nich zadzwoniłem i się spytałem czy mają do pojedynczego zasilania a on mówi,że to jest to samo!!! To chyba nie prawda?? Chwilowo się wstrzymałem od zakupu!!
Może znasz jeszcze jakąś inną sprawdzoną hurtownie??
Jasne że nie prawda, zerknij na zdjęcie które wkleiłem pare postów wyżej, ładnie widać jaki króciec na zasilaniu ma H2000 pod pojedynczy montaż, co do sprawdzonego innego źródła H2000 to Ci nie pomogę, ja zawsze biorę od Piotrka do którego namiar Ci podałem, bo nigdy nie było problemu i chłamu nie wciska, sam widzisz powiedziałeś że chcesz pojedyncze to powiedział że nie ma i nie wciskał kitu że te z oringiem na zasilaniu też są do pojedynczego ;]
Czy ktoś z was spotkał się z tematem gazowania 3.2 V6 z Alfy 159?
Zastanawiam się nad wzięciem takiej na firmę, ale z tym silnikiem to chyba nie za bardzo ma sens.
Znalazłem instalację Vialle dedykowaną do tych silników, cena to tylko 3400 Euro i nikt tego w Polsce nie montuje ze względu na koszty.
Ja zakładałem gaz do swojej V6 TB w firmie EkoGas w Koninie na ulicy Przemysłowej, mają też filie w Kaliszu, jakość montażu DNO! Wwiercili się w kolektor ssący i uszczelnili silikonem, pękające rurki miedziane na połączeniu np z filtrem, komputer w wodzie, wiele by wymieniać. Po 3 miesiącach auto nie jeździło już ani na PB ani na LPG, teraz instalacje mam zdemontowaną i leży w garażu ( chętnie sprzedam za jakieś 6 stówek ). Płaciłem i 3200, od nich pieniędzy nie mogę wyciągnąć bo jak auto przestało jeździć na PB to ASO zdemontowało instalację.
Pytanie z innej beczki, czy silniki TB znoszą zasilanie LPG, czy można montować LPG do TB biorąc pod uwagę że nie używam auta po to żeby za 2 lata sprzedaż jak się zacznie coś dziać, ma mi służyć ???
Jaka to instalacja, może bym odkupił, kwestia do dogadania, zdjęcia podzespołów potrzebuję.
2.0 V6 turbo gazuje się jak każdy inny silnik, cała sztuka to dobrać graciarnię z zapasem wystroić tak instalację aby w zakresach w których sterownik PB pracuje w open loop i nie koryguje składu mieszanki po wskazaniu sondy, trzeba wystroić tak aby uzyskać AFR ok. 12-12,5 jednego inaczej gotujesz tłoki i głowice. Problem w tym że pomiaru AFR nie dokonuje 99,99% warsztatów :D
Instalacja ESGI, jeszcze to jest na gwarancji, butla w kole, w karcie gwarancyjnej mam jakąś kartkę, chyba na niej pisze cóż to: MAGIC 3 MC1651 - wtryski były zmieniane na szybsze, na gazie zrobiłem około 2.000km i się skonczyło;) hehe - jak chcesz to jutro zrobię fotki z tym że parę elementów jeszcze w aucie min butla, a auta na razie nie mam
Nie musisz robić zdjęć ;] ESGI mnie nie interesuje, kiepska elektronika. Generalnie wcale mnie nie dziwi że Twoja przygoda z LPG się tak skończyła, całkowicie nie do takiego auta zestaw.
A miała być taka piękna;)hehe teraz mam PB i nie mam problemów, mało jeżdżę więc nie muszę się przejmować