na pewno tak będzie - czego Ty oczekujesz? :P
Printable View
na pewno tak będzie - czego Ty oczekujesz? :P
Niezbyt dużo konkretów, podobno jedno jest pewne no i w sumie można było się tego spodziewać, ale następca giulietty nie będzie korzystać z Giorgio
https://www.money.it/?page=amp&id_article=103813
Żeby tylko belki skrętnej z tyłu nie dali xD.
Kolejne informacje na temat nowej Julki. Z artykułów wynika, że właściwie są pewni, oby.
Oficjalne potwierdzenie podobno we wrześniu 2021
https://www.motorionline.com/2021/01...ma-uscita/amp/
https://www.clubalfa.it/326060-nuova...a-compatta/amp
Spoko - żeby to tylko nie była 308-ka w innym ubranku.
Nowe info odnośnie nowej Julki
Podobno baza ta sama co DS4 i 308,
Silnik m.in. 1.2 pure tech
https://www.clubalfa.it/327177-nuova..._campaign=push
Dziękujemy. Do widzenia.
Mówią, że Imparato to alfista po ojcu. Teraz wziął peugeota i pojechał do Arese.
https://www.autoedizione.nl/alfa-baa...bezoekt-arese/
1.2 puretech dobrze zastąpi 1.4 T-jet, natomiast fajnie jakby były hybryda plug-in 225KM/ 300KM jak w PSA. Szczególnie ta druga w wersji 4x4 byłaby dobra. Do kompletu brakuje słabszej wersji hybrydy plug-in z 1.2, benzyny 1.6 turbo ale nie hybrydy i elektryka. Na szczycie można by dodać 2.0 w wersji elektrycznym kompresorem 330KM jak w Maserati i najlepiej 4x4, ale 2.0 raczej nierealne. Ewentualnie jakaś hybryda 400KM na szczycie oferty.
Trzeba korzystać z dostępnych platform w ramach grupy i zapewnić większy wybór kupującym. Obecny wybór to tylko Giulia (tylko sedan) i Stelvio. Dealer nie utrzyma salonu na bazie 2 modeli. Miejmy nadzieję, że ostrzejsze/ mocniejsze wersje zostaną w ofercie AR i aby nie zaorali podupadającej marki. Zmiana oferty tylko na 1.2/ 1.6 jak w PSA też nie ma świetlanej przyszłości.
1.2 Puretech to 3 cylindry. Dziękuję, postoję.
Premium Audi A3 i kosmiczne silniki:
benzyna 1.0 3 cylindry 110KM
benzyna 1.5 4 cylindry 150KM
diesel 2.0 115KM
diesel 2.0 150KM
1.2/1.6 z PSA wygląda tu nawet lepiej, pytanie co diesel, ale pewnie zostanie tylko 1.5. Dla mnie idealna wersja 1.6 jako hybryda plug-in, choć na trasy jak ktoś potrzebuje to słabo. Skoro Audi jakimś cudem się sprzedaje z tymi "kosmicznymi" silnikami to i te z PSA mogą być. Ewentualnie nowe 1.3 4 cylindry z FCA, ale czy będą chcieli dostosowywać platformę PSA do innego silnika? Moim zdaniem nowa Giulietta koniecznie z włoskim design, czyli ładne auto i na gotowej platformie PSA powinno być OK. Relatywnie niskie koszty wdrożenia, a daje nadzieję na zbudowanie większego wyboru aut AR razem z Tonale i mniejszym SUV segment B. Jeszcze nowe MiTo jako klon 208 aby nie było drogo wdrożyć i jest co do salonu wstawić/ sprzedawać. Mocne auta nadal pozostają Giulia/ Stelvio, choć sporo kosztują.
No ale jednak jakaś wersja >200 KM by musiała być, bo trochę wstyd.
Teraz wszyscy producenci idą w downsaizing (mała pojemność duża moc) tylko na ile to wystarczy:)
Moja żona ma 208 z 2016 roku z tym silnikiem i hydrokinetycznym automatem Aisin. Bazowo 110km (na hamowni wyszło 115km), po remapie 152km. Przy masie 1050kg jeździ to co najmniej zadowalająco i nie jednego potrafi zaskoczyć dynamiką. Kultura pracy jak na 3-cylindrowca bardzo przyzwoita. Do mieszczuchów bardzo przyzwoity napęd.
No mają w PSA 1.6 plug-in nawet 300KM 4x4 a najlepiej jakby na szczycie dodali 2.0 takie jak w Maserati z kompresorem 330KM, przy czym to drugie raczej nierealne. W tych "przeciekach" chyba max 225KM hybryda plug-in czyli tylko ośka.
Ten downsizing wydaje się być nie do uniknięcia (nie jestem tego fanem), ale tak jest prawie u wszystkich a przynajmniej większości producentów. Z drugiej strony nadal mam 1.4 Multiair i mimo małego silniczka daje radę. Jak turbo nie dmucha to jak stare 1.4 wolnossące, ale jak zaczyna turbo dmuchać to całkiem fajnie jeździ.
Mam ten silnik w wersji 130 KM i spokojnie da się tym jeździć autostradą (skrzynia EAT8), chociaż potrafi wtedy żłopać więcej niż 1.4 MA.
Ej ale 3 cylindrowe silniki nie brzmią wcale tak źle XD śmigałem clio 0.9 i miało w sobie coś z V6tki w brzmieniu, wiadomo, że to nie to, ale serio aż byłem zdziwiony.Wystarczy sobie posłuchać Fiesty R1 rajdowej z litrowym 3 cylindrowym silnikiem-jakby takie dwie obok siebie jechały i te same obroty to jak v6 busso XD
Zgadzam się że generalnie 3 cylindrowe silniki słabo brzmią, ale najważniejsze aby Julka była ponownie w ofercie. Na pewno 1.6 PSA fajnie jeździ, tylko czy w końcu jest bezawaryjny? Co do 200KM+ jest nawet wersja 1.6 225KM, ale to nie to samo co podobna moc z większej pojemności. Dla prestiżu w swojej klasie przydałby się motor 2.0 300-350KM 4x4, ale pewnie nikt nie będzie wydawał dużych pieniędzy na to. Obecnie priorytet to lekkie udoskonalenie hybryd plug-in (zasięg elektryczny do 100km) i elektryki z dużą mocą oraz przede wszystkim dużym zasięgiem + redukcją ceny. W Polsce jest jeszcze daleko do zadowalającej infrastruktury ładowania aut, więc ta rewolucja z autami elektrycznymi nie będzie taka szybka. Dla mnie idealna jest hybryda plug-in, większość tras blisko domu na prądzie a jak dalej to nie jestem ograniczony słabą infrastrukturą do ładowania. Jak ktoś jest często w trasie to hybryda nie bardzo się sprawdzi, ale dla mnie dłuższe trasy są raczej sporadyczne.
Wszystko to spoko, ale nie przy takich różnicach w cenach hybryd i zwykłych spalinówek. Chyba, że dookoła domu kręcisz 60 tys. km rocznie.
Dobrze, ze napisałeś to zdanie.
Jak na 3-cylindrowca.
No to ok, marka alfa romeo trafi pod strzechy i do mieszczuchów ze swoimi 3-cylindrowymi kosiarkami:) Nie mogę się doczekać tej mieszczańskiej Giulietty:)))
A tak poważnie: jedyną szansą marki alfa romeo jest pójście jakąś "własną" drogą, celowo w cudzysłowie, bio to umowna kwestia.
Z własnej drogi zeszło przecwelone przez Toyotę Subaru. Czy ktoś gdziekolwiek widzial na ulicy nową Imprezę?
A ona już w ofercie od bodaj dwóch lat jest. Tyle, że to teraz "mieszczańskie auto". Nikt nie kupuje tego.
To samo będzie z upuretechnioną, 3 cylindrową Alfą Fromage (a czemu nie Fromage? może być). Rynek jest za ciasny a sama oferta PSA obłędnie szeroka. Po co im kolejne coś -podobne- do- czegoś?
MY tego nie kupimy i ludzie też tego nie kupią. Nie ma żadnego powody aby kupować 3 cylindrową giuliette z puretechem.
A ja uważam że to głupie gadanie. A jaka jest różnica pomiędzy A-klasą a nową 1er? Żadna.
Ludzie nie kupią Giulietty nie dlatego że będzie miała puretecha, tylko dlatego że będzie Alfą... 9 na 10 ludzie mają wywalone w to co ich samochód robi i w jaki sposób warczy. Jak wprowadzili E82 i zrobili badania to 80% kierowców myślało że ma napęd na przód :D
Mówisz że rynek jest ciasny - to czemu taki Mercedes czy Skoda mają suvy i crossovery w każdym rozmiarze? Czemu Alfa tego nie może zrobić i się pierdzieli z jednym suvem od 2 lat?
No i fajnie, że BMW zrobiło jedynkę FWD - tyle, że oprócz tego produkuje serię 6 z 335 konną 6-cylindrówką, nie wspominając o modelach M. W Alfie skończy się na silniku 1.6 FWD, jak w P508 w topowym modelu, a większość gamy to będą jakieś dziwactwa w segmencie B i C z silnikiem 1.2 150 KM.
Sam sobie odpowiedziałeś, zadając mi pytanie. No własnie dlatego. Bo oni robią to, skutecznie, regularnie, od lat. Alfa tylko gada, robi plany, prezentacje a potem kupa. Właśnie dlatego marka nie cieszy się zaufaniem szerokiego grona kupujących, którzy (nawet jeśli pojawi się jakaś kosmiczna nowość z logo AR) NIE KUPIĄ JEJ.
Bo Skoda i Merol wszystko mają lepsze, dosłownie wszystko. Sieć sprzedaży, reklamę, ofertę, obsługę posprzedażową, zaufanie klientów i tak dalej.
Kowalski z kasą wybierze Merola, Kowalski z mniejszą kasą Skodę.
Żaden z nich nie wybierze Alfy. Bo Alfa nie oferowała i nadal nie oferuje Kowalskiemu absolutnie nic.
A jak coś zaoferuje, to nie uwierzą, że warto kupić.
A jak będzie to farbowany peżot z puretechem to grajmy w dzwony: marka zakończy żywot. Bo Kowalski kupi peżota. Nie alfę w skórze peżota.
Tylko powiedz, czy to takie trudne, że ma właśnie tą "6" 300 konną, bo te wozidełka FWD, zarabiają żeby taką "6" mogli wyprodukować? Większość ludzi nie jara się niestety 6 cylindrami. Czyli dalej idziesz w kierunku, by przyszła Gulietta nie miała budżetowych silników? I kto ją wtedy kupi? Garstka pasjonatów i to najchętniej już by takie 5-6 letnie kupili od razu? Najlepiej jakby były i takie i takie. Ja też bym chciał by Alfa miała nadal charakter i była nietuzinkowa, ale na to trzeba zarobić by być w ogóle
Mi się wydaje, że za rządami PSA Alfa bedzie regularnie wypuszczać nowe modele. Boję się tylko o ich jakość i nie chodzi mi o awaryjność ale czy będą miały w sobie to coś co zawsze Alfy miały, nawet małe i słabe modele. Czy zostanie w nich odpowiednia ilość włoskiego smaku...
Z tego co czytałem segment premium Stellantis (Alfa/Lancia/DS) będzie miał swoje rozwiązania technologiczne, w tym silniki. Oby to była głównie włoska myśl techniczna a nie francuska.
Jak dla mnie, to bazowa Giulietta może mieć i silnik 0,8 litra 80 KM. Byle zawieszenie i reszta były dostosowane do udźwignięcia wersji ~250 KM w cywilizowany sposób - tak, jak masz w BMW serii 3, od 150 KM do M3. A od segmentu D żeby był napęd na tył. Ale obawiam się, że Giulia jest ostatnia na Giorgio. Następca będzie FWD. Ale dla pasjonatów - pewnie będzie wersja kombi.
Alfa już przechodziła taki okres zmian jak została przejęta przez Fiata. Po 33/75/164 wypuszczono zunifikowane w koncernie modele 145/146/155/GTV/Spider, ba nawet Boxer i aluminiowy TS przez chwilę się ostały :) Myślę że w ramach koncernu Stellantis marka "odżyje". Tak się to robi , nikt kupując Audi A3 nie zastanawia się że to Golf/Octawia/Leon w innej skórze.
Jeśli Giulietta powstanie, to będzie blisko spokrewniona z nowym 308 który miał premierę dzisiaj.
Martwią tylko silniki (max 1.2 PT).
https://francuskie.pl/nowy-peugeot-3...letna-odmiana/
No przecież w 308 ma być 1.6 z hybrydą...
Droga donikąd. Kolejna droga donikąd, w przypadku naszej ukochanej marki:)
Dla fanów na pewno, ale co którego producenta obchodzą fani? Ma się sprzedawać, a z uniwersalną technologią myślę że tak się stanie