Skąd bierzecie te zdjęcia?
OK znalazłem, google images search działa, tylko 2 są:
https://www.automoto.it/news/nuova-a...i-interni.html
Printable View
Skąd bierzecie te zdjęcia?
OK znalazłem, google images search działa, tylko 2 są:
https://www.automoto.it/news/nuova-a...i-interni.html
Kierownica wydaje się grubsza, nie ma tych dokładek na dole i są fragmenty z peforowanej skóry. Jest jeszcze wstawka pomiędzy dolnymi ramionami, choć dziwnie to wygląda. W sumie jak ktoś chciałby update to lepiej dać sobie do obszycia obecną na wzór. Grzanie kiery może wtedy by tak nie naparzało po łapach - teraz jest ciut za intensywne (ew brak mu regulacji, BTW, kolejny pomysł - może bym zrobił moduł obniżający grzanie kierownicy, jakiś regulowany naciśnięciami przycisku grzania?)
Na pierwszy rzut oka widać, ze gałka zmiany biegów została poprawiona.
Nie wiem co myśleć o nowej kierownicy, mnie akurat cienki wieniec i wstawki z tworzywa w dolnej części się podobały, ta nowa ma bardziej solidny ale tez ociężały widok. Mnie najbardziej interesuje, jak zmieni się konfigurator, ponieważ w podstawowych wersjach wielu dodatków nie można zamowic, inne wymagają dodatkowych opcji, które pompują cenę.
Podczas ruszania używasz również jedynie łopatki +, przy zatrzymaniu wystarczy wcisnąć przycisk uruchamiania i masz wyłączony silnik, parking i dodatkowo hamulec ręczny (o ile ustawiony w konfiguracji). Parking również możliwy poprzez naciśnięcie dwóch łopatek + i - jednocześnie - to wszystko jest w instrukcji o ile pamiętam.
Jednocześnie + i - przełącza skrzynie w neutralny. Reszta była mi znana, dzięki raz jeszcze.
Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk
Prawdopodobnie w Stelvio nie będzie wersji Executive, co trochę mnie martwi bo uwzględniając kilka dodatków które mnie interesowały w przyzwoitej cenie można było prawie że zamknąć konfigurator. Chcąc mieć to samo wyposażenie z dodatkami dobranymi w wersji Super wychodziło mi dokładnie 10 tys drożej.
w 2018 na początku roku, super z dodatkami a executive kosztowały co do złotówki tyle samo, nawet czasem lepiej było brać super bo np gdy brało się inne felgi 19 niż te z executive bądź 20 , to wychodziło taniej o kilka tysięcy. może kapnęli się w FCA że coś jest nie halo z cenami? pytanie tylko czy wszystkich dodatków z executive ktoś chce, wtedy może jednak super? trzeba liczyć a też pytać o rabaty na jedną i drugą wersję.
Jak się nagrzeje to wystarczy wyłączyć i już ok, trzyma potem temp., więc myślę że zmiana mocy zbędna.
ALE jakbyś dał radę dodać 4ty stopień grzania foteli (bo w przeciwieństwie do kiery wolno się nagrzewają) to bierę od razu ;))
Liczę, że w facelifcie w końcu będzie guziczek od ESP.. I że da się zrobić retrofit do obecnej wersji.
Cześć, Mam zamiar kupić Giulię Business, z tym że potrzebuję rady. Ne wiem czy lepiej zamówić do produkcji w tym roku, jeśli tak to kiedy - kwestia czy będzie to już MY2020 (nie wiadomo czy będzie droższy), czy może pod koniec roku sprawdzać stock Alfy. Pierwsze rozwiązanie (produkcja) umożliwia zamówienie koloru jaki chcę (stromboli) i jakiś ładnych felg w łącznej cenie za auto około 140k (na marginesie irytuje mnie konieczność płacenia za felgi prawie 10k). Co do stocku to na razie nie widzę nic zbyt zachęcającego. Korzystne dla mojej firmy byłoby rozpoczęcie leasingu jeszcze w tym roku (choć to nie jest warunek konieczny). Rabaty na wersję Business do produkcji są praktycznie żadne w tej chwili (dobrze, że FCA daje leasing 100%, nie wiem jak będzie w 2020) a na stocku wątpię by coś się pojawiło skoro w PL sprzedaje się 200-300 Giulii rocznie. Co byście radzili?
Poszukać na stocku wersji Super, która będzie miała wszystko to, na czym ci zależy, a z upustem >= 20% będzie kosztować 140k i ponegocjować z delearem :D
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...21&oe=5DF8262E
Trzymam kciuki, żeby podobnie wyglądała następna generacja... Z pełną gamą nadwozi od kombi po coupe... Piękna.
:love::love::love:
Piękna
Tyle, że bazowa wersja super już na starcie, mimo ceny wyższej o 45 tys zł jest gorzej wyposażona niż wersja business ;) Przerabiałem ten sam dylemat niedawno i wybrałem wersję business.
co do felg to CI poradzę weż na 16" a za znacznie mniejsze pieniądze kupisz sobie albo ori alfy 18" na alledrogo, albo jakieś MSW 82/PSW Dubai/MAK itp (2-3tyś) do tego opony jakie chcesz (niekoniecznie RF). Jest jeszcze kwestia zimy, albo na 16" założysz, albo 18" całoroczne (zależy gdzie mieszkasz/jeździsz i jak jeździsz, ewentualnie brać ori 17" i tam gumy zmienić a te nowe wystawic na sprzedaż od razu.
wadą Business jest to że niektórych rzeczy nie da się zamówić trzeba dokupywać samemu - np nakładki na progi wewnętrzne z wstawką metalową Alfa Romeo zamiast plastikową wytłoczką. wielu opcji nie ma.
Rabaty na wersję Business są "żadne" bo ona jest mocno zrabatowana na starcie - bodajże 38tyś prawie to nie dziw się że nic nie chcą zjęchać (ze stockowych idzie pewnie parę tyś jeszcze ruszyc, ale do produkcji to raczej 0 lub symbolicznie)
co do tego kiedy zamawiać i kiedy będzie MY2020 i jak będzie z cenami to się nie wypowiem - za dużo niewiadomych i nie będzie jasnej jedynego najlepszego wyboru.
.....jak dadzą wyższe ceny za MY2020, w sytuacji kiedy poprzednia wersja sprzedaje się tragicznie, to będzie strzał w stopę już totalny.
Nie wiem czy to jakaś opcja/wersja (nie kojarzę),
czy jakiś stary wygląd świateł, który nie wszedł,
czy może nowy wygląd świateł od lifta, który przypadkiem umieścili,
czy może po prostu zabawy grafika,
ale na instagrafie AR pojawił się filmik z takimi ledami
Załącznik 262202
W temacie liftu:
https://www.youtube.com/watch?v=f77Nt69vo9g
Może podsumuję krótko dla tych którzy nie poradzą sobie z słuchaniem amerykanina czy czytaniem niewyraźnego dokumentu.
1.nowa konsola środkowa (wycięcie/podłokietnik/przeorganizowanie), nowy drążek zmiany biegów (bardziej przypomina ten z nowych BMW) i kierownica (grubsza, perforowana skóra) - to już widzieliśmy na fotkach.
2. w opcji radia 8.8" wyświetlacz jest dotykowy jakieś bliżej nieokreślone nowe funkcje, 6.5 zostaje jak był
3.Atonomiczny pojazd - piszą że coś jak Tesla
4.Wyższe wersje Stelvio będą różnić się wyglądem zewnętrznym od podstawowych (pewnie coś jak Giulia Veloce różni się od Super)
5.2 nowe kolory nadwozia - anodyzowany niebieski i biały lunarc
6.FCW w standardzie (w EU był, w USA była dopłata, teraz będzie stanard i tam)
7.Radio satelitarne i darmowa subskrypcja na rok
8.laminowane szyby (pewnie boczne/tylna, bo chyba nie są) i ogólnie poprawiony komfort pod względem szumów i wibracji
9.connected services - 1 rok gratis: SOS, hotspot, zdalne updaty
10.Tylko 2 opcje radia - uproszczony wybór
11.Cennikowy/konfiguratorowy zamęt zlikwidowany (no i dobrze, bo można było kupić wypas za kupę kasy a nie miał jakiejś podstawowej opcji) - nie będzie aż tyle opcji (pewnie bardziej pakiety i poziomy wyposażenia), dlatego ilość możliwych konfiguracji fabrycznych spadnie o 90% (zgaduję: niższe koszty produkcji? auta na stocku skonfigurowane bardziej kompletnie/spójnie - np bez totalnych braków jak to dzisiaj?)
12.Bardziej wyraźne różnice wyglądu ze względu na wersję wyposażenia
Czyli warto było czekać .
ciekawe dlaczego poszli po rozum do głowy dopiero teraz zamiast zrobić to od razu?
Połowy durnowatych wątku na forum by nie było...
Ja z tego dokumentu rozumiem, że ekran 6.5 znikaZałącznik 262203
Też tak rozumiem, 8.8 dotykowy zastępuje całkowicie stary 6.5.
Pewnie to jest powiązane z redukcją opcji i kosztami? Nie będą musieli więcej dawać aktualizacji map dla 6.5 ;)
zgoda - mój błąd - przyznaję że nieuważnie przeczytałem, a gadaninę słuchałem w tle pisząc emaile. tak to wygląda że znika 6.5" co też ma pewien sens.
Jest jeszcze jednak jedna sprawa - to specyfikacja na US rozumiem - u nas moze być ciut inaczej - powiedzmy w US mieli piloty do sterowania bramami w daszku przeciwsłonecznym, u nas nie; tam mieli poduszki kolanowe, u nas nie, tam mieli RWD lub Q4 z 280HP u nas nie itp itd, za to nie mieli FCW w standardzie jak to jest u nas.
Szczerze powiedziawszy dla mnie z tej listy opcj (w przypadku Giulii) to jakieś znaczenie moze mają tylko polepszenie tłumienia szumu (szyby + pewnie jakieś wygłuszenia), może jeśli radio dopracowali to bym się też cieszył (nie chodzi o touchscreen, na tym mi totalnie nie zależy).
inne opcje, ciekawe jaki jest ten nowy niebieski anodyzowany lakier - nie narzekam na misano, ale jak kupowałem auto to misano wydawał mi się zbyt jaskrawy, monte carlo zbyt ciemny i miałem problem się zdecydować - moze ten trafiłby idealnie w moje oczekiwania.
Drążek zmiany biegów dobrze że zmienili, dotychczasowy był nijaki - nie wiem tylko czy nowy tak naprawdę pasuje do reszty wnętrza - muszę zobaczyć/dotknąć na żywo - nie wyrobiłem sobie opini po jakimś tam zdjęciu z wycieku.
Kierownica, kosmetyka, i tak mam z Q założoną a też zawsze łatwo/tanio można obszyć w designie/materiałach/grubości itp jakiej się chce.
Pytanie czy w pakiecie ze zmianami będzie nowy BCM o którym Lio wspominał, że już SGW będzie wewnątrz i nie będzie łatwo z retrofitami (bypassowaniem SGW do Proxi)
W przypadku Stelvio dobra sprawa że wersje wyższe wyróżnią stylistycznie - tego totalnie brakowało (sam zastanawiałem się czy Stelvio czy Giulia i jednym z powodów był brak pazura w Stelvio)
Czy już wiadomo kiedy wprowadzą rok modelowy 2020?
Na razie to tylko przecieki i to z rynku amerykańskiego.
Edit: Pytałem w salonie o rocznik modelowy 2020. Prawdopodobnie będzie można zamawiać od połowy października.
Dostałem bardzo dobrą ofertę na Veloce. Czekać czy nie czekać? ech...
Tak, racja właśnie dostałem nową informację:
Zamawiać MY2019 mozna do 15 października
MY2020 od listopada/grudnia, wycofany będzie b-tech.
Ten facelifting (skoro okazuje się realny) trochę wybił mnie z tropu. Aż do chwili obecnej byłem zapewniany przez lokalnego dealera, że nic nie wie o faceliftingu, że te plotki są od lat i nie sprawdzają się, teraz nie bardzo w to wierzę. Uznając te zapowiadane modyfikacje jako pewne, czy Waszym zdaniem jest możliwa taka sytuacja - zamówienie teraz, a zanim zaczną to zamówienie procedować (podobno czas realizacji to 3 m-ce) - odbiór już MY2020 (skoro ma to nastąpić w XI)? Zależy mi na rozpoczęciu leasingu w tym roku. Nie wiem, czy FCA poszłoby na zawarcie umowy w tym roku, z dostawą w przyszłym (tak byłoby najlepiej). Z tego co czytałem US tego raczej nie kwestionują, w takim leasingu po odbiorze robi się aneks wpisując VIN itp dane auta. A propos leasingu - czy ktoś z Kolegów bardziej zorientowanych wie może, czy leasing w 100% na wersję business w FCA będzie utrzymany na MY2020?
Nie miej pretensji do dilerów. Oni z centrali nie dostają plotek. Przychodzą już konkretne informacje typu takie sa nowe wersje i cenniki.
Mam kontakt z dilerem i znam kulisy.
W Twojej sytuacji moim zdaniem nie ma szans na zamówienie teraz i otrzymanie auta MY2020 jeszcze w tym roku boz plotek wygląda na to, że będą nowe specyfikacje. Jedyna opcja jaką widzę to możesz szukać pierwszych modeli MY2020 dostarczonych do dilerów które być może w okolicy grudnia dotrą jako prezentacyjne.
widzę że [MENTION=75332]murder[/MENTION] napisał mniej więcej to co sam chciałem Ci odpisać, w skrócie jak dealearzy się dowiedzą to praktycznie jest ten sam moment jak wychodzi oficjalna informacja albo przynajmniej powszechna prasowa akcja (typu artykuły z targów/konferencji/prezentacji itp), stąd często jest tak, że jak jest jakaś nowość to taki entuzjasta wie więcej niż sprzedawca.
jest jeszcze jedna sprawa. wyjdzie nowy infotainment - pytanie ile on ma niedoróbek/bugów. biorąc pod uwagę politykę updatowania firmwarów przez FCA to można mieć wątpliwości czy dobrze brać auto z pierwszych miesięcy po dużych zmianach, bo nie wiadomo czy FCA dotychczasowym klientom update udostępni (poza kampaniami nie udostępniają). z drugiej strony chwalą się że będzie (ale w USA, czy u nas?) zdalny update (o ile akurat dotyczył będzie firmwaru radia, bo to dotychczas było updatowane fizycznie przez USB). ktoś napisał tu na forum kiedyś, że mądry niemiec kupuje auto "stary" model, tuż przed wejściem nowego - są ku temu powody. ciężko podjąć dobrą decyzję - trzeba sobie zadać pytanie czy to nowe faktycznie nam jest potrzebne, czy może lepiej stare ale w miarę dopracowane.
Do tej pory slyszalem, ze najwazniejsza jest data podpisania umowy leasing'owej i oplate wstepna tez odpiszesz jezeli data zaplaty FV bedzie jeszcze w tym roku.
Ale popieram poprzedni wpis. "First Edition" zobowiazuje do wspierania producenta w fazie "troubleshooting and debugging".
Jak tak miałem z Giulią właśnie: leasing podpisany i wpłata własna w starym roku, a auto dopiero w kwietniu kolejnego. Każdy ogarnięty dealer powinien to załatwić bez problemów.
Info z sieci dilerskiej:
Do 15 października można składać zamówienia na obecne modele. Zamówienia na MY2020 mają ruszyć na przełomie listopada / grudnia czyli tak jak szacowałem ;)
A może wiadomo coś o zmianach zewnętrznych pojazdu np. światła (mijania, drogowe) - czy będą nadal tylko ksenonowe?, może jakieś zmiany mocy silnika?.