Napisał
Krzysztof
Jestem pewien i byłem pewien od samego początku, bo zauważyłem to zaraz po zmianie auta i cały czas wykorzystuję (nie jeżdżę w trybie A), a dzisiaj rano dodatkowo obserwowałem zachowanie wskaźnika przez całą drogę do pracy (20km). Startując o 6.30 rano na zimnym silniku przez pierwsze 1,5 km przy kolejnych odpuszczeniach gazu przed światłami wskazówka spadała sukcesywnie coraz niżej (do 4l, do 3l, do 2l), aż przy kolejnym skrzyżowaniu spadła do 0l i potem już za każdym razem przez 20 km spadała zawsze do 0. Ponieważ miałem dzisiaj w miarę spokojną drogę bez żadnych korków, to mogłem sobie również poobserwować jak się zachowuje wskazówka przy redukcji wykonanej manetką, gdy cały czas jedziemy z odpuszczonym gazem. Redukcja powoduje pojawienie się białej kreski na wyświetlaczu na pozycji 2l tylko na chwilę (1-2 sekundy) i znowu znika. Tak samo to wygląda, gdy lekko naciśniemy hamulec jadąc w trybie automatycznym i skrzynia musi zrzucić 1 bieg niżej - wskazówka pojawia się na pozycji 2l na 2 sekundy i znika. Lekkie naciśnięcie pedału gazu i odpuszczenie również powoduje identyczny efekt i dopiero dłuższe przytrzymanie gazu powoduje, że wskazówka rośnie (szybciej lub wolniej) do 15l/100km.
Ponieważ akurat wczoraj zatankowałem auto i skasowałem Trip B, to odstawiając auto po przejechaniu 20km mogłem zobaczyć dzisiejsze spalanie 9.9l/100km i średnią prędkość z tej 20km trasy 54 km/h, czyli moje typowe zużycie paliwa na co dzień, gdy nie ma korków :)