Wrzuć adres e-mail na priv podeśle ci film który już jednemu koledze tu wysłałem nie ma opcji dodania filmu na forum
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Printable View
Wrzuć adres e-mail na priv podeśle ci film który już jednemu koledze tu wysłałem nie ma opcji dodania filmu na forum
to jest filmik od ab15082001
https://www.youtube.com/watch?v=LfgjhdRWDn4
ab15082001,wrzucilem na yutuba twoj filmik,mam nadzieje,ze nie masz nic przeciwko temu?
No i gitara. tera se każden luknie jak to działa i sam zdecyduje czy kupuje:)
Otwiera się super bez szarpania i o to chodziło:cool:x
Pozostaje jeszcze kwestia zamykania - faktycznie ciężej się zamyka, żeby zamek złapał?
Dodatkowo jak wygląda kwestia spasowania klapy z resztą nadwozia po zamknięciu? Nie odstaje, szczeliny się nie pozmieniały?
Dzięki za odpowiedzi ;)
Nic się nie zmieniło przecież to są zwykle 2 małe sprężyny na końcu oryginalnych tłoczków
Siła odrobine mocniej ale palcami pchne klapę z góry i się zamyka
Dzięki Kolego za Twoje odpowiedzi. Moje uwagi, pytania dotyczyły problemów Kolegów z działu 159 ale zakładali uniwersalne sprężyny, a nie dedykowane zestawy i wtedy były w/w przeze mnie problemy.
W takim razie i ja zamawiam :cool:
witam
dzisiaj dotarły do mnie te sprężyny i od razu je zamontowałem...wynik-?
otwiera super,z zamykaniem jest dużo ciężej...
bez sprężyn wystarczyło lekko pchnąć w dól klapę i sama się zamykała,teraz schodzi do momentu,gdzie zaczynają stawiać opór sprężyny i trzeba nacisnąć dość mocno by się zamknęła...nie wiem,może trzeba by popuścić o jeden obrót na gwincie uchwyt
jutro popatrzę i tak zrobię,może się poprawi
co zauważyłem i mnie niepokoi to ze z zewnątrz jak się dobrze przyjrzeć to widać te sprężyny i same siłowniki,tzn,pomiędzy szyba a karoseria...
nie wiem,czy tak było wcześniej
możecie to sprawdzić u siebie koledzy?
jutro napisze czy coś się zmieniło...
pozdrawiam
Cierpliwości daj im chwile
Padnę chyba... Dziś do mnie też dotarły sprężyny i od razu zamontowałem. Kwadrans temu wróciłem od auta i otwieranie działa super, a z zamykaniem jak u kolegi wyżej. Jest sporo ciężej, ale myślę, że coś za coś. Pomysł z odkręceniem o jeden obrót warty sprawdzenia. Zatem kolego powyżej sprawdź jutro i daj znać. W szpary między klapą a karoserią nie patrzyłem, ale na pierwszy rzut oka nic niepokojącego nie zauważyłem.
- - - Updated - - -
Znaczy co? Ciut siądą i klapa będzie się zamykała lżej?:)
temat przerabiany na forum Bravo- większe szczeliny po bokach to pikuś - zrobiła się spora dziura miedzy klapą a dachem- wypacza zawiasy klapy. Oczywiście objawy nie pojawią się po tygodniu - cierpliwości. ;-)
to nie jest problem tylko aut FCA- we wszystkich przypadkach tego "tuningu" efekt jest niemal identyczny- rozjechanie szczelin, powyginane zawiasy klapy i siłowników - no ale każdy robi jak uważa.
No aż jestem ciekawy tych efektów.
Hmm też zamówiłem te z ebaya ale czekam na przesyłkę. Jak dotrą i założę to dam znać czy podobny efekt...
Ale na razie nie ma żadnych niepożądanych efektów. Dareek opisał defekty powstałe w bravo. Nic nie wiem więcej ponad to że komuś na tamtym forum pogięła się klapa czy zawiasy. Nie wiadomo jakie to sprężyny czy też od tego Wlocha czy inne badziewie typu standard do każdego auta, czyli zadnego z allegro. Nie widziałem, żeby on miał sprężyny do bravo. No zobaczymy.
Kolego zrób zdjęcie tych szpar i wrzuć tutaj. Coś mi się nie chce wierzyć, że tam może być jakaś szpara, chyba że masz coś źle zamontowane albo dobrane. Dziś sprawdziłem i u mnie jest wszystko idealnie spasowane i nic nie odstaje, a między szybą klapy a karoserią nie ma żadnej powiększonej szpary. Nie da się dojrzeć siłowników ani sprężyn.
Jesteś pewien, że siłownik masz oryginalne? Czy sprężyny na pewno są dedykowane do Giulietty? Ten koleś pisze w opisie aukcji, że gwarantuje poprawne działanie sprężyn tylko na oryginalnych siłownikach. Nawet 1 mm na długości siłowników może zakłócić działanie i dlatego w razie potrzeby poleca wymieniać tylko na siłowniki oryginalne.
Siłowniki są oryginalne liftomaty
Dołączam zdjęcia....
Załącznik 265415Załącznik 265416
Ja też zamówiłem te z Włoch z ebay-a. Zanim założę sprawdzę wszystkie szczeliny robiąc zdjęcia przed i po założeniu sprężyn. Jeżeli faktycznie sprężyny będą powodować tak duży nacisk na mocowania siłowników i zawiasy to na pewno je zdemontuję.
Ty to niby jakie tam mają być szczeliny? Może ma się to na głucho zamykać? Może u mnie jest minimalnie mniejsza, ale trzeba się przyglądac, żeby coś tam dojrzeć. Myślałem, że te sprzężynę to u ciebie można z zewnątrz dotknąć. Daj se spokoj.
- - - Updated - - -
Sprężyny jak to sprężyny. Pewnie z czasem ciut siądą. Wkręciłeś do końca te główki co wchodzą na mocowanie siłownika? Im dłuższe tym gorzej sieklapa będzie zamykac.
tak ma być,ze je widać...
przyglądałem się na parkingu innej alfie i akurat tak słońce padało na samochód ze bardzo dobrze było widać te amortyzatory
co do popuszczenia o obrót to później jednak nie da się spiąć amorka z uchwytem
ale jest git:dancing2:
To ty też masz te sprężyny? Najb śmieszne jest to, że ja je będę musiał zdjąć. Kolega wyżej nagadał o szparach i jak zacząłem się przyglądać to u mnie klapa jest minimalnie przesunięta w prawo. Tzn. po prawej jest ze 2-3 mm mniejsza szpara niż po lewej. I teraz nie wiem czy tak było i nie zwróciłem uwagi, czy to efekt sprężyn. Choć obadałem tę klapę z każdej strony i ona u mnie nie ma żadnych luzów bocznych, więc raczej niemożliwe jest, żeby to był wynik działania tych sprężyn. Zamyka się jak się zamykała, tj. zamek trafia w ten drut, nic nie obciera. Więc pewnie tak było tylko, że wtedy tego nie widziałem, a tera kolega mnie zainspirował. Musze zdjęć te sprężyny i zobaczyć czy bez nich jest tak samo czy się "naprostowało". Może ktoś zerknie u siebie czy szpary między klapą a karoserią są identyczne czy jednak się różnią, choć minimalnie? Z tego co wiem to można położenie klapy regulować.
To jest alfa czyli Fiat wiec czego oczekujecie ze będą z micrometrem klapy regulować [emoji28]
u mnie jest równo....
co do szpar,ze widać przez nie teleskopy...
w starej mojej 156 tak miałem ale z maska z przodu,ze jak słonce padało pod pewnym kontem,to były widoczne te teleskopy
Nie zdjąłem, bo aura nie sprzyja. Poza tym wszystko działa jak działało, czyli świetnie, nawet w temp ujemnych. Jak ty już wiesz przed montażem to zrób sobie fotki szpar przed i po zamontowaniu. Sprawdzisz czy się coś zmieniło. U mnie pewnie tak było przed montażem tylko wtedy tego nie widziałem.
Ok zrobię fotki i przyjrze się dokładnie spasowaniu. Czyli co zostawiasz skoro działa idealnie jak wyżej piszesz? Wcześniej pisałeś, że straszenie ciężko się zamyka? Czyli co ułożyły się sprężyny? Jest lepiej z czasem? W instrukcji właśnie makaron o tym pisze, żeby dać im chwilę na ułożenie...
Sprężynki dotarły wczoraj , właśnie je zamontowałem. Przed zamontowaniem sprawdziłem szpary i porobiłem zdjęcia. Po montażu nie widzę aby się powiększyły. Klapa otwiera się płynnie ( choć muszę siłowniki wymienić bo mają już ciężko ;-) ) I w końcu nie będę brudził klapy na krawędzi aby ją podnieść.
A co do zamykania to nie przesadzajmy , trzeba użyć trochę większej siły niż bez sprężyn.
Jestem tylko ciekaw czy sprężyny nie wywierają na tyle mocnego nacisku rozporowego gdy klapa jest zamknięta a siłownik ściśnięty aby wygiąć mocowania samych siłowników ( tam gdzie są te kulki ).
Nie pisałem, że się ciężko zamyka, tylko ciężej. Na razie zostawiam. Nie ma czasu zdejmować i sprawdzać, a niczego niepokojącego nie widzę. Być może zdejmę w przyszłym tyg. dla sprawdzenia czy szpary zostaną takie same czy się zmienią.
Z drugiej strony przyjrzałem się zawiasom klapy. Jeśli te dwie sprężyny wygną te zawiasy i punkty mocowania teleskopów to byłby cud. Choć wiadomo... w Alfie cuda się zdarzają.
Witam ponownie
Dzisiaj zrobiło się bardzo zimno....jakieś 2 stopnie i...klapa się nie podniosła
Skręciłem bardziej te główki i działa choć wolniej niż wcześniej
Przypuszczam, że to od zimna....Bo siłowniki raczej nie są do wymiany bo to dopiero 4 lata...
Co Wy sądzicie?
Siłowniki w klapie to gazowe siłowniki i w niższych temperaturach mają mniejszą sprawność ( z resztą na aukcji ebay u sprzedającego jest wyraźnie napisane że okresach niższych temp. będą gorzej działały )
Nic się nie stało. dziś miałem tak samo. To zgęstniały olej czy co tam jest w środku, w teleskopach. Ile masz dni w roku z temp. na minusie? No... Wystarczyło, że poszło na plus 1 i już ok. Ten koleś od tych sprężyn pisał, że tak może być na temp. minusowych. Z drugiej strony jakby te sprężyny odbijały zamarznięte teleskopy, to klapę by urwało przy takich 30 na plusie... hehehe
- - - Updated - - -
i nie skręcaj tych główek, bo zara będziesz pierwszym, który będzie tu biadolił, ze sprężyny mu klapę urwały albo wysadziły z zawisów, albo i że dach się z tyłu zagiął z tego powodu i że nie polecasz. A wiadomo, że jak ściśniesz sprężyny jeszcze mocniej to i one mają mniej miejsca, bardziej się rozpierają i mogą zdeformować mocowania teleskopów i zawiasów. Gdzieś ta ponadmiarowa energia musi się uwolnić.
I cos czuję, że właśnie w ten sposób ci kolesie z bravo forum porobili, pocudowali, pomontowali do tego jakiś chiński chłam i tera wielkie płacze, że im się teleskopy i zawiasy pogięły.
[MENTION=80414]XJ6[/MENTION] nie pisz rzeczy o których nie masz pojęcia- to nie jest tak, że od razu po montażu w dzień czy dwa powygina zawiasy mocowania teleskopy bo tak to tu przedstawiasz i ludzie jak kretyni mierzą szczeliny w klapie dzień czy dwa dni po montaży- poczekaj kilka miesięcy - wtedy ocenisz.
Po drugie jak czegoś nie wiesz to nie pisz- w Bravo wszystkie sprężyny były dobierane w pl firmie pod kątem twardości sprężystości etc.
Gdyby to było takie proste każdy z producentów montowałby - przecież to tanie i proste w użyciu czyż nie? - prawda jest taka że te elementy nie są przystosowane do tego typu modyfikacji i tyle.
Dareek mam taką prośbę. Jak kogoś nie znasz, to oducz się pouczać i pisać, że ktoś nie ma pojęcia o czym pisze, ok? Bo widzę, z masz tendencję do pouczania wszystkich o wsztsko. Normalnie forumowa krynica mądrości się znalazła, a sam wiesz tyle ile zjesz.
Poza tym jak jesteś taki dobry kolega od straszenia pourywanymi klapami, to powiedz dlaczego nas nie ostrzegłeś jak mowa była w tym wątku o chęci zakupu tych sprężyn od tego Włocha tylko jak kilku z nas je kupiło to ci się nagle przypomniało, że w bravo się zawiasy powyginały od tego i jeszcze piszesz, że taki to tuning, że "każdy robi jak chce". To znaczy ty mądry to nie, ale te głupki co to pokupiły to niech se robią, najwyżej im się klapy pourywają, nie? Słabe to.
Ok, może w bravo się i pourywały. I co z tego? to tylko dowód na to, że w PL firma dała ciała, bo zrobiła produkt, który nie dość, że sienie nadaje do tego do czego był stworzony, to jeszcze wyrządził szkody. Póki co o takim przypadku w Alfie nie słyszałem.
panowie,nie ma co sie sprzeczać.....
mamy założone te sprężyny tak wiec nie myślmy o tym czy się powyginają czy nie....
po kilku miesiącach,czy latach się okaże czy to bubel czy jednak udogodnienie,prawda?:P
Ta. Amen.
Dodam tylko że sprężyny z Włoch mają konstrukcję stożkową ( taka beczółka ) z jednym zwojem cofniętym w środku to tylko pokazuje że produkt jest przemyślany i sprawdzany a do tego jest wprost dedykowany do Giulietty i kilku inny z adnotacją że nie wszędzie można je założyć. Są też dłuższe niż te które widziałem na alldrogo i dodatkowo z cieńszego drutu. Pomyślcie że nie musi być tak dużej siły sprężynowania ale musi ta siła odepchnięcia być powiedzmy długa do momentu kiedy teleskop sam załapie. I właśnie tak jest w przypadku tych sprężyn.
Co się jeżysz i obrażasz innych ? czytaj ze zrozumieniem - piszesz jakieś głupoty dorabiasz ideologię z jakimiś pourywanymi klapami na temat bravo to sprostowałem bo tak powstają baśnie, a czy POWYGINA ZAWIASY CZY MOCOWANIA SIŁOWNIKA w Giulietcie czy nie jak pisałem - nie przesądzam, tylko dziecinne jest stawianie tezy, że jak nic nie uszkodziło się po 24 godzinach to jest ok - to opowiadasz brednie. - pojeździj parę miesięcy zobaczysz- życzę Ci żeby działało i tyle w temacie.
a co do tuningu- nie masz monopolu na wiedzię i gust - dlatego napisałem każdy robi jak chce - po co dorabiasz jakąś ideologie z "głupkami" i innymi inwektywami? Boli cię coś?
- - - Updated - - -
i o to chodzi- może ktoś zrobił rozwiązanie bezpieczniejsze dla głownie mocowania siłowników klapy - może być ok, ale trzeba mieć też świadomość że jak klapa jest zamknięta sprężyna musi wywierać ciągłą siłę na coś co raczej nie jest do tego technicznie przygotowane.
oby działało bo to fajne rozwiązanie.
Boli mnie jak straszysz ludzi po fakcie zakupu sprężyn powyginanymi klapami i bóg wie czym, mimo że nikt tego póki co nie stwierdził w Alfie. Szkoda, że żeś nie poinformował o tych sensacjach rewelacjach przed zakupem. O to mi tylko chodzi. Łatwo krytykować po fakcie. A nawet jak te sprężyny wygną zawiasy czy mocowania to co? Tu na forum jest mnóstwo cudeniek polepionych z niemieckich przystanków, o czym zapewne nie wiedzą sami ich właściciele i co? Wygnie się, to się zdejmie sprężyny, naprostuje i tyle. To nie dziura w dachu na środku. Nasi fachmani blacharze nie takie wygięcia doprowadzali do stanu lalunia...
no i widzisz- sam zadałeś sobie pytanie sam odpowiedziałeś- jakie to proste? rozwiązałeś potencjalny problem!
Dla jasności nie wmawiaj innym rzeczy których nie powiedziały, bo masz tendencję do wyolbrzymiania słów innych i dorabiania ideologii.
JESZCZE RAZ- nie mam zamiaru nikogo pouczać i nikogo nie straszę - nie mam takiego zwyczaju, a już na pewno nie krytykuję- Twoje auto - robisz co chcesz tylko proszę nie pisz mi że nie informowałem przed zakupem- szklanej kuli i czarnego kota nie mam i nie wiem co kto kupuje. co mi do tego? wieź daj na luz.
Walnij se zimne piwko- ja tak zrobię - Twoje zdrowie!!
Koledzy czy komuś się już zesr.. klapa? Kilku z nas montowało w tym samym czasie. Jak się wam to sprawuje. z moich obserwacji wynika, że sprężyny trochę się wyrobiły, usiadły w tym sensie, że odbija jak na początku, ale klapa zamyka się trochę lżej.