A ja sie nie dziwie jesli ktos jezdzil glownie autostradowe trasy z umiarkowana stala predkoscia to takie spalanie jest mozliwe.
Printable View
A ja sie nie dziwie jesli ktos jezdzil glownie autostradowe trasy z umiarkowana stala predkoscia to takie spalanie jest mozliwe.
Z takim spalaniem to auto było chyba tylko odpalone i holowane. Niemożliwe.
Powiem więcej: w moim 2.2 nie zauważyłem, żeby włączona klima w ogóle zwiększała spalanie.
Ja nie napisałem że tylko klima, tylko że nieco bardziej zróżnicowana jazda PLUS klima :)
Gdzieś jakieś testy widziałem na YT, że klima zwiększyła spalanie o 0,5l.
A tak swoją drogą odnośnie waszych dywagacji czy min spalanie to 0 czy 2 l, to ja nigdy nie zwracałem na to uwagi. Ale od kilku dni na to patrzę i chyba nigdy nie widziałem mniej niż 4 l, nawet jak robię 1 km zwalniania na żeglowaniu (A) bez żadnego gazu.
A 0 to na 100% nigdy nie widziałem, nawet 2,0 nie kojarzę.
Mi też normalnie żłopie średnio 11, ale jak się zdarzy trasa mało zatłoczonymi autostradami gdzie łapią za przekroczenia, typu Austria, Szwajcaria, Czechy, Słowacja, Słowenia, itp na tempomacie ustawionym gdzieś między 130 a 140, a czasem ostrzejsze ograniczenia, to ostatnio załadowana 4 osobami i bagażami Veloce Ti na wielkich 19 i z klimą non-stop (ponad 30 stopni) z 3000km pokazała średnio ciut poniżej 8.
Jak ktoś jeździ w tym stylu lub ciut wolniej niezaładowaną Super, gdzie jest niższa masa, niższa moc, niższy zawias (aero), mniejsze i lżejsze koła, brak oporów napędu 4x4, a może i rzadziej używana klima, to wynik poniżej 7 za bardzo mnie nie dziwi.
U mnie trasa 1500km, dwoje dorosłych + dwoje dzieci, pełny bagażnik 8,8l/100km. Jazda spokojna, średnia 102km/h.
Ja sprawdziłem ile Stelvio pali po niemieckich autostradach- przejechane 53 km z prędkością 220- 225 km/h km/h od stacji do stacji i wyszło 34l/100km
ja co prawda mam diesla - ale przekłamanie komputera przed wymianą softu było maskryczne - ponad 1 litr. i bez problemu miałem srednie 5,0 w rzeczywistosći był 6,0-6,3
Moj tez przekłamany? Załącznik 271981
[QUOTE=sory89;2247451]Moj tez przekłamany? Załącznik 271981
No jak nie widzisz różnicy w spalaniu 6l/100 z 13tys km przy średniej 113km/h od 8,2l/100 z 1,3 tys km przy średniej 80 km/h to wszystko ok i nic nie jest przekłamane.
A właśnie tak jak kolega wyżej napisał, nie wydaje Wam się ileż można bić pianę na temat czegoś takiego?
Nie wystarczy wątek o średnim spalaniu w dziale Giulia/Stelvio?
[QUOTE=Kurynio;2247461] [MENTION=81445]Kurynio[/MENTION]- jak piszesz szkoda bić pianę - nie ma szans na takie wyniki przy aż ta wysokiej średniej prędkości-- ktoś wkleił przerobioną fotę i ludzie kombinują jak to możliwe. Jak ktoś ma troszkę wiedzy i km za kierownicą to doskonale wie żeby osiągnąć tak wysoką średnią trzeba grzać naprawdę ponad 120 -130 km/h i to jeszcze na dystansie kilkunastu tyś km? w życiu.
Ten samochód musiałynie zjeżdżać z autostrad i latać w okolicy 115 km/h przez 13 tkm nie zwalniać i nie przspieszać- sami sobie niech odpowiedzą czy to możliwe.