Sam nic nie zrobisz nawet jak będziesz miał odpowiednie parametry.
Printable View
Może i faktycznie się da samemu to ogarnąć. Wziąłem małą poziomice o długości 4cm. W radarze DASM pokazywało w błędach złe ustawienie w pionie i poziomie. Ustawiłem w poziomie, dziś rano się przejechałem kilka kilometrów i sprawdziłem w komputerze. Skasował się błąd w poziomie. Biorę się w takim razie za pion!
Jak ogarnę pion i uda się wyczyścić błędy to wrzucę foto. Obecnie kąt odchylenia w poziomie jest 0,09 a był powyżej 0,1. Dokładnie to było 0,4 stopnia ale jest jeszcze korekcja moim zdaniem, która auto potrafi sobie wykonać samodzielnie.
Pewnie się mylę, bo to tylko moje domysły ale przy kącie odchylenia poniżej 0,1 stopnia jak u mnie auto potrafi skorygować „resztę” samemu.
Jakie wartości są u Ciebie z ciekawości?
Jestem co prawda w trasie, wieczorem lub jutro wrzucę parametry z MES ale rano podkręciłem radar w pionie i w trasie nagle błąd się sam skasował i ACC już działa :)
Na szybko trochę podłączyłem się MESem i zdjęcie zrobiłem telefonem :(
Najważniejsze, że coś widać. Mam wrażenie, że parametry albo się nie odświeżyły albo są dokładnie takie same jak były po korekcie poziomej.
W moim przypadku położyłem najpierw poziomicę na górze radaru i kręciłem śrubą aż na poziomicy złapałem oczko. Potem przyłożyłem od frontu do radaru szerokie płaskownik i długi aby widzieć, w którą stronę (góra/dół) patrzy radar.
Przyczepiłem taśma poziomicę do płaskowsnika i starałem się ustawić tak aby patrzył na wsprost i było "oczko".
W sumie płaskownik z poziomicą zrobiony w dwie minuty z tego co miałem pod ręką, bo już dzieci szły do auta a ja chciałem cokolwiek ale podregulować. W sumie zrobiłem dwa pełny obroty śrubą, bo radar patrzył za mocno w dół i wsiadłem nie licząc na nic.
Więcej szczęścia jak rozumu.
Radar ustawiony idealnie poziom i oś samochodu. Radar działa, zgłasza komunikat hamuj gdy się znajdzie przeszkoda przede mną, podczas opadów śniegu komunikat, że nie działa, należy wyczyścić co oznacza, że funkcjonuje. ACC nie dostępne. Po fizycznej regulacji radaru potrzebna jakaś adaptacja, mes to ogarnia ?
Porobic kalibracje w abs i poczyscic błędy
Dwa błędy wykasowane, pozostał C1452 - engine torque - signal/message invalid.
Kalibrację ABS tzn moduł continental ABS MK C1 - które konkretnie pozycje mogą mieć coś wspólnego z tym problemem ?
Kalibracje czujnika skretu, cisnienia hamulca i przyspieszenia bocznego. Co do bledu ktory zostal, hmm raczej wygląda na niezwiazany ale czasem rozne dziwy się dzieją np po przeprogramowaniu ktore dotyka abs (czyli acc, race itp). Po kalibracjach 5 startow auta i dopiero kasuj
Ok, dzięki, spróbuję z tą kalibracją chociaż kalibracja skrętu i hamulca to zdaje się za każdym razem była robiona po proxy ze względu na błędy pojawiające się w wyniku przejęcia przez mesa kontroli nad tym modułem, może pomoże, przyspieszenie boczne to te ostatnie opcje w sterowniku ABS ? Acc było oryginalnie, zmiana trybu mesem była nieskuteczna, przynajmniej w przypadku trybu dna 2 o ile dobrze pamiętam - niby był zaprogramowany, odczytywany jako zmieniony po ponownym podłączeniu mesa, jednak selektorem nie można było niczego poza d, n, lub a wybrać.
Jest jeszcze kilka irytujących spraw użytkowych nad którymi się zastanawiam jak np. niezapamiętywanie ostatniego trybu DNA po wyłączeniu silnika czy uporczywe załączanie grzania fotela na max i kierownicy w niskich temp. bez mojej zgody ;), jestem ciekaw czy można to jakoś ustawić/wymusić MESem, w opcjach ustawień w samochodzie raczej nie stwierdziłem takiej możliwości, ale to temat nie na ten wątek.
to coś źle zrozumiałem- myślałem że dodałeś ACC. Błędy po "przejęciu kontroli nad tym modułem" - nie ma czegoś takiego - to tylko komunikaty na liczniku, które po odłączniu znikają (są bo odłączasz ABS i stąd ostrzega). w moim MES przyspieszenie wzdłużne/boczne to raczej druga pozycja, ale ja korzystam ze starszych wersji - coś słyszałem że w nowych dodali jakieś funkcje, ale nie wiem - chyba sobie poradzisz - ja sam kminiłem, Ty dostajesz praktycznie na tacy i dalej dopytujesz - ciut się wysil na samodzielność a nie angażownaie innych w każdą pierdołę/kroczek.
rece można tylko włączyć jak działa silnik, oraz trzeba 2 sekundy przytrzymać pokrętło przekręcone. oczywiście po 5 startach po proxi, kalibracjach w ABS i znów 5 startach (w wielu autach inaczej nie skasujesz błędów wszystkich a to może blokowa załaczanie tego typu funkcji - bo ma być w miarę czysto w kompach.
niezapamiętywanie trybu no bo emisje/wltp robili w defaultowym, w D pewnie ciut gorsze, stąd zrobili tak że restartuje. tak samo ze S&S. na drugie jest device ode mnie, na pierwsze będzie.
auto grzanie da się wyłączyć - powinieneś mieć w menu autokomfort, choć w poliftach przynajmniej spolszczonych znika (pewnie bo funkcję dawali chyba tylko w USA oficjalnie) - jak się nie podoba możesz wyłączyć w proxi bajt bodajże 146 lub 148 (któryś z tych na 100%, dawałem z resztą gdzieś na forum, a z resztą nie wiem czy gość go do MESa nie dodał bo mu kiedyś dawałem znać). Ode mnie będzie moduł który sobie zaprogramujesz jak chcesz zarówno temperatury, czasy, moce, sekwencje jakby co - kwestia kwartału.
Co nie zmienia faktu że wczesniej albo do teraz nie zrobiles kalibracji czujnika przyspieszenia bocznego/wzdluznego a to i 2 inne wspomniane + 5 startow auta byly na liscie to be done first. To zostalo zrobione? I co dalej blad siedzi?
Na forum bylo wuele razy tez co po doprogranowabiu race sie robi i jak sie wlacza Ci napisalem chocby powyzej
Kalibracje abs i kierownicy robiłem po każdym proxy tj z 10 razy bo błędy się pojawiały, te przyspieszenie boczne/wzdłużne to dopiero wczoraj o tym sie dowiedziałem, nie zrobiłem dziś, zdążyłem fotel skalibrować, przyszła ciemność, padła bateria w laptopie, może jutro ;)
Z zaprogramowanym dodatkowym trybem skrzyni jeździłem tydzień, dwa, napewo wiecej niz 5 uruchomień i nie było, o tych 2 sekundach trzymania impulsatora sobie nie przypomniałem a może dopiero teraz o tym poczytałem więc moze był tylko nie potrafiłem załączyć, rezerwowy samochód w warsztacie stał do dziś i nadal nie bardzo do jazdy a kilka razy po proxy alfy miałem unieruchomiony wóz - brak możliwości wybrania biegu wiec proxy kolejny raz nie ryzykowałem a i nawet na tym race mi tak bardzo nie zależy, najlepsza jazda na a, pali 12 a nie 13 ;)
A tak przy okazji, widzę, że masz dostęp do różnych interfejsów, ogarniasz maserati ?
Blokowanie skrzyni norma po ruszeniu rzeczy typu race acc w proxi . 5 startow silnika i dziala. Potem 3 kalibracje w abs, znow 5 startow i czyscisz błędy. Dziala zawsze. Maserati nie robilem, jaki as komp niby mam ze wszystkimi markami i tyle.
Na razie nic, ale szukam fajnej sztuki levante, ewentualnie ghibli, pełna konwersja - światła, menu, navi. Pytam wcześniej by się na minę nie wpakować kupując mało popularny samochód, forum vag, alfy są dosyć pomocne i zachęcają do zakupu, jag czy maserati dużo słabiej...
Jedno mi przeszło koło nosa, idealnie utrzymane, tanie szkody i za bezcen https://www.copart.com/pl/lot/789492...ncho-cucamonga
Odkopię temat.
Jestem świeżo po przerobieniu tematu kalibracji radaru, bez większego problemu da się to zrobić "po garażowemu". Potrzebna jest tylko płaska powierzchnia na której ustawimy auto, idealni plaski ekran np. lustro (ustawiony 120cm przed radarem) który da się pochylać i blokować w zakresie -2/0/2 stopnie, dokładna poziomica elektroniczna do ustawienia pochyłu ekranu, kluczyk do śrubek regulacyjnych radaru i oczywiście jakiś program diagnostyczny który umozliwia kalibracje systemu. Robiłem to pierwszy raz i zajęło mi to około 40min z wypiciem kawy :) Procedura jest łatwa i program sam podpowiada kolejne kroki. Jazda testowa potwierdziła poprawność przeprowadzonego zabiegu :)
Alfa OBD obsługuje procedurę kalibracji, przechodzi płynnie i bezproblemowo
Mój radar, nie czujniki ultradźwiękowy, często generuje alarm "sprawdź otoczenie" po dojechaniu do kogoś na skrzyżowaniu. Wcale nie za blisko i często alarm startuje nie natychmiast a po kilku sekundach od zatrzymywania. Wpienia mnie to od początku mania Stelviaka, oczywiście w ASO wszystko jest super. To może być kwestia do polepszenia przez wykonanie procedury kalibracji?!
Robiłeś tą kalibrację AlfaObd z kompa czy z komórki?
możesz spróbować kalibracji. tylko nasadkę trzeba załatwić taki żeński torx, bodajże E5 albo E6 - akurat w castoramie na szybko znalazłem. ja robiłem z PCta AlfaOBD.
Dzięki za info, przymierzę się do tego bo już zacząłem myśleć blokowac parking przez CAN gdy prędkość =0km/h.
U mnie mega często. Jeszcze bym rozumial jakby się załączyło odrazu. A tu dojezdzam na skrzyzowaniu, stoje bez ruchu i jest cisza, a za kilka sekund alarm i znowu cisza, i za kilka sekund znowu.
ale to od radaru na pewno, czy od PDC?
Jak PDC to wyświetla się kontur samochodu i aktywny czujnik. A tutaj napis "sprawdź otoczenie" i chyba zawsze tylko czarny ekran - więc obstawiam radar. Jak zdążę to spróbuję zrobić fotkę. Rejestrację mam na ultra wąskiej ramce i podczas manewrów zachowują się poprawnie na ile mogą (bo że fizyka i ich częstotliwość nie pozwala wykrywać mniej niż pół metra to już inny temat).
Wydaje mi się że to może wychodzić z czujników w przednim zderzaku. Masz założoną ramkę na rejestracje z przodu?
Przeczytaj co napisałem.
Nie wiem skąd pochodzi ale bardziej mi to wygląda na radar niż PDC. Oczywiście pewności nie mam ani idei jak się upewnić na 100%.
Czujniki czy czujnik (lewy)?
Ramka którą mam ma jakieś 7mm dookoła i całość założona bardziej w górę niż centralnie. Kiedyś nie miałem żadnej tylko śrubami na chama do podstawki i działało to identycznie kiepsko. Więc to chyba nie kwestia ramki.
Da się je jakoś "osłabić" te czujniki do testu??? Nie sądzę ale może masz jakiś patent sensowny.
EDIT: Zdaje się w MES jest regulacja czułości PDC to pobawię się jutro :-). O ile to nie działa ona tak jak jasność kamery (czyli nie działa).
Przykręcona bez ramki też generowała błędy a docelowo bez tablicy przecież jeździć nie będę.
Ale spróbuję gwoli testu.
Natomiast znalazłem taki wątek że rzekomo można to regulować, choć nie jest to dla mnie jakoś wyraźnie tam napisane. Tym samym parametrem co czułość alarmu fabrycznego?? Nie rozumem tego jednoznacznie.
https://www.stelvioforum.com/threads...undings.16264/
W tym artykule gość pokazuje ekran z czułością czujników wolumetrycznych (objetosciowych) a więc od alarmu, i jakby wynikało z tego że to działa też na ultradźwiękowe. Bez sensu takie powiązanie ale cholera wie. Inna sprawa że co jak alarmu fabrycznego brak, ja nie mam.
Samochód wróci mi w poniedziałek to też się podłącze i popatrzę.