multiply to masz świetny gift momentu + 36 Nm !! Te kilka kuni możesz fabryce odpuścić :D Moje parametry sprzed softu to 142 KM i 333 Nm
Printable View
multiply to masz świetny gift momentu + 36 Nm !! Te kilka kuni możesz fabryce odpuścić :D Moje parametry sprzed softu to 142 KM i 333 Nm
szkoda że moc max przypada już przy 3500obr/min
pytanie tylko czy hamownia vtech jest dokładna bo czytałem różne opinie- stąd moje pytanie czy ktoś ma wiedzę w tym temacie..
---------- Post dodany o godzinie 18:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:12 ----------
no nie do konca - nie mogę wkleić wykresu teraz, ale moc utrzymuje się w bardzo szerokim przedziale, powiedzmy pomiędzy 2700 a 4500 jest bliska maxa.., wykres jest naprawdę ładny..
ale pytanie które jest wciąż aktualne- czy vtech ma dokładna hamownię i czy ktoś może ich weryfikował gdzie indziej?
Ja mam złe doswiadczenia, mój pomiar wyglądał następująco:
Vtech (hamownia inercyjna): 343KM 460Nm
VTG (hamownia obciazeniowa): 321KM 402Nm
..jak widac różnica dość duża, szczególnie jesli chodzi o moment. Oczywiscie obciążeniówka jest zdecydowanie bardziej wiarygodna, bo inercja troszkę optymistycznie zazwyczaj mierzy ..dla mnie pomiar na inercji to wyrzucanie pieniedzy w błoto. :)
paradoksalnie- cieszy mnie to co piszesz.
to znaczy,że jeśli V-tech ma przekłamanie o powiedzmy 10% to moment jest 370 Nm czyli bezpieczny.
Zreszta pasowałoby to do pierwszego pomiaru który powinien wyjść około 320Nm (seria) a wyszedł 356Nm.
ps. Autko bardzo ładnie zamiata asfalt - w zupełności mi to wystarcza :)
128,9KM @ 287Nm wg V-TECH
126,6KM @ 282,7Nm wg MAHA
ale bardziej istotne było widać na wykresie -> wyraźnie mocno przesunięcie maximum momentu. A za nisko zrobiony niuton nie służy dwumasie i sprzęgłu
to bardzo niewielkie przekłamanie,
u mnie wykres wygląda tak:
http://img690.imageshack.us/f/vtech.jpg/
generalnie chwilowy wyskok ponad 400 Nm, max opóźniony w stosunku do serii. Ale moment powyżej "ichniejszych" 380 Nm jest w przedziale od 2000 obr do 3000 obr i o to chodziło.
Auto teraz jest delikatnie rzecz nazywając dynamiczne, przed 2000 dostaje solidnego kopa i ciągnie naprawdę ładnie do 4000, choć nie ma sensu tak kręcić z przyczyn oczywistych.
Bardziej jest to istotne do wysokich predkosci - przed chipem tak od 160 km/h długo się zbierał żeby przekroczyć 200 km/h, teraz to trwa prawie połowę mniej czasu
Aha i co ważne, znacznie zmniejszył się moment reakcji na pedał gazu, tak na oko około 40%.
A to mnie bardzo wkurzało - gaz w podłogę i czekaj człowieku. teraz jest to praktycznie niezauważalne
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/10/18.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/10/18.jpg
u mnie w v techu zrobili 175km i 411 nM różnica odczuwalna i też między 2000a 4000obr
pracownik w Vtechu powiedział mi, że otrzymany wynik realnie jest niższy o kilka procent niż na ich hamowni, z uwagi na pomiar na 5 biegu, który jest najbliższy przełożeniu 1:1 ale nie idealnie, i różnica może być do kilku procent.
Czyli realnie z 409 Nm realnie robi się około 390 - 395Nm
Witam zaczyna mnie ciekawić ile moje sprzęgło może wytrzymać w 1.9 jtdm 16v 140 KM , znaczy się do ilu orginalne sprzęgło jest Nm i jaki czip przy takim silniku jest sensowny a mianowicie czy nie będzie kopcił, jaka różnica w osiągach ile 0-100, jaka prędkość maksymalna no i co z trwałością silnika i podzespołów takich jak sprzęgło, kolo zamachowe , turbo pozdrawiam i czekam na odpowiedz??
witam,
również robię przymiarkę do wgrania wiruska.. pytanie tylko czy po takiej operacji ilość czarnego dymku z wydechu sie nie zwiększa ??
robił ktoś w http://www.tune-up.pl/ ??
Witam
Też zamierzam zróbić chip tuning do alfy 159 JTDm w Krakowie lub okolicach. Czytałem pochlebne opinie o TTC, lecz ich cennik trochę zniechęca. Chcą 2400pln za ten model natomiast VTech dwa razy mniej 1200pln. Czy nie myślicie, że cena w TTC nie jest mocno zawyżona? Chciałbym podnieść "bezpiecznie" o 20-30KM osiągnięcia nie płacąc za to zbyt dużych pieniędzy. VTech niektórzy odradzają ze względu na kiepską hamownie.
To zapisz sie na grupowy w cinsoft.pl i bedzie tanio :p
Temat jest jeszcze stary z IV tury w dziale tuning ale w czerwcu ruszamy z V tura
tak spytam, czemu niektórzy hamują auto na 4 a inni na 5 biegu?
Który wynik jest bardziej realny?
Bo teoretycznie auto powinno się hamować na biegu, na którym przełożenie jest jak najbliżej 1, ale na niektórych hamowniach na 4 biegu nie da się odpowiednio obciążyć silnika ;)
Nie wiem czy to do końca odpowiedni dział ale zapytam:
Mianowicie myślę nad jakąś modyfikacją w 147 1.9 JTD 16v 140 KM. Sprawdzałem oferte V-tech, dodają tam chyba 26 koni (jak jest ze spalaniem, i czy te 26 koni to odczuwalna różnica?) i patrzyłem też na TTC ale tam jest niby na potrzeby klienta, średnio się znam na tym nie wiem nawet co miałbym im powiedzieć no i mają prawie 1.5x drożej niż konkurencja. Na co patrzyć na co zwracać uwagę i jak z eksploatacją auta po takiej zmianie czy zaraz nie zacznie się wszystko sypać 3x szybciej?
Wzięło się to z tego że w układzie klasycznym ( silnik z przodu - sprzegło - skrzynia - wał - most - np: polonez czy fiat 125 ) skrzynia jest trójwałkowa i to własnie bieg 4 jest biegiem bezpośrednim czyli wałek sprzęgłowy jest bezpośrednio zazębiony z wałkiem głównym pomijając wałek pośredni. I najczęściej jest to właśnie bieg IV. Wtedy prędkość obrotowa silnika jest równa prędkości obrotowej wału napędowego. Dlatego auta z reguły sa hamowane na 4 biegu poniewaz przełożenie jest najbliżesze 1. W naszych autach i w ogóle dzisiajszych zintegrowanych skrzyniach nie ma technicznej możliwości uzyskakania przełożenia równego 1. Ale Czwarty bieg jest najbliższy tej wartości.
Ostatnio rozmawiałem z moim mechanikiem na temat chip-tuningu w mojej 156 Sportwagon 1.9 jtd 150km 2005r.... Ctronic we Wrocławiu może mi Ją podkręcić do 175 km max...Mechanik kiwał głową,że te silniki nie za bardzo nadają się do tego ,że jedyne co to mogą mi doły trochę podkręcić... ale nie był nastawiony optymistycznie raczej mnie zniechęcił, mówiąc ,że zdecydowanie skraca się żywotność silnika. Co Wy o tym sądzicie ? Może jest ktoś kto ma Sportwagona o takich samych parametrach i chip'ował go ? Jest sens?Czy zauważę jakieś zmiany ?
dobry mechanior:) sam ma paska b4 czy b5?
jak chcesz przyjemniej jeździć to jasne ze chipuj. 175km max... haha chyba boxem :) jak zdrowa jednostka to w okolice 200 można nawet próbować.
Dobry program + odpowiednie traktowanie i serwis nie skraca żywotności silnika ani osprzętu.
No i widzicie ,ile osób tyle opinii. Ja chip'a na 100% wstawię. Tylko jeszcze nie wiem kiedy. Teraz pierwszeństwo mają przednie górne wahacze później pomaluję maskę. W przyszłym roku chciałbym wgrać chip'a i wstawić skórzaną tapicerkę. Tak się zastanawiam czy z Wrocławia znajdzie się taki 2 wariat jak Ja.... ;) Wariat na punkcie swojej Belli ;) Jak znoszą to Wasze wybranki ?:) Odkąd Moja Żona ma Mito jej wyrozumiałość w stosunku do mojego wariactwa względem 156stki jest większa :)
witam wszystkich ja planuje chipowanie mojej gt (150KM) na 180 ale slyszalem ze sprzeglo nie wytrzymuje za dlugo.
Moze mi ktos powiedziec jak to jest z tym sprzeglem?
dziekuje z gory i pozdrawiam.
Sprzęgło znosi 400Nm momentu, dlatego bardziej się liczy właśnie moment obrotowy i jego płaski przebieg w zakresie obrotów. Moc ma drugorzędne znaczenie.
Bezpiecznie można chipować na 170-180KM i jakieś 380Nm
To taka głupia gadka jest, że znosi tyle czy tyle. Jak bedzie duzo koksu z dołu i kierowca bez rozumu to seryjne sprzegło szybko powie papa. Dlatego nie robi sie nagłego uderzenia nm np przy 1800obr, tylko lepiej zeby to łagodnie narastało. Było juz o tym wiele razy. Druga sprawa to sa jakies patenty na troche mocniejsze sprzegło, chyba ze stilo np.
jeden patent to docisk z 2,4 ( 6 sprężyn ) oraz tarcza ze zmienioną okładziną na 40mm :)
Mi to zdaje egzamin bez problemu :)
lukas1983 i przy zmienionym docisku + tarczy wyciągnąłeś tylko 177 KM?
lukas ma 1.9 8v 115 w serii
a kto tu pisze o serii? sprzęgło w 1,9 i 2,4 jest niemalże identyczne, różnią się dociskami w 2,4 jest więcej sprężyn przez co jest mocniejsze, tarcza jest taka sama.
Patent polega na zmianie okładziny tarczy z 33mm na 40mm i to daje radę
Witam!
Przymierzam się do zmodyfikowania auta w Wielkopolsce możecie kogoś polecić?
Pozdrawiam
To długa historia.
Pierw winne były wtryski, zmieniłem na regenerowane i autko ożyło jak nigdy . Potem wizyta u cinka na drugi dzień pokazało 177 ( tylko ) bo pompa cr nie wyrabiała.
Zmieniłem pompę między czasie regenerowane wtryski się wysrały że tak ładnie napiszę i zgubiłem 20km. Teraz zmieniłem na jakieś inne niby lepsze ale tydzień temu chciałem je przeczyścić. Rozebrałem w drobny mak i co się okazało. Sprzedający to niezła szuja która wcisnęła mi wtryski 068 z cewkami od 119...
Teraz czekam na następny kpl tym razem sprawdzony przez ojca. W następnym tygodniu wylądują u mnie w uk to je przetestuję na aucie :D
patent na sprzęgło jest prosty.
jak robić to porządnie czyli wkładać jednomas + tarcza kevlarowa 6 łopatkowa z podwójnym dociskiem od Radzika.