Kurde, w życiu bym się nie domyślił żeby tej opcji z ulubioną tam szukać...
Miszczowie intuicji faktycznie :-).
Ciekawe co jeszcze jest o czym nie wiemy :-)
Kurde, w życiu bym się nie domyślił żeby tej opcji z ulubioną tam szukać...
Miszczowie intuicji faktycznie :-).
Ciekawe co jeszcze jest o czym nie wiemy :-)
Dzięki za screeny. U mnie niestety brak paska do wpisania lokalizacji. A sama aplikacja w najnowszej dostępnej wersji…
Załącznik 283586Załącznik 283587
Dobra temat ogarnięty. Zaktualizowałem soft w aucie do wersji 132 i teraz wszystko śmiga, mogę adresy wysyłać z telefonu do nawigacji.
A ja mam soft 132, aktualną wersję My Alfa Connect i tego paska nie mam. Ale ja to mam wciąż problem z modułem Alfa Connect box i nawet sprawa oparła się już o infolinię Alfy
Fabrycznie miałem jak widać archaiczną wersję oprogramowania 119.001.009 (samochód dotarł do dealera w pierwszych dniach grudnia ponoć).. Wczoraj mi zaktualizowali w ASO do .. 131.000.002.. I pojawiła się opcja w telefonie Send&Go ale działa tylko wtedy gdy w samochodzie mam włączony zapłon. Tj. jeśli samochód ma wył zapłon, to mogę wysyłać z aplikacji na telefonie lokalizacje, nawet po chwili wyskakuje powiadomienie, że wysłanie się powiodło, ALE lokalizacje nie docierają do samochodu.. Jeśli w momencie wysyłania z telefonu, mam włączony zapłon, to lokalizacja dociera do samochodu.
Czy w wersji 132, o której piszecie, lokalizacje docierają do samochodu nawet gdy ma wyłączony zapłon?
Właśnie wysłałem lokalizację po czym poszedłem do samochodu i włączyłem (nawet nie zapłon a media, tzn bez hamulca). Po jakichś 10sec wyskoczył komunikat o odebraniu danych i czy chcę je załadować.
132.000.003
Byłem w ASO. Niestety najnowsza wersja, która im wyskoczyła w systemie to 131... [MENTION=90487]netzmark[/MENTION]: w jakim ASO wgrali Ci 132?
Miałem 132 już jak odebrałem samochód. Później dogrywali mi jakiś update infotainmentu ale nie wiem co on zmienił, może cyferki po 132 (nie pamiętam jakie były wcześniej). Warszawa, Carserwis, Połczyńska.
No i wgrali mi w ASO 132.000.003 i niestety dalej punkty docelowe nie docierają do samochodu, jeżeli w momencie wysyłania mam wyłączony zapłon.. Jeśli przed wysłaniem z telefonu włączę zapłon, to docierają... Ktoś miał taką sytuację i udało mu się to zwalczyć?
Spróbuj zrobić restart akumulatorem na kilka sekund.
Podobno po update powinno się to robić a nie zawsze serwisy wykonują. I wtedy update mimo, że wgrany to procesor w danym module dalej chodzi w oparciu o stary firmware.
Nie mam pojęcia ile w tym prawdy ale słyszałem właśnie dokładnie takie stwierdzenie w serwisie (ogólnie dobrze "brzmiącym"). Teoretycznie może tak być jeśli update nie kończy się automatycznie programowym restartem procka.
[MENTION=90487]netzmark[/MENTION]: w marcu w tym wątku napisałeś w kontekście wersji softu że przychodzą do Ciebie co kilkanaście dni kolejne update-y.. Jakieś aktualizacje przychodzą do Twojego samochodu same? W instrukcji coś piszą o aktualizacjach "on-the-air" usług "on-line". Czy to to właśnie? Ja u siebie nic takiego nigdy nie zauważyłem.. Może coś muszę przełączyć w ustawieniach
...
Tak, co jakiś czas przychodzą i wtedy wyświetla się stosowny komunikat o aktualizacji która wizualnie na ekranie trwa dosłownie kilka sekund. Nie zauważyłem żeby zmieniała się wtedy wersja softu ani różnic w działaniu, to chyba raczej jakieś drobne poprawki.
Z miesiąc temu przy przyszło z 5 niemal co drugi dzień. Od tamtej pory cisza.
Skoro Ci się nie pobierają lokalizacje z Alfa Connect to może i dlatego nie pobierają się aktualizacje w tle.
Wygląda na to, że są to aktualizacje Connect Boxa, tego modułu odpowiedzialnego za łączność z siecią, on chyba działa cały czas.. Jeśli ma stary soft, to może nie przyjmie przysłanej wiadomości w czasie gdy zapłon i nawigacją są wyłączone..
A kojarzysz czy jakoś włączałeś te aktualizację gdzieś w menu?
Hmmmm, może i był tam tekst o ConnectBox, nie pamiętam :-(. Zwrócę uwagę jak się pojawi.
Nie kojarzę ale prawie napewno nic takiego nie włączałem.
Wygląda na to że ruszyło mi odbieranie punktów docelowych wysyłanych z telefonu gdy samochód ma wyłączony zapłon.
Jak pisałem wcześniej, ASO wgrało mi soft v. 132, ale dalej dochodziły tylko te lokalizacje, które wysyłałem w czasie gdy samochód miał włączony zapłon..
Zgodnie z radą z wątku "Awaria Connect Box" zrobiłem reset:
Po tej czynności wyskoczył mi komunikat "Aktywacja Alfa Connect Box została pomyślnie zakończona. Skorzystaj ze swojego konta aby uzyskać dostęp do Usług...." A w menu Usługi (czy jak tam to się nazywa) pojawiła się opcja Aktywacja usług w samochodzie.. Jakby coś nie poszło.. Natomiast w nawigacji zniknęła zupełnie opcja "Otrzymane miejsca docelowe" ... Na drugi dzień ta opcja sama się przywróciła.. A na trzeci dzień zaczęło działać odbieranie lokalizacji wysłanych w czasie gdy zapłon był wyłączony :) Czyli jakby przyszły jakieś up-datey Connect-boxa, ale na ekranie nie było o tym żadnej informacji..
I zniknęły mi opcje Aktywacji usług w samochodzie ;)
Tak. Zresetowałeś connect boxa, i on sobie pozasysał aktualizacje. One się pobierają w tle i instalują po uruchomieniu samochodu. Zanim to się poaktualizowało, musiało minąć trochę czasu. Najważniejsze że teraz jest OK.
Więc warto zrobić reset jak komuś coś nie działa jak należy z ConnectBoxem (u mnie np przestał działać SOS).
Po rozmowach telefonicznych z infolinią wykonałem Reset, który pomógł.
Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
W niedzielę nawigacja nie zaciągała informacji o ruchu drogowym ani o zamknięciu remontowanej ulicy... W poniedziałek wszystko działało już poprawnie... Czy ktoś zaobserwował podobne objawy? Czy to się częściej zdarza?
Nie. W weekend działało mi ok.
Ale brak "zaciągu" nie musi być winą Alfy. Operator połączeń, serwer (chyba TomToma?), winnych może być "n" i każdy zwali jeden na drugiego...
A kto jest operatorem GSM dla tej usługi? To idzie po LTE?
Zero pojęcia z mojej strony ale zapewne oni sami są jakimś wirtualnym operatorem jakiejś dowolnej europejskiej firmy. Jak potrzebujesz >kilkaset kart miesięcznie i niewielkie ilości danych to koszt takiej usługi jest na poziomie kilkunastu centów.
Wiem to z okazji jakiejś innej działalności (związanej z telemetrią).
Connect Box chodzi po sieci Orange / Play (3G oraz 4G)
https://www.transatel-datasim.com/rates/
Dziś przed godz 9.00 nawigacja nie zaciągnęła mi żadnych informacji o ruchu drogowym (TomTom traffic). Jechałem 30 minut i nic.. To już drugi taki przypadek, poprzedni miałem na początku listopada. Czy ktoś z Was zaobserwował dziś coś podobnego?
Giulia Veloce 2021
Dziś nie ale kilka razy tak.
No niestety nie działa za stabilnie - tylko nie wiadomo co: serwery czy połączenie...
Natomiast ogólnie samo wytyczanie tras nie jest najgorsze, w sumie podobne do tras które proponuje google.maps.
Niestety potrafi czasami się zamotać na koniec trasy. Jedziesz 40km ok a na koniec wymyśli ze trzy pętle z dupy w całkiem prostym terenie. Miałem tak ze dwa razy.