Sam blok? A glowice, tloki, masz? ... Ja bym chyba wziol caly skupek do tego nowe panewki, sprawdzenie glowicy oraz nowy rozrzad i gotowe.
Printable View
Sam blok? A glowice, tloki, masz? ... Ja bym chyba wziol caly skupek do tego nowe panewki, sprawdzenie glowicy oraz nowy rozrzad i gotowe.
Głowice biorę z tego linku https://allegro.pl/oferta/glowica-2-...azu-9360978151 gość od bloku ma masę gratów od 2.4. Tłok wziąłbym jeden, czekam też na info odnośnie wału co z nim. Jeśli się okaże, że wał uszkodzony wtedy od gościa, który ma blok wziąłbym wał tłok i blok. Pierścienie nowe na wszystkie tłoki i nowe panewki na całość. Rozrząd oczywiście, że nowy pójdzie.
EDIT
Generalnie plan jest taki:
-nowa głowica
-nowy blok + ewentualnie wał i tłok
-pierścienie
-panewki
-rozrząd
-uszczelnienie wspomagania
-usunięcie klap
-usunięcie EGR
a po złożeniu silnika, w innym punkcie wyprogramowanie EGR, usunięcie DPF i mapa na jakieś 230KM z racji Qtronica.
Ja bym szukal albo slupka albo caly silnik najlepiej jeszcze na chodzie... Twoj plan jest ok ale troche kombinacja. To co oszczedzisz na czesciach szybko mozesz stracic na roboczogodzinach a wystarczy tylko ze cos nie zgra... Niestety nikt nie mowil ze bedzie tanio.
Gesendet von meinem Redmi Note 9 Pro mit Tapatalk
Wiem że najlepiej cały silnik na chodzie, ale wiesz jakie są na to szanse. A zależy mi żeby to zrobić możliwie szybko. Z dostępnością całego słupka też jest jak jest. Co masz na myśli mówiąc nie zagra?
Liczyłeś jakie będą koszty? do 10tys jest do kupienia kilka 159 2,4. Silnik wymienisz, resztę za parę tysięcy sprzedasz dalej.
Może to byc mala pierdola ktora zatrzyma prace. Moze byc niezgodnosc czesci. Głowica ładna ale ona na 100% juz spawana. Może wał jest walnięty i trzeba szlifować. Może nie być panewek nadwymiarowych. Blok może być o innym oznaczeniu i nie spasi z 1 elementem. Możliwości jest tysiące. Oszczędzisz trochę grosza na częściach ale szybciej nie będzie i nerwów dużo więcej stracisz.
Kupiłbym cały silnik ale jaką mam gwarancję że głowica nie będzie popękana między zaworami? I tak trzeba zdjąć i zrobić. To już chyba poszukam gołego słupka z wałem tłokami. A po czym wnioskujesz że spawana?
Bo dobrej by nie regenerowali [emoji14]
Nie oklamujmy sie i badzmy realistami polskiej rzeczywistosci motoryzacyjnej. Idealnej głowicy by nie robili, a że zarobić muszą to stan pierwotny tej głowicy musiał wygladac odpowiednio.
To w takim układzie moją zregenerować? Nie jest popękana.
Moze najpierw zrób jej prześwietlenie czy jest na 100 sprawna
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Jesli koniecznie chcesz skladac z czesci to sprobuj wymienic na ta regenerowana za doplata. Kolega [MENTION=89801]Machaju[/MENTION] dobrze mowi, liczyles ile cie to wyjdzie z robota vs wstawienie calego silnika?
Mechanika sie nie radz w tym wypadku bo jemu to na reke.
Moje zdanie: jak chcesz jezdzic to wstawisz caly silnik. Jak chcesz sie bawic (przeswietlanie glowicy) to bedziesz naprawial.
Będę u mechanika koło 20 to zrobię zdjęcia i wrzucę. Na 3 jest sieczka.
Silnik zamówiony za 3900 plus przesyłka 220. Po zawiezieniu głowicy do firmy w Szczecinie, która regeneruje początkowo diagnoza na szybko złom na 90% jednak po oględzinach wieczorem telefon, że uda się ale muszą zdemontować zawory żeby była pewność w 100%. Cena od 2k w górę. Plus dół 1200. Szybka kalkulacja i nie opłacalny interes. Tak więc jak na początku znalazłem silnik z gwarancją rozruchową na miesiąc. Jutro wysyłają. Mechanik stwierdził, że to co się stało wynikło z tego, że trzonek zaworu który się urwał wytarł się na tyle, że dźwigienka oparła się na talerzyku przez co wypadły zabezpieczenia zawór się wypiął i spadł do komory a co dalej to wiadomo. Na zdjęci widać, jak wytarte są talerzyki.
Załącznik 283885
Załącznik 283886
Załącznik 283887
No nie wiem.... Swój silnik po kapitalce to pewniejsze niż jakis w nieznanym stanie mimo gwarancji rozruchowej.
Mój blok się nie nadaje. Głowica raczej też. W nowym i tak zdejmę głowicę i obejrzę panewki. Może też pierścienie wymienię.
I stracisz gwarancję rozruchową
Mowisz ze używany silnik z prawdopodobnie ~200t km będzie zaplombowany gwarancyjnie? W jakim świecie żyjesz ...
Z jednej strony warto zajrzeć do głowicy znając ich problemy. Z drugiej strony możesz też zrobić tylko kompresję i jak silnik będzie dobrze chodził to zostaw jak jest. Pęknięta głowica będzie miała objawy. Chyba że się obawiasz powtórki przygody to ściągaj. Nic nie jest droższe niż spokojne sumienie ^^
Panewki zajrzeć dla własnego spokoju też można. Wymiana też nie aż tak droga.
Z tym sumieniem trafiłeś w punkt. Jak już mam silnik na stole to uważam, że dołożenie stówy, dwóch czy trzech do rachunku jest warte spokoju i uniknięcia podwójnej roboty. [MENTION=12672]jadzia[/MENTION] ma rację z tą gwarancją. KC ma zastosowanie ogólnie w takich sytuacjach. Ale żeby nie było bicia piany, jestem na etapie wyboru zaślepienia miejsca po klapach. Znalazłem na aledrogo ogłoszenie z zestawem korków alu z oringami plus klej anaerobowy za 80 złotych. Zastanawiałem się też nad nagwintowaniem M18 i wstawieniem korków z podkładką miedzianą plus klej na gwint. I kolejna sprawa rozpołowiłem kolektor wyczyściłem (całkiem przyjemnie poszło) i teraz na co złożyć go do kupy? Silikon hightemp? Czy jakiś inny klej?Cytat:
Chyba że się obawiasz powtórki przygody to ściągaj. Nic nie jest droższe niż spokojne sumienie ^^
Panewki zajrzeć dla własnego spokoju też można. Wymiana też nie aż tak droga.
No i silnik kupiony za 3900. Po zdjęciu góry okazało się, że głowica jest w trzech miejscach pęknięta. Jest w firmie która ma sprawdzić szczelność i zrobić planowanie. Teraz kwestia czy spawać te pęknięcia?
Moze poszukaj ze 156
No że tanio nie będzie to ja wiedziałem xD Najgorsze te gadanie znajomych co należą do vagoszołomów: "a widzisz mówiliśmy że alfa na lawetę, mogłeś golfa kupić albo passata..."
Niech sobie przypomną słynny i zajebisty silnik 2.0 tdi.
Po drugie po co im forum skóra wiesvagen to tak zajefajna marka
No szwagier uważa, że prawdziwa motoryzacja kończy się na VW w dieslu xD Jak mama szukała auta to polecał żeby kupiła Golfa 4 w TDI, a ona, że się jej nie podoba. No i moja 159 jej się podoba i generalnie na AR zaczęła patrzeć no i wymyśliła sobie, że chce 147. No i jak kupiła to nawet obejrzeć nie wyszedł xD
A przyjaciel mój zaczął cisnąć polewę, że AR kupiłem w dieslu to jak mu powiedziałem, że te jego CDTI w Astrze J to tak naprawdę Fiatowskie JTD to od razu mu faja zgasła xD
U mnie w pracy mieli beke ze kupilem AR z tym że przez rok mi nic, a im w vagach niebieski dym, brak ładowania, check na autostradzie itd śmieszą mnie ludzie co patrzą AR i od razu mówią że laweta a jak zapytasz dlaczego, to jest tylko yyy bo sie psuje
I najczęściej mowia tak ci co nigdy nie mieli a jak mieli to mieli w dupie regularne wymiany itp. A potem ze zlom.
No szwagier kupił B6 to non stop, a to cieknie olej, a to zżarł nagle dwa litry oleju a jak mu mówię, żeby naprawił raz, a dobrze to jak ma coś zrobić to kupuje najtańsze uszczelki etc. gdzie gra jest o 30 złotych oszczędności po czym kupuje drugi raz i te lepsze bo te tańsze to ze zmielonej dętki robione xD
W zlym temacie te polewki z vaga... Zrob silnik I niech ci sluzy ale glowice w 2.4 to z gownolitu i nie ma co dyskutowac.
Więc sprawa ma się ku końcowi. Nie będę się rozpisywać nad tym dlaczego to tyle trwało. Po diagnozie kupiłem kompletny słupek, który po rozebraniu okazał się w "ciekawym" stanie. Po dotarciu do mechanika cały silnik był w piasku, a w misce olejowej były wałeczki łożyskowe. Zapadła decyzja o kompletnym remoncie. Wymienione zostało wszystko: panewki, pierścienie, uszczelniacze wszelkie i uszczelki, popychacze, dźwignie zaworowe, zaślepiony został EGR, zregenerowany został także trawers. Dzisiaj wyszło jeszcze, że chłodnica oleju oraz zakucie na jednym z węży przecieka więc po świętach przyjdzie nowa chłodniczka i zakuty zostanie na nowo wąż.