Który dział rozporządzenia?
Załącznik nr 6, nie wspomina ani jednym słowem o światłach przeciwmgłowych.
Jeśli faktycznie tak jest to AR159 i AR146, nie spełniają tych warunków, bowiem włączenie świateł pozycyjnych nie umożliwia włączenia świateł przeciwgłowych.
Ale podaj proszę, ten dział rozporządzenia.
Ta fakultatywność wynika z dwóch przyczyn, po pierwsze, nie ma przepisu zobowiązującego kierowcę do używania świateł przeciwmgłowych, a po drugie, światła przeciwmgłowe nie są obowiązkowym wyposażeniem samochodu, a nie z tego, że można sobie ich używać, bez świateł mijania, których obowiązek używania w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, jest wyraźnie określony - gdybyś doczytał komentarz, to byś to wiedział.
Znowu niezrozumienie, powinny się włączać, jeśli przełącznik zostanie ustawiony w odpowiedniej pozycji, a o tym, jak jest ustawiony, decyduje wyłącznie kierowca, dlatego na przełączniku masz pozycję "0" kiedy żadne światła nie świecą, bo np. wyjeżdżając poza granice Polski, np. do Niemiec, możesz sobie je wyłączyć, to po pierwsze, po drugie, skontaktuj się z tym swoim diagnostą i zapytaj, czy może nie przepuścić samochodu, który albo ma uszkodzoną tę funkcję, albo jej po prostu nie ma, bo ktoś sobie dołożył światła do jazdy dziennej i takiej opcji nie zrobił - zapytaj czy w ogóle ma taki check point, jak sprawdzenia czy taka opcja jest w samochodzie.
O "parkingowych", nie ma ani słowa :) - dotrze to wreszcie do Ciebie, że czym innym są światła pozycyjne, a czym innym postojowe, czy Twoje procesy myślowe do tego nie dopuszczają?:)
Pytając o to, czy światła pozycyjne służą do określania pozycji samochodu znajdującego się w ruchu i o światła parkingowe, pytałem o Twoją opinię :)
Czyli masz opcję świateł postojowych, których posiadanie nie jest obowiązkowe, natomiast obowiązkowe jest posiadanie świateł pozycyjnych, a zatem policjant na drodze, nie może od Ciebie wymagać tego, żebyś włączył światła postojowe - rozumiesz różnicę, bo ja pisałem o znajomości funkcji wymaganych przez prawo, a nie każdej funkcji samochodu, bo ja np. mając AR159 od 2012 roku, dopiero niedawno, na tym forum przeczytałem, że ten otwór przy stacyjce, jest po to, żeby można było odpalić samochód z grotu, gdy np. padnie bateria w kluczyku - gdybyś porozmawiał z kierowcami BMW z I-drive, to oni, przeważnie znają 1/100 funkcji, bowiem instrukcja obsługi, to jest wiekopomne, wielostronicowe dzieło, które już samą tylko wielkością zniechęca do jego przeczytania :)