Skadzes to wydarl? :) Moze inaczej... Nowa 159 (tak wiem...) z silnikiem 2.4 na dzien dobry ma wysluzony silnik, bo zalewaja ja 5w-40?
Printable View
Ja leję Motul ponieważ TYLKO Motul/Vavoline/Liqui Moly i chyba millers robią oleje 5w30 na bazie pełnych syntetycznych!! (Tak jak 0W) Resztaczyli mobil castrol i inne oleje 5W tak naprawde sa olejami produkowanymi na bazach półsyntetycznych z większą ilościa dodatków i sa to tak zwane oleje HC czyli hydrokrakowe.
Podsumowujac: Oleje 0w zawsze sa syntetyczne. Oleje 5w - syntetyczne produkują tylko Ci co wymieniłem wyżej. Reszta to HC. 10 w to juz mocne półsyntetyki i 15W mineralne.
Leje Motul X-Clean c3, polecam, tak jak kolega wyzej pisal, najwyzsza jakosc.
Oczywiście jak motul to jedynym OFICJALNYM dystrybutorem Motula na nasz kraj jest Inter Cars. Także jak kupujece gdzie indziej warto sie dowiedzieć skąd go mają - olej do frytek sami sobie możemy wlac i to znacznie taniej.
Zgadza się: Alfy z silnikiem diesla są fabrycznie zalewane Selenią WR 5W40.
Kogo stać, może sobie takiego nalać. Olejem 5W30 krzywdy nie zrobisz, ale po co to zmieniać - zwróćcie uwagę, że nie da się z auta zlać i później nalać deklarowanych w instrukcji ilości (4,6l w siln. 1,9 i 6,4l w siln. 2,4). Niezwykle ważnym parametrem jest to, aby był to olej niskopopiołowy czyli C3.
ARWodzislaw, jak na moj gust, to 159 byly zalewane w fabryce tym co zalecal producent, czyli w przypadku silnika 1.9 JTDm bylo to 5w-30, w przypadku wiekszego brata 5w-40.
Nie chyba, tylko Millers Oils :)
A odnośnie reszty - niestety, Motul powoli obniża jakość. Coraz więcej jego produktów to HC mimo oznaczenia 5w30.
Ja do swojej właśnie zakupiłem Millers Oils 5w30 XF C3 Longlife - po wielokrotnych konsultacjach ;)
A odnośnie pewnych sprzedawców to wystarczą wyszukiwarki autoryzowanych punktów sprzedaży umieszczone na stronach Motula czy Millersa.
A można zapytać na podstawie czego kolega tak twierdzi?
Instrukcja (dla mojego auta to akurat wydanie 08/2006) nie rozróżnia rodzaju silnika (1.9 czy 2.4) tylko mówi, że do diesli "Olej na bazie syntetycznej o lepkości SAE 5W-40, który przewyższa wymagania specyfikacji FIAT 9.55535-M2" i oryginał to SELENIA WR (która to chyba nie spełniała specyfikacji C3)
Kolega twierdzi tak na podstawie instrukcji obsługi. Producent zmienił zalecenia.
Jeśli masz 2006r to na bank wyleciało toto z fabryki z 5w-40.
*wzorem nalepek,
*kolorami,
*dwuwarstwową etykietą,
*oryginalny olej ma inną barwę i konsystencję od podróbki
Motul.krakow swego czasu prezentował różnicę pomiędzy ściemnionym a oryginalnym olejem.
[QUOTE=prymie;998967
*dwuwarstwową etykietą,
[/QUOTE]
tzn oryginalny ma podwujną etykietę ( tą z tyłu opakowania ) a podróbka pojedynczą ?
Bardzo czesto tak wlasnie bylo. Ale zadne ogladanie pudelek, butelek nie zastapi kupowania oleju w pewnym miejscu.
no własnie ciekawa odp na temat motula.
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...70349&start=30
Wszystko pieknie, tylko tak jak pisalem, wypadaloby patrzec na calosc a nie tylko na etykiety. Ja biore Motula juz ktorys raz od jednego sprzedawcy i jestem pewny tego co wlewam do silnika. Gdyby Millers robil 5w-40 C3 to bralbym od Pawla.
ja smigam na shell helix ultra extra 5w30 i nie narzekam
Faya99 powiedz czy lepiej zalac 5w30 czy 5w40 oraz C2 czy C3 , mam taki sam silnik jak twoj + DPF i 112 000 tys . na liczniku ?
A co powiecie na Shell 5W-30 Helix Diesel HX7 AV ??
AR 159 1,9 JTDM 150KM 2006, najechane 157000km
Witam mam takie pytanie: ile oleju wchodzi do 1,9jtdm 16v, przymierzam się do wymiany i nie wiem ile mam kupić.
ostatnio wymieniałem i kupilem 4L + 1L i została nie cała połówka z 1L.
Teoretycznie i praktycznie ma byc 4.6l
Czy do silnika 2.4 z DPF lepszym wyborem będzie Motul 8100 X-clean 5w40 czy Motul 8100 X-cess ?? Chcę zmienić olej i wydawało mi się, że X-clean będzie dobrym wyborem, ale zdziwiła mnie trochę strona motula gdzie do tego silnika rekomendują X-cess http://ew5.earlweb.com/recommendatio...age=7&brand=45
Belmondo, masz miec c3, jesli nie pozbyles sie dpf.
Witam, czy ktoś jeździ/jeździł na oleju GULF? Ciekawa oferta w autosklep24: http://autosklep24.pl/pl/p/Olej-siln...5W-30-1L/10538
napewno jezdzil Damian-wlasciciel tego sklepu i go polecal.Chyba nikt poza nim nie pisal tu o tym oleju
Ja jeżdżę na Castrolu Edge 5W30. Spełnia normy do silnika z dpf i jest ok. Tak naprawdę ważne jest, aby wymieniać olej na czas, a cała reszta jest mniej istotna.
pytanko używał tos Totala a alfie 159 ( total ineo )
A ja z kolei jeżdżę na Millers Oils XF Long Life C3 5w30 - czyli zaledwie jednym z bodajże trzech olejów PRAWDZIWIE syntetycznych dostępnych na naszym pięknym i dziwnym rynku...
Swoje kosztuje (niestety, jest chyba najdroższy), ale warto - jest syntetyczny nie tylko z nazwy.
Czy ktoś mógłby powiedzieć co się dzieje z olejem nieprzeznaczonym dla aut z DPF jak jest zalany do własnie takich aut? Pytam z ciekawości... bo np ASO Volvo leje Total QUARTZ 9000 do wszystkich aut mimo, że na oleju nie ma tych znaczków C ileśtam... a przecież wszystkie nowe diesle maja DPFy.
Co to na dłuższą/ krótszą metę oznacza?
a jaki ma volvo przelot? do dpf lub fap jest total ineo zalecany taki zalewałem do peugeota 407
Bylem dzis wymienic filtr i olej, drugi raz od kiedy posiadam auto, za pierwszym bylem w ASO (cenowe szalenstwo, 120zl za wymiane!), zalane 4,6l Shell'a. Dzis wymienilem u polecanego w Tychach Bartkowiaka, zalal 4l, odpalilem samochod, chwile pochodzil, potem sprawdzil bagnet, poziom byl na powiedzmy 80% zalecanego (komputer pokazywal wszystkie kreski) i powiedzial ze 4l wystarcza i ze te 4,6l z instrukcji jest zalewane w fabryce, potem nie trzeba az tyle.
Ma racje, czy jednak powinienem dolac?
I tu się kolega grubo myli - Castrol to największe ścierwo jakie można zalać - otwieraliśmy sporo silników po tym oleju i obraz był straszny - nagar, rysy na czym się da itd. Jeśli ktoś będzie zainteresowany wrzucę zdjęcia z mojego 1.8t po castrolu i wypadniętej korbie (tu dodatkowo longlife ma duży wpływ).
I ile? Bo nadal sie zastanawiam nad tymi 4l ktore mi dzis wlano.
No niby tak, 4.6 litra w fabryce, ale...weszło tylko 4 litry, bo resztę (ok 0,5 litra) masz starego oleju, który nie spłynął. U dobrego fachowca olej spuszcza się:
1) rozgrzany
2) odpowiednio długo a nie rachu-ciachu i dawaj wlewamy nowy
3) można dodatkowo użyć odsysarki
Uwierz, że po czymś takim wejdzie Ci jakieś 4,4 - 4,5 litra (bagnet pokazuje wtedy 3/4 - 4/5) a nie marne 4 litry.
Edit: cinek ma rację z Castrolem - to tzw. "smoluch".
Ja zalałem Millers Oils XF C3 Longlife 5w30 - drogi jak cholera (droższy o ok 30% od Motula X-clean), ale konkurencji nie ma.
Na bodajże 4 silniki, każdy wyglądał tak samo. Czyli czorno i muł w silniku, a nagar z oleju jak w maluchu jeżdżącym na selektolu. Fote miski się jeszcze zrobi.
Tu akurat silnik z cyklu "Panie wkładać i jechać" - wciągneło plastikową przegrodę olejową do smoka.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.n...429_n.jpg?dl=1