penny21, mało fot przyszło, ale myślę że nawet z tego by się wybrało coś ciekawego :)
co nie zmienia faktu, że powinniście przysyłać więcej zgłoszeń - zachęcam, nic w końcu nie tracicie (bocian, Ty też :D )
Printable View
penny21, mało fot przyszło, ale myślę że nawet z tego by się wybrało coś ciekawego :)
co nie zmienia faktu, że powinniście przysyłać więcej zgłoszeń - zachęcam, nic w końcu nie tracicie (bocian, Ty też :D )
Ja widziałem :D
Większość po obróbce jur "się nadaje". Większość prac była już obrobiona i również się podobają. Pojawiły się też przypadkowe zdjęcia, bardziej dokumentalne. Niektórzy użytkownicy chyba nie wiedzą za bardzo co jest tematem konkursu...
Jednak na pewno już coś się da wybrać do konkursu. Nie są to zdjęcia do World Press Photo, ale patrząc pod kątem kalendarza to na pewno będzie bardzo fajny!
Myślę, że jakby inni użytkownicy zobaczyli zgłoszone prace to, by się zmotywowali, żeby wyjechać w ładny plener i zrobić kilka zdjęć. Jury obróbką nawet z najprostszego zdjęcia potrafią zrobić coś bardzo fajnego, a wcale nie jest powiedziane, że osoby, które fotografują zawodowo wygrają, bo jak wspomniałem obróbka jur jest na bardzo wysokim poziomie.
Decyzje odnośnie wyboru powinniśmy zostawić jurą i nie kwestionować ich decyzji, ale myślę, że mogły by dać popatrzeć userom jak to wygląda :) Decyzja odnośnie publikacji zależy oczywiście od jur :)
mały przewodnik na co zwrócić uwagę robiąc zdjęcia
1. tutaj warto zwrócić uwagę na kadr, musi być prosty, nawet jeśli nie uda nam się zrobić idealnie prostego, szybki zabieg w dowolnym programie graficznym i utrzymujemy proste zdjęcie, ważne jest by nie przesadzić z nasyceniem kolorów, kontrastem itd
http://img507.imageshack.us/img507/7915/dsc0117a.jpg
2. tutaj warto zwrócić uwagę na detal (Design Giugiaro) i na odpowiednio skręcone koło, całość daje całkiem przyjemny efekt
http://img410.imageshack.us/img410/7827/dsc0246qt.jpg
3. nie zawsze zdjęcia muszą być robione kadrem centralnym, tu mamy foto z boku, z pochyłem, który nadaje dynamiki aucie, które stoi
http://img406.imageshack.us/img406/2999/dsc0325e.jpg
4. tutaj rówież widać przechył, który uwydatnia dynamikę, dłuższa ogniskowa daje ciekawszy efekt
http://img691.imageshack.us/img691/4966/dsc0865.jpg
5. szeroki kąt = krótka ogniskowa, również daje ciekawy efekt, warto zastanowić się nad kompozycją i dobrze ustawić tło
http://img340.imageshack.us/img340/516/dsc0908x.jpg
6. kto mówił, że zdjęcie silnika musi być nudne? :)
http://img406.imageshack.us/img406/132/dsc1055h.jpg
7. odejście od centralnego kadru, przycięcie zdjęcia w programie komputerowym daje nam wiele możliwości wykadrowania zdjęcia, pamiętajcie o dobrze skręconych kołach, by wyeksponować felgi, nie opony :)
http://img141.imageshack.us/img141/9391/dsc4510.jpg
8. warto czasem dłużej zastanowić się nad wykorzystaniem danego detalu :)
http://img337.imageshack.us/img337/1153/dsc4582.jpg
9. jeśli macie możliwość zrobienia zdjęcia z wysokości, próbujcie
http://img11.imageshack.us/img11/4788/dsc4638n.jpg
mam nadzieję, że trochę wam pomogłem :) życzę udanych kadrów i po raz kolejny zachęcam do wysyłania zdjęć :)
Nie chcę się czepiać, ale proponuję przewertować trochę słownik, bo nie da się niestety tego czytać. Zwłasza że podobne błędy istnieją w regulaminie konkursu ;)
Sam pomysł na konkurs bardzo fajny. Taki kalendarz na pewno będzie bardzo ciekawy i chętnych na kupno też nie powinno zabraknąć (chyba, że cena będzie z kosmosu).
Dzięki za zwrócenie uwagi. Zaraz się biorę za studiowanie odmiany słowa juror i poprawianie błedów :D
ACHTUNG/WARNING/ATTENTION/UWAGA!
następujące foty są wykluczone z konkursu
Marian - 6 pkt regulaminu
mrutyna, daniell (drugie zdjęcie), xmajk - 2 pkt regulaminu
pozdrawiam
drodzy alfisti!
i taka mała prośba do wszystkich, wysyłajcie prace bez DAT umieszczonych na zdjęciach :)
Fajne koncepcyjnie, a zawarty romantyzm idealnie pasuje do października :)
Ładne, szkoda tylko że pierwsze jest zrobione z flashem i tablica odbija światło. Fajna miejscówka do zdjęć, dawno temu też robiłem tam zdjęcia 156.
A co jeśli mam ładne zdjęcia swojego samochodu ale robione jeszcze przed przerejestrowaniem? Czy to też podlega pod 2 pkt regulaminu?
nie bo nie przerejestrowanie uznajemy za własność tylko fakt nabycia - co nas to kto był w dowodzie ? auto Twoje i tyle
od strony prawnej nabywca nabywa pojazd wraz z tablicami rejestracyjnymi i moze nim swobodnie dysponować nawet pomimo braku przerejestrowania - samo ujawnienie numerów rej. nie jest ujawnieniem danych osobowych chronionych prawnie - jak dla mnie problemu nie ma ...a wymazać zawsze można dla świętego spokoju
Chciałem coś podesłać, ale jak widzę jakie zdjęcia robicie to nie ta liga. Ta 159 to pierwsza klasa, gratulantce ujęć.
wysłałem 2 zdjęcia ale nie wiem czy przejdą :)
Wysłałem zdjęcie. Jedno z tego albumu -> http://picasaweb.google.pl/1ZZZZZZZZ...eat=directlink
Zobaczamy
2009-02-14 nie maiłem nawet tych błotników ;-D nie mówiąc o progach. W aparacie pewnie data jest przestawiona. Zdjęcia zrobiłem w poniedziałek 02.11.2009.
Jak chcecie mogę podesłać z tą datą w EXIF.
mrutyna nie narzekaj :D Będziesz miał motywację, żeby pojechać w plener. Robienie dobrych zdjęć przychodzi Ci z łatwością, wiec to nie będzie chyba większy problem :P
poziom nadsyłanych prac jest różny ...ale są foty które nas cieszą - oby tak dalej
MR - do roboty:D fota ma być aktualna , nie grzeb w archiwum tylko ładne naładuj aku i na sesje ;)
Vaselinho, obserwator737, Tuti nie bawię się z wami :P jestem zawalony inną pracą nie mam czasu na sesję :P
obrobię się spadnie śnieg zrobię foty :P
mrutek - podbij do mnie to se zrobim wspólną bo ja też mało czasowy jestem a mam zmiany na AR takie że jedna fota to mało
Mam kilka pytań i wątpliwości dotyczących tego punktu: wielu z forumowiczów nie posiada Alfy Romeo - można śmiało powiedzieć, że ten punkt wyklucza ich z grona potencjalnych uczestników konkursu...
Oczywiście, można (teoretycznie) uzyskać zgodę właściciela ale co zrobić w przypadku interesujących fotek reportażowych?
Albo uchwyconej sytuacji, gdy np. na parkingu stoją obok siebie przedstawiciele kilku pokoleń: 75, 155, 156 i 159 (teoretycznie jest to możliwe). Mogłoby być świetne zdjęcie ale trudno znaleźć właściciela każdego samochodu i pytać go o zgodę.
Można też czasem gdzieś zauważyć smutny ale też niewątpliwie ciekawy (z fotograficznego punktu widzenia) i nadający się do publikacji widok Alfy, która gdzieś w krzakach kończy swój żywot. Trzeba by było w Policji albo straży Miejskiej pracować, by ustalić właściciela. A o zgodzie chyba nie byłoby mowy... Takie fotki nie mają szans?
Oczywiste jest też, że wymienione przeze mnie (czysto teoretyczne ale nie niemożliwe) przykłady kolidują z punktem mówiącym o aktualności zdjęć.
Nie czepiam się, ponieważ nie leży to w mojej naturze ale uważam, że regulamin - zresztą dość precyzyjnie ułożony - z góry dyskwalifikuje pewne fotografie i sytuacje. Nie podważam też kompetencji jury - uważam, że Vaselinho zna się na fotografii jak mało kto, Obserwatorowi też braku gustu nie można zarzucić.
Proszę o kilka słów wyjaśnienia (życząc jak najlepszych zdjęć w konkursie i jak najwięcej burzliwej i pełnej sporów pracy dla jury ;)).
P.S. No i jeszcze jedno: mając odpowiednie oprogramowanie dane w EXIF można dowolnie zmieniać (np. w Image Data Converter SR dołączanym do aparatów sony Alpha nie stanowi to problemu) ;)
P.S. 2 Vaselinho, świetny przewodnik zrobiłeś. Ja w zdjęciu nr 1 (gdybym je robił i miał sprzęt) to zewnętrzną lampą bym przód doświetlił ;). Ale kompozycja super, zwłaszcza te schody :congrats:
mają szanse, aczkolwiek chcielibyśmy uniknąć sporów między autorem zdjęć a właścicielem samochodu. tutaj temat pozostawiam do dyskusji, gdyż zadałeś bardzo dobre pytanie, na pewno forumowicze nam pomogą :)
pewnie, że można, jak ktoś chce oszukiwać i go nie złapiemy to trudno, myślę, że użytkownicy forum są na tyle odpowiedzialni, że nie będą odstawiać takich szopek :)
dzięki, gdyby to nie była moja pierwsza sesja foto-moto (miałem lustro niecały miesiąc) i miałbym lampy zewnętrzne, to z pewnością bym ich użył, ale że z kasą jest różnie, to nawet teraz nie mam tych chorych lamp. cóż poradzić :D
Miałem na myśli raczej sytuację, gdy ktoś wygrzebie w swoim archiwum właśnie jakąś fotkę reportażową, pasującą klimatem i pogodą do miesiąca w którym chce brać udział. Niestety, zdjęcie będzie sprzed roku, dwóch albo jeszcze starsza... Zgody właściciela nie sposób uzyskać i na dodatek zdjęcie jest nieaktualne :( Te dwa problemy (zgoda właściciela i aktualność - EXIF) w tym przypadku się ze sobą wiążą i stoją w sprzeczności z regulaminem.
I tu - moim zdaniem - regulamin ogranicza możliwości prezentacji potencjalnie ciekawych zdjęć. Raczej nie myślałem o oszukiwaniu kogokolwiek.
A myślę, że właściciel auta sfotografowanego gdzieś przypadkiem w PL lub za granicami naszego kraju nawet nie wchodzi i nie wie o istnieniu tego forum. Natomiast gdyby byłby to forumowicz, to na pewno będzie dumny z faktu, że jego Bella wygrała w konkursie i nie będzie się czepiał :D
No i przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl: być może znalazłby się wśród forumowiczów ktoś, kto jeszcze fotografuje "analogiem" - sam mam w szafie schowany aparat, który służył mi przed cyfrówką. Jest Minolta Dynax 505 si Super i czasem po nią sięgam. Fotolaby przy wywołaniu i zeskanowaniu negatywu na płytę CD nie generują EXIF-a (tak mi się wydaje). Co z takimi przypadkami?
Też mam ten problem. Nowym nabytkiem jest aparat Sony Alpha 700 a lampa niestety jeszcze Minolta 5200i (świetnie współpracująca z wspomnianym Dynaxem) o pełnej współpracy z cyfrówką nie ma mowy - jest wyzwalany błysk o pełnej mocy i to wszystko. O pracy na odległość nawet nie ma mowy. A nowa Sony HVL-58AM lub już nieprodukowana ale nadal osiągalna Minolta 5600 HSD kosztują krocie :(
mam plan.
mamy 12 miesięcy, z każdego miesiąca użytkownicy poprzez ankietę wybierają najlepsze. do kalendarza potrzeba nam 12 zdjęć + okładka.. więc moja propozycja, jeśli chcecie zgłosić na konkurs jakieś zdjęcie z archiwum, wyślijcie je nam na tego samego maila z dopiskiem "foto konkurs - okładka"
co sądzicie o tym pomyśle?
PS. Tuti, mógłbyś też się udzielić :D
Ze zdjęciami z archiwum może być problem, że za rok ktoś wrzuci podobne zdjęcie z tej samej sesji. Ze zdjęciami obcych ludzi to... myślę, że pojawią się albo klasyki albo jakieś 8C i Brery. Kto by robił zdjęcie 156 na parkingu? Właściciele wyjątkowych aut raczej są przyzwyczajeni, że ich zdjęcia lądują tu i ówdzie. Kalendarz jest niekomercyjny, więc wątpię, żeby mieli pretensje...
Ogólnie może się cyrk porobić, bo z tego co pamiętam to miał to być kalendarz aut z forum... Jak jedno zdjęcie będzie na okładce to myślę, że będzie fajnie :) Jednak co za dużo to nie zdrowo, więc więcej 8C i Giulii Sprint jest niewskaznae :) Moim zdaniem, usera :P
oto właśnie mi chodziło, foto nie musi się tak ostro trzymać regulaminu tzn. ja bym regulamin zdjęcia na okładkę widział tak
- Zdjęcie przesyłamy wyłącznie na adres e-mail konkursfoto [małpa] alfaholicy.org z dopiskiem "Foto na okładkę"
- Nazwa pliku ze zdjęciem musi zawierać wyłącznie Twój nich z forum i cyferkę, np kasia1.jpg, kasia2.jpg
- Każde zdjęcie może być zgłoszone do konkursu tylko raz.
- Minimalna rozdzielczość pracy zgłoszonej do konkursu to 1000 pikseli na dłuższym boku.
Ponadto autor wygranej pracy jest zobowiązany do nadesłania pracy w oryginalnej rozdzielczości (nie mniejszej niż 1600 pikseli na dłuższym boku) na ten sam mail, co prace konkursowe.- Dozwolone formaty zdjęć to: jpg i tiff.
- Zdjęcie musi być Twojego autorstwa.
- Zdjęcie może być poddane obróbce w dowolnym programie graficznym, bez żadnych wyjątków.
- Prace muszą przedstawiać samochody marki Alfa Romeo.
- Autor zdjęcia jak i osoby dokonujące ewentualnej jego korekty wyrażają zgodę na publikację zdjęcia na forum oraz do niekomercyjnego wykorzystania na ewentualnych gadżetach forum Alfaholicy (przez niekomercyjne wykorzystanie rozumie się np. wykonanie kalendarzy i rozprowadzenie ich wśród chętnych za odpłatnością równą cenie druku i przesyłki)
- Nie ma limitów nadesłanych zdjęć
- Zdjęcia mogą pochodzić z archiwum użytkownika
- Jury może zgłaszać swoje prace :)
- Zdjęcia na okładkę można zgłaszać przez cały rok (do 31.10.10)
i sam bym chętnie zgłosił jakieś foto :D np.