..a jakieś wątpliwości??..na ori pompkach było 184 :P
Printable View
Grubo ponad 400nm robi się na bigturbo (pochodne gt22, sprężarki z 3.0tdi itd) na doładowaniu dochodzącym pod 2 bary z naprawdę sporego śmigła tak więc jakim cudem tu prawie 470nm z 17tkivb na booscie 1,6b? Pomijam kwestię dołu 105tki i takiego niutona.
a są jakieś różnice ( prócz wtrysków turbo i kolektora ) pomiędzy 105 a 115?
Faktycznie optymistyczny przyrost,przykładowo fabia ,co prawda awx,ale na turbo od brd ( 2,0 170km) ,które jest wydajniejsze od ARL i bardziej niutonometrodające:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/03/201.jpg
Do 470NM to jeszcze chocho,w ogóle jak widziałem wykresy ARL to max wyniki w okolicach 430NM.Tak jak Cinek pisze; gruby niuton=grube turbo ,nie inaczej.
Przepraszam za OT.
Niedługo sam się przekonam co 1749vb jest w stanie maksymanie wykrzesać z siebie.
...maha pokazała 200KM i 455Nm (to tak a'propos pomiarów)...sprzęgło rozleciało się przy 150tkm...ale to 4x4 więc fabr. jest mocniejsze, skrzynia krótsza...więc efekt na drodze piorunujący :D ...więcej modów niet...no poza egr który wyleciał i mocalem...koniec OT
Czyli wydech i cooler seria?
...tak..wydech pozostanie..ale cooler słabo
mam pytanko....kupilem alfe z Belgii i ma niesamowitego kopa jak sprawdzic czy ma chipa?gdzie on jest montowany?
To fakt nie mam pojecia o chipowaniu,ale chyba do sprawdzenia czy mam chipa nie potrzebuje tej wiedzy ani hamowni ,gdzie najczesciej montują to ustrojstwo (boxa) widoczne na zdieciach?
dobra nie było pytania juz wszystko wiem ide luknąć do garażu,pozdrawiam
Moj kolega wsiadajac do mojej 115km alfy nie mogl uwierzyc ze ma tylko tyle koni, a sam ma 140 w golfie5, wiec moze wcale nie masz nic modyfikowane;)
Podłącze się pod temat.Fabryczne starczy czy może jakieś mocniejsze wsadzić ??
Dziś padł mi docisk sprzęgła ( przynajmniej tak twierdzi mechanik).
Wiadomo sprzęgło całe do wymiany i chyba koło dwumasowe też ( po pewnie jeszcze siedzi od nowości tam)
Moje pytanie tyczy się jakie sprzęgło wybrać, [gdyś może w przyszłości zrobię remapa ECU i dodać IC ,tak aby wyszło te 140 -150 km ]
a co mocniejszego wsadzisz ? ;)
nie ma zbyt wiele do wyboru.
załóż valeo i tyle
ja śmigam oryginale Recambri czy jakoś tak się to pisze i nie ma problemów po remapie :)
oryginał to Valeo, do nabycia za okolo 550-600zł, lub w serwisach za worek złotówek,
pozdrawiam.
No np. Do GT 150 PS nie kosztuje 500 - 600 pln, tylko około 800 pln.
To tylko oszuści na Allegro sprzedają najtańsze Valeo do 147 115 PS jako sprzęgło do wszystkiego. Nawet do 2.4 150 PS.
W rzeczywistości sprzęgła do mocniejszych JTD mają inne numery i są niestety droższe, a co za tym idzie, mocniejsze.
---------- Post added at 07:34 ---------- Previous post was at 07:32 ----------
Mylisz się.
Można włożyć sprzęgło od 166 2.4, które jest mocniejsze.
Można również włożyć tarczę organiczna, która ma większą powierzchnię, a co za tym idzie więcej wytrzyma.
Możliwości jest kilka, tylko nie można zawęzić kręgu poszukiwań tylko do Allegro i bzdur tam pisanych przez sprzedawców.
to mi powiedz co mi utrzyma 450NM przy katowaniu ? co tam będzie mocniejsze ? ile to więcej wytrzyma ?
w JTD nie problemem jest tarcza a docisk.. u mnie już 2 pada i pewnie znów wyciągnę prawie nową tarczę a docisk będzie zmęczony. dodam, że olej mi nie zapierdziela przez śruby czy uszczelnienie.
dziwne jest to, że w 166 2.4 tylko było inne sprzęgło.
156 2.4 już ma to samo co w 1.9
nawet GT 170 to to samo co w 147/156 140KM
Zgadza się, ale większość "cfaniaków" na Alledrogo sprzedaje od 115 jako lek na wszystkie możliwe JTD.
Jak znajdę numer tego VALEO, które mam do siebie, to napiszę.
---------- Post added at 10:08 ---------- Previous post was at 10:07 ----------
Co w tym dziwnego, auto jest większe, cięższe, to i wytrzymałość sprzęgła musi być inna.
valeo ma 4 różne sprzegła do 8v 115km
jedno z nich to nr valeo 828063 które zostało zastąpione przez 821324 http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/07/33.jpgktóre już nie jest dostępne.
828063 według katalogu valeo może mieć zastosowanie w silnika 8v od 115KM do 16v JTDM 170KM
czy to prawdziwa informacja, że w 166 2.4 sprzęgło posiada sprężyny tłumiące ?
Dzięki za info , ale wygra zestawVALEO sprzęgło +koło dwumasowe. Bo nie wiadomo kiedy nazbieram kasę na podnoszenie mocy,a dodatkowo ja nie planuje jakiś wielkich mocy max do 150km.
W sumie to mi też docisk od sprzęgła padł, ale wymieniam wszystko by mieć to już z głowy.
W mojej niuni jtd 115km 8v turbina lekko niedoładowuje do 2500rpm, powyżej lekko przeładowuje (są to różnice 0,1-0,18 bar, regenerowana więc..), sprzęgło zdrowiutkie, przebieg 191tys. km. Czy podrasowanie silnika bez ingerencji mechanicznej jest tu możliwe? Na tej turbinie lekko przymula dlatego chciałbym uzyskać coś więcej, a wymieniać jej nie chce bo zamiast przeznaczać 900zł na nową turbo wolę włożyć tą kwotę w tuning. Czy moc rzędu 130-140km jest tu możliwa do wyciągnięcia?
Witam.
Wiem, że o tym silniku to mozna książki pisać, szukałem i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie.
Kończy mi się turbo i tak sobie pomyślałem, żeby zastąpic je z JTD 16 v. To by było na początek dopóki nie uzbieram na IC i remap. Czy da rade tak pojeżdzic 2 miesiące bez remapu?
Nie wiem co robic. Czy regenerowac 8v czy szukac 16v?
Podobno turbo od 16v pasuje bez problemu. Tak Ze wydaje sie ze mozesz je zalozyc i jezdzic. Ale najlepiej zeby wypowiedzial cie cinek albo jak sie nie myle lukas1983 on chyba zmienial turbo 1749vb czyli od 16v.
Na dzień dzisiejszy trochę się pozmieniało, waluta wiodąca spada, więc ceny również.
- - - Updated - - -
Przed TUNINGiem auto powinno być doprowadzone do stanu sprawności, potem dopiero można rozmawiać o jakichkolwiek zmianach.
To co piszesz nie powinno być spowodowane błędem podczas regeneracji, a jakimś problemem w sterowaniu turbiny.
Nikt mi nie pomoże?
Na innym forum jest napisane że bez problemu po zmianie turbo , mapy sprężarki można podnieść moc do 190KM jak wiadomo wszystko wiążę się z kosztami i z tym ile taki silnik wytrzymie :P
Seryjne przeniesienie napędu 115 nie zniesie 190km. Tak ze chyba nie jest tak do konca. A druga sprawa trzeba duze ic tez bo na seryjnym nie da rady. Wiem bo sam bede walczyl z wymiana ic niedlugo w swojej alfie
Czyli rozumiem, że smiało moge zmieniać turbo na wersje 16v i nie będzie efektów ubocznych? Szkoda, że Cinek sie nie wypowiedział, bo program będę robił pewnie u niego.
To pisz do niego na pw i po sprawie.
żeby to miało rece i nogi zrób zawieche, hamulce, przeniesienie a potem moc..
turbo od jtd 16v podejdzie bo to ten sam kolektor wydechowy.
Wszystko w swoim czasie. Plan był taki, żeby najpierw zrobic glebe, ale ostatnio coś turbina zaczeła mi świszczeć, dlatego natąpił zwrot akcji i na pierwszy ogień pójdzie turbo, IC plus program. I tak całe te mody będę musiał rozłożyc w czasie, bo nie dam rady z kasą.
Cinek juz mi odpowiedział, że jak najbardziej turbo podejdzie od 16v i tą drogę mi doradza. Najpierw turbo potem strojenie.
P.S może i głupie pytanie, ale co masz na myśli pisząć przeniesienie?