Ile na jednym baku robicie? bo ja jakieś 310km tylko :?
Printable View
Ile na jednym baku robicie? bo ja jakieś 310km tylko :?
Po 1. Witam Wszystkich.
Ja swoją alfą na baku robie ok 420km więc wychodzi ok 11l/100km, wydaje mi się, że jest to troszeczkę za dużo dodatkowo mam problem z wydalaniem Co2 i byc może to jest problem bo jest ono 5krotnie większe niż powinno dodam, że jest wymieniona lambda i katalizator bo było 10xwięcej :( więc jak widać pomogło ale nie do końca. Zauważyłem też, samochód strasznie muli a 130 to max co moge z niego wyciągnąć w tym momencie. Prosiłbym o jakieś wskazówki co sprawdzić. :?:
RACZEJ TO SONDA.CIEKAWY JESTEM JAKA ZAMONTOWALES(FIRMA I NUMER) 130KM/H PORAZKA JAK NA 1,6 MOJA TYLE CIAGNIE NA 3 BIEGU :lol:Cytat:
Napisał qb41
hmmm jeśli chodzi o spalanie to byc może to wina sondy z tego co pamiętam to była montowana firmy NGK i nr też był dobry. A jeśli chodzi o samą jazdę (te żałosne 130) to co może być przyczyną :?: świece + kable od świec wiem że to też może być powód słabego ciągu. Dodać musze, że pod jakąkolwiek górkę 50 to max :evil:
Zacznij od wymiany świec i PWN, sprawdź dolot i katalizator czy nie jest przytkany. Nie zawadzi wymienić filtr paliwa.Cytat:
Napisał qb41
Te 11l/100km to masz na trasie? Moja tyle też potrafi wypić ale w mieście w okropnych korkach. Na trasie, np. jak śmigam Zakopianką to 7l/100km.
11/100 mam w trybie mieszanym 1/4 miasto 3/4 trasa Myślenice-kraków-zabierzów tyle było ostatnio. Świece i filtry pozmieniam zobaczę co mi to da. Zastanawia mnie ta ilość Co2 z wydechu?
aktualne spalanie tj. zimą 11.35l/100 gazu-jazda mieszana. Latem 10l. Poniżej nigdy nie udało mi się zejśc :( 1.4bx.
Dokładnie nie wiem ile moja pali bo jej jeszcze nie testowałem w różnych warunkach ale to alfa i musi dużo palić a jak chciałbym jeździć :D oszczędnie to bym kupił Lupo :D
A kto mi powie co dokładnie oznaczają podziałki w AR 145 (1,4TS) na wskaźniku paliwa. Każdy przedział to 10L w baku? Lampka rezerwy to chyba zapala się jak wskazówka dochodzi do dolnej kreski, ale nie leży na kołku. Wtedy w baku jest 5..7l?
Czy jeżeli wskazówka opadnie na kołek to można przypuszczać ze już naprawdę mało paliwa?
Musisz sam obczaić ile dokładnie jest u Ciebie. U mnie przy pierwszym mrygnięciu lamki w baku jest około 8-9 litrów.Cytat:
Napisał monter
Podziałki określają Ci orientacyjnie ile masz paliwa w baku. Są o tyle o ile precyzyjne.
U mnie gdy wskazówka jest idealnie w połowie z reguły wchodzi jakieś 27l.
Kurde, to trzeba by zatankować jednorazowo do pełna żeby wiedzieć co wskazuje miernik, a z tym może być ból.. :D
Ja na dotychczasowych 85 tankowań tylko jeden raz nie nalałem do pełna :mrgreen: Zawsze full pod koreczek. Nie ma co się rozmieniać na drobne :idea:Cytat:
Napisał monter
mam pytanie czy warto zakładać instalacje gazowa do silnika2.0L i czy to nie zabije mojego silnika z góry dzieki
ja wlasnie zatankowalem do pelna pierwszy raz od momentu kupna alfuni czyli od miesiaca :D na razie zyje w blogiej nieswiadomosci jesli chodzi o spalanie :mrgreen:Cytat:
Napisał monter
u mnie miedzy kreskami wchodzi jakies niecale 12l...
a ile dokladnie mam paliwa to nigdy nie wiem :P bo jak daje gazu i autko przyspiesza to wskazowka podnosi sie a jak hamuje to opada...
wniosek z tego taki ze musze ciagle deptac po gazie :mrgreen:
U mnie sytuacja wyglada nastepujaco:
trasa (tak do 120km/h)-lato - 7,2
trasa (tak do 150km/h)-zima - 8,2
srednie spalanie - 8,5
w miescie nie wiem, nigdy nie chcialo mi sie liczyc. :D
Nie wiem ile powinna palić 145 1.7 16V, ale moja 33 1.7 16V w mieście pali około 10 l. na trasie jeśli jadę w miarę sopkojnie 8,5 l.
Srednio przy jeździe mieszanej robię na zbiorniku miedzy 500 a 550 km. :)
U mnie widać w podpisie ile pali.
leję pod korek. Z tym, że ostatnie mniej więcej 8 litrów leje się w tempie 2 minuty 1 litr :(.
Co do wskaźnika - on w zasadzie pokazuje ze paliwa ubywa, bo to skalowanie ma sie nijak do paliwa w baku.
Do pierwszej kreski '1/4' - robię około 330km.
Później wskaźnik spada na pysk z szybkością światła.
Zanim wskaźnik ruszy, po zatankowaniu na full, robię około 170km.
Wszystko po mieście. Nie miałem okazji po kupnie, być nią poza miastem.
U mnie po zatankowaniu pod korek w trybie mieszanym z czego 2\3 to trasa zrobiłem 750km. Była to wyprawa nad morze ale w drodze powrotnej stałem bardzo ale to bardzo długo w korku. Myślę że to nie zły wyniki, jak jeżdżę po mieście wychodzi mi gdzieś miedzy 8 a 9 litrów\100km.
U mnie spalanko wychodzi tak:
średnio od kiedy mam swoją włoszke: 8,49l
po mieście średnio; 8,5l max 12l
trasa różnie bywa ale nie mniej niż 6,49 - 7,2l
rekord świata na jednym baku; 703km :D
No ja do podobnego stanu wskazówki paliwa jak twoja Rafcio przejechałem na baku 752km jakoś. Ale ostatnie kilometry robiłem z duszą na ramieniu ;p
kurcze zrobiłbym więcej ale niestety to były wakacje i 200km z tego było po takich lokalnych drogach gdzie jechało się 60km/h za jakimś samochodem i bez pośpiechu ale jak na 1.4TS wynik nie jest zły ;) w trasie max 100km/h i bez gwałtownych przyśpieszeń czy hamowań.
Mój TS 1,4 pali 10L na 100km ale potrawie depnac.... i mam nowa sonde lambada
Ale słyszałem ze to normalne spalanie alfy
Mój Boxer 1,4 146 pali w mieście 10-12 litrów ale był walnięty termostat i silnik wiecznie się nie dogrzewał. W trasie najmniejsze spalanie jakie udało mi się osiągnąć to 7,3 litra (jazda do 100 km/h). Teraz jeszcze nie wiem ile będzie mi paliła bo dopiero wczoraj odebrałem od mechanika po naprawie po dzwonie jaki miałem w grudniu.
Dla mnie to wydaje się niewiarygodne :D Na pełnym zbiorniku przejechałem 520km, również tylko i wyłącznie w trasie do momentu zapalenia się rezerwy.
Jeżeli chodzi o konkretne spalanie to w czasie zimowego weekendowego wyjazdu, przy 4 osobach na pokładzie i bagażach pod dach lalka spaliła mi średnio 10,5L/100km. Prędkości rzędu 100 - 140km/h oczywiście tam gdzie się dało. Myślę że to niezły wynik jak na tak nieduży silnik biorąc pod uwagę obciążenie.
No mi wyszło w trasie na wakacje przy 4 osobach, pełnym bagażniku gratów i prędkości 100-140 km\h jakies 7,1 L\100km. Tak przejechałem około 660km reszta aż do 750km to było po mieście.
a jtd 1.9 to w jakich granicach powinien spalać?
Wydaje mi się że 7.2 L\100km to powinien spalać w mieście a na trasie to około 6,5L\100km.