Co się tu dzieje? Dlaczego temat wyedytowany? Jeżeli ktoś pisze że można np. podkręcić procesor zmieniając ustawienia w BIOS, ale to może skrócić czas jego pracy (nieprawda) i ble ble, to co nie powinniśmy tego robić a tematy kasować?
Choć na co dzień zajmuję się informatyką dzięki temu forum dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy, dzięki którym moje rachunki za utrzymanie i naprawy Alfy są niższe. Dzięki tematom takim jak unidiag itp sam potrafię zdiagnozować wiele elementów samochodu.
Co prawda istnieją strony gdzie wszystko na temat chip-tuningu jest opisane, można znaleźć mapy itp., ale proszę nie zabijajcie takich wątków na tym forum.
Są firmy które za 1500 - 1800 zł zrobią chip-tuning z hamownią i wykresem 4-ech linii. W rzeczywistości działa to tak, że dla normalnego klienta wgrywany jest gotowy program, robione są 2 hamownie i koniec. Jeżeli na pierwszej hamowni pojawiają się błędy, no to albo się je usuwa - o ile się da - na miejscu albo odmawia tuningu. W bajki o wysokiej klasie specjalistów, indywidualnych programach nie wierzcie. Sam bym tak też napisał to czysty marketing i straszenie jak na allegro - nie kupujcie u konkurencji (która jest tańsza) bo na pewno sprzedaje podróbki, nie płaci podatków itp (choć konkurencja sprzedaje to samo i działa tak samo lub lepiej). Z resztą ASO działa tak samo kasuje sporo a co do deklarowanej jakości i specjalizacji można mieć wiele do życzenia.
I na koniec mały offtop: Jak firma robi procesory to generalnie wszystkie robione modele danego typu są "maxami" na końcu procesu produkcji montowany jest na stałe układ ograniczający. tzn np. wersja max procesora ma na 1 rdzeń 6MB cache i taktowanie 3GHz wersja min ma natomiast 2MB i 1,6 GHz. Więc tak naprawdę min nie różni się wewnętrznie niczym od max, po prostu jest ograniczona prędkość, pamięć cache widoczna dla procesora, mnożniki itp. Wszystko przez jeden mały układ montowany fizycznie którego nie da się "wylutować", ani wyłączyć.
Dlatego apeluję o nie kasowanie takich tematów z forum i ewentualne ich przenoszenie do działu tuning. Osobę posiadającą przebieg konwersacji proszę o wysłanie mi jej na priv.