To prawda że 90-tka 2.5 rozpędza się do sety tak samo wolno jak 2.0. Bo jak tak to niezły muł - prawie 10 sek. :/
Printable View
To prawda że 90-tka 2.5 rozpędza się do sety tak samo wolno jak 2.0. Bo jak tak to niezły muł - prawie 10 sek. :/
2.5 V6 - 156KM
2.0 - 128KM ?
Jeśli V6 ma dłuższą skrzynię i bogatsze wyposażenie to faktycznie do setki może mieć tyle samo co 2.0..
//edit
http://www.alfa90register.info/page/...Specifications
Faktycznie przyspieszenie identyko.:D
PS. Właśnie się dowiedziałem, że w transaxlach były tez stosowane małe, 2-litrowe V6tki.:rolleyes: Człowiek całe życie się uczy.:o
Kurde to trochę słabo. Chyba 75 3.0 byłaby lepsza...
Generalnie Alfa 90 to raczej nie jest wyścigówka - taka spokojniejsza i elegantsza wersja 75tki ;)
A co do 1.8 turbo to wcale nie powiedziałbym by był jakoś specjalnie mocny :P
Inna sprawa to co właściwie omron8 kombinuje. :D
Coś do kościoła by się przydało! A że lubię się wyspać i żeby się nie spóźnić to przy okazji coś co ma ochotę jechać :D
90-tka jest paskudnijsza i ma fajowe diody i schowek kozak! Tylko żeby 2.5 przyspieszała tak samo jak 2.0! To kpina jakaś jest chyba ;)
- - - Updated - - -
Podejrzewam że 2.5 w 90 nie jest jakoś specjalnie lżejsze od 3.0 w 75 :PCytat:
75 3.0 przez wagę silnika niema już tak idealnego rozkładu masy..
Dziś widziałem jak kolega w czerwonej gtv(6?) siał terror wśród przechodniów w Puławach! Pozdrawiam :D
Aaaaa i jeszcze jedna b. ważna spraw! Czy w 75 i 90 jest więcej miejsca w środku niż w 155?
- - - Updated - - -
Tzn czy jest więcej miejsca dla kierowcy (w szerz i wzwyż) bo prawdę mówiąc 155 jest dla mnie za mała :/
omron8 jesteś z okolic Puław? Odezwij się do Mikelos -a. Niech pogada z Panem Markiem i w Nąłęczowie będziesz miał i 75tke i 90tke aby sobie wsiąść i zobaczyć różnice w aucie ( 90tka raczej niestety się nie porusza ).
Co do osiągów 75 to poza dieslami i turbo jeździłem cała resztą.
Fakt najfajniej się prowadzi 2.0 t.spark który defakto pali mniej niż 1.8 IE a ma osiągi takie jak 2.5 V6 ( takie odniosłem wrażenie ).
Jeśli chodzi o zdrowe 3.0 to uwierz mi że jest dużo szybsze od reszty ( testy drogowe wielu pism motoryzacyjnych potwierdzają 7.2 do setki ). Nawet porównując GTV6 z ori 2.5 do 3.0 to czuć sporą różnicę zwłaszcza w dole obrotów.
Tak sobie myślę że na niedziele to jakieś V6 by się przydało :)
Zrobię to wieczorem bo teraz muszę lecieć.Cytat:
Odezwij się do Mikelos -a
A Wy na co byście stawiali? Na 75 czy 90?
75 bardziej kultowa ale podejrzewam że 90tką się trochę inaczej jeździ jak 75. Kwestia tego co bardziej Ci się spodoba, a realnie rzecz ujmując to kupuj to co się da albo będzie dostępne bo zarówno jeden jak i drugi model nie występuje zbyt często w ogłoszeniach.
PS w 90tke też zawsze można 3.0 wsadzić :).
http://www.leboncoin.fr/voitures/207344918.htm?ca=7_s ja i tak bym wolał GTV6 :)
Może trochę nie w temacie ale zerknąłem na tą stronkę i znalazłem fajne auto:)
http://www.leboncoin.fr/voitures/343920127.htm?ca=12_s
Kozak! Ale na 15.5k€ nie ma szans :/ Chyba że ktoś pożyczy :P
W oryginale miały pod kolor pyski malowane? Cena chyba dość przyzwoita tylko odległość nie bardzo ;)
To już trochę nie moja bajka. Ja bardziej stawiam na mocnego sedana (którym 90 chyba nie jest :/) Zresztą trochę głupio bym w niej wyglądał... (znaczy się w GTVce)Cytat:
ja i tak bym wolał GTV6
Co do wielkości wnętrza to sam jestem ciekaw. Teoretycznie 155 jako następczyni nie powinna go mieć mniej. Plus to, że to FWD, więc układ stworzony m. in. w tym celu, w przeciwieństwie do RWD/transaxle'a.
Kurde tak się przyglądam 90-tce i nie mogę się nadziwić jaka ona brzydka! :D Kuwa gdyby nie ten niedorozwinięty silnik...
Andrzeju, moc maksymalna to moc maksymalna jaką można wycisnąć z motoru - fizyki przeskoczyć się nie da. :)
A, chyba że masz na myśli to, że szybciej pojedzie w zakrętach :)
Dokładnie, z turbo można wiecej modyfikować niż w wolnym ssaku ;)
omron8 - nie przejmuj sie tym silnikiem - bierz 2.5 V6 i jak Ci za słabe to delikatnie pomodyfikuj, jeżeli jednak lubisz szybki, gruby lans to sprawdź 155 Q4 - katusze z miejscem w środku(swoją drogą, jak dla mnie miejsca styka, sporo jest, tylko wysoko się sie siedzi) są warte tego auta :D
Zamiast Q4 wolałbym integralkę... 155 z jakim by nie była silnikiem to i tak tylko podrasowana temperówa :P W cenie Q4 chodzą FAAAJNE safranki które są o wiele grubszo lansowe i chyba jeszcze rzadsze. Zresztą po co mi druga 155 ;)
A tak na serio to transaxle mają najlepszy stosunek zajebistości do ceny na rynku i nie są szpanerskie więc będę raczej się za nimi rozglądał.
Safrane lanserskie?? Nie wydaje mi się. Poza tym zależy z jakiej perspektywy patrzysz - ja np. wolę mieć coś o czego zajebistości wiedzą tylko nieliczni obeznani w temacie czyli choćby taką Q4 bo mało kto wie co to za auto a Integralek jest dużo więcej i każdy je zna. Jak chcesz się lansować to nie kupuj starej Alfy bo nikt na nie nie zwróci uwagi.
To było nawiązanie do wypowiedzi KrzyśkaCytat:
Safrane lanserskie?? Nie wydaje mi się. Poza tym zależy z jakiej perspektywy patrzysz - ja np. wolę mieć coś o czego zajebistości wiedzą tylko nieliczni obeznani w temacie czyli choćby taką Q4 bo mało kto wie co to za auto a Integralek jest dużo więcej i każdy je zna. Jak chcesz się lansować to nie kupuj starej Alfy bo nikt na nie nie zwróci uwagi.
Co do zajebistości o której inni nie wiedzą to ile razy w życiu widziałeś Q4? A teraz pomyśl ile razy widziałeś safkę biturbo 4x4. Bo ja np takiej renowacji w życiu nie widziałem na żywca.Cytat:
jeżeli jednak lubisz szybki, gruby lans to sprawdź 155 Q4
Co do integralek to każy je zna bo trochę w światku rajdowym zamieszały i stały się legendą.
A co do lansowania się w starej alfie to napisałem wcześniejwięc raczej nie oto mi chodzi :)Cytat:
Kurde tak się przyglądam 90-tce i nie mogę się nadziwić jaka ona brzydka!
Od tego, że "można więcej modyfikować" to samochód raczej szybciej nie pojedzie.;)
Poza tym nie każdego interesuje modyfikowanie, zastanawianie się czy wystarczy czy nie, czy się rozpadnie, czy da radę, testowanie, itp, a kupując V6tkę mamy bez żadnych kombinacji ~190KM wobec ~160KM w turbo. Ponadto mamy 100% zgodności z oryginałem oraz pewność że można korzystać z powodzeniem z górnego zakresu obrotów, butować ile wlezie i nic złego nie ma prawa stać się z silnikiem!
Oczywiście zgadzam się z tym, że można zastosować parę prostych modów w turbo i mamy ponad 200 kucy ale umówmy się - jeśli komuś mało jest mocy w V6 to i podrasowane turbo prędzej czy później mu się znudzi. A wydaje mi się, że w Alfie clue leży gdzieś indziej niż tylko w mocy silnika. Poza tym moja niechęć wynika może pośrednio z tego, że jak do tej pory zbyt dużo słyszałem o wielu 75tkach turbo, stojących na kołkach - przed/w trakcie/po nieudanej odbudowie. Jakoś za bardzo nie kojarzę odbudowanych, lub choćby po prostu względnie jeżdżących egzemplarzach(poza słynną czarnulą z Arkuszowej, krążącą po serwisach ogłoszeniowych) - może wisi nad nimi jakaś klątwa?:D
Chyba kolega nie miał nigdy do czynienia z TSem 16V ;)Cytat:
Ponadto mamy 100% zgodności z oryginałem oraz pewność że można korzystać z powodzeniem z górnego zakresu obrotów, butować ile wlezie i nic złego nie ma prawa stać się z silnikiem!
- - - Updated - - -
Ale też wolałbym V6!
Co do Safranek - wersję Biturbo 4x4 widziałem 2 razy w życiu - raz jak szła ostro przez miasto(nadążyć nie szło :P) i a drugi raz w serwisie w którym jest stałym bywalcem..
Też bym wolał osobiście V6, poprostu bardziej pasuje do Alfy, chodziło mi poprostu o łatwość modyfikacji, jesli komukolwiek mało mocy w Alfie. Zresztą tak jak Jacek pisze, nie o samą moc chodzi w tych autach :D
Z wyjątkowych mocnych pojazdów, które są sedanami i mają coś w sobie to istnieją Lancie 8.32 lub poszperać po za granicami naszego nadwiślańskiego raju Gulietty 116 ;)
Hmm, a co to takiego?:cool:
Krzysiek - spoko, generalnie to wszystko zależy od tego jakie kto ma możliwości i co lubi. Jeden ma frajdę z przerabiania, dopieszczania, regulowania i pochwalenia się tym co uzyskał w garażu, natomiast ja w tym czasie zastanawiam się jak tu by można lepiej wykorzystać to co mi przygotowali włoscy inżynierowie, by szybciej przejechać zakręt.:D
Uuuu do 8.32 to już trzeba być chyba mechanikiem z wyższej półki i mieć kogoś w RPA co by części dosyłał :D A osiągi i tak nie są wcale dużo lepsze niż w 2.0 turbo :P Ale za to 8.32 ma napis na silniku "by ferrari" i kozacki spojler! I niech ktoś mi jeszcze raz na tym forum napisze o włoskim stylu ;)
- - - Updated - - -
I jeszcze środek miały fajniejszy niż zwykłe themy, chyba że ktoś miał fart i kupił zwykłą ze środkiem z 8.32...
Tak prawdę mówiąc to też kiedyś myślałem themą (niestety zwykłą) bo trafiają się czasem za jakieś dziwne pieniążki :D No ale transaxle to transaxle...
Pozostaje czekać na fart żeby coś się trafiło do kupienia i żeby akurat kasa w portfelu była :D
Brakuje mi jeszcze tylko jednej rzeczy! Żeby alfa robiła wykończenia w złocie jak japońce na USA. I wtedy w połączeniu z diodkami na desce byłby piękny samochód na cygańskie wesele :D
Trochę żałuję że kiedyś nie kupiłem audi V8 czerwoną tapicerką (nawet na podsufitce była czerwień). Nieźle wyglądało ale brzydziłbym się czegokolwiek dotknąć w takim dziwkowozie :P Ale 280 koni. Czasem V ósemki na ręcznej skrzyni... Fajne są i nie wiem czy nie brzydsze niż 90tka.
- - - Updated - - -
no bo Ty z Polski A jesteś. U nas na bliskim wschodzi mało kto inwestuje w takie autka :(Cytat:
Co do Safranek - wersję Biturbo 4x4 widziałem 2 razy w życiu
Jeśli chodzi o spoiler to 90-tka ma kozacki z przodu. Wysuwany w dół powyżej jakies prędkości :D Bierz tą z Łodzi, prześwietl czy rdzy niema i jak tym cyka pod machą i git, tego auta jeszcze na żywo jak żyję nie widziałem ;)
Co do Lanci, za naszą zachodnią granicą są sztuki w cenie niemal promocyjnej, warto przejżec portale typu autoscout24.pl czy mobile.de i poszukać i Alf i Lanci ;)
Wiem wiem :DCytat:
Jeśli chodzi o spoiler to 90-tka ma kozacki z przodu. Wysuwany w dół powyżej jakies prędkości
No właśnie wybieram się do Łodzi już od jakiegoś czasu i nie mogę się wybrać. Jak się w końcu wybiorę to na pewno ją obejrzę! Szkoda że jej nikt nie oglądał lub jak ktoś oglądał to się do tego nie przyznaje :P
Nie wiem czy jesteś na bieżąco, ale na forum jedynie przewijała się plotka, której autorem był amigas, że sprzęt kosztował handlarza ułamek obecnej kwoty, potem został "przygotowany" i wystawiony początkowo za 13(?) tysi. Widziałem tę 90tkę przed zabiegiem picowania i tak szczerze mówiąc to wiele tam roboty nie było, rdzy żadnej nie widziałem, przynajmniej z zewnątrz. Jednocześnie widać po aktualnych zdjęciach, że te "przygotowania" były raczej mało zaawansowane(i chyba dobrze!) ;) Z drugiej strony, po tak długim czasie wystawiania to trzeba by się chyba nastawić na to że blask ze zdjęć zniknął a między kołami wyrosła trawa. Pod dużym znakiem zapytania stoi część mechaniczna. No i pytanie kluczowe - czy działa spoiler!
Jak ktos chce to ma tel do wlasciciela bo auto do niego wrocilo.Ma ja od chyba dobrze 15 lat. Auto wymaga zabwy z progam podloga,podszybem.Spojler nie dzala jak sporo z elektryki. auto ma sporo patentow.
Na mobile.de stoi za ponad dychę.
znaczy się druciarstwo?Cytat:
auto ma sporo patentow
Kurde jeszcze z miesiąc temu na mobile było z dziesięć 90-tek, z tydzień temu chyba cztery a dziś już tylko dwie... Znikają jak pszczoły w Chinach :D
Nie wiem ile prawdy w opisach modeli na alfaholikach ale po lifcie podobno mniej awaryjne :D Co wy na to?
Tak sobie myślę że jak się trafi jakaś przyzwoita alfina i akurat będę jakieś pieniądze to trza brać! Nie ważne czy to będzie 75 czy 90! Chociaż wolałbym chyba 90 :)
ta 90ka jest warta uwag w kategorii europejskiej jak na nasze portfele droga. Mozesz jutro zadzwonc conieco Ci opowiem:)
A tak poza tematem jeszcze, były fiaty tipo z zegarami didżitalami czy coś pokręciłem?
- - - Updated - - -
Jak nie zapomnę to zadzwonię ;)
były tipo były i tempry i uno turbo mialo tez digital i lancia dedra (ps w 90 to sredni digital raczej udawany:)
Diody ma chyba?Cytat:
(ps w 90 to sredni digital raczej udawany:)
mhm i wyswietlaczyk led do pryndkosci