moze mi ktos podpowiedziec ktora kostka przy kierownicy jest od lewej manetki od swiatel , potrzebuje znalesc piny dlugich i krotkich
Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
Printable View
moze mi ktos podpowiedziec ktora kostka przy kierownicy jest od lewej manetki od swiatel , potrzebuje znalesc piny dlugich i krotkich
Przypomnij wieczorem w PW to wstawie schemat.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
ok, bylo by super , a muslisz ze wstawienie diodubprostowniczej miedy plusy krutki a dlugi wyeleminuje mi ponowne odpalanie xenonu (krutki) przy zmianie na dlugie ?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=150552&stc=1
kostka C - tu jest wyjście na mijania - pin 1
kostka B - tu jest wyjście na drogowe - pin 1
Schemat drogowe:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=150551&stc=1
Schemat mijania ksenonowe:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=150553&stc=1
Schemat mijania halogenowe:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=151200&stc=1
tak patrze na ten rys z kostkami a. b. c. d. to z tego rys wynika ze te kostki b. c. sa od dolu i od tylu ale u mnie sa na gorze pod gorna czescia obudowy kolumny kierowniczej , czy moze byc ze jest inaczej
czemu ma sluzyc przelozenie pinu 2 z kostki B do pinu 5 kostki C ?
Opis schematów mijania:
Opis schematów ksenonów:Cytat:
Gdy włączone są tylko światła mijania, obwód zasilany jest poprzez przekaźnik / przełącznik świateł mijania J45 .
Po przełączeniu świateł mijania na światła drogowe, zasilanie to zostaje przerwane i zostaje zastąpione zasilaniem na styku 87 przekaźnika J45 . W rzeczywistości sygnał włączenia świateł drogowych wzbudza przekaźnik (styk 86), który przełącza zasilanie świateł z obwodu bezpośredniego (bezpiecznik główny maxifuse J / B2 w B5 do 2/99 lubod 2/99 w B99 ), powodując zasilanie świateł mijania także gdy włączone są światła drogowe.
Przyjrzyj się dokładnie przekaźnikowi J45 - w nim cała różnica podłączenia.Cytat:
Zasilanie nastepuje przez poprzez przekaźnik / przełacznik utrzymywania świateł mijania J45 , który przerywa to zasilanie tylko podczas uruchomienia silnika (synał rozrusznika).
no tez tak mysle ze trzeba cos zamienic w nim bo nawet jednego rozebralem zeby sie przyjzec trzeba po przekladac troche piny
nic z tego, polnczenie nic nie daje i nie mam pojecia co zrobic zeby w koncu nie odpalaly mi sie xenony :(
Dodano po 3 minutes:
co z tymi pinami zrobic ? jak je po zamieniac zeby bylo git
co jest z tymi ponami ! lewa lampa czarny masa szary z czerwonym plus swiatel mijania tylko czemu jak przy wł samym zaplonie mrugam dlugimi a idzie prad na krutkie zamiast na dlugie co jest , przelacznik zly czy co
Dodano po 17 minutes:
powinien pyknac przekaznik jak sie pruga samymi glugimi ?
na szperaczu przy wył. swiatlach plus jest podawany na wszystkie zarowki czego nie powinno byc,wiec cos jest nie tak ?!
zamienilem piny czarny z szaro czerwonym i teraz wszystko gra , po za tym ze krutki gasnie na dlugich bo reszta funkcji swiatel dziala jak trzeba
zamienilem piny w przekazniku j45 czarny z szaroczerwonym , szaroczerwony i niebieski daja zasilanie dla cefki a przy zmianie jest ono utracone i przekaznik sie rozlacza. moja prozba, jak ktos zna sie dobrze na schematach i mogl by mi sprawdzic ktory z pinow zostaje przerwany , niebieski czy szarocerwony ze cefka traci napiecie i czy moge podac mase lub napieciena ktorys z tych pinow zeby cefka przekaznika byla zasilana tez i na dlugich ale zeby nie uszkodzil sie sie przelacznik i cos w instalacji
Dodano po 10 minutes:
Panowie z jakiej kostki i ktory pin moge wziacs plus bo 5 pin kostki C nie ma u mnie zasilania na dlugich wiec potrzebuje z innej plus po przelaczeniu na krutkie zaby wpiac go do 2 pin kostki B , prosze o jak naj szybsza pomoc. Dzieki i pozdrawiam
sprawdzalem kostki przy kierownicy i nie znalazlem odpowiedniego zasilania :-( pozostaje mi chyba tylko kombinowac z przekaznikiem J45 tylko ze juz brakuje mi pomyslow
ma ktos jakis pomysl jak to zrobic zeby nie gasl krutki przy zmianie na dlugie ? :(
przy przekazniku J45 nie da sie po przekladac zadnych pinow zeby bylo dobrze, no chyba ze ktos ma jakis sposob to prosze o podpowiedz
pomoze ktos znalesc plusowy pin po wlaczeniu swiatel mijania co by utrzymywal sie po zmianie na dlugie ,bo nie moge sobie poradzic z tymi swiatlami :(
widze ze nie ma mocnych na moj problem i bede juz jezdzil tylko na mijania , a jak by sie miala wymiana przelacznikow ? dalo by to cos ?
nie wiem dlaczego nie popatrzysz na schematy które Ci przedstawiłem - tam jest dokładnie pokazana różnica w przekaźniku,
patrze ale nie bardzo rozumiem , dwa piny 30 i 87 grube musza byc sie rozlaczac bo jak je polacze to ok zmiana jest bez mrugniecia al juz nie wył. swiatel manetka , cienki niebieski z czarnym jest od dlugich a niebieski z szaro czerwonym od krotkich i robiac zmiane raz jeden obwod dziala a raz drugi przekaznik dziala jak wł laczy dwa grube piny i przez to ze przekaznik dostaja zasilanie na cefke raz z jednego a raz z drugiego pinu jest to blysniecie , a cienki szary nie mozna polaczyc z czarnym i ni jak kombinowalem bylo zle
potrzebuje pomocy w odczytaniu schematu podlaczenia przekaznika J45
Dodano po 3 minutes:
mam tak
co to jest D1 oznaczone na schemacie xenon i idzie do J45 pin 86
Jutro rano Ci podpowiem z tym J45. Dam większe fotki/
no chcialem wstawic fotke poruwnanych tych dwuch schematow ale cos mi nie idzie chyba za duza rozdzielczosc , bo mam kilka pytan
D1 to złączka wiązki - jeśli dobrze pamietam to w okolicy pedału sprzęgła pod dywanem w stronę słupka A.
Sprawdź w elearnie - nie mam dostępu w tej chwili a pamięć moze juz zawodzić.
J45
A więc tak:
przy zwykłych lampach masz tak:
pin87 - +12 z akumulatora
pin30 - wyjście na lampy
pin85 - +12 z przełącznika zespolonego (załączenie świateł) kostka C pin 5
pin86 - masa
przy ksenonie masz tak:
pin87a - przełącznik zespolony kostka B pin 2
pin85 - masa
pin30 - wyjście na lampy
pin86 - przełącznik zespolony kostka B pin 1
Schemat, które załączyłem są dobrej jakości. Generalnie potrzebny jest inny przekaźnik od świateł i jego podłączenie do przełącznika zespolonego (dodatkowy przewód do przekaźnika).
wedlug schematu to twoj pierwszy opis jest od xenonu a drugi od zwyklych :) bo mam tak teraz i przy J45 pin 30 i 87 sie pokrywaja pozostaje mi doprowadzic z kostki C pin 5 do J45 pin 85, tylko nie wiem co to D1 przy xenon bo z tamtad musze doprowadzic przewod do J45 pin 86 , to w sumie ten 86pin nie wiem
Kuźwa mać.
Faktycznie na odwrót opisałem sobie fotki lol
Schemat na ksenon J45:
pin30 - wyjście na lampy
pin85 - +12 z przełącznika zespolonego (załączenie świateł) kostka C pin 5
pin86 - wyłącznik zapłonu (prawdopodobnie masa)
a drogowe to już nie pomylone.
Sorki za zamieszanie :(
spoko nic sie nie stalo :) to jak 86 to masa to moge uzyc pin 85 czarny schematu ze zwyklych lamp ? to zostalo by mi tylko doprowadzic pin 5 kostki C do J45 pon 85 :)
pin 5 kostka C po wł. swiateł jest napiecie tylko nie wiem czy po zmianie sie utrzyma , bo jak robilem wczesniej wedlug instrukcji "kamil_33" to tak jak by przy zmianie mi to napiecie znikalo :confused: czy to mozliwe ze po zmianie na dlugie moge nie miec tam napiecia ?
Przy drogowych światłach oba zasilania wychodzą z przełącznika B pin 1. Więc one nie mają wpływu. Sprawdź miernikiem czy na pin 5 kostka C nadal ma napięcie po zmianie na drogowe itp. Po testuj miernikiem to się dowiesz.
wydaje mi sie ze po zmianie nie mam nie mam , bo jak bym mial to by dzialalo wszystko po przelozeniu pin 2 kostki B do pin 5 kostki C , ale nie dzialalo bo krutki wraz gasl przy zmianie na dlugie , a u innych wszystko gralo :confused:
kostka C pin 5 napiecie sie utrzymuje po zmianie na drogowe wiec moge uzyc czarnego (masa) 85 pin zwykle lampy do J45 pin 86 xenon
Sprawdz czy jest przejscie na mase z tego czarnego.
juz wszystko gra jest zmiana swiatla pala sie razem ,przy wl krutkich pyknie przekaznik przy zmianie na dlugie przekaznik nie pyka :) musze tylko zobaczyc czy nie bedzie blysniecia xenonu przy samej zmianie
Dodano po 9 minutes:
jest ok :) , z kostki B zadnego pinu nie musze odpinac ? zostaje tak jak bylo orginalnie mam rozumiec ?
Jak jest ok to zostaw. Po prostu będzie nie wykorzystany :)