A po czym stwierdzasz ze wypalanie jest co 1200 km?
Tak Ci się wydaje czy odczyty z kompa ?
U mnie MES pokazuje wartości rzędu 1500-1700km pomiędzy wypalaniami.
Nigdy nie wiem kiedy jest wypalanie DPFa - nie zauważam różnicy. Raz tylko, niedługo po zatankowaniu w trasie, skasowałem komputer i zaobserwowałem średnie spalanie na poziomie 9.5l/100km przez pierwsze minuty,potem wartość spadała, a na koniec trasy (Chorwacja) było już w normie coś ok 6.5l, więc to wysokie spalanie chyba właśnie musiało być związane z wypalaniem DPFa.
w trakcie wypalania wartosci sa bardzo wysokie w granicach 30-50l , 9.5 l to raczej normalne spalanie . Wartosci 1500-1700 pierwsze slysze o takich wartosciach ale moze ....
myślę że w korku to może i jest możliwe że pokaże 30-50l/100km przy wypalaniu DPFa, ale ja jechałem jakieś 140km/h wtedy - mogę tylko podejżewać że ilość spalanego dodatkowo paliwa rozkładało się na znacznie większy dystans jaki przejechałem w trakcie wypalania (wynikający z dużej prędkości) i stąd wartość "tylko" 9.5l/100km.
moze nie powiem ze nie , u kazdego co innego :)
Przy wypalaniu DPF, motur 2.4 spalanie chwilowe wynosi około 10l/100km +/- 1 litr. Mój DPF jest sprawny i wypala się średnio co 600km. Mówię oczywiście o trasie.
Przy przyspieszaniu chwilowe pokazuje nawet 50 :P
Ostatnie dwa razy jak sprawdzałem MESem (powiedzmy gdzieś w połowie i pod koniec 2012r) to właśnie takie (~1600km) wartości przebiegu pokazywał, kiedyś (2011) natomiast pamiętam że były to dystanse o połowę mniejsze, tyle że wtedy miałem uszkodzony kolektor (klapy zatarte, listwa spadła - wymieniany w grudniu 2011) i trochę już nienajlepszy czujnik ciśnienia doładowania(wymianiany w lecie 2012). Może wymiany pomogły utrzymywać lepsze spalanie i mniejsze syfienie DPFa i nie musi się tak często wypalać? Oczywiście zgaduję - nie mam wiedzy na jakiej podstawie komp decyduje wypalać (stopień zapchania, przebieg, czas jazdy).
Skoro pytasz, to trasy po 2x100km robię ze 2-3 razy w miesiącu, drugie tyle przebiegu po mieście + ze 3 razy w roku 2x1000-1200km. MES pokazuje DPF zawsze w dość dobrym stanie (nie pamiętam dokładnych wartości procentowych).
ze tak zapytam walniety czojnik doladowania turbiny ma na cos wplyw odnosnie DPF czy czegos innego ??
Witam również pojawił mi się komunikat 'Antipollution filter clogged' na kilka sekund i zgasł może ktoś podpowiedzieć jak zaobserwować w alfie 159 1,9 120km wypalanie filtra. Dzięki
Wypalanie: dużo wyższe spalanie chwilowe, na biegu jałowym wskazówka doładowania w okolicy 1. kreski i samoistnie pracuje, a podczas jazdy potrafi nagle opaść na zero (poza przypadkiem gdzie czujnik doładowania jest brudny lub wadliwy, bo wtedy już na starcie widać pierwszą kreskę). Do tego masz wrażenie jakby auto samo chciało jechać i trochę dymu zostawia za sobą (ale nie jakieś kosmiczne ilości)
Edit:
Przykład wypalania: http://youtu.be/f9SDH7gCzHI
Dzięki przylukam za chwilkę, a to że ten komunikat pokazuje się tylko przez kilkasekund po odpaleniu i gaśnie to normalne tak?
Mam jeszcze drugie pytanie jeśli chciałbym sobie kupić kabel OBD pod laptopa to jaki najlepiej program ściągnąć do alfy, da się tam podglądnąć wypalanie filtra?
wypalania chyba nie podgladniesz tylko stopien zapelnienia.Mi tez ostatnio sie pojawila ta kontrolka 2 razy przy zaplonie ale u mnie to wina slabszego aku bo filtra DPF nie mam od 3 lat
Mi się pojawiła wczoraj przy odpaleniu a teraz nic spoko. Porzyczyłem kabel tylko musze coś ściągnąć do diagnostyki.
FES albo MES darmowa wersja chyba Ci wystarczy.Pogadaj z Dominikiem Ramzesem moze On Ci cos pomoze
Koledzy mam pytanko czy ten komunikat oznacza coś poważnego?Przetłumaczyłem już sobie je ale nie kumam za bardzo o co chodzi.Wyskoczył taki komunikat po włożeniu kluczyka po ponownym wyciągnięciu i włożeniu było już ok.A komunikaty wyskoczyły takie
VEHICLE PROTECTION SYSTEM NOT AVAILABLE
STEERING WILL NOT BE LOCKED
Znaczy ze automatyczna blokada nie zadziałała z jakiegoś powodu. Byc moze "napięta" kolumna kierownicza. Jednorazowo mozna olać.
U mnie problem jest o tyle dziwny, że zimny i w pełni rozgrzany silnik odpala bezproblemowo. Wystarczy natomiast przejechać autem 4 km, zgasić na 10-15 minut i ponowne odpalenie trwa dłużej, a na desce mam komunikat o zapchanym DPFie. DPF usunięty w Cinsoft, akumulator roczny (WESTA 74Ah 720A) doładowany z prostownika niespełna miesiąc temu, wymienione świece i zregenerowany rozrusznik. Wykluczam akumulator, bo tak jak pisałem, kompletnie zimny silnik odpala rewelacyjnie. Dodam, że problem ujawnia się wyłącznie zimą. Gdzie szukać? Czujniki? Dawka rozruchowa? Alternator? Kiepskie masowanie. To ostatnie pasuje mi najbardziej. Często i gęsto sypie mi błędami zbyt niskiego napięcia z centralki zegarów.
Robiłem klientom dawki na ich życzenie na identyczne objawy i nie wracali - typowe w 8v
Wg mnie: aku, rozrusznik, masa w dowolnej kolejności.
Dziwi mnie jedna rzecz. Dlaczego komunikat pojawia się wyłącznie zimą, wyłącznie po przejechaniu krótkiego odcinka. Nie po starcie zimnego silnika, nie po zgaszeniu silnika rozgrzanego do temperatury roboczej, tylko przykładowo po 7 minutowej jeździe. Czy to nie jest przypadkiem zaimplementowana w sterownik EDC16C39 procedura regeneracji DPF uwzględniająca ilość odpaleń, temperaturę, przejechany dystans itd itp, która pozostała mimo programowego wyłączenia DPF? Na żadnym z zagranicznych forów nie natknąłem się na informację, że przyczyną takiego komunikatu jest brak odpowiedniego prądu. Bardziej wspomina się o tym, że nie wykonano resetu licznika "Replace Particulate Filter".
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...r-clogged.html
Panowie u mnie też pojawia się ten komunikat tyle tylko że ja nie mam filtra DPF i Zalepione EGR i zrobiony program a mimo to raz na ruski rok wywala mi ten błąd i auto nie chce zapalić ????? Czy to program bele jaki czy co ? Pomożecie
Ten błąd wywala gdy masz problemy z odpaleniem, zapewne pojawia się też błąd ABS/ASR.
Zgadza się też jest błąd ABS ASR , to co radzisz ?
Uporać się z problemem odpalania. Te błędy pojawiają się przy spadku napięcia, mogą też wskazywać na akumulator na wykończeniu.
Akumulator jest nówka sztuka Boscha , czyli program itd nie ma z tym nic wspólnego
DPF'a nie posiadasz fabrycznie, czy został wyłączony programowo?
Został wycięty
Problem pojawia się przy pierwszym zimnym rozruchu czy po kolejnym w ciągu dnia? Są jakieś prawidłowości? W jakim stanie jest akumulator? Z lektury tematu wynika, że to on jest najczęstszą przyczyną problemu. Mogą to być również spadki napięcia wynikające z kiepskich połączeń elektrycznych.
Edit. Doczytałem, masz nówkę akumulator. Zatem pozostały połączenia elektryczne, kiepskie masy. W temacie padła podpowiedź o skuteczności modyfikacji dawek rozruchowych.
Był zimny, włożyłem kluczyk i po kilku minutach chciałem odpalić, o co chodzi z tymi dawkami rozruchowymi
Częsty zabieg w silnikach TDI pomagający na problemy z rozruchem. Na poprzedniej stronie padła informacja o skuteczności podobnej modyfikacji w silnikach Multijet 8V, więc pewnie analogicznie w 16V.
U mnie problem występuje wyłącznie zimą na ciepłym silniku - taka jest prawidłowość.Wykonałem logi podczas zimowych oraz letnich rozruchów programem MES, wynika z nich, że zimą napięcie na centralce silnika spada do 9V. Aku mam nowy, rozrusznik po regeneracji. Niewykluczone, że wkrótce przy okazji czipa poproszę o modyfikację dawek.
U mnie też rozrusznik po regeneracji i nowy akumulator , jaki koszt takich modyfikacji ?
Z tego co się dowiadywałem to ok. 200 zł.
Więc wychodzi że to nie jest wina programu
Na czym polega ta modyfikacja dawek ?
Większa dawka paliwa na rozruch. Niby jest tak ustawione fabrycznie żeby auto nie puszczało czarnej chmury przy odpalaniu. Wystarczy, że spadnie lekko kondycja silnika (z różnych przyczyn) i okazuje się, że ta ilość paliwa nie starcza do poprawnego odpalenia. A czemu po krótkiej jeździe a nie zawsze? Bo przeważnie zdarza się to kiedy ecu już nie daje prądu na świece żarowe a silnik jest jeszcze niedogrzany.
Wszystko jest na forum opisane.
Witam , tak jak w tytule od około 2 miesięcy wyskakuje mi ten komunikat , z tego co czytałem to chodzi , że filt dpf jest przytkany czy coś takiego. Moc wogóle nie spadła , wszystko pracuje jak należy , byłem na autostradzie aby spróbować wypalić lecz to nie przyniosło skutku. Nie chcę wywalać dpf szczególnie , że teraz wzięli się za to . Co jeszcze można spróbować ,aby zaoszczędzić pieniądze.Tak jak wyżej pisałem moc nie spadła , tubo i inne podzespoły dobrze pracują tylko ten komunikat zaczyna strasznie denerwować . Dzięki za wszelaką pomoc ;) Pozdrawiam
Alfa 159 120km 8v