u mnie równiez 5.0 l/100 trasa z korkami do zd woli z rudy śląskiej 5 godzin jazy ale 5,0 l wyszło nie potrafie wkleic foty z kompa ?? niestety
( całe 250 kilometrów :P )
Printable View
u mnie równiez 5.0 l/100 trasa z korkami do zd woli z rudy śląskiej 5 godzin jazy ale 5,0 l wyszło nie potrafie wkleic foty z kompa ?? niestety
( całe 250 kilometrów :P )
To niezły jesteś. Mnie trasa na poziomie 6.0 l wychodzi okazjonalnie. Fakt, że potrafię zejść do 5,3 ale to nie jest jazda a toczenie się.
Też sie mi tak wydaje, ze jak na 2,4jtd to żeby osiągnac takie spalanie to tylko chyba mega ekstremalny eko drajwing:D w 1.9jd mam ciezko taki wynik osiagnąc... no chyba, że jedziemy non stop 90km/h, bez klimy i inneych odbiorników, oraz bez balastu to w tedy da sie osiągnac mniej niz 5l, ale nie poto kupiłem te auto żeby urywac te 0,5litra na 100km:P
Jak widze niektóre wypowiedzi to nóż mi się w kieszeni otwiera... 5 litrów? haha
Moj tata w 166 (10V) osiąga najlepsze wyniki po 5,8litra a on jest ekstremalnym oszczędnikiem ;D ja w mojej 2.4 (20V) powiem szczerzę bez chwalenia się i wywyższania swojego auta ale ostatnimi czasy przy mojej ciężkiej nodze spalanie najniższe w te mrozy to 7.2 (może też i przez webasto). a tak normalnie w cyklu mieszanym potrafi nawet 8 spalić według komputera.... więć pozdrowienia dla tych którym 166 2.4 palą poniżej 6 ha ha ha... dodam, że mam chwilowo stalówki 16stki...
---------- Post dodany o godzinie 20:24 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:23 ----------
5l ? chyba non stop z górki :) :P
Wszystko zależy od warunków jazdy.
Wyniki poniżej 4,5l/100km budzą u mnie wielki szacunek i podziw, moje minimum to 4,6 (podbiło na parkingu) w Chorwacji, ale to była jazda z prędkościami do 100km/h i w stu procentach jazda płynna, ani jednego zatrzymania. Ale nie twierdzę że są wymyślone, bo też nie mam 100% pewności, że mój samochód jest "igła".
Do pracy mam 5km boczną dróżką, na której robię 7,5/100 przy obecnych warunkach, nie odczułem też dużego wpływu temperatury na spalanie.
Ale come on, jak się wbiję w centrum i przestoje, światła to 10 jak nic. To i tak mało :)
Zwyczajowa moja trasa Bielsko-Zator-Bielsko 5,7 do 6,5 w zależności od ilości zawalidróg.
Co do moich wskazań z komputera - pokrywają się do 0,1 z faktycznym spalaniem, sprawdzam przy każdym tankowaniu. Jeżdżę spokojnie, przez większość czasu, ale nie jest to w ogóle eko driving, a już na bank nie mega ekstremalny :)
Żuwik uśpij tego szczura spod fotela co ci tak gałkę zeżarł :D Limuzyna, skóra, "drewno" i takie rzeczy !?
Czepiłeś się tego webasto, a pewnie masz nagrzewnice dodatkową.
Swoją droga powiem że udało mi a raczej mojej żonie osiągnąć spalanie na poziomie 5,8 l/100km (jesień) zaznaczam że to jtd 2.4 20V z automatyczną skrzynią biegów, alufelgi 225/45/r17, wynik jest jak najbardziej do powtórzenia.
Szacunek... ;)
---------- Post dodany o godzinie 11:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:30 ----------
Webasta sie nie uczepiłem ale nagrzwnica chyba nie ma aż tak dużego wpływu na spalanie.
Po za tym też nie twierdzę, że moje to perełka bo ma prawie już 200 tysięcy...
Serio?... Jutro pójdę spróbować :) Myślałem że są razem z potencjometrem.
Potencjometr faktycznie jest od środka. Ma metalową końcówkę która przechodzi na wylot ICSa i na to od naszej strony plastikowa nakładka oblana gumą. Zresztą sam widzisz :D
ciekawe, bo u mnie gorzej lewa wygląda. Chyba się do serwisu muszę udać i zamówić, skoro tak łatwo schodzi.
Nie wiem ile krzyknie ASO ale zapytaj szerszenia może jeszcze ma. Ja od niego kupiłem za symboliczne kilka PLN. Potencjometry też chyba ma.
SORRY ZA OT
z autostrady średnia 138, na odcinku ok 80 km, tempomat - komp pokazuje 6.5 - na dowód mogę wstawić zdjęcie z ICS jakby ktoś oponował ....
tyle pali
poranna trasa była szybsza - 7.1....;-)
Średnia 138 czyli przelotowa pewnie koło 150 :) też mi w takich warunkach koło 6,5 wychodziło :) Ale wolałem 5,7 więc wróciłem do 130 ;)
U Mnie spalanie nie zgadza się ze wskazaniem ICS-a i to dość dużo, po chipie na coś ok 170 KM :) spalanie liczone po tankowaniu ( powrót z Niemiec 450km, 90 % autostrady ) przy dużej prędkości bo śr. 170- 200 ( i tak przez prawie całą trasę ) spalanie wyszło 8.9 l / 100 km , ale podkreślam przy bardzo dynamicznej jeździe z takimi prędkościami. A tak na co dzień pali średnio 7 l / 100 km. Wszystko liczone po tankowaniu ICS pokazuje jakieś śmieszne liczby oszukuje coś ponad 1,5 l . Może to przekłamanie spowodowanie jest chipem sam nie wiem..
Myślę że zdecydowanie tak. Musiałbyś w tajnym menu skorygować dawkę wtrysku, bo pewnie była modyfikowana podczas czipowania.
Na bank wartości, które koledzy podają to stała jazda z w miarę stałą prędkością. Wiadomo, że jak dodasz do tego choćby kilka kilometrów, gdzie się rozpędzasz, hamujesz i tak kilka razy to spalanie wzrośnie.
To a propo zmiany dawek wtrysku to ktoś wie jak to zrobić? Mi na początku ICS bardzo dobrze pokazywał spalanie. Po paru jego wyjęciach i odcięciu zasilania pokazuje teraz średnio o 4l więcej. Czemu to dziadostwo się rozstroiło?
Ja komentowałem posta kolegi Mikellino...
A skoro osiągnął on średnią 138 to chyba musiała być to w miarę stałą jazda, nie sądzisz?
U mnie też była stała - po autostradzie. Po 1 - takie średnie prędkości można rozwijać tylko na autostradzie lub dobrej dwupasmówce, a po 2 - na autostradzie lub dobrej dwupasmówce z reguły jazda jest z w miarę stałą prędkością.
tak ale nie jest to realna jazda... spalanie podczas prędkości przelotowej nie jest tym samym co spalanie średnie na trasie... mogę wam zrobić zdjęcie było 0,0 albo 0,1l/100km napędzając się do 200 i hamując silnikiem do praktycznie zera biegami... ale co to wnosi? poza tym że do napędzenia się do tych 200 potrzebne było 20 l/100km i trwało dajmy na to 5 km i jazda na wybiegu podobnie...średnia jest 10l
Heh, ja rozumiem :)
Może faktycznie średnia 138 nie jest możliwa z wybiegiem, no chyba że ktoś mieszka przy autostradzie z bezpośrednim wyjazdem...
Czytałem już o tym "tajnym menu". Nikt tam nic nie potrafi zrobić a jak próbował to zje...ł. Tak więc wolałbym inaczej to zrobić :)
wracając do tematu ;p Nie wiem dlaczego u was komp zaniża, ale u mnie zawyża spalanie.. Jesli pokazuje mi 7,8 to przy dystrybutorze wychodzic 7,2 gdy 4,8 na kompie to na stacji 4,5 ... Pozdrawiam :)