Więc przygotuj się na koszt w okolicach 2000zł ,może ciut mniej,ale gra warta świeczki o czym mam nadzieję ,niedlugo się przekonam na własnej skórze.
Printable View
Więc przygotuj się na koszt w okolicach 2000zł ,może ciut mniej,ale gra warta świeczki o czym mam nadzieję ,niedlugo się przekonam na własnej skórze.
Orurowanie 1400zł + koszt IC w moim przypadku 400zł
Ceny tak jak pisze Kolin.Jeśli ktoś chce mieć cooler robiony pod siebie to jeszcze trzeba dołożyć 200-300zł .
Jeśli masz spawarkę, giętarkę to możesz sam działać. Ja to zleciłem firmie co się w tym specjalizuję. Cena obejmują kompletną usługę, podstawiłem auto i odebrałem już gotowe poskładane jak należy. Każda inna firma rzuci podobną cenę, tam przecież też sobie liczą za robociznę, demontaż montaż zderzaka i innych podzespołów. No i masz gwarancję normalnie. Wcześniej też myślałem że sam dam radę to zrobić kupiłem materiał kompletny za 550 zł + 400 zł za IC co daje nam 950 zł Ale po próbie zamontowania tego w garażu ( bo innego miejsca nie miałem ) Stwierdziłem że oddam w ręce specjalisty, graty odsprzedałem na allegro.
Podsumowując
U siebie mam złączki Samco, całe orurowanie z kwasówki, mocowanie IC, rury są gięte pod różnymi kontami, nowe mocowania robione, opaski zaciskowe do rur w oplocie ( nie te takie ślimakowe ) Wszystko jest tak zrobione żeby nie stukało pukało podczas jazdy. Tuning nie jest tani ani opłacalny ale to moje hobby.
A no jak mówisz że robiła to firma to cena jak najbardziej normalna :).
Ja właśnie mówię o własnoręcznej przeróbce - wtedy 1000 zł będzie aż na wyrost.. Nie ma w tym aż tak wielkiej filozofii mimo wszystko!
Cooler w 147/156 da naprawdę dużo - seryjny to kpina niestety. Przy próbie zrobienia mocniejszego softu jest 60-70st w dolocie pod koniec pomiaru...
Dla porównania 9.3 150tid na ori klamotach z dzis wyszedł tak:
9.3 tid 150
Cooler podobny do 159, temp w dolocie pod koniec 3ciego z rzędu pomiaru 52stopnie.
Pozdro
Super wykresik Cinek: turbo bardzo ładnie wstaje,moment równiez trzyma sie wysoko.
Teoria się potwierdza,że cooler w jtd może zdziałać wiele.Powiedz,jest szansa przekroczyć w 147/156 16v 190Km po samym coolerze,sofcie i bez katów ?? Bo z tego co zaobserwowałem,to za granicą wyniki wychodzą regularnie +190km.
Odnosnie jeszcze ceny: tak jak Kolin pisał,płaci się również za usługę i przedewszystkim za profesjonalizm i know how tunera.Stąd taka kwota.
Taki wykres u siebie bym widział :)
Rybka ja tu bardziej o moment się martwię bo u nas granica 400 NM to delikatna sprawa :D :D A nie powiem bo magiczne 400 NM chciałbym mieć
Na forach niemieckich,włoskich i angielskich 147/156 16v po coolerze wychodzą na 190km+ ( na angielskich nawet niektóre ponad 200km,ale powszechnie panuje opinia ,że tamte hamownie są nader optymistyczne).
Moment myslę ,że nie zabije ori sprzęgła,pod warunkiem,że nie będziemy szaleć na 1/4 mili ( u mnie wykluczone ,bo już się szykuje 17 kwietnia na Bemowo :D).Poprosić tunera o rozpłaszczenie,przeniesienie max momentu na 2700-2800 obr i może tak źle nie będzie.Tak czy siak ,to tylko doraźny środek.Z niepotwierdzonego źródła wiem,że ktoś w Wawie ma patent na wzmocniony docisk do naszych sprzęgieł,ale czy to prawda,to jeszcze za wcześnie na osąd.Będe się martwił ,jak będe celował w 400Nm ,ale przy 4000obr ;).
Może tak źle nie będziez z tymi ori sprzęgłami.Valeo kupiłeś ??
Tak Valeo po konsultacji z Venomem który też ma taki zestaw u siebie a ma ponad 400 NM
tak czytam wasze posty- wnioskuję że bardzo wydajny IC jest z saaba tddi?plus oczywiście dobre orurowanie?
jeśli miałbym iuderzać w jtd to miłoby było mieć 400nm z tym że nie w PIKU tylko w jakimś sporym zakresie
Bardzo wydajny cooler to tylko custom robiony z chłodnicy ,oczywiście z odpowieniej wielkości rdzeniem.400Nm to albo 1,9 16v albo już 2,4.Ogólnie dłubane JTD może zaskoczyć ;).
Rybka nie możesz pisać że jakieś Customy z chłodnicy są najlepsze bo takowe IC nawet nie widziałem. Opinie na temat chinoli są pozytywne, że są wydajne.
Opieram sie na opiniach ludzi ,którzy mają takie założone u siebie i to zarówno w turbobenzynie jaki dieslu,ale masz rację,może zbyt pochopnie się wypowiedziałem.Niedługo sam wydam werdykt odnośnie tej kwestii.Żeby nie było-do chinoli nie mam nic,sam chciałem kupić gotowca,poprostu kilku ludzi,w tym mój tuner,polecili mi założyć właśnie cooler zrobiony z chłodnicy.Czas pokaże jaki będzie tego efekt.
Dobrze by było ,żeby Cienk się wypowiedział,lub ktoś kto już miał styczność z customowym coolerem.
Panowie, wiadomo, ze custom na dobrym rdzeniu (np. Nissensa) bedzie lepszy niz chinol na rdzeniu ChRL tej samej wielkosci i nie ma tu co bic piany.
ja musiałem wymienić pompe CR na nową bo nie trzymała raila i przy okazji wymieniłem IC-a na nowego chinola i tyle mi wyszło u Cinka przed modyfikacjami programu,wiec dobry chiniol nie jest zły:)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...010/09/326.jpg
POzdrawiam KULI
Kuli-czyli ,że cooler dał ci około 15KM bez strojenia?? ( masz wersje 150km prawda?)
No to nie powiem,optymistycznie mnie nastawiłeś .15km bez podnoszenia cisnienia na turbo,piękna sprawa,kolejny dowód na to ,że cooler w JTD jest nieodzowny i może dać duzy przyrost. 1-go jade do tunera na ten mod,zobaczymy co się wyskrobie.
BTW masz jakieś onabordy ??
niestety nie mam
POzdrawiam KULI
no i ja sie pochwale dziś robione jeszcze świeżonka hehe:D:D - seria bez modów jedynie EGR zaślpiony
http://www.forum.alfaholicy.org/
Pięknie.Widać rogalową rękę :). Bardzo ładna seria,już wiesz czemu tak dobrze ci alfa chodziła.Bardzo ładne kreski,turbo super wstaje i tylko szkoda ,że ciut lepiej nie trzyma przy 4000obr momentu,ale i tak jest elegancko.Bankowo wrażenia z jazdy o wiele ciekawsze.Jak pogoda pozwoli nagraj onaborda.Kurcze żeby to było w piątek to byśmy się spotkali u Rogala.
Wstawiaj cooler i atakuj +200 :cool:.
no Witek powiedział ze ic nowe i kat do kosza i bedziemy atakowac 220 KM ale narazie musze funduszy dozbierać, jeszcze musze wymienic lampy na nowe od kolegi Rolek , co do tego ze moja dobrze chodziła to fakt - miałeś racje - ale sam do tej pory jestem w ciezkim szoku ze seria tak dobrze wyszła - aha rogal wyciął mi jeszcze EGR w ECU
turo nie trzyma bo to jeścio bez zmiennej geometri
Zdrowy silnik,dbany i uzytkowany świadomie,to i seria dobra.Ogólnie jak oglądam wykresy JTD to przewaznie gifty są w serii wieksze lub mniejsze.U ciebie fakt ,że dobry gift,a podjedź na maha to dopiero zobaczysz ładną serię hehe ( rogalowa hamownia zaniża co już nie raz było udowodnione).Niuton ładnie trzyma i nie ma co sie doczepiać.
Aktualny wykres:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2011/02/73.jpg
Wiem ,że bez szału,ale to jeszcze nie jest finalne strojenie.
witam,co prawda wykres nie jest najświeższy jednak jeśli mógłby ktoś się o nim wypowiedzieć to będę wdzięczny. Wykres serii z zaślepionym EGR.
http://img13.imageshack.us/img13/3702/wykresgg.th.jpg
Alfa 156
Wynik delikatnie mówiąc rozczarowuje - strasznie późno to wstaje to raz, dwa taka moc do zrobienia na oryginalnych klamotach bez żadnego problemu.
188km to ,jak pokazał Cinek ,wychodzą 2,4 ale 136km.150km to raczej okolica softu 200 i w zwyz.Kiepski dół,może z mechaniką coś nie tak ?? Cięgno turbo wyregulowane ? bo widzę ,ze soft to tylko podniesienie limiterów bez wiekszej ingerencji ( patrząc po seryjnej krzywej momentu).Moc spora,ale ta jednostka ma nieco większy potencjał jesli chodzi o sam soft.
..co prawda to nie Alfa...ale motorek i owszem...DPF odszedł na zawsze...małe stadko zawitało...bo w przyrodzie nic nie ginie :cool:
http://img694.imageshack.us/img694/1...xpsxps1.th.jpg
..daje radę..a sofcik na fabr. booscie..jak by nadmuchać, góra byłaby spora.. :D są rezerwy w mocy..ale to taki "na drogę" bardziej kop z dołu, więc spalanie nawet spadło :)
Logowales ten samochód bo boost na pewno seryjny nie jest...
I po co góra niutonu z dołu - seryjnie jest go tam dużo to primo, secundo przeniesienie bardzo szybko się przy tym podda...
..poza małym overboostem..seria, klient 3000 obr. nie przekracza...a efekt ma być, więc przyrosty tak wysoko go nie interesują...
Dmuchnie więcej bez gadania tym bardziej ze to na wg jest przeciez. TTID vel Mjtd biturbo szału nie robi moim zdaniem porównując z możliwościami 2.0 165 a przy teoretycznie fabrycznym booscie i tak podniesionym przez ilosc spalin sra po prostu dymem...