...a kto Ci powiedział, że znaczek musi być :)
Printable View
Ja też nie mam :( a mnie się podoba ten znaczek JTDm pczy czym "m" jest czerwone :) wtedy wiadomo że jest wersja 16V pod maską :D
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego znaczka.
Na allegro jest, ale nie ma "m" czerwonego :(
...zerknąłem przy okazji na alle.. i znalazłem z czerwoną M-ką ..zanabyłem :)
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-156...264736534.html
No a u mnie czerwona m-ka powoli staje sie srebrna... I to wszystko juz po trzech latach...
Widzę, że p1ccolo się nie wypowiada, więc dokończę za niego historię tej 159-ki ze Szczecina;)
Kolega... odpuścił sobie ten egzemplarz:victory: Przemówiły chyba do niego głosy użytkowników na forum w tym temacie. Namawiałem go na szukanie innego egzemplarza 159, ale przypadkowo znalazłem inny samochód, który wyglądał na wart zainteresowania... I tak drogą kupna nabył Peugeota 407 2,0 HDi w bardzo dobrym wyposażeniu od pierwszego właściciela z symbolicznym jak na diesla przebiegiem, odpuszczając sobie tym samym AR w obecnym "okienku transferowym";). Jednak mam nadzieję, że go kiedyś jeszcze namówię na włoską technologię:P
Skoro "2,4" kosztuje 80 zł, to "1,9" powinno kosztować 63,30 zł:D Tak mi wyszło z proporcji...;)
tanifiat? a pełny adres można prosić ?:)
http://allegro.pl/sklep/7008886_motozbyt
..to dobre :) ...co ciekawe znaczki "2,4" i "JTD" do 156/166 kosztują 37zł oba.. http://allegro.pl/alfa-romeo-znaczek...237246788.html
Drogi Franku, nie wypowiadałem się, bo teraz mi nie wypada na forum Alfy pisać posiadając Peugeota :D Zart.. no może to i lepiej, że dałem sobie odpust na ten egzemplarz 159.. przyznaję racje i zwracam honory :D Ale 407 jest w takim stanie, że aż grzechem byłoby jej nie wziąć...:) I tu z kolei dziękuję za przedłożenie pod nos oferty :D
Ja jestem na kupnie 159 jtdm z automatem z 2006 roku (11-2006 rej.), auto przyjechalo z Holandii ma przebieg okolo 150tys. Ma ladne wyposazenie, nie jest poobijane jak wiekszosc, ktore ogladalem, jest na nowych oponach michelin - prod 2010. w bardzo ladnym stanie. Mam nadzieje ze sie nie zawiode i nie popadne w skarbonke choc moja 156ka nigdy mnie nie rozpieszczala pod tym wzgledem :)
Bardzo zalezalo mi na automacie i kombii - reszta wypsazenia nie byla tak istotna, choc w tym egzemplarzu jest calkiem niezla.
Oferta: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C15627065
Myślę, że nikt z forumowiczów nie skaże Cię na banicję za przejście do "francuskiej ligi";) W końcu nie kupiłeś VW, ale Peugeota, który ma bardzo dużo wspólnego z AR - tak samo psuje się w nim to i to, tamto i tamto też, a potem jeszcze to na pewno padnie i tamto też się zje***:D Żart oczywiście... AR tak się nie psują jak Peugeoty:girl_wacko:
A stan utrzymania 407-emki rzeczywiście zacny. Tylko, że cała buda malowana...;)
Aha, i nie stawaj w pobliżu mojej 159, żeby z tej Twojej staroci korniki na mnie nie przeszły...:P
Piona za dobry wybór! Szczerze mówiąc trafiła ci się "trafiejka" jakich mało! I to na dodatek pod nosem!
Koniec OT.
Wracając do tematu:
Jesteś pewny tego automatu? Na forum nie mają one najlepszego zdania... Nie chcę powielać obiegowej opinii, ale nawet forumowe "tuzy" twierdzą, że ta skrzynia od GM się nie sprawdziła, a koszty jej napraw są naprawdę wysokie. Wiele zależy od jej użytkowania przez poprzedniego właściciela (właścicieli), a tego w sprowadzonym samochodzie chyba nie sprawdzisz...
Fakt faktem, że kolorystyka wnętrza chyba najlepsza z możliwych - jasne ledery i brązowa deska rozdzielcza. Miód!
A mozna byc czegokolwiek pewnym w Alfa Romeo? Chyba tylko tego ze kupuje sie ja sercem nie rozumem :)
Wlasciciel pojazdu byl jeden - ksiazka serwisowa jest ale czy mozna jej wierzyc, nie takie sie widzialo...
Franek , automat w 159 jest od AISIN ( made in japan) nie od GM ;)
A do kolegi będącego na kupnie sprawdż czy ci pasuje jazda z tym wynalazkiem ( turbina w jtdm-ie włącza się dość póżno a to w połączeniu z automatem jest upierdliwe gdy np. włączasz się do ruchu albo startujesz spod świateł ).
Ok, nie ogarnąłem producenta. Gdzieś tylko na forum czytałem o tych automatach i idąc za ciosem myślałem, że tak jak manuale brali je od GM.
Zdaje się rafter, że w którymś z wątków była mowa o krótkiej żywotności tej skrzyni (coś do 100kkm) i chyba się tam udzielałeś, więc może podsuniesz ten wątek koledze aro_1977.
Z tego co pamietam dot. zchipowanego auta?
Kolega kupił nówkę w tej konfiguracji ,czyli automat + JTDM 150 KM . Jeżdzi głównie po mieście i denerwowało go zbyt duże opóżnienie przy ruszaniu ,czasami przysparzało dodatkowych siwych włosów kiedy skręcasz w lewo na skrzyżowaniu z przeciwka coś leci z daleka ,ty depczesz gaz a auto się toczy :D Dopiero po chwili gdy turbina zaczyna dmuchać jest ok ,ale takich sytuacji w wielkomiejskim ruchu masz co chwila ( na trasie bez uwag) . Tuning auta poprawił sprawę ale po jakimś czasie zaczęły się problemy ze skrzynią .Kilkukrotne próby napraw w ASO doprowadziły w końcu do gwarancyjnej jej wymiany .Oczywiście nie można w 100% powiedzieć czy powerbox rozwalił skrzynkę czy przyczyny były inne .Temat jest tu http://www.forum159.com/automatyczna...c-t252s90.html
Pamiętam ,że Robert z superalfa.pl ,który handluje alfami pisał ,że powyżej 100 kkm z automatami w Cromach i 159 są duże problemy . Ciekawostką jest że te skrzynie kupuje od AISINA cała rzesza producentów to nie jest
produkt robiony tylko dla AR .
P.S.
http://en.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC
No trudno zaryzykuje i zobaczymy co bedzie, najwyzej bedzie stala w garazu :P
Ładne wnętrze.. lecz osobiscie 2,4 moze bym jeszcze kupił z automatem, bo jest on znacznie bardziej zaawansowany.. 1,9 raczej nie.. Co do wyposażenia to drobne uwagi..
*8 x air bag - max było 7 tu jest 6 prawdopodobnie..
*elektryczne srerowanie regulacji foteli - nie wydaje mi się.. a wręcz regulacja wysokości chyba jest tu jednopłaszczyznowa, czyli nie mozesz regulowac oddzielnie wysokosci produ a oddzielie tyłu siedziska jak tu - http://moto.allegro.pl/alfa-159-2-4-jtd-200ps-navi-skora-bose-z-niemiec-i1269694198.html
*pakiet chrom - coż to takiego ?
*klamki w kolorze srebnym - hehe.. i drzwi w kolorze nadwozia.. ;)
fotele z pewnością nie elektryczne, jedyne co to podgrzewane, jakby były elektryczne miałbyś przyciski do sterowania na fotelu .
Kolega Mariusz ma rację - regulacja wysokości jest tutaj tylko jednopłaszczyznowa czyli cały fotel w górę.
Na marginesie przyznam że elektr. fotele z 3-ema pozycjami do zapamietania to naprawdę sympatyczna sprawa, jeden z moich ulubionych bajerów :girl_wacko: pomimo, że prowadzę tylko ja to przydaje się.
Odnośnie samochodu ze zdjecia, czysta rura czyli autko dużo śmigało po trasach, ale dziwi mnie brak czujników parkowania z tyłu :confused:
Ja nie patrze na te opisy wyposazenia bo to pisza ludzie ktorzy handluja autami i nie maja pojecia nawet co jak sie nazywa w danej marce i modelu. Oczywiscie, ze fotele nie sa elektryczne, sa tylko podgrzewane i jest regulowanie reczne tylko wysokosci itd. Autko jest w ladnym stanie i juz je zaliczkowalem jutro odbieram.
No i super !! Ciesz się jazdą!!
Nie każdemu automat odpowiada - ja też chciałem, ale jak się przejechałem to sobie odpuściłem bo moim zdaniem mułowaty i tyle :)
Kupiłem wersje z manualem i jestem happy !!
Napisz za jakiś czas jak się fura spisuje :))
8 x air bag - max było 7 tu jest 6 prawdopodobnie..
Maxymalnie poduszek może być 8 !!!!!!!!!!
..chyba nie w 2006r :)[/QUOTE]
Od początku zaprojektowano następujące poduszki:
2 kurtyny
2 w fotelach
2 w desce
oraz w standardzie kolanowa dla kierującego szt 1
= 7
z możliwością domówienia kolanowj dla pasażera
+1
= 8 poduszek
..a to przepraszam, gdzies wyczytałem, że kolanowa kierowcy była opcją ..a kolanowa pasażera od 2008r była dostępna :)
No i jestem po pierwszej jezdzie :)
Tylko dlaczego komputer pokazuje ile km przejade na litrze zamiast ile litrow spalam na 100 km :) mam sobie to liczyc w locie? Fakt z wyksztalcenia jestem mgr inz. matematyk ale nie po to sie uczylem matematyki by teraz jadac autem dzielic spalanie :)
Automat dziala fajnie i wcale nie jest tak ciezko ruszyc, moze jestescie przyzwyczajeni z lzejszych aut ale ja nie odczuwam dyskomfortu. Wciskam gaz i po sekundzie wciska w fotel tylko trzeba nie odpuszczac, a dociskac :)
Czy ktos ma epera i moze sprawdzic ten vin: zar93900007064997
Bo wersja ze spangerum nie zna takiego - twierdzi ze bledny.
Udalo sie - w units sa zmiany dot wszytkich miar, stopnie, km itp, tam znalazlem l/100km. A do czego USB w schowku? Do ipoda?