wskazniki w alfie nie sa cudem dokladnosci ,lubia przeklamywac, podlacz kompa i wtedy zobaczysz rzeczywistą temperature
Printable View
wskazniki w alfie nie sa cudem dokladnosci ,lubia przeklamywac, podlacz kompa i wtedy zobaczysz rzeczywistą temperature
zasada jest taka... skoro na starym ewidentnie nie bylo OK i ty to zauwazylas i mechanicy od razu stwierdzaja, ze padniety termostat to trzeba wymienic ale jak wymienisz i tez nie bedzie MEGA dokladnie to chocbys i wkladala 4 termostaty nowiukie to prawdopodobnie zaden nie bedzie IDEALNY - nie jest to zasada oczywiscie, mam tu na mysli sytuacji z minimalnymi, niegroznymi odchyleniami od poprawnych wartosci...
Czy grzeję w aucie - klima chodzi non stop.
Co do obrotów - przeszłam chwilowo na jazdę a'la ciota. Nie szaleję na zimnym silniku, jeżdżę niemalże wg przepisów (cudze dzieci wożę do przedszkola i swoje).
90'C jeszcze w tym aucie nie miałam przyjemności widzieć a głównie jeżdżę po mieście - często w korkach.
Cubus00 - pod kompa u mechanika czy na jakąś diagnostykę trzeba konkretnie ?
jesli grubo nie dochodzi do 90stopni to do wymiany jesli brakuje wskazowce 1-2mm, to ja bym glowy sobie tym nie zaprzatal :)
kup kabelek (4 dychy), najprostrza wersje demo np.MESa , i sama diagnozujesz ,to proste jak konstrukcja cepa
Ja dzisiaj przejechałem lekko ponad 100 km i wskazówka nawet nie doszła do 50 stopni :/ Termostat do wymiany ?
Jak dla mnie tak.
Heska, w 156 jeżeli wskazówka pokazuje 70 stopni to tak naprawdę jest 80/82 stopnie. Ale to też zależy od egzemplarza. Najlepiej sprawdzić komputerem.
Załącznik 193065 pierwsze zdjecie temp podczas jazdy po 30km srednia predkosc 90km
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2016/03/17.jpg
Drugie zdjecie po zaparkowaniu zgaszeniu i odpaleniu silnika w ciagu 3 minut niewiele wiecej stopni...
Załącznik 193067
Trzecie zdjecie na postoju po wylaczeniu sprezarki
Termostat wymieniony 4-5 dni temu wiec raczej sprawny
Definicja problemu - Alfa, tak juz ma :)
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Właśnie wymieniłem termostat i mam tak:
silnik rozgrzewa się szybko (szybciej niż przedtem)
jeśli jadę spokojnie to widać jak pracuje termostat: temperatura dochodzi do powiedzmy 80-85 i nagle dość szybko spada prawie do 70, generalnie oscyluje pomiędzy 75 i 85 stopni
jeśli jest więcej przyspieszania, jazda miejska itp - temperatura lekko oscyluje wokół 90 stopni (powiedzmy 85 - 95)
oczywiście zakładając, że wskaźnik temperatury jest dokładny (sprawdzę w MES)
Uzupełnienie:
silnik szybko osiąga 70 stopni
w okresie przejściowym temperatura oscyluje w granicach 70 - 85 stopni
po jakimś czasie temperatura ustala się na poziomie 85 - 95 stopni
U mnie przed wymianą termostatu wskazówka jak i komp pokazywały 70-80 stopni, auto potrafiło się nagrzać do 90stki ale potem od razu termostat się otwierał i już się zawieszał nie zamykając się, co powodowało kolejny spadek do 70-80 i tak się utrzymywało.
Miesiąc temu wymieniony na nowy, wskazówka po paru km osiąga równe 90 stopni ( nie zależnie od stylu jazdy) i ani drgnie - tak według mnie powinno być zawsze przy sprawnym termostacie.
Dzisiaj w korku trmperatura dobiła prawie do 90 stopni i tak się utrzymywała. Potem ruszyłem w trasę i zmalała do standardowych 70. Ten typ tak chyba ma :) Tak jak pisałem - termostat nówka sztuka produkcji Behr'a (teraz Mahle'a) :)
Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka
Hej,
Dzisiaj przejechałem kawałek (ok 50km) w trasie. Jednak jakoś w połowie drogi zorientowałem się, że Bella mi nie daje ciepła do środka. Wskazówka była nieco powyżej 50st, a wewnątrz auta zimno. Co ciekawe, nawet po włączeniu klimatyzacji, tego ciepła nie było (czy to normalne, że przy padniętym termostacie nie działa klima?) Wczoraj, przy podobnej trasie było wszystko okej. Upewnijcie mnie, czy termostat do wymiany?
wg mnie - do wymiany i obserwacji
Po wymianie termostatu odczułem istotną poprawę, ale nadal nie jestem pewny czy jest całkiem OK. Poniżej załączyłem wykres: niebieska linia to obroty silnika - skala po lewej, ta druga (brązowa?) to temperatura silnika (nie płynu chłodzącego) - skala po prawej.
Warto zwrócić uwagę, że w moim teście temperatura silnika wahała się pomiędzy 83 - 87 stopni, temp.otoczenia nieco powyżej zera. Wydawało mi się, że temp. silnika powinna być w ogóle wyższa.
Prosiłbym o info czy to wygląda dobrze.
Załącznik 193722
Pytanie zasadnicze - czy jeśli termostat jest padnięty to jednocześnie nie działa klima ? Bo widzę, że łączycie oba wątki. Jeśli tak, to moja klima działa idealnie i nagrzewa się niemal w chwilę a mimo to, w trasie nie mam więcej niż 70-72'C.
heska, rozróżnij klimę i ogrzewanie. :P jeżeli termostat jest słaby to ogrzewanie działa słabiej, ja zauważyłem dużą różnicę po wymianie, ciepłe powietrze leci o wiele szybciej po odpaleniu.
zbieracz- to jest 156, więc jest okej.
Ja jutro odbieram nowy termostat, tłumik, oraz dodatkowo sobie machnąłem nową osłonę silnika od spodu (ostatnio wjeżdzając na kanał zauważyłem, iż trzyma się tylko na 3-4 śrubach). Po wymianie zobaczymy czy będzie już normalnie pokazywał temperaturę :) Trzymajcie kciuki :)
[MENTION=36019]edi[/MENTION]T :
Wymieniony termostat, filtr pyłkowy, tłumik i osłona silnika :D Teraz wreszcie autko normalnie funkcjonuje :) Łapie temperaturę i w kabinie szybko jest ciepełko :D a nie jak kiedyś po długim czasie :D
Witam. W mojej Julce Q4, na desce wyskoczył błąd " termostatu uszkodzony" i tryb awaryjny. Wentylator jak się załącza to tylko na max. Obrotach. Nie ma pierwszego stopnia. Programem nie można zrobić testu bo jest niedostępny oraz innych błędów poza p2b61 nie pokazuje Fizycznie termostat i silniczek sprawne. Miał ktoś taki przypadek?