Olej Pure Energy (P.E) to olej który nadaje się do aut z DPF (low saps)
WR diesel z kolei będzie lepszym olejem dla auta bez DPF ze względu na zawartość dodatków uszlachetniających.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Printable View
po czym mogę rozróżnić czy mam czy nie PDF?
np. VIN ??
Po Vin teź da radę. Najprościej to zobaczyć przy przegazówce czy puszcza sadzę z wydechu.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Mnie nr VIN nic nie mówi ale jak można po VIN-ie to jest następujący:
ZAR93700005229840. Próbowałem gazować ale nie wiem czy coś było bo nic nie widziałem we wstecznym lusterku.
Pozdrawiam Krzysiek
Znalazłem plakietke , zalany jest teraz 5W-40 Motul syntetyk.
Zalać ten sam czy coś innego?
Ew. Co będzie lepsze dla mnie?
Przypominam moją pierwszą wiadomość:
Cytat:
Jaki olej polecacie do Alfa Romeo 147 2003r 1.9JTD 85kw/116km?
Niestety nie mam pojęcia jaki olej teraz jest zalany, auto sprowadzone dosłownie miesiąc temu, niemiec pod kocem trzymał.
Większość pokonywanych tras to dom praca czyli w jedną stronę 13km.
Sporadycznie wypad na studia w jedna strone 40km.
Bardzo sporadycznie dłuższy wyjazd.
Pozdrawiam
Ludzie jeźdzący samochodami nie wiedzą jakie wały robi Motul w gamie olejów motocyklowych. Trafiają do mnie maszyny zalane Motulem czy Fuchsem, które dzwonią łańcuchami i zgrzytami ze skrzyni biegów sporo bardziej niż na innych oliwach. Dlatego nie polecę nigdy Motula oprócz najwyższej z najwyższych półek. Za to polecę Valvo Synpower czy inną mniej znaną markę i olejów w pełni syntetyczny (w ogóle w XXI wieku olej mineralny powinien być tylko do docierania).
Witam,
Jakieś sprawdzone źródło?
Znalazłem w dobrej cenie :
http://valvoline.sklep.pl/pl/p/VALVO...wer-5W40-5L/66
Czy ktoś ma wyrobioną opinie na temat tego sklepu z użytkowników?
Ja bym najbardziej na tym polegał: http://www.valvolinepolska.pl/s,4,dystrybutorzy.html A tamtego sklepu nie ma w spisie choć wygląda na OK. Nie słychać jeszcze o podrobionych Valvo.
Nikt nikogo za rękę nie złapał ;) Gama motocyklowa to straszna kupa, kilka tysięcy i olej traci właściwości. W stosunku do takiego Valvo to niebo a ziemia. Motul podobnie jak Castrol - jedzie na reklamie.
Wiesz, zarzuty pod adresem firmy typu Motul, że przestała sprzedawać to, co ma w specyfikacji, to poważna sprawa.
Wały najprawdopodobniej robią jak zwykle pośrednicy i sprzedawcy - akurat Motula w Krakowie można kupić bardzo blisko źródełka i mocno obniżyć prawdopodobieństwo wałka. Przyznaję - nawet nie sprawdzałem jak to się ma do cen z Allegro, ale to chyba nie o to chodzi ;)
Hej, czy mając zalany świerzy olej Valvoline Maxlife Diesel 10w40 do Alfy GT JTD lepiej zmienić go do razu na zalecany 5w40 czy jak twierdzą mechanicy śmiało do następnej wymiany?
Witam, mam pytanie, rok temu po zakupie auta (147 1,6 120km) zalałem silnik olejem Shell Helix Ultra 5w40 (przebieg aktualnie 146tyś), czy tym razem mogę wlać również ten sam czy może lepiej wymienić już na 10w40?
A czemu chcesz zalewać bardziej lepkim olejem? Lej jak najdłużej 5W40.
właśnie się zastanawiam czy lać dalej ten sam bo czytam tak różne tematy i widzę że polecają 10w40 do TS'a
Przy tak niskim przebiegu (jeżeli prawdziwy) to 5W40 warto zalewać chociażby ze względu na wariator i popychacze. Ostatnio widziałem książkę serwisową Alfy 147 z wpisami z ASO przez kilka lat. Niemieckie ASO zalewało silnik olejami 5W40, Liqui Moly, Selenia i coś tam jeszcze ale lepkość ta sama cały czas. Auto przy przebiegu 173kkm ma silnik chodzący idealnie, cicho i równo.
Przebieg realny, i przy zakupie, jeszcze za niemca również był zalany 5w40.
W takim razie chyba jeszcze zostanę przy 5w40, a jakieś oleje innych marek polecacie zamiast shell'a helixa?
Witam tam sie oststnio zaczytalem o olejach bo musze zmienic w przyszlym tyg i kwestia jest taka mialem zalany Castrol Magnatec C3 5w40 i zastanawiam sie na jaki wymienic oczywiscie 5w40 tylko kwestia czy Motul x-cess 8100 czy valvoline maxlife ? Chyba ze macie jakies inne pomysly ale cos dobrego :p
Post 31 - wypisałem kilka marek olejów, które się sprawdzają.
No ok doczytalem co nie co tam :) ale z tych 2 co wymienilem wyzej, ktory bys wybral ? Motul czy Valvoline ?
Valvoline :)
motul....
Valvoline mi robił masełko na korku... już go więcej nie wleje do mojego boxera. tylko i wyłącznie motul.
Żartujesz czy świadomie takie pierdoły wypisujesz?
Co kupić zamiast Millers'a XFS 5W40 którego już nie sprzedają? Sprzedawca powiedział że jest teraz XF czy to aby napewno to samo?
Czy ktoś stosował olej
Millers EE Longlife 5w40 zastanawiam się czynie zalać go teraz przy wymianie, co o nim sądzicie
Panowie Olej w silniku ZAWSZE POLECAM stosować według DTR pojazdu czyli jaki zaleca producent. Zawsze można zmienić ale trzeba wiedzieć co i jak każdy olej ma kartę charakterystyki. Co do autora to np. Shel proszę do auta masz wszystkie oleje i płyny z ich Firmy http://lubematch.shell.pl/pl/pl/equi..._jtd_EFt8Pdyo9
Producent wg. instrukcji zaleca olej na bazie syntetycznej o lepkości 5W40 przewyższający normę ACEA B3.
Oba oleje tj. Amsoil 5W40 European Car Formula Full Saps oraz Liqui Moly Diesel Synthoil są olejami sytetycznymi właśnie o takich parametach. Poniżej info o tych olejach. Może ktoś korzystał i jest w stanie coś powiedzieć lub może powiedzieć który jest lepszy na podstawie info techniczncyh
1. http://www.zmienolej.pl/oferta/oleje...-0-946l-detail
2. http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/1340%20Diesel%20Synthoil%20SAE%205W-40_EN.pdf/$file/1340%20Diesel%20Synthoil%20SAE%205W-40_EN.pdf
Nic nie kombinuję z innymi olejami a pytam się bo zostało mi 1000km do wymiany
Pasuje wzmienić olej i mam teraz dylemat;
Elf Evolution 900 NG 5W40 LDX
Mobil Super 5W40
Valvoline MaxLife 5W40
Valvoline Synpower 5W40
Shell Helix 5W40
Alfa 147 2.0 TS. Nie bierze jakoś wiele oleju.Przebieg 160 tys. Od nowości jeździ na 5W40 (do 142 tys. Selenia) ale ostatni właściciel poszedł na minimalizm i zalał jakimś gównem olejowym Norauto Ultra benzyna 5W40 który ponoć też jest syntetyczny.
Co wlać ? Autem robię około 8000 tys rocznie głównie po mieście, choć olej i tak wymieniam co roku.
Ja w mojej AR147 TS 1.6 120km zalalam Mobile Super 3000 5w40 syntetyk,poprzednio tez byla zalewana syntetykiem. Jednak przy następnej wymianie mysle o Seleni.
Panowie, turbina idzie do regeneracji i chcę wymienić olej żeby dostała świeże smarowanie i zmienić oleum przed zimą.
Zalany Millers XFD 5w40, a Alfa ma teraz 190 tyś km przelatane.
Co polecacie?
Witam.
Właśnie stuknęło mi 13 tyś km odkąd mam swoją "żabe" i przypomniałem sobie że należałoby wymienić olej. Ponieważ mam 2.0 to często dolewałem wiec pewnie w ciągu roku wymieniłem cały olej :P. Mam zalany 10W40 czy polecacie zostać przy tym czy może 5W30? czy nie zaszkodzi to silnikowi ? Zaba ma przebieg 164 tyś.
Nowe autko Alfa 147 2005r 1.6 120KM. Przebieg 123500km, wymiana oleju była przy przebiegu 121500. Samochód sprowadzony z Niemiec. Pod maską kartka firmy Agip z zapisanym przebiegiem, datą i zaznaczonym olejem Agip TECSINT SAE 5W30. Jaki polecacie olej na wymianę? Wolałbym wlać jakiś popularny w okolicznych sklepach (Mobil, Castrol, Elf, Lotos), ale oczywiście nie chcę zalewać dziadostwem, więc jestem skłonny pojeździć za olejem gdzieś dalej i popytać o tego Agipa ;) Mógłby być 5W40 zamiast 5W30, czy na piękne ulewne polskie lato jest to nie potrzebne?
Czas wymienić olej, moja Alfa ma silnik 1.9 JTDm 150 KM. Obecny przebieg to 147010 KM. Obecnie Alfa jeździ chyba na Castrolu 5W40 Magnethic? Planuję zakup Valvoline 5W40 Maxlife Synthetic, myślicie że to dobry wybór ? Dużo dobrego słyszałem o tej marce, tak więc wszelkie porady mile widziane :)
A ja do swojej Belli 1.9 JTDm 120KM leje Orlen Platinum 5w40 i jest OK.
W poprzednim aucie też JTD i ten sam olej i wszystko wporządku było :)
Słuchajcie nie potrzebnie otworzyłem temat o oleju na forum głównym. Przepraszam za to moderatorów
czy do silnika 1.9 8V 115 koników 5w30 mobil do pompo wtryskiwaczy będzie odpowiedni ?.
Witam, moje autko to alfa 147 1.6Ts 105 (bez wariatora). potrzebuje porady w sprawie oleju. samochód ma mały przebieg bo niecałe 90tys. km ale poprzedni właściciel zalał go castrolem magnatec 10w40 teraz przy wymianie zastanawiam się czy nie mienić go na jakiś inny lepszy, słabo znam się na olejach a wiem, że przy tych silnikach odgrywa kluczową role. poradźcie coś
Valvoline 10 w 40 i tyle :) chodzi jak maselko
Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
Motul X-Clean 5W40, silnik pracuje cicho i aksamitnie. Podobnie Liqui Molly z dwusiarczkiem molibdenu. Następny wypróbuję Valvoline.